FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 2, 2021


Categorii:

GANDACUL GHEBOS SI VIERMII SARMA

  Gandacul ghebos si viermii sarma revin in forta

Publicat de Redactia Sanatatea Plantelor pe sept. 01, 2021

An de an, graul de toamna se cultiva pe suprafete mari. Nu exista ferma in a carei structura de productie sa lipseasca aceasta planta de cultura. Odata cu generalizarea tratamentului semintelor, problemele cauzate de daunatorii de sol, cum ar fi larvele gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) sau viermii sarma (Agriotes spp.) au devenit mai mult o amintire pentru fermieri. A existat chiar o credinta populara ca aceste specii de insecte daunatoare pur si simplu au disparut din peisaj. Nimic mai fals. Ele erau prezente an de an in campurile noastre, dar nivelul populatiilor era unul foarte scazut, ca urmare a efectuarii tratamentului semintelor, asadar fara sa puna probleme serioase cultivatorilor de grau.

  Larva de gabdac ghebos (Zabrus tenebrioides) si plante atacate

Si totusi, „socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ”, vorba zicalei. O fi fost el generalizat, tratamentul semintelor cu un insecticid sau un insectofungicid, dar in ultimele doua decenii nu prea s-a mai efectuat! In multe cazuri, fermierii s-au confruntat cu toamne secetoase, ceea ce reprezinta conditii nefavorabile pentru daunatorii de sol mai sus amintiti (care prefera o umiditate mai ridicata a solului), prin urmare au mai vrut sa taie din cheltuielile de productie, inlocuind tratamentul semintelor cu un insectofungicid cu un simplu fungicid, in cele mai multe cazuri, pe baza de tebuconazol. Probabil si eu, daca as fi fermier, as fi tentat sa procedez la fel, avand in vedere incertitudinea pretului de valorificare al graului de toamna. Nu intotdeauna cultivatorii de grau obtin un profit frumusel, desi anul acesta situatia pare sa fie mai favorabila fermierilor. Sigur, cine face tehnologie intensiva, ca la carte, poate sa scoata un profit frumos si de pe urma cultivarii graului de toamna, mai ales daca stie cand sa vanda, dar insectele nu urmeaza legile economice ale oamenilor, ci legile Naturii. Legi care spun clar ca daca exista conditii favorabile, populatiile insectelor daunatoare pot sa prospere de la un an la altul, cu consecinte negative pentru fermieri.

Acum, sortimentul culturilor dintr-o ferma este foarte redus, practic cam fiecare ferma vegetala are in portofoliu patru culturi, si anume: grau, rapita, porumb si floarea soarelui. Unii mai cultiva orz (sau orzoaica pentru bere), lucerna sau soia, iar altii mai cultiva mazare, dar nu toti procedeaza la fel. Prin urmare, un sortiment redus al culturilor de camp inseamna rotatii scurte sau monocultura.

Care culturi au cea mai mare pondere a monoculturii in tara noastra? Graul de toamna si porumbul. Cercetari efectuate la ICCPT Fundulea (actualul INCDA Fundulea), de catre Paulian, Barbulescu si Popov au scos in evidenta faptul ca monocultura de grau favorizeaza dezvoltarea populatiilor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides). Bunaoara, unul dintre fermierii cunoscuti declara in presa agricola, in urma cu cativa ani, ca rotatia culturilor are justificare din punct de vedere tehnic, dar niciuna din punct de vedere economic. Eu m-am intrebat daca nu cumva fermierul in cauza, fara voia lui, a devenit purtatorul de cuvant al insectelor fitofage, inclusiv ai daunatorilor de sol care ataca graul in perioada toameni?!

  Larva de Agriotes spp.

Al treilea aspect. In urma faramitarii excesive a terenurilor, dupa anul 1991, multi fermieri mici s-au trezit in imposibilitatea de a aplica o tehnologie de cultura ca la carte, facand o agricultura ca in urma cu 100 de ani. Prin urmare, neefectuarea, in toate cazurile, a tratamentului semintelor cu un insecticid sau insectofungicid, mai ales in cazul graului cultivat dupa grau, a avut drept rezultat cresterea populatiilor daunatorilor de sol. Aceasta crestere nu a fost abrupta, ci lenta, pas cu pas, la inceput fiind invizibila pentru fermieri. Doar atunci cand s-au trezit cu vetre de atac si cu multe plante lipsa, fermierii au realizat ca ceva nu este in regula. Numai ca era mult prea tarziu.

Cercetarorii in domeniul Protectiei Plantelor au atras intoteauna atentia referitor la acest subiect si asupra necesitatii efectuarii tratamentului semintelor cu un insecticid sau insectofungicid, dar pentru multi fermieri era mai important sa reduca nivelul cheltuielilor la hectar.

