FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 11, 2022


Categorii:

MITURI DESPRE ZAHĂR

MITURI  DESPRE  ZAHĂR

Citim și ne trec pe la ureche tot felul de zvonuri privind zahărul.  Să vedem câte dintre acestea sunt adevarate si câte sunt doar mituri urbane sau invenții.

MITUL 1.   Zahărul nu joacă niciun rol în dietă. FALS! Zaharurile reprezintă o importantă sursă de energie, cea mai importantă pentru organism fiind glucoza. De exemplu, creierul nostru necesită în jur de 130 de grame de glucoză pe zi pentru a continua să funcționeze. Găsim glucoză în toate tipurile de alimente, inclusiv fructe, legume și miere.

MITUL 2.    Zahărul are mai multe calorii decât alte ingrediente. FALS ! Caloriile sunt în fond o măsură a cantității de energie din alimente și băuturi. Atunci când mâncăm sau bem, introducem energie (sau calorii) în organism. Alimente și băuturi diferite furnizează cantități de energie diferite. Aceste informații pot fi găsite de obicei pe etichetele alimentelor și băuturilor, precum și în tabelele cu informații nutriționale. Zaharul conține patru kilocalorii pe gram, în comparație cu proteinele (patru calorii), alcoolul (șapte kilocalorii) și lipidele (nouă kilocalorii)).  

MITUL 3.      Zahărul este o calorie ‘goală’ .  FALS !    ‚Calorii goale’ reprezintă un concept folosită adesea cu referire la alimente și băuturi care furnizează energie fără alte elemente nutritive. Însă, având în vedere că aceste calorii însele îi furnizează organismului energie, nu există de fapt „calorii goale” – o calorie este o calorie.

MITUL 4.     Unele zaharuri sunt mai sănătoase decât altele. FALS. Nu există zaharuri mai bune sau mai rele pentru organism, indiferent dacă sunt prezente în aliment în mod natural, de exemplu într-un fruct, sau este adaugat în cadrul procesului de fabricație. Organismul descompune toate zaharurile exact în același mod.

MITUL 5.     Zahărul brun este mai sănătos decât zahărul alb. FALS ! Atât zahărul brun cât și cel alb reprezintă o formă de zaharoză, pe care organismul nostru o descompun în același fel și conțin același număr de calorii, patru pe gram. Zaharul brun are insa un gust si miros care sunt apreciate de unii consumatori.

MITUL 6.     Zaharurile sunt ascunse în alimente și băuturi. FALS ! Etichetele alimentare ale unui ambalaj conțin întotdeauna lista de ingrediente (în ordine descrescătoare a greutății), precum și toate zaharurile conținute de produs în 100 g sau în 100 ml. Etichetele prezintă uneori aceste informații și pentru o singură porție sau în conformitate cu instrucțiunile existente la nivel național cu privire la cantitatea alimentară zilnică.

În ce privește identificarea ‘zaharurilor adăugate’ (dacă au fost adăugate în timpul fabricării produselor alimentare și băuturilor), nu le veți putea găsi enumerate într-un tabel, pentru că nu este posibil să fie identificată cu exactitate cantitatea de „zaharuri adăugate” dintr-un produs alimentar sau dintr-o băutură fiindcă nu se poate face diferența între zaharurile prezente în mod natural și zaharurile adăugate în laborator, având în vedere că au aceleași molecule 

   

MITUL 7.     Romanii consuma cel mai mult zahar din Europa. FALS! Consumul in Europa (FAOSTAT , 2011) este de  28,3 gr/zi/capita si in Romania de 18,9 gr./zi/capita.

MITUL 8.     NUMAI Zahărul cauzează obezitate și diabet. FALS! Dovezile științifice existente nu sugerează că zahărul cauzează în mod direct condiții medicale cum ar fi obezitatea sau diabetul. Ambele condiții medicale sunt cauzate de o gamă largă de factori, cum ar fi faptul de a fi supraponderal, ducerea unui stil de viață sedentar și în unele cazuri, genetica5.  Cu toate acestea, ca și proteinele, amidonul, lipidele și alcoolul, zahărul reprezintă o sursă de calorii în regimul alimentar și în cazul în care consumăm în mod constat mai multă „energie” sau calorii decât folosește organismul nostru, aceasta poate duce la acumularea unui surplus de grăsime în organism. Aceasta poate apoi duce la obezitate, care poate mări riscul de diabet tipul 2.  OBSERVAȚIE: Dovezile științifice existente într-un raport publicat de Comitetul Științific Consultativ În Materie de Nutriție (SACN) din Regatul Unit  nu au găsit o legătură directă între consumul total de zaharuri și diabet. Sugerează însă că un risc mai mare este asociat cu un consum mai mare de băuturi îndulcite cu zaharuri6.

