FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 31, 2020


Categorii:

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE ZAHARURI

ÎNTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI DESPRE ZAHARURI

De Kris Sollid, RD POST – 29 SEPTEMBRIE 2009

Revizuit favorabil de: American Academy of Family Physicians Foundation

Gândiți-vă la alimentele care vă plac cel mai mult. Este posibil să conțină o formă de zahăr. Ar putea fi zaharurile din piersici proaspete din livadă sau zaharurile care contribuie la gustul apreciat al înghețatei tale preferate.

Într-adevăr, majoritatea oamenilor se bucură de gustul dulce al zaharurilor. Dar gustul este doar unul dintre rolurile importante pe care le joacă zaharurile în alimente. De exemplu, zaharurile ajută la conservarea gemurilor, cerealelor, prăjiturilor, a bomboanelor, a prăjiturilor și a băuturilor. Zaharurile ajută, de asemenea, la producerea unui miezul prăjiturilor fraged și umed și al glazurii, de culoare maro-aurie, crocantă, a multor prăjituri.

Ca parte a unui plan echilibrat privind o alimentație sănătoasă, vă puteți bucura de zaharuri cu moderație. Acest text răspunde la întrebările pe care le puteți avea despre zaharuri și rolul lor într-o dietă sănătoasă.

Ce sunt zaharurile?

Zaharurile sunt carbohidrați, care servesc ca principală sursă de energie pentru organism. Există multe tipuri de zaharuri. Ele apar atât în ​​mod natural, cât și ca ingrediente în multe alimente.

Cel mai cunoscut zahăr este zaharoza. Este format din două zaharuri simple, fructoză și glucoză. Fructele și legumele conțin în mod natural fructoză și glucoză. Alte zaharuri utilizate în alimente includ atât zahărul invertit, siropul de porumb, siropul de porumb cu fructoză ridicată, mierea, lactoza (zahăr din lapte) cât și alte siropuri. În timpul digestiei, toate aceste zaharuri, cu excepția lactozei, se descompun în fructoză și glucoză. Lactoza se descompune în glucoză și galactoză.

De ce se adaugă zaharurile la alimente?

Zaharurile joacă roluri importante în alimente. Acestea adaugă gust, textură și culoare produselor coapte. Ele furnizează energie pentru drojdia folosită la coacerea pâinii. Acestea adaugă corpolență iaurtului. Zaharurile ajută la echilibrarea acidității în sosurile de roșii și in adaosurile pentru salate.  

Anumite zaharuri joacă, de asemenea, roluri speciale în alimente. Zaharul invertit ajută la evitarea cristalizării zaharozei în bomboane. Siropul de porumb este utilizat în unele alimente, deoarece este mai puțin dulce decât zaharoza.

Zaharurile sunt sigure pentru a le mânca?

Zaharurile sunt „recunoscute în general ca sigure” de Food and Drug Administration (FDA). În 1986, o revizuire a cercetărilor privind aportul și siguranța zaharurilor a concluzionat: „În afară de contribuția la cariile dentare, nu există dovezi concludente privind zaharurile care să demonstreze un pericol pentru publicul larg atunci când zaharurile sunt consumate la nivelurile care sunt în prezent și în modul în s care -a practicat până acum.

În  Raportul Medicului General privind Alimentația și Sănătatea, Academia Națională de Științe raportează dieta și sănătatea la oamenii sănătoși 2000: Obiective naționale de promovare a sănătății și prevenire a bolilor de către Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA susțin aceste concluzii.

Cum se folosește organismul zaharuri?

Zaharurile sunt o sursă de energie pentru organism. În timpul activității fizice intense, acestea sunt principala sursă de energie.

Nu există diferențe nutriționale între zaharuri. Corpul folosește toate tipurile în același mod. În timpul digestiei, atât zaharurile precum zahărul și lactoza cât și alți carbohidrați, cum ar fi amidonul, se descompun în zaharuri simple. Zaharurile simple circulă apoi prin fluxul de sânge către celulele corpului. Acolo furnizează energie și ajută la formarea de proteine ​​sau sunt depozitate pentru o utilizare viitoare.

Creierul și globulele roșii pot folosi glucoză numai pentru energie. În timpul sarcinii, glucoza ajută la formarea celulelor și la producerea de lapte. Organismul își poate face propria glucoză sau o poate obține din alimente.

