FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 17, 2023


Categorii:

LEGĂTURA ÎNTRE ÎNLOCUITORII ZAHĂRULUI ȘI PROBLEMELE CARDIACE

Un nou studiu face legătura între înlocuitorii zahărului și problemele cardiace – profesioniști în nutriție despre ceea ce trebuie să știți

Cheryl Alkon  Septembrie 6 , 2023

În zilele noastre se pare că toată lumea caută să reducă zahărul. Este un lucru bun, având în vedere daunele pe care excesul de zahăr îl poate face organismului. Dar încă vrem să ne bucurăm de un răsfăț dulce din când în când. Aici intervin înlocuitorii de zahăr cu conținut scăzut și fără calorii. Există atât de mulți, de la vechii noătrii favoriți aspartam, sucraloză și zaharină până la alții mai noi, cum ar fi eritritol și stevia. La fel ca îndulcitorii mai vechi, eritritolul și stevia oferă gustul zahărului dar fără calorii – și nu cresc nivelul de glucoză din sânge. Dar există diferențe cheie între acești îndulcitori. Citiți mai departe pentru a vedea care îndulcitor este o alegere mai bună pentru dvs.: eritritol vs. stevia.

Ce este eritritolul?

Eritritol este un alcool de zahăr produs din zaharurile simple din porumb. Este considerat un îndulcitor artificial, chiar dacă se găsește în mod natural în cantități mici în fructe precum struguri, piersici, pepene verde și pere, în legume precum ciupercile și în unele alimente și băuturi fermentate, cum ar fi brânza, berea, sake și sosul de soia. Dar se adaugă și în alimente ca îndulcitor la niveluri mult mai mari. Îndulcitorul, cu conținut scăzut de calorii, este aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul de masă, așa că este nevoie de mai multă substanță pentru a crea același nivel de gust.

Ce este stevia?

Stevia este un îndulcitor natural și un înlocuitor al zahărului, fără calorii, derivat din frunzele speciei de plante Ștevia rebaudiana[1], cunoscută și sub numele de frunză dulce, originară din Brazilia și Paraguay. Compușii activi ai șteviei sunt glicozidele de steviol, de până la 150 de ori mai dulci decât zahărul. Acești compuși sunt stabili la căldură, stabili la pH și nu fermentează, fiind utili la alimentele ambalate.

Unde vom găsi eritritol și ștevie.

Putem cumpăra îndulcitorii pe cont propriu sub diferite forme, de la lichide și produse sub formă de pudră până la cuburi și pachete individuale, pentru a le folosi la copt sau pentru a îndulci cafeaua și ceaiul. Dar se găsesc și în mii de alimente procesate, cum ar fi băuturile răcoritoare, apele aromate, iaurturile, batoanele proteice, guma de mestecat, bomboanele și sosurile de salată etichetate „cu conținut scăzut de zahăr”, „fără zahăr”, „keto” sau prietenoase cu diabeticii. Într-adevăr, aproape jumătate din casele americane au în cămară produse care conțin ștevia.

Unele produse includ atât stevie, cât și eritritol, spune dr.  Elizabeth Dunford, consultant în proiecte de politici alimentare la Institutul George pentru Sănătate Globală / The George Institute for Global Health, lector superior la Facultatea de Medicină de la Universitatea din New South Wales și profesor asistent adjunct de nutriție la Universitatea din Carolina de Nord la Chapel Hill.

În mod surprinzător, chiar și mulți dintre îndulcitorii naturali înșiși, inclusiv ștevia și fructele de călugăr, adaugă eritritol în produsul lor. Motivul? Un pachet de stevia nu se toarnă la fel ca un pachet de zahăr, explică Debbie Petitpain, MS, RDN, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Pentru a depăși acest obstacol, producătorii vor adăuga umpluturi precum eritritol pentru a ajuta la îmbunătățirea volumului și a texturii. În acest fel, produsul îndulcit seamănă mai bine cu zahărul de masă în volum sau senzație. Așadar, dacă ridicați un pachet de stevie, este posibil să primiți și eritritol, ceea ce face ca citirea etichetelor să fie esențială (mai multe despre asta mai încolo).

Eritritolul și ștevia sunt sigure pentru consum?

Îndulcitorii cu ștevia sunt fabricați din componente ale frunzei de ștevie și sunt considerați „în general recunoscuți ca siguri” (GRAS) de către U.S. Food and Drug Administration (FDA), autoritate care nu garantează că un produs este 100% sigur, dar recunoaște că există un consens printre experți că produsul nu va cauza rău atunci când este utilizat conform intenției.

În anul 2001, FDA a clasificat eritritolul drept GRAS[2]. Dar cercetările publicate în revista Nature Medicine în februarie 2023 au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral sau un atac de cord aveau niveluri mai mari de eritritol în corpul lor decât cele care nu au suferit un eveniment cardiac. Studiile ulterioare, atât la oameni, cât și la șoareci, au sugerat că consumul de eritritol poate crește formarea cheagurilor de sânge. „Acest lucru, la rândul său, ar putea crește șansa de atac de cord sau de accident vascular cerebral”, potrivit unei declarații a National Institutes of Health, care a finanțat cercetarea.

