FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

July 14, 2021


Categorii:

POVESTEA PĂSĂRILOR CÂNTĂTOARE

Povestea păsărilor cântătoare este o poveste a zahărului

Cu mult timp în urmă, păsările cântătoare au executat o mișcare evolutivă puternică, relansând un senzor pentru ca, la fel ca la gusturile sărate, să reacționeze și la dulce.

De Ed Yong, 8 iulie 2021

  Auscape / Universal Images Group / Getty

Pădurile unice din Australia sunt locul de naștere al cântecului păsărilor. Plantele de acolo sunt udate de lumina soarelui și pot produce zaharuri cu ușurință și masiv, prin fotosinteză . Dar cu puțini nutrienți în sol, plantele se luptă să transforme aceste zaharuri în frunze, semințe și alte țesuturi. Au sfârșit prin exces, pe care îl dăruiesc pur și simplu. Florile isi revarsă nectarul. Eucaliptii emană din coaja lor o substanță dulce numită mană. Chiar și insectele care se hrănesc cu seva vegetală sunt forțate să excrete zaharuri excedentare, sub formă de lichide cunoscute sub numele de miere sau lerp. După cum a scris odată biologul Tim Low, Australia are „păduri care emană energie”.  

În cartea sa, Where Song Began, Low a argumentat că păsările din Australia au beneficiat de caloriile ale insulei, devenind neobișnuit de mari, agresive, inteligente și vocale. De asemenea, au acum un succes extraordinar. Studiile genetice arată că cel mai mare grup de păsări – osinele sau păsările cântătoare – au provenit din Australia înainte de a se răspândi în întreaga lume. Acest grup conține acum aproximativ 5.000 din cele 10.000 de specii de păsări cunoscute, incluzând șirubii, cardinalii, sturzii, vrăbiile, cintezele  și graurii. Toate aceste păsări au coborât dintr-un strămoș a cărui voce a pătruns printre copacii australieni și ale cărei papile gustative au fost gâdilate de dulcele nectar australian.

Dar toată această poveste și are un tâlc. În mod evident, un animal ar trebui să poată simți mâncarea pe care o mănâncă. Și până nu demult, nu părea că păsările cântătoare chiar ar putea gusta zahărul.   

Oamenii și majoritatea celorlalte mamifere detectează zaharurile cu un senzor numit receptor de dulce, care se găsește în papilele gustative și recunoaște forma moleculelor de zahăr. Două gene, numite T1R2 și T1R3, construiesc fiecare jumătate din receptor. Dar la pisici, hiene, foci, delfini și lilieci vampiri, gena T1R2 este defectă, iar receptorul dulce nu funcționează. Când animalele mănâncă carne (sau sânge) și nimic altceva, nu mai au nevoie de capacitatea de a gusta zahărul și îl pierd rapid. Aceeași soartă a avut-o probabil și micii dinozauride  pradă care au fost strămoșii păsărilor. Este posibil să fi pierdut T1R2 în întregime, motiv pentru care nicio pasăre modernă nu are gena. Când păsările au evoluat pentru prima dată, dulceața nu făcea parte din sistemul lor gustativ.

Ve însă zici de colibri? Sunt un grup distinct de păsările cântătoare și sunt specializați în consumul de nectar. Sunt atât de atrași de dulceață încât vor evita florile care nu sunt suficient de dulci. La fel ca și alte păsări, le lipsește T1R2. Dar așa cum a arătat Maude Baldwin, de la Institutul de Ornitologie Max  Planck,  în 2014, păsările colibri  au evoluat spre o soluție de rezolvare.  Împreună cu Yasuka Toda, de la Universitatea din Tokyo, Baldwin a descoperit că păsările colibri au transformat un receptor de gust diferit, care detectează în mod normal gustul savuros al umami într-unul care detectează și zahărul. Procedând astfel, păsările colibri și-au recăpătat capacitatea senzorială pe care strămoșii lor dinozauri și-o pierduseră. (Receptorul pentru gustul sărat al unor colibri poate detecta în continuare umami, ceea ce înseamnă că „este posibil să nu poată distinge între dulce și sărat”, mi-a spus Baldwin; imaginați-vă că sosul de soia și sucul de mere ar fi, după gustul dvs. identice.)

