FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 7, 2020


Categorii:

FRANTA:  TRATAREA SEMINTELOR DE SFECLA DE ZAHAR CU SUBSTANTE NEONICOTINOIDE 

7/08/2020

Ministrul francez al agriculturii promite derogarea pentru sfecla de zahăr

Acest plan propune, în special, o modificare legislativă, din toamnă, care să permită „in campania 2021-2-22 și, dacă este cazul, inca cel mult două campanii următoare”, utilizarea articolului 53 din Regulamentul European nr. 1107/2009, care permite Guvernului  „să dea, pentru momentul semănatului, o derogare de 120 de zile pentru semințele tratate, în condiții strict supravegheate”.

 Julien Denormandie va susține un proiect de lege, în această toamnă, care permite utilizarea neonicotinoidelor la tratarea ( acoperirea)  semințelor de sfeclă de zahar, pe parcursul a trei campanii. Producătorii afectați de boala ingalbenirii frunzelor  vor primi compensații pe baza pierderilor de randament.

Presiunea industriei sfeclei și a zahărului a dat rezultate în ultimele săptămâni. Ministerul Agriculturii din Franta a anunțat pe 6 august 2020 un plan de sprijin guvernamental pentru a face față crizei date de boala ingelbenirii „fără precedent”.

Regulamentul european.

Acest plan propune, în special, o modificare legislativă din această toamnă, pentru a face posibilă, „pentru campania 2021 și, dacă este necesar, cel mult pentru următoarele două campanii”, recursul la articolul 53 din Regulamentul european nr. 1107/2009, care face posibilă ” o scutire de 120 de zile pentru semințele tratate, la momentul semănatului, în condiții strict supravegheate”. O dispoziție luată deja de douasprezece țări producătoare europene.

Regulamentul european îl autorizează cu condiția „ca o astfel de măsură să fie necesară din cauza unui pericol care nu poate fi controlat prin alte mijloace rezonabile”, precizează ministerul. El adaugă: „Sfecla nu produce flori înainte de perioada de recoltare, ceea ce limitează impactul acestor insecticide asupra insectelor polenizante. “

Condiții stricte

Cu toate acestea, examinarea oricărei cereri de scutire va fi asociată cu condiții stricte de utilizare: poate fi luată în considerare numai utilizarea prin tratare/acoperire a semințelor insa pulverizarea va rămâne interzisă, pentru a limita riscul de dispersie a produsului. și va fi interzis semanatul culturilor atractive pentru polenizatori, dupa sfecla de zahar, pentru a nu expune insectele polenizante la reziduurile de produs.

Compensare pentru pierderile de randament

Planul guvernamental conține alte acțiuni complementare, și anume:

  • Implementarea de către profesioniști a unor planuri de prevenire a infestărilor dăunătorilor;
  • Un efort de cercetare „consolidat și substanțial” pentru accelerarea identificării alternativelor cu adevărat eficiente, datorită mobilizării a 5 milioane de euro suplimentari, din 2021, ca parte a planului de recuperare, prin implicarea ITB (Institut Tehnica Sfeclei) și INRAE;
  • Revizuirea pierderilor de randament pentru anul de cultură 2020-2021 și compensarea pierderilor semnificative legate de această criză a bolii ingalbenirii sfeclei în cadrul schemei de ajutor „de minimis”;
  • Angajamentul profesioniștilor din industrie față de sustenabilitatea industriei zahărului în Franța;
  • Definirea, până la sfârșitul anului 2020, a unui „plan de protecție a polenizatorilor, care vizează consolidarea protecției acestora în perioadele de înflorire și intensificarea considerării a problemelor asociate polenizatorilor, la introducerea produsului pe piață. piața produselor fitosanitare ”.

Un delegat interministerial

În plus, va fi numit un delegat interministerial pentru sectorul sfeclei și al zahărului. “El va fi în special responsabil pentru monitorizarea implementării acestui plan de acțiune și va informa un organism de monitorizare cu privire la progresele programului.  , prezidat de Miniștrii Tranziției Ecologice, Barbara Pompili, și Agriculturii și Alimentației, Julien Denormandie, ce reuneste organizații de cercetare și toate departamentele în cauză. Prima întâlnire va avea loc in toamna. “

Mențineți o industrie puternică

Obiectivul acestui plan este asigurarea recoltei    2021-2022, aprovizionarea fabricilor de zahăr și, prin urmare, „menținerea unei industrii de zahăr puternice și competitive în Franța, limitând în același timp impactul asupra polenizatorilor”, dezvoltă ministrul. El reamintește că „această criză de ingelbenire slăbește întregul sector al zahărului și creează riscul unei abandonări masive a culturilor de  sfeclă de zahar în 2021-2022 de către fermieri, în favoarea altor culturi”, amintește ministerul. Cu toate acestea, Franța este principalul producător european de zahăr. Sectorul acoperă 46.000 de locuri de muncă, inclusiv 25.000 de fermieri și 21 de fabrici de zahăr. “

Un „prim pas”, potrivit CGB

“Am marcat un prim pas, rămâne să trecem următorul”, a reacționat Franck Sander, președintele CGB (Confederația Generală a Cultivatorilor de Sfeclă), care l-a întâlnit pe ministrul Agriculturii, Julien Denormandie, cu alți reprezentanți ