FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 19, 2023


Categorii:

O FABRICĂ DE ZAHĂR AMERICANĂ ÎȘI ÎNCHIDE PORȚILE

Sidney Sugars își închide porțile , cultivatorii de sfeclă se gândesc la viitor ,  17 februarie 2023

 , News News, Rebecca Colnar pentru Tri-State Livestock News

 

  Don Steinbeisser, Jr. și fratele Russell în timp ce irigau orz. Fermierii de familie au cultivat culturi precum orz, soia și porumb, reducând în același timp producția de sfeclă de zahăr. În 2022, nu au plantat sfeclă de zahăr. Montana Farm Bureau Federation | Fotografie de curtoaziedon-steinbeisser

Familia Steinbeisser are o istorie de 90 de ani în creșterea sfeclei de zahăr în Sidney, Montana.

Cu toate acestea, anunțul din 6 februarie, că uzina Sidney Sugars se închidea, nu a surprins fermierii. Au văzut scrisul de pe perete de când American Crystal a cumpărat Holly Sugars Plant în urmă cu aproximativ 18 ani.

„Holly Sugars era foarte mândră de modul în care funcționează fabrica și făcea continuu îmbunătățiri pentru a face o fabrică mai mare, mai bine administrată”, a spus Don Steinbeisser, Jr.

„Aproape instantaneu, când American Crystal a preluat conducerea, acea activitate progresivă s-a oprit. American Crystal a continuat să reducă și să reducă, iar fabrica a continuat să meargă din ce în ce mai încet.”

Fermierul din Sidney crede că planul American Crystal a fost tot timpul să ia sfecla din Sidney și să le ducă înapoi în Red River Valley, unde au patru fabrici în Dakota de Nord și Minnesota.

Potrivit American Crystal, compania a închis fabrica din cauza plantării unei suprafețe tot mai mici de sfeclă de zahăr.

Ei au remarcat că, din cauza aprovizionării insuficiente cu sfeclă de zahăr de la cultivatorii locali, a devenit nesustenabilă financiar să continue să opereze afacerea veche de aproape 100 de ani. În anii 1990, contractele pentru sfeclă de zahăr cu cultivatorii locali ajunseseră la 45.000 de acri. (18 210 ha , GB)

 „Anul trecut, au fost contractate doar 18.400 de acri (7 446 ha).Cu un an înainte, 30.774 (12453 ha)  .Cu doar 19.500  de acri  (7891ha) de sfeclă de zahăr oferite în regiune pentru primăvara viitoare, operațiunea de la Sidney este pur și simplu neprofitabilă”, a declarat Steve Rosenau, vicepreședinte al companiei American Crystal Sugar pentru agricultură și director de operațiuni al Sidney Sugars, Inc.

Fermierii de sfeclă de zahăr sunt plătiți atât de mult pe tonă din cauza procentului de zahăr minus pierderea grămezii și a altor câteva lucruri.

Ei sunt plătiți cu procentul de zahăr la tonă, iar apoi zahărul este vândut la greutate. Cu toate acestea, cultivatorii de sfeclă de zahăr din zona Sidney spun că de fiecare dată când renegociau contractul, compania reducea suma plătită pentru sfecla de zahăr. „Au continuat să scadă cât de mult vom fi plătiți”, a explicat Steinbeisser. „Managementul American Crystal ne-a tratat ca pe niște iobagi și a trebuit să facem ceea ce voiau.”

Soții Steinbeisser nu au plantat deloc sfeclă de zahăr în 2022. „Oamenii au renunțat să planteze sfeclă de zahăr pentru că nu câștigau bani.

Nu puteți avea prețul pe care îl reduceți timp de trei ani la rând. Cu sfecla de zahăr, costul de producție este atât de mare încât trebuie să generezi o mulțime de dolari. Băieții din Terry, Fallon și Miles City au început să-și taie acri pentru că nu câștigau niciun ban. Tonajul a continuat din cauza soiurilor noi, dar recoltele de sfeclă de anul trecut nu au fost bune.”

El simpatizează cu angajații fabricii și cu județul care va pierde veniturile fiscale esențiale.

„Știu că va fi dureros pentru toată lumea, în special pentru muncitorii din fabrică care își pierd locul de muncă. Să sperăm că putem găsi ceva care să-l înlocuiască. Știu că nu se poate face instantaneu, desigur.”

American Crystal a spus că, deși procesarea recoltei din 2022 a fost finalizată în decembrie, lucrările de curățare vor continua în fabrică până în aprilie. Operațiunile din depozit vor continua pe tot parcursul verii. Fabrica a angajat de obicei un total de 300 de angajați.

