FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 28, 2021


Categorii:

ÎNLOCUITORUL LA MODĂ AL ZAHĂRULUI ARE MULTE BENEFICII, DAR UN MARE DEZAVANTAJ

Green Plate Special[1]: Înlocuitorul la modă al zahărului are multe beneficii, dar un mare dezavantaj de Christine Burns Rudalevige

Aluloza este o alternativă sănătoasă la zahăr, dar nu este bună pentru mediu.

  Prăjiturile facute de Christine Burns Rudalevige sunt gatite cu sirop de arțar, un înlocuitor de zahăr, mai ecologic. Shawn Patrick Ouellette / Fotograf personal

Aluloza este unul dintre cei mai noi înlocuitori ai zahărului care iau cu asalt piața alimentelor sănătoase. Toți copiii îl mănâncă. Adepții dietei Keto îl consumă în punga de biscuiti KNOW Better. Culturistii intră la idei atunci când mușcă din batoanele lor cu conținut ridicat de proteine ​​și conținut scăzut de carbohidrați.

Weight Watchers produc înghețata ușoară Halo Top îndulcită cu aluloză, deoarece o portie ( un pint) întreagă îi costă doar șase SmartPoint-uri. Oamenii preocupați de diabet sunt atrași de faptul că, deși volumul și gustul acestui îndulcitor sunt uimitor de aproape de zahărul alb, studiile arată că consumul acestuia are un efect redus asupra nivelului global al zahărului din sânge.

Și dumneavoastră, probabil, ați mâncat puțină aluloză de fiecare dată când ați turnat sirop de arțar pur pe clătite. Aluloza, al cărei ansamblu chimic este aproape identic cu fructoza și glucoza, se găsește în mod natural în smochine, stafide, jackfruit, grâu și în siropul de arțar.  

Oamenii de știință au numit prima dată aluloza drept zahăr în urmă cu peste 70 de ani, clasificându-o drept „zahăr rar”, deoarece apare în mod natural în doze foarte  mici. Au descoperit, totuși, că are structuri de hidrogen și oxigen ușor diferite de zaharurile simple surori. Această variație înseamnă că aluloza posedă doar o zecime din caloriile zahărului de masă, oferind în același timp 70% din îndulcire. Impactul fiziologic al alulozei este diferit de celelalte zaha-ruri, deoarece nu este metabolizată. Majoritatea alulozei pe care o consumăm părăsește  corpul prin urină.

 Administrația SUA pentru alimente și medicamente / U.S. Food and Drug Administration -FDA,  a considerat în anul 2012 că aluloza fabricată este sigură pentru consumul uman și a început să fie produsă comercial încă din 2015. Într-o hotărâre din  aprilie 2019, FDA a spus că, deși producătorii trebuie să o listeze ca ingredient și să o includă în numărul total de carbohidrați, pentru toate produsele ambalate, aceștia nu sunt nevoiți să o includă în listă ca zahăr adăugat, deoarece ea efectiv doar trece prin corp. La scrierea acestei  propoziții, am reacții si amintiri despre efectele oribile ale exploziei legate de cipsurile lipsite de grăsime, din anii ’90, condusă de Olestra.

Intrigat de acest nou mod de îndulcire, am urmărit un videoclip pe YouTube creat în decembrie de Modernist Pantry, un furnizor de ingrediente și echipamente de bucătărie cu sediul în Eliot, care se adresează atât bucătăriilor experimentale de casă cât și profesioniștilor. În clip, proprietarul Janie Wang și bucătarul de testare Scott Garrett se joacă cu aluloză pentru a face dacquoise (bezea de nuci plate), glazură cu cremă de unt și mousse de ciocolată.

Compania a început recent să ofere pungi de 200 de grame de aluloză pentru bucătăria de acasă și pungi de 1 kilogram pentru bucătăria profesională la 9,99 USD  ( cca. 40 lei/0,2 Kg[2]), respectiv 39,99 USD ( cca. 160 lei/Kg).

Lui Garrett îi place produsul, deoarece nu are un postgust ca alți înlocuitori naturali ai  zahărului, cum ar fi stevia. Deoarece nu este un fan al deserturilor exagerat de dulci, el înlocuiește zahărul alb cu aluloză granulată (există lichide pe piață care acționează mai mult ca siropul de porumb).

Dar dacă  doriți să schimbați zahărul, cu aluloză, într-o rețetă și să mențineți același nivel de îndulcire, adăugați 1 1/3 cani de aluloză granulată pentru fiecare ceașcă de zahăr necesară.

(Observatia mea, GB, pentru Romania: Daca pentru fiecare kilogram de zahar se foloseste – pentru a a vea aceeasi indulcire – o cantitate de 2,3 Kg de aluloza, atunci pretul indulcitorului folosit creste de la 2,63 lei[3] , cazul zaharului, la  368 lei, cazul alulozei, adica produsul contine un indulcitor de 139 de ori mai scump ca zaharul.)

Garrett a spus că aluloza accelerează procesul de rumenire a majorității produselor coapte și, prin urmare, a sfătuit bucătarii să reducă căldura necesară în rețetele pe bază de zahăr alb cu 50 până la 100 de grade, pentru a evita arderea lor.  

Aluloza pare un ingredient bun atât pentru coacere  cât și pentru talie. Dar, din punctul de vedere al unui bucătar, pe termen lung, trebuie să subliniez încă câteva modalități prin care aluloza ne poate arde din punct de vedere ecologic.

Aluloza comercială este cel mai adesea derivată din porumb, mult criticat ca fiind o monocultură industrială cu risc crescut, care epuizează rapid atât aprovizionarea cu apă, cât și sănătatea solului. Odată ce porumbul este crescut și recoltat, acesta este pus la fermentat pentru a se putea extrage fructoza. De acolo, se adaugă enzime (adesea create în mod particular de diferiți producători de aluloză) pentru a converti fructoza în aluloză.

Cum acești producători folosesc energia solară pentru a compensa costurile energetice producătoare de carbon, iar mulți asa fac, iar sondajele de marketing arată că 7 din 10 persoane din întreaga lume caută să-și reducă aportul de zahăr, poate să fie probabil semnificativ faptul că energia necesară, extrasă din combustibilii fosili,  face ca aluloza să satisfacă această nevoie.

În acest moment, eu, consumatorul, îmi  voi putea planifica reducerea aportului de zahăr  doar pur și simplu neavându-l. Și când îmi voi dori ceva dulce, mă voi lipi de siropul de arțar Maine ca alternativă locală la zahăr. 

Christine Burns Rudalevige toarnă o glazură de arțar peste prajiturile sale. Foto  Shawn Patrick Ouellette  

[1] Green Plate Special: Trendy sugar substitute has many benefits, but one big drawback By Christine Burns Rudalevige ; https://www.pressherald.com/2021/01/24/green-plate-special-trendy-sugar-substitute-has-many-benefits-but-one-big-drawback/

 

[2] Cursul de schimb , 26.01.2021 , 1 USD= 4.0195 lei, 1 EUR =4.8746 lei;

 

   

 

[3] pretul unui kilogram de zahar = 2,63 lei, Zahar Coronita, 28 ian 2021, https://www.cora.ro/coronita-zahar-cristal-punga-plastic-1-kg-p-1746099?gclid=Cj0KCQiA3smA BhCjARIsAKtrg6JUD8t1bF0TvNAiG5P-a1vw-3z32bWjMD_VzFmT6yCHo5NeQO08hfAaAq1YEALw_wcB

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.