FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 12, 2023


Categorii:

MOMENTUL ADEVĂRULUI

Cei care au preluat fabrica Luduș nu au produs un kilogram de zahăr românesc la Bod! Marian Buhociu – 12 februarie 2023

      

Investitorii care au anunțat pe 1 februarie că au cumpărat fabrica de zahăr de la Luduș, județul Mureș, au achiziționat în 2021 și unitatea de procesare a sfeclei de zahăr de la Bod, județul Brașov. De atunci, nu s-a produs niciun singur kilogram de zahăr în fabrica din Brașov. Mai mult, în loc de fabrică de zahăr, fosta unitatea de producție a devenit un fel de centru logistic pentru produsele aduse din China de către Best Achiziții SRL, firmă abonată la contracte cu statul.

„Zahăr Bod – Tradiție de la 1889, Bod zahăr produs din sfeclă” este marca înregistrată la începutul anului trecut, în luna februarie de Best Achiziții SRL din Ilfov, compania care anunța de la sfârșitul anului 2021 că vrea să relanseze producția de zahăr de la fabrica din comuna Bod, județul Brașov.

Ba chiar, pe site-ul[1] fostului producător de zahăr sunt trecute informații din care se poate înțelege că la Bod se produce zahăr din sfeclă de zahăr. „Datorita procesului de retehnologizare, Fabrica de Zahar Bod are cel mai înalt randament de prelucrare cu privire la clasamentul eficientei procesării sfeclei de zahăr”, se precizează pe site-ul deținut de Best Achiziții.

Proprietarii de la Best Achiziții

Best Achiziții SRL a fost înființată de Mihaela Neagu în 2017, cea care de la sfârșitul anului trecut a redevenit acționarul principal, cu 99% din acțiuni. Timp de doi ani, acționarul majoritar a fost fiul său, Alexandru Vlad Mihai Cristescu (născut în 1994). Acesta din urmă mai deține acum doar 1% din acțiunile de la Best Achiziții SRL.

Societatea s-a remarcat în ultimii ani pentru contractele câștigate cu statul, în special în perioada pandemiei. Firma a livrat către sectorul public de la măști până la combinezoane. Cifra de afaceri raportată de Best Achiziții în 2021 a fost de peste 178 de milioane de lei și un profit de peste 22 de milioane de lei.

Apropierea de Bod a început în 2019

Firma Best Achiziții a închiriat din 2019 o hală în cadrul Fabricii de Zahăr Bod unde ambalează zahăr importat.

În anul 2021, ca urmare a datoriilor acumulate, fabrica de zahăr de la Bod a intrat în insolvență, iar activitatea acesteia s-a încheiat. Antrepriză Zahăr Bod era firma care desfășura activitate de producție la fabrica din județul Brașov. În același an, Best Achiziții a început să cumpere creanțe pentru a putea prelua terenurile, clădirile și utilajele fabricii de zahăr.

Pentru recuperarea datoriilor companiei în valoare de peste 70 de milioane de lei, „activele patrimoniului Fabricii de Zahăr Bod SA sunt vândute prin licitație”, anunța casa de insolvență Cențu SPRL, cea care a organizat și licitația.

Compania Best Achiziţii a cumpărat cele 30 de hectare ale Fabricii de Zahăr Bod, plătind 5,170 milioane de lei, plus TVA (6,15 milioane lei, inclusiv TVA), conform datelor publicate în buletinul insolvenței.

În februarie 2022 înregistrează marca Zahăr Bod, iar la sfârșitul anului trecut cadastrează și terenurile și clădirile fostei fabrici din județul Brașov, așa cum a descoperit Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

„Compania a finalizat, luna trecută, preluarea integrală a activelor Fabricii de Zahăr Bod, după doi ani de la demararea tranzacției de preluare”, ne-au precizat și reprezentanți companiei.

După intabularea de la Bod, a urma fabrica din Luduș

După ce firma sa, Best Achiziții, a preluat drepturile de proprietate imobiliară asupra clădirilor și terenurilor de la Bod, Mihaela Neagu a mai investit într-o altă fabrică de zahăr.

PE 1 februarie a cumpărat de la compania franceză Tereos și fabrica de zahăr din Luduș, județul Mureș. Un grup de fermieri se afla în ultimele etape ale negocierilor cu Tereos înainte ca Mihaela Neagu să preia fabrica.

Tranzacția s-a ridicat la circa 8,5 milioane euro, cel mai probabil, suma cerută fermierului român Teodor Aflat, după cum susține acesta.

Astfel, Mihaela Neagu a ajuns să controleze direct sau prin firma pe care a înființat-o două din cele patru fabrici de zahăr din România care ar mai putea produce acest aliment. Unitățile de Buzău și Roman sunt deținute de investitorul austriac Agrana.

Până să achiziționeze fabrica de la Luduș, firma înființată de Mihaela Neagu a cumpărat în 2021 și unitatea de la Bod, județul Brașov. Și atunci, și acum, Mihaela Neagu anunță că va readuce la viață un sector vital pentru sectorul alimentar din România. Până în prezent, unitatea de la Bod nu a produs niciun kilogram de zahăr din sfeclă românească.