Baldwin și colegii ei au continuat să studieze alți specialiști în nectar, cum ar fi melicele – păsări cântătoare mari, care sunt comune Australiei. (Fanii jocului de masă Wingspan și al expansiunii sale Oceania vor fi familiarizați cu importanța nectarului pentru păsările australiene.) Echipa a constatat că, la fel ca păsările colibri, mâncătorii de miere au și receptori de gust sărat care răspund la zahăr. Dar, în mod neașteptat, asa fac și alte păsări cântătoare, inclusiv canarii, care mănâncă în cea mai mare parte cereale, dar și pițigoii, care mănâncă mai ales insecte. Prin compararea receptorilor de savoare ai acestor specii moderne, echipa lui Baldwin ar putea să se proiecteze înapoi în timp și să-și dea seama cum ar fi arătat receptorii primelor păsări cântătoare. Ar putea chiar să recreeze acești senzori antici în laboratorul lor și să arate că reacționează și la zahăr. Cercetările lor sugerează că păsările cântătoare au gustat dulceața de aproape tot atâta timp cât au existat păsările cântătoare. „A fost cu adevărat surprinzător”, mi-a spus Baldwin. Și când s-a uitat mai atent la receptorul savuros al păsărilor cântătoare, surpriza ei s-a  adâncit.

La fel ca receptorul de dulce, receptorul de savoare este format din două jumătăți care sunt construite de gene diferite – T1R1 și T1R3. Păsările colibri au refăcut în principal receptorul prin schimbarea jumătății T1R3. Dar păsările cântătoare au făcut-o modificând în cea mai mare parte gena T1R1. Imaginați-vă aceste jumătăți ca două mâini deschise care ating încheietura mâinii, cu degetele care sunt specificate pentru a apuca molecule de o anumită formă. Atât păsările cântătoare, cât și păsările colibri au schimbat poziția acelor degete, astfel încât să poată profita mai bine de zaharuri, dar un grup a făcut-o pentru mâna dreaptă, iar celălalt pentru stânga. Au atins același scop prin mijloace radical diferite.

Aceste descoperiri ale păsărilor cântătoare reprezintă cel puțin șase ani de cercetare și „o cantitate uimitoare de muncă”, spune Heather Eisthen, biolog senzorial de la Universitatea de Stat din Michigan. „Este uimitor ce am putut învăța”. De exemplu, echipa a descoperit că păsările cântătoare aveau nevoie de 16 mutații pentru a-și converti receptorul de gust sărat într-unul de gust dulce. Niciuna dintre aceste mutații nu face multe de la sine, iar Baldwin suspectează că s-au adunat încet și aleatoriu, pentru că nici nu dezactivează receptorul savuros și nici nu îi conferă noi proprietăți. Receptorul a reacționat la zahăr doar cu combinații ale acestora și poate chiar cu setul complet de 16. Abia atunci păsările cântătoare au câștigat o senzație de dulceață.  

Această călătorie evolutivă este atât de complicată încât nu este de mirare că multe păsări nu au finalizat-o. Și poate de aceea au explodat cele care au făcut-o. Probabil că păsările cântătoare au dezvoltat o percepție privind gustul dulce în urmă cu aproximativ 30 de milioane de ani, când Australia era mult mai umedă. Pe măsură ce clima s-a uscat, solurile au devenit mai sărace și eucalipții s-au extins. Pădurile au abundat cu noi surse de zahăr, cum ar fi mana, pe care păsările cântătoare erau deja pregătite să le găsească și să le exploateze. Poate că energia suplimentară din aceste calorii abundente le-a permis să migreze pe distanțe mari și să călătorească pe alte continente. Poate că ar fi putut să prospere în noile lor case, găsind flori care deja atrăgeau insectele cu nectar. „Sunt cel mai de succes grup de păsări”, mi-a spus Eisthen. „Trebuie să vă  întrebați cât de mult din succesul lor se datorează acestui talent ascuns, care le permite să invadeze noi nișe și să se hrănească cu surse de hrană pe care alte animale nu le exploatează”.

Baldwin încearcă să afle acest lucru. Ea vrea să știe dacă și alte păsări au dezvoltat un gust orientat spre dulce și dacă cele care au făcut-o s-au diversificat mai repede în specii noi. Vrea să știe dacă orice păsări cântătoare, cum ar fi sfrânciocii, care mănâncă carne, și-au pierdut simțul pentru dulceață.

 Și vrea să știe dacă gustul pentru zahăr poate alimenta ritualuri complexe de curtare, cum ar fi dansurile energetice. Între timp, Sushma Reddy, ornitolog la Universitatea din Minnesota, subliniază că colibrii, păsările cântătoare și papagalii, trei grupuri de păsări cu o mulțime de specii care mănâncă nectar, „sunt, de asemenea, aceleași linii care au evoluat învățarea vocală convergent   ” – abilitatea de a crea melodii și sunete noi după ce a ascultat alte păsări.  Ar putea fi legate aceste trăsături? Poate că există o legătură ascunsă între bogățiile de zahăr  ale pădurilor din Australia și melodiile frumoase care  umplu aerul fiecărui continent – între dulceața senzorilor palatului și dulceața vocii.

Ed Yong este scriitor științific la The Atlantic.

Articolul original:

The Story of Songbirds Is a Story of Sugar

https://www.theatlantic.com/science/archive/2021/07/origin-of-birdsong-sugar/619387/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.