Cum se potrivesc zaharurile cu o dietă sănătoasă?

O dietă sănătoasă zilnică include alimente din cinci grupe:

Cereale (include pâine, cereale, orez și paste;

Legume (include 100% sucuri de legume);

Fructe (include 100% sucuri de fructe);

Lactate din lapte fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, iaurt, brânză sau băuturi din soia fortificate cu calciu;

Proteine ​​Alimente din carne, păsări de mare, fructe de mare, fasole și mazăre, ouă, produse de soia prelucrate, nuci și semințe.

Unele alimente din aceste grupuri conțin în mod natural zaharuri, cum ar fi fructele sau laptele, iar alte alimentele pot avea zaharuri adăugate, cum ar fi prăjiturile sau fructele conserve în sirop. O dietă sănătoasă poate include ambele tipuri de alimente. Când tăiați calorii, nutriționiștii sfătuiesc alimentele cu un conținut mai mic de grăsimi și zaharuri; asigurați astfel un aport adecvat de nutrienți esențiali.

Ce se înțelege prin termenul „zaharuri” pe o etichetă alimentară?

Eticheta nutrițională de pe un ambalaj alimentar listează cantitatea totală de zaharuri dintr-o porție a alimentului. Această cantitate include și zaharurile care se găsesc în mod natural în alimente precum zaharurile din stafide dar include și zaharurile adăugate. Lista de ingrediente trebuie să numească zaharurile din toate sursele de ingrediente, în ordine descrescătoare, în funcție de greutate.

Spre deosebire de alți nutrienți, zaharurile nu au un nivel de aport recomandat sau procente zilnice. Raportul privind Consumul Dietetic de Referință al Institutului de Medicină (DRI) din anul 2002 a concluzionat că, deși nu există dovezi suficiente pentru a stabili o limită superioară pentru aportul total sau adăugat de zahăr, există date care sugerează că consumul de micronutrienți cheie (calciu, vitamina A și zinc) este afectat atunci când aportul de zahăr adăugat depășește 25% din calorii.

Ce înseamnă „fără zahăr” și „cu conținut redus de zahăr” pe etichetele pachetelor alimentare?

Autoritațile controlează îndeaproape utilizarea acestor termeni pe etichetele alimentare. Un aliment „fără zahăr” trebuie să conțină mai puțin de 0,5 grame de zaharuri pe porție. Un aliment „ cu conținut redus de zahăr” trebuie să conțină cel puțin cu 25% mai puțin zahăr / porție decât produsul obișnuit.

Zaharurile nu pot fi adăugate unui aliment etichetat „fără zahăr adăugat”  sau „fără zaharuri adăugate” .  De asemenea, prelucrarea nu trebuie să crească cantitatea de zaharuri din alimente.

Dacă alimentul nu îndeplinește alte cerințe pentru produsele cu conținut redus de calorii sau reduse, „fără zahăr”, „fără zahăr adăugat” sau alimente etichetate în mod similar trebuie să prezinte o altă afirmație. Eticheta trebuie, de asemenea, să indice că produsul nu este un aliment redus sau cu un conținut scăzut de calorii sau nu este pentru controlul greutății.

Zaharurile provoacă hiperactivitate?

În anii ’70, rapoarte anecdotice sugerau că zaharurile cauzează hiperactivitate la copii. Cercetările nu au reușit însă să confirme această teorie. Hiperactivitatea nu a fost observată la copii după aporturi mari constante sau doze mari mari de zaharuri.

Într-un studiu recent, cercetătorii au examinat efectul consumului de zaharoză (zahăr de masă) asupra comportamentului copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 10 ani. Copiii au fost aleși pentru studiu, deoarece părinții lor credeau că acești copiii au reacționat negativ la zaharoză. Au fost studiați și copii preșcolari. Adesea copii sunt consideraţi sensibili la unele alimente. Cercetătorii nu au găsit diferențe în comportamentul copiilor atunci când au mâncat cantități mai mari decât cele normale de zaharoză în comparație cu perioada in care au mâncat diete cu conținut scăzut de zaharoză.