Cu toate acestea, Best Achiziții a înregistrat brandul Zahăr Bod și vine acest produs ca și cum ar fi un produs românesc din 1889. De fapt, zahărul este importat din Ucraina și apoi reambalat.

  Mihaela Neagu, directorul general al Best Achiziții (foto: Bună Ziua Brașov)

Comparația cu Bod, posibilul viitor al fabricii din Luduș

Planurile de investiții pentru Luduș anunțate de Mihaela Neagu sunt foarte ambițioase.

„Suntem doi cumpărători de bună credință. Eu mai am personal, în afară de asociatul meu, în portofoliul meu și fabrica pe care am luat-o de la Bod anul trecut. Lucrez deja în domeniu, sunt prezentă la raft într-un număr limitat de magazine, deocamdată dar sperăm să putem să intrăm în toată piața”, a mai precizat Mihaela Neagu. Aceasta a cumpărat unitatea din Luduș alături de un cunoscut, Daniel Mihail Matache.

Fermierii din zona Bod și Luduș au temeri că aceste declarații pline de promisiuni sunt fără acoperire. Și vin cu argumentul a ceea ce s-a întâmplat cu fabrica de la Bod după ce a fost preluată de firma Mihaelei Neagu.

Condiția imposibilă pentru redeschiderea fabricii

Sfârșitul anului 2021 și începutul anului 2022 a însemnat promisiuni din partea noilor patroni de la Bod față de fermierii din zonă, promisiuni că le vor cumpăra producția. Au pus și o condiție, să adune o suprafață de 4.000 de hectare care să fie cultivată cu sfeclă de zahăr, așa cum reiese din comunicările reprezentanților Best Achiziții cu fermierii din zonă.

„Pentru ca fabrica să nu înregistreze pierderi, se impune achiziționarea producției de sfecla de zahar rezultata de pe o suprafață de aproximativ 4.000 ha, în cantitate de 160.000 tone.

Cum în județul Brașov nu este o zonă cu terenuri întinse pentru cultura sfeclei de zahăr, nu s-a atins acest obiectiv. Best Achiziții a refuzat în luna martie să mai cumpere producția de sfeclă de zahăr.

„În ciuda eforturilor depuse de noi împreună cu asociațiile cultivatorilor de sfecla de zahar din județele Brașov, Covasna si Mureș, nu am reușit să atragem un număr suficient de fermieri care sa dispună de suprafața necesară. Am reușit totuși să strângem aproximativ 1.500 ha în județul Brașov, 800 ha în județul Mureș și 100 ha în Covasna, ceea ce ne oferă încredere în viitorul apropiat”, precizează reprezentanții Best Achiziții într-o notă trimisă producătorilor de sfeclă de zahăr.

Istoria se repetă și în noiembrie 2022

Promisiunea că se va relua producția a fost repetată și la sfârșitul anului 2022. În luna noiembrie, Best Achiziții chiar a transmis comunicări spre o parte a presei din care reieșea că firma „Best Achiziții SRL deținătoarea brand-ului “Zahăr BOD” și a unei părți reprezentative a Fabricii de Zahăr Bod va relua producția de zahăr din sfeclă de zahăr în anul 2023. În acest sens, începând cu 1 noiembrie 2022, demarează procedura de negociere și achiziție de sfeclă de zahăr de la producătorii şi asociațiile de producători interesate.

Adevărul de la Bod, „este greu să mai fie pornită producția”

Mircea Gherghe, fostul director al Fabricii Bod din perioada de după Revoluție are îndoieli că se mai poate produce zahăr la fabrica din județul Brașov.

„Până acum nu a fost repornită linia de producție. Fabrica de la Bod este una micuță, ca și capacitate, doar 2.000 de tone pe zi. La Luduș se pot face și 7.000 de tone. Nu cred că se va mai produce zahăr la Bod. Sunt mai mulți factori, de la acționariat până la situația economică. Fabricile de zahăr consumă mult gaz, produs care acum este foarte scump. De asta și vând francezii de la Tereos. Zahărul din sfeclă de zahăr este de două ori mai scump ca zahărul produs din trestie de zahăr. Normal că nu mai vrea nimeni zahăr din sfeclă și produs la costuri mari”, ne spune Mircea Gherghe.

„La o prima evaluare pe care am realizat-o cu experții cooptați, pentru repornirea fabricii în acord cu standardele în domeniu se impune o investiție de aproximativ trei milioane de euro. Retehnologizarea fabricii pentru a deveni una dintre cele mai moderne fabrici de zahăr din Europa reprezintă unul dintre obiectivele strategice ale companiei”, a declarat, pentru BizBrașov, Mihaela Neagu, acționarul majoritar al companiei și directorul general al acesteia.

Zahăr din Ucraina, vândut ca Zahăr Bod

În prezent, doar secția de ambalare a fabricii este activă, conform reprezentanților Best Achiziții. 40 de persoane lucrează acolo pentru a ambala zahăr important din Ucraina și vândut ca Zahăr Bod, așa cum a descoperit Agrointeligența – AGROINTEL.RO din comunicările firmei cu Ministerul Fondurilor Europene.