 MITUL 9.     NUMAI Zaharurile strică dinții. FALS! Toate alimentele și băuturile care conțin carbohidrați fermentabili (ex. alimentele dulci cum ar fi fursecurile, prăjiturile, băuturile răcoritoare și bomboanele, precum și alimentele mai puțin evidente, cum ar fi pâinea, biscuiții aperitiv, bananele și cerealele pentru micul dejun), pot mări riscul de cariere a dinților. Carbohidrații fermentabili sunt descompuși de bacteriile din gura dumneavoastră producând acid, iar acest acid poate apoi să dizolve o parte din smalțul de la suprafața dinților. Perierea dinților de două ori pe zi cu o pastă dentară cu fluor consumarea alimentelor și băuturilor dulci numai în timpul meselor și nu ca gustare, sunt cele mai bune metode de protecție

MITUL 10.     Zahărul creează dependență. FALS! Dovezile științifice existente nu sprijină ideea că zahărul (sau orice alt aliment) poate crea dependență. Acest lucru a fost confirmat de Sănătatea Publică din Anglia (Guvernul Regatului Unit). Anumite alimente și băuturi pot desigur produce plăcere atunci când sunt consumate, dar este important să nu confundăm acest lucru cu dependența clinică

    

MITUL 11.    Inlocuitorii zaharului nu sunt sanatosi.  FALS! Atât zaharul cât și îndulcitorii sunt sănătoși – alegerea depinde de preferința și obișnuința dumneavoastră. Îndulcitorii pot oferi o alternativă, dar nu pot reproduce toate celelalte funcții ale zahărului, cum ar fi textura, conservarea, etc. De fapt, înlocuitorii zahărului pot înlocui numai gustul dulce al acestuia.

MITUL 12.     Consumul de zahar a crescut dupa 1990. FALS! Consumul per locuitor a scazut de la 27 Kg (1980) la 21,1 kg (2014, datele INS).  Consumul de zahar 1960 – 2010 in Romania, vezi :   https://www.helgilibrary.com/indicators/sugar-consumption-per-capita/romania/ 

        Sugar Consumption Per Capita in Romania

       Sugar consumption per capita reached 19.6 kg in 2013 in Romania, according to Faostat. This is 4.85 % less than in the previous year.

        Historically, sugar consumption per capita in Romania reached an all time high of 28.2 kg in 1980 and an all time low of 9.70 kg in 1961. When compared to Romania’s main          peers, sugar consumption per capita in Bulgaria amounted to 23.5 kg, 13.0 kg in Hungary, 21.7 kg in Moldova and 38.2 kg in Ukraine in 2013.

        Romania has been ranked 98th within the group of 160 countries we follow in terms of sugar consumption per capita, 8 places behind the position seen 10 years ago.

        Sugar contains carbohydrates and as this name implies, is composed of carbon, hydrogen and oxygen.

   

MITUL 13.    Romania are cea mai mare rata a obezitatii din Europa. FALS! Suntem pe ultimul loc, cu 9%, persoane obeze – media UE 24 era in 2014 de 15%

Obezitatea in Romania si in Europa. vezi

 https://read.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-europe-2016/overweight-and-obesity-among-adults_health_glance_eur-2016-26-en#page1;

MITUL 14.     Nu exista recomanari privind consumul de zahar in Romania. FALS! Exista.

Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1563/2008[3] pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor și a principiilor care stau la baza unei alimentații sănătoase pentru copii și adolescenți, cuprinde, la Tabelul nr. 1 Necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii și adolescenți    (extras)  , vezi :  https://lege5.ro/Gratuit/geytsmbtge/ordinul-nr-1563-2008-pentru-aprobarea-listei-alimentelor-nerecomandate-prescolarilor-si-scolarilor-si-a-principiilor-care-stau-la-baza-unei-alimentatii-sanatoase-pentru-copii-si-adolescenti:

Grupa de alimente

-grame/zi-

Copii

Adolescenti

Baieti

Fete

1-3 ani

4-6 ani

7-10 ani

11-14 ani

15-19 ani

11-14 ani

15-19 ani

 

Zahar

si produse zaharoase

1

2

3

4

5

6

7

35

45

50

70

80

55

55

 

   

MITUL 15.    Con sumul de zahar in Romania  creste permanent. FALS!

 

Iata ce spun statistice oficiale (http://www.insse.ro/cms/) :

Zahar si produse din zahar in echivalent zahar (inclusiv miere)

Ani /Kilograme/

 

Anul 1990

Anul 1991

Anul 1992

Anul 1993

Anul 1994

Anul 1995

Anul 1996

Anul 1997

Anul 1998

Anul 1999

Anul 2000

Anul 2001

Anul 2002

 

27,3

26,4

24,4

23,7

24,5

23,5

24,8

19,9

20,5

20,9

23

24

23,6

 

 

 

 

Anul 2003

Anul 2004

Anul 2005

Anul 2006

Anul 2007

Anul 2008

Anul 2009

Anul 2010

Anul 2011

Anul 2012

Anul 2013

Anul 2014

 

24,5

25,9

27,8

29,5

25,7

24,3

24,8

23,4

23,7

22

21,1

21,1

 

                                       

 

                                                                                                         *  *  *

G.B.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.