FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 30, 2020


Categorii:

MAREA BRITANIE  si VIRUSUL INGALBENIRII FRUNZELOR

Marea Britanie  si Virusul ingalbenirii frunzelor

Contractele de sfeclă de zahăr din 2021 vor include un nou fond de asigurare pentru a compensa cultivatorii pentru o parte din pierderile de randament suferite acolo unde este prezent virusul galben.

Viruși inalbenirii  s  e dovedesc o adevărată provocare pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, mai ales că tratamentele cu semințe neonicotinoide au fost interzise începând cu cultura din 2019.

Înregistrat de British Sugar, gigantul de prelucrare a sfeclei de zahăr  spune că fondul de compensare de trei milioane de lire sterline va acoperi toate contractele noi și existente.

Producătorii afectați de virusul ingalbenirii  vor fi despăgubiți dacă livrează mai puțin de 90% din tonajul contractat, cu condiția să planteze o suprafață suficientă și să îndeplinească anumite condiții.

British Sugar va plăti 45% din valoarea deficitului plătit automat la sfârșitul campaniei, cu o compensație plafonată la o pierdere de randament de 35%.

Președintele NFU Sugar, Michael Sly, a declarat: „Această negociere a avut loc în timpul unor perioade foarte dificile pentru industria noastră, în special cu problema virusului aflat  în desfășurare.”

 © Tim Scrivener

 

Producătorii de sfeclă se confruntă cu o dublă situatie: importurile și neonicotinoidele  Johann Tasker  

Producătorii britanici de sfeclă de zahăr se confruntă cu faptul că competitivitatea lor este subminată de creșterea importurilor și de interzicerea metodelor de producție permise în alte țări.

Urmează o decizie a guvernului de a permite importuri mai mari de zahăr brut din trestie fără tarife în Marea Britanie – refuzând în același timp producătorii britanici să își protejeze culturile cu tratamente pentru semințe neonicotinoide.

Neonicotinoidele sunt interzise în toată Uniunea Europeană din cauza preocupărilor pe care le dăunează polenizatorilor.

Dar o serie de țări individuale – inclusiv Belgia, Spania și Polonia – au acordat o autorizație specială cultivatoriloe de a folosi pesticidele.

Franța a devenit ultima țară care a anunțat o derogare săptămâna trecută.

Guvernul de la Paris a declarat că cultivatorii francezi se confruntă cu o „criză fără precedent” și li se va permite să folosească tratamente cu neonicotinoide pentru semințe,  pentru a combate virusul ingalbenirii, pentru primăvara anului 2021.

Liderii fermierilor spun că cultivatorii britanici se confruntă cu o situație similară cu omologii lor francezi – cu un nivel semnificativ de boală de ingalbenire a frunzelor,  evidenta în multe zone de cultivare a sfeclei.

NFU Sugar și British Sugar cred că cultivatorii din Marea Britanie ar trebui să li se permită să folosească substante neonicotinoide.

Defavorizati.

Într-o declarație comună, aceștia au spus: „ Solicitam guvernului britanic sa ne asigure că producătorii britanici nu sunt dezavantajați în comparație cu concurenții lor europeni”.

Guvernul britanic afirmă că adoptă o abordare științifică a pesticidelor.

Un purtător de cuvânt al Defra a declarat: „Greutatea dovezilor arată un risc semnificativ pentru mediu pe care îl prezintă neonicotinoizii – în special pentru albinele noastre și pentru alți polenizatori.

„Ne vom menține restricțiile actuale dacă nu se schimbă dovezile științifice. Înțelegem că aceasta are implicații reale pentru cultivatori și am acordat autorizații de urgență pentru produse alternative pentru protejarea culturilor de sfeclă de zahăr în acest an. “

Între timp, guvernul a confirmat planurile de a permite importul în țară a 260.000 de tone suplimentare de zahăr de trestie brut, fără taxe.

Acordul urmează să intre în vigoare după încheierea perioadei de tranziție Brexit la 31 decembrie.

„Subvenție gratuită”

Procesatorul de sfeclă de zahăr British Sugar a condamnat decizia , despre care se spune că aduce o economie de aproximativ 73 milioane de lire sterline si de care se așteaptă să beneficieze principalul rival al companiei, Tate & Lyle Sugars.

Tate & Lyle afirmă că acordul va începe să echilibreze terenul de joc după ani de protecție a UE pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr.

Însă British Sugar spune că va oferi pur și simplu o subvenție gratuită pentru zahărul de trestie brut semiprocesat care vine în Marea Britanie.

„Am fost foarte dezamăgiți să vedem introducerea unei cote tarifare autonome”, a declarat Paul Kenward, directorul general al British Sugar.

Mai mult de 400.000 de tone de zahăr din trestie sunt deja importate la tariful britanic gratuit, a adăugat el.

  „Pur și simplu nu înțelegem cum această politică are obiective comerciale declarate și punem guvernului întrebări serioase cu privire la această politică și implementarea acesteia”, a adăugat el.

Guvernul spune că acordul urmărește să corespundă intereselor producătorilor autohtoni, procesatorilor și consumatorilor, contribuind în același timp la reducerea sărăciei din țările în curs de dezvoltare prin comerț.

Studiu de caz: Guvernul trebuie să onoreze angajamentul de a „prelua controlul”  Producătorul din Essex, David Fahie, spune că fermierii britanici vor fi în mod neajuns dezavantajați, cu excepția cazului în care guvernul își onorează angajamentul de a „prelua controlul”, acum Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană.

Domnul Fahie, de la Brook Hall Farm Partnership, cultivă aproximativ 150 ha de sfeclă de zahăr în și în jurul Foxearth, la granița Essex-Suffolk.

David Fahie

Aproximativ 80 de ha sunt cultivate cu sfeclă la ferma de casă – iar 70ha sunt cultivate în cadrul diferitelor acorduri de parteneriat. Argumentul potrivit căruia pesticidele neonicotinoide nu trebuie pulverizate pe culturile înflorite este de înțeles, spune domnul Fahie.

Însă semințele tratate cu neonicotinoide  ar permite un tratament specific care să protejeze plantele tinere fără a afecta polenizatorii.

„Dacă Defra va prelua controlul, ar putea începe prin a comercializa tratamente cu semințe neonicotinoide și a ne permite să le folosim atunci când insamantam primăvara. 

 „Nu caut ceva simbolic – caut ceva practic.”  Producătorii de sfeclă de zahăr au avut la dispoziție mai puține instrumente pentru combaterea bolilor, a spus domnul Fahie, care a obtinut la ultima recoltă, în medie 70-75t / ha , comparativ cu 85-90t / ha, anterior.  „Deși pierderea prin nefolosirea neonicotinoidelor nu a fost numai ea de vină, interzicerea lor totală a fost ca aruncarea bebelușului odata cu apa din cada”, a adăugat el.

( Adaptare dupa    ‘Ground-breaking’ sugar beet contract unveiled, https://www.fwi.co.uk/arable/sugar-beet/ground-breaking-sugar-beet-contract-unveiled     si   Beet growers face double whammy on imports and neonics Johann Tasker  ,   https://www.fwi.co.uk/news/farm-policy/beet-growers-face-double-whammy-on-imports-and-neonics ,  GB)

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.