De fapt, atât această cercetare, cât și altele, sugerează că zaharurile au tendința de a calma atât copiii, cât și adulții. Acest efect ar putea trece neobservat din cauza altor influențe. De exemplu, entuziasmul unei petreceri de naștere sau a Halloween-ului ar putea trece peste efectul calmant al zaharurilor.

Zaharurile provoacă diabet?

Cercetătorii nu știu de ce apare diabetul, dar știu că zaharurile nu îl provoacă. Diabetul este o tulburare a modului în care organismul gestionează zaharurile. Oamenii cu diabet fie nu au suficientă insulină, fie nu o pot produce.

Zaharurile provoacă creștere în greutate?

Zaharurile în sine nu provoacă creștere în greutate. Excesul de grăsime corporală rezultă atunci când o persoană mănâncă mai multe calorii decât este necesar. Caloriile suplimentare pot proveni din orice nutrient caloric (proteine, grăsimi, alcool și carbohidrați). Lipsa activității fizice joacă, de asemenea, un rol semnificativ în obezitate.

Zaharurile provoacă hipoglicemie?

Adevărata hipoglicemie este foarte rară. Rezultă dintr-o boală de bază care afectează capacitatea organismului de a-și menține nivelul de zahăr din sânge. În hipoglicemie, nivelul glicemiei scade sub normal. Pot apărea simptome, cum ar fi tremuratul și durerile de cap.

Zaharurile nu afectează în mod neobișnuit nivelul glicemiei la persoanele sănătoase. Nivelurile scăzute de zahăr din sânge apar cel mai des la persoanele cu diabet care iau prea multă insulină. Tratamentul în acest caz este consumul de zaharuri precum cele care se găsesc în sucul de fructe, cuburile de zahăr, bomboanele tari sau băuturile răcoritoare.

Zaharurile provoacă cariile dinților?

Caria dentară este rezultatul mai multor factori, inclusiv ereditatea și fluxul salivei. Zaharurile și alți carbohidrați, cum ar fi alimentele cu amidon, au un rol important. Bacteriile de pe dinți (placa dentară) se hrănesc cu carbohidrați și formează acizi. Acizii apoi descompun dentina, formând o cavitate.  

Gustările frecvente de alimente care conțin carbohidrați, în special cele care se lipesc de dinți, pot crește șansele de degradare a calitatii dentinei.

Utilizarea de fluor și o mai bună îngrijire dentară a dus la o scădere a cariilor dentare în ultimii ani. Experții recomandă, de asemenea, o dietă echilibrată și spălarea dinților după mese și gustări.

„Sindromul gurii de biberon” este o cauză semnificativă a cariilor dentare la copiii mici. Sugarii nu trebuie să doarmă cu sticlele umplute cu orice lichid conținând carbohidrați. Aceasta include laptele, formulele pentru sugari și sucul de fructe.

Zaharuri utilizate în 

Fructoza – monosacharidă sau zahăr unic care se găsește în fructe, miere și legume rădăcinoase. În natură, se combină cu glucoza pentru a forma zaharoză și nu apare izolat, se găsește întotdeauna cu un alt zahăr. De aproximativ 1 1/2 ori mai dulce decât zaharoza.

Glucoza – un monosacharid sau un zahăr unic, găsit în mod natural în porumb. În natură, se combină cu fructoza pentru a forma zaharoză. Se poate combina și pentru a forma maltoză, iar cu galactoza, pentru a forma lactoză. Mai puțin dulce decât zaharoza, glucoza este sursa de energie primară pentru organism și singura sursă folosită de celulele creierului.

Siropul de porumb cu fructoză mare (HFCS) este un amestec lichid de glucoză și fructoză din amidon de porumb,  în aproximativ părți egale. Are aceeași dulceață ca zaharoza.

Zaharoza – un dizaharid sau dublul zahăr format din părți egale de glucoză și fructoză. Cunoscută sub formă de zahăr de masă sau alb, zaharoza se găsește în mod natural în fructe și legume. Apărând cel mai abundent în trestia de zahăr și sfecla de zahăr, zaharoza provine din aceste alimente pentru uz comercial.

Alte zaharuri folosite adesea în alimente includ:

  • Siropul de porumb
  • Lactoza
  • Glucoza
  • Maltoza
  • Zahărul invertit

                                                *  *  *

Sursa:  

https://foodinsight.org/questions-and-answers-about-sugars/

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.