„Angajații vor primi pachete de indemnizație și le-am oferit o serie de resurse pentru a-i ajuta în căutarea unui loc de muncă, inclusiv oferind oportunități de a se alătura altor fabrici American Crystal din Red River Valley”, a spus Rosenau. Directorul Biroului Agricol din Districtul 6 Montana are câteva idei pentru fermieri.

„Dacă aveți pământul pregătit pentru sfeclă, puteți planta porumb, deoarece porumbul folosește același îngrășământ și alte inputuri.

Soia este o cultură de recoltare ulterioară, așa că dacă nu aveți sfeclă planificată pentru acest an, puteți crește soia și obțineți un randament echitabil. Îmi imaginez că alți fermieri vor încerca floarea soarelui și canola. Ferma noastră cultivă soia de 15 ani, iar astăzi ferma are 900 de acri de boabe de soia. Plănuim să avem mai multă lucernă.”

El a remarcat că, chiar înainte de știrile de închidere a fabricii, fermierii din zonă au început să cultive mult mai mult porumb și soia, în special cu mai multe vite hrănite și fermierii care își reconstruiesc loturile de furaje.

„Chiar dacă acele locuri de hrănire a anuimalelor nu vor avea pulpa noastră de sfeclă pentru furaje, unii vorbesc despre creșterea silozului. De asemenea, cunosc pe cineva care se gândește la o instalație de uscare a porumbului.”

Steinbiesser a spus că fermierii locali de sfeclă au propus să cumpere fabrica în urmă cu câțiva ani.

„Aveam un preț și am avut o înțelegere prin care, în 10 ani, American Crystal ar putea să-l răscumpere.

Am început de la mijloc și au decis că nu vor să-l vândă. Apoi și-au dublat prețul pentru a vinde, dar suma pe care o oferisem era maximul pe care îl puteam plăti. Vorbeam despre starea proastă a fabricii și cât ar costa mai mult să o modernizeze.” Echipamentele pentru sfeclă în stare bună vor fi vândute cultivatorilor din vest, precum cei din Idaho, iar camioanele și remorcile se vor vinde. Utilajele mai vechi  vor fi mai dificil de mutat.

Steinbeisser subliniază că s-a trecut de o linie roșie privind cultivarea a sfeclei.„Tractoarele noastre vor rula cu 400 de ore mai puțin dacă nu cultivăm sfeclă de zahăr, astfel încât vor rezista mai mult.Nu vom avea nevoie de 11 camioane sau nu mai trebuie să angajăm echipe pentru recoltarea sfeclei de zahăr.Unii fermieri vor trebui să cumpere combine sau să le împartă cu vecinii lor pentru a începe noi culturi.Există o cerere mare de porumb de la Billings și în special din Canada și suntem mai aproape de fermele de îngrășare canadiene decât Iowa și Nebraska.”

Fermierul cu experiență se gândește că o companie de conserve de legume ar putea înlocui fabrica de sfeclă de zahăr, observând că Montana nu are preocupările legate de apă pe care le au alte state, așa că fermierii ar putea să  încerce noi culturi, cum ar fi porumbul dulce și

fasole comestibilă. El consideră că avantajele apei din abundență și problemele minime de locuire sunt mai mult decât compensatoare pentru costul transportului de conserve către zonele urbane. Singurul aspect pe care Steinbeisser îl vede ca un necesar de învățare este marketingul. Fermierii care trec de la sfeclă de zahăr la porumb, soia și chiar semințe de floarea soarelui trebuie să stabilească cum să comercializeze și să depoziteze aceste culturi. „Văd că este un nou început și sper că putem ieși din asta cu o economie puternică. Mă rog pentru ce e mai bun.”

 Don Steinbeisser, Jr. și fratele Russell în timp ce irigă orz. Fermierii de familie au cultivat culturi precum orz, soia și porumb, reducând în același timp producția de sfeclă de zahăr. În 2022, nu au plantat sfeclă de zahăr. Montana Farm Bureau Federation | Fotografie de curtoazie Fotografie cu sfecla-de-zahăr-don-steinbeisser.

………………………….

Articolul original, 

Sidney Sugars to close doors, beet farmers ponder future , News News | Feb 17, 2023,  By Rebecca Colnar for Tri-State Livestock News

https://www.tsln.com/news/sidney-sugars-to-close-doors-beet-farmers-ponder-future/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.