Si uite asa, in ultimii ani, ne-am trezit cu o revenire in forta a atacului larvelor gandacului ghebos sau al viermilor sarma (in zonele de favorabilitate, dar si in sud-est). In ultimul deceniu, nu toate toamnele au fost secetoase. Unele, cum a fost cea din anul 2017, au fost foarte ploioase, in luna octombrie cantitatile de precipitatii au fost aproape de trei ori mai ridicate fata de media multianuala. Adica conditii favorabile pentru larvele care se gasesc in sol.

Cresterea nivelului populatiilor daunatorilor de sol s-a petrecut cand inca erau multe optiuni pentru tratamentul semintelor. Odata cu interzicerea substantelor active imidacloprid, clotianidin sau tiametoxan, atat pentru tratamentul semintelor, cat si pentru tratamentele in vegetatie, la toate culturile de camp, optiunile chimice pentru tratamentul semintelor in vederea protejarii tinerelor plantute de grau de toamna fata de atacul daunatorilor de sol, au devenit foarte limitate. Si asta pe fondul cresterii populatiilor acestor specii de insecte daunatoare.

Cum deosebim atacul larvelor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) de cel al viemilor sarma (Agriotes spp.)? Larvele gandacului ghebos trag frunzele tinerelor plantute in galerii, unde are loc procesul propriu-zis de hranire, prin extragerea sucului celular (triturare). Din planta atacata raman intregi doar nervurile, asemanatoare cu niste ghemotoace de calti, rasucite. Practic, acesta este simptomul principal de recunoastere al atacului. Ulterior, vetrele de atac se pot extinde in parcelele netratate neramanand plante (sau supravietuiesc numai cateva). Viermii sarma, fie ataca boabele in curs de germinare, rozand embrionul (caz in care avem goluri in cultura), fie ataca plantele dupa ce au rasarit, pe care le rod in zona coletului. Atacul in sine este „invizibil”, ceea ce vedem noi in camp este efectul lui. Cultura atacata poate prezinta goluri mari, in cazul in care atacul s-a produs la samanta. Daca atacul a survenit mai tarziu, plantele au frunzele ingalbenite, apoi se usuca incepand de la varf. De retinut faptul ca larvele gandacului ghebos nu ataca radacinile plantelor de grau. Ca sa fim siguri ca este atacul larvelor gandacului ghebos, acolo unde observam vetre de atac, trebuie sa mergem la marginea vetrei si sa vedem daca exista plante atacate (sub forma de „calti”). Apoi, cu o sapaliga, putem face sondaje, sa constatam prezenta sau absenta galeriilor tubulare, sapate de larve (de obicei in jurul plantelor). Daca solul are umiditatea corespunzatoare mai mult ca sigur se gasesc si larvele gandacului ghebos, aflate in diferite stadii de dezvoltare. La fel procedam pentru identificarea atacului viermilor sarma.

Sola cu grau netratat, atacat de larvele gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides)

Nu este de dorit sa ajungem in faza in care avem atac. Asta inseamna plante lipsa, ceea ce se traduce prin posibile pierderi de recolta (chiar daca graul are o capacitate buna de infratire). In cazul in care graul s-a semanat dupa grau, lucru destul de intalnit in zilele noastre si nu s-a efectuat tratamentul semintelor, toamna, cand plantele au 2-3 frunze, se fac 2 controale, la un interval de 5-7 zile intre ele. La fiecare control se fac 15 sondaje, de cate 2 metri liniari/sondaj, pe randul de plante. Se determina numarul de plante atacate de larvele gandacului ghebos si daca mai mult de 5% din numarul total de plante analizate sunt atacate (se atinge PED) se impune efectuarea unui tratament in vegetatie. In practica, tratamentul foliar, efectuat toamna, pentru combaterea atacului larvelor gandacului ghebos, este destul de rar intalnit. Numai ca odata cu limitarea optiunilor efectuarii tratamentului semintelor s-ar putea sa creasca suprafetele la care sa fie necesara efectuarea unui tratament foliar.

Care ar fi principala metoda de prevenire a atacului acestor daunatori? Simplu, evitarea monoculturii si o rotatie corespunzatoare, in urma careia graul sa revina pe acelasi loc cel putin dupa trei ani. Nu in toate cazurile acest lucru este realizabil.

Tratamentul semintelor si o rotatie ca la carte sunt doua masuri aflate la indemana noastra, pentru a realiza o buna protectie a plantelor de grau aflate la inceput de drum, impotriva atacului larvelor gandacului ghebos (Zabrus tenebrioides) si al viermilor sarma (Agriotes spp.), mai ales in conditiile in care populatiile acestor specii de insecte au crescut in ultimii ani, fapt pe care l-au constatat si fermierii !

Dr. ing. Georgescu Emil , INCDA Fundulea

………………..

 

Articolul origina la : https://www.sanatateaplantelor.ro/gandacul-ghebos-si-viermii-sarma-revin-in-forta/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.