Dar unii spun că este prea devreme pentru a face recomandări cuprinzătoare despre eritritol. „La fel ca aproape orice consumat în exces, îndulcitorii au fost legați de efecte negative asupra sănătății”, spune Dunford, care nu a fost implicat în cercetare. „Studiul recent al Nature Medicine a constatat că nivelurile mai mari de eritritol au fost legate de un risc mai mare de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces. Este important de remarcat faptul că majoritatea persoanelor din studiu prezentau deja un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, au descoperit, chiar și la participanții sănătoși, că consumul de cantități mari de eritritol într-o singură ședință a crescut nivelurile din sânge la un nivel nedorit”, explică ea.

În cele din urmă, atât eritritolul, cât și ștevia sunt în general bine tolerate, spune Vandana Sheth, RDN, proprietarul VandanaSheth.com, o afacere de consultanță în nutriție din Los Angeles. „Dar, în doze mari, acestea pot cauza probleme cu intestinele. Avem nevoie de cercetări mai cuprinzătoare pentru a analiza efectul îndulcitorilor nenutritivi și efectul acestora asupra sănătății intestinale.” Petitpan adaugă că este posibil să creem o toleranță la aceste efecte GI și sugerează să începem cu doze mici și să vedem cum ne simțim înainte de a le adăuga mai mult în dietă.

Stevia poate fi cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet.

„Dacă sunteți îngrijorat de nivelul zahărului din sânge, stevia este cea mai sănătoasă alegere, mai ales dacă aveți diabet”, spune expertul în nutriție Fred Pescatore, MD. „Stevia nu provoacă tulburări ale glicemiei.” De fapt, un studiu din revista Appetite a arătat că diabeticii care au folosit ștevia au un nivel mai scăzut de zahăr în sânge decât cei care au folosit îndulcitori artificiali. (Faceți clic pentru mai multe informații despre stevie și diabet.) Adaugă Sheth: „Există unele date care sugerează că ștevia poate ajuta la scăderea trigliceridelor, a tensiunii arteriale și a colesterolului.” De asemenea, s-a dovedit că accelerează pierderea în greutate: într-un studiu, 77% dintre persoanele care au înlocuit zahărul de masă cu stevia au pierdut o cantitate semnificativă de greutate.

Cele mai bune utilizări pentru eritritol și stevie.

„Ambii îndulcitori pot fi folosiți în cafea și ceai sau adăugați în alimente precum smoothie-uri, iaurturi sau cereale”, spune Sheth. „Aceștia pot fi folosiți și la copt, dar, în funcție de dulceață, în special pentru ștevie, poate fi necesar să ajustați cantitatea.” (O diagramă de conversie ne poate ajuta să determinăm cu câtă ștevie și eritritol să înlocuim zahărul de masă.)

Mulți oameni folosesc îndulcitorii la copt, dar nu este întotdeauna un schimb perfect, spune Petitpain. „Din perspectiva științei alimentației, zahărul se poate rumeni și carameliza, în timp ce eritritolul și ltevia nu trec prin aceeași reacție chimică și nu se vor rumeni sau carameliza”, explică ea. „Când adăugăm zahăr în ouă pentru a face o bezea , zahărul va da amestecului o consistență pufoasă. Nici ștevia, nici eritritolul nu vor avea acelați efect.”

Concluzia? “Dacă zahărul mai oferă și o altă funcție, nu numai gustul dulce, este posibil să nu existe un echivalent funcțional dacă vrem să utilizăm ștevie sau eritritol în rețetă.” Mai mult, spune Steth, „Ștevia poate avea un postgust care poate afecta produsul finit. Eritritolul poate să nu fie bun pentru înghețată, deoarece nu se dizolvă ca zahărul de masă și se poate cristaliza.”

Linia de jos.

Este o idee bună să ne uităm îndeaproape la ceea ce mâncămi când vine vorba de îndulcitori artificiali și să notăm mărimea porțiilor, spune Dunford. „Aș sfătui consumatorii să citească întotdeauna eticheta alimentelor pe care le cumpărăm. Companiile alimentare trebuie să includă îndulcitorii în lista de ingrediente ale produsului. Cu toate acestea, nu trebuie să arate cât de mult îndulcitor este inclus în produs. De regulă, produsele care conțin îndulcitori fără zahăr ar trebui să fie consumate cu moderație, cea mai mare parte a dietei provenind din produse proaspete și procesate minim.” Dacă aveți o afecțiune cronică de sănătate, este întotdeauna o idee bună să discutați despre modificările dietetice și întrebările cu medicul dumneavoastră, spune Dunford. Adaugă Sheth: „Dacă trăiești cu diabet zaharat, „ai în vedere să te întâlnești cu un nutriționist dietetician înregistrat și cu un specialist în îngrijire și educație pentru diabet pentru a obține îndrumări personalizate și pentru a răspunde mai bine nevoilor tale nutriționale”.

Desigur, pe piață există mulți alți îndulcitori artificiali și naturali, toți cu propriile beneficii și dezavantaje. Faceți clic pentru a vedea cum îndulcitorul natural aluloza vă poate ajuta să pierdeți în greutate, așa cum sucraloza poate provoca tulburări gastrointestinale.

…………………………………………………..

 

Articolul

New Study Links Sugar Substitute to Heart Problems — Nutrition Pros on What You Need to Know  ,

Cheryl Alkon , Wed, September 6, 2023,

la adresa https://www.yahoo.com/lifestyle/study-links-sugar-substitute-heart-141301826.html

…………………………………………………………….

[1] https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?kempercode=e489

[2] Generally Recognized as Safe (GRAS)

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.