De asemenea, produsul “Zahăr Bod” se găsește în rafturile unor magazine și lanțuri de supermarket-uri din țară, au mai anunțat reprezentanții Best Achiziții.

Tot Agrointeligența – AGROINTEL.RO a dezvăluit că produsele din magazine, deși prezentate ca Zahăr Bod, provin tot din Ucraina. „La Odesa este o fabrica mare cu o linie de rafinat zahărul provenit din trestie. Este adusă trestie de zahăr, apoi este rafinată și vândută”, ne mai explică Mircea Gherghe, fostul director de la Fabrica Bod.

Program european

Interesul Best Achiziții pentru industria zahărului a venit imediat după înființare. Firma a obținut mai multe contracte de livrare a zahărului pentru persoanele defavorizate în cadrul unui program cu o finanțare europeană de aproape jumătate de miliard de euro.

Este vorba de ​​Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate 2014-2020 (POAD). Alocarea financiară pentru acest Program Operațional este de 518.838.876 euro, din care 441.013.044 euro, respectiv 85%, reprezintă contribuția din partea Fondului de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD), diferența de 15% reprezentând cofinanțarea națională.

Peste un milion de români au beneficiat de produse alimentare în cadrul acestui program european pus în aplicare de Ministerul Fondurilor Europene. Este vorba de cunoscutele pachete de produse alimentare la care au dreptul românii cu venituri modeste.

Cantitățile de produse alimentare care s-au distribuit fiecărui beneficiar sunt următoarele:

 

    Făină albă de grâu 5 kg;

    Conserva carne vită – 5 buc – 1,5 kg;

    Mălai 4 kg;

    Conserva carne porc – 3 buc – 0,9 kg;

    Paste făinoase 0,8 kg;

    Conserva pateu de ficat de porc – 5 buc – 1 kg;

    Ulei – 4 litri;

    Compot de fructe – 2 buc – 1,44 kg;

    Zahăr – 2 kg;

    Gem de fructe – 1 buc- 0,36 kg;

    Orez – 4 kg;

    Gem de fructe dietetic – 1 buc. – 0,36 kg.

 

Produsele alimentare sunt ambalate în cutii de carton, inscripționate, având o greutate de aproximativ 25,36 kg.

Best Achiziții a început să livreze zahărul din acest program începând cu 2018. Companiile care au livrat alimente în acest program au fost:

Annabella Fabrica de Conserve Răureni SA (lider de asociere), alături de Rompan Proiect – Service SA, Sam Mills Europa SRL, Trading Cud Global SRL, Simultan SRL, Dobre&Fii SRL, Oltina Impex Prod Com SRL, Maria Trading SRL și Best Achiziții.

Contract

Din informațiile obținute de Agrointeligența – AGROINTEL.RO de la reprezentanți ai Ministerul Fondurilor Europene, reiese că doar orezul și zahărul nu sunt alimente produse în România.

Oficiali ai ministerului nu ne-au precizat până în acest moment dacă zahărul din acest pachet de ajutoare trebuia să fie din zahăr produs în România. Nu am primit nici informația dacă Ministerul Fondurilor Europene a achiziționat de la Best Achiziții zahăr din sfeclă de zahăr sau din trestie de zahăr.

De ce s-a micșorat industria zahărului românesc

Mircea Gherghe susține că deja industria autohtonă a zahărului este în colaps. De vina este și lipsa de implicare a statului, zahărul fiind un aliment important într-o situație de criză.

Fabricile românești de zahăr erau în număr de 33 la Revoluție. Însă, după 1990, unitățile nu au mai făcut față pieței libere. Mai mult, tehnologia din fabricile vestice – aparatură de concentrare, evaporare și cristalizare – reduce semnificativ și consumul de bază, energetic.

„Noi nu am mai făcut pasul acesta. Fabricile moderne nici nu mai construiesc hale, au un turn ca la rafinăriile mari, de sus până jos, bagă zeama concentrată sus și merge în cădere liberă până jos, de unde scot zahărul, adică fără oameni, fără nimic, este conducere automată”, spune Mircea Gherghe.

Zonele favorabile culturii de sfeclă – aproape 1 milion de hectare au fost cultivate în 2020 – nu pot asigura întreg necesarul de consum, estimat la 450.000 – 500.000 de tone, cifră pusă de altfel la îndoială de Gherghe.

……………………………………..

Articolul la dresa  https://agrointel.ro/247663/productie-zahar-romanesc-ludus-bod/  .

………………………………………………………………………………………………………….

Vezi si

Zahar Bod – Traditie de la 1889 ,

https://zaharbod.ro/despre-zahar-bob/#

……………………………………………………………………………………………………………

Fabrica de zahăr Bod: soluții de salvare , TVR, Feb 18, 2022

https://www.youtube.com/watch?v=7c2egE8CH1s

[1] https://zaharbod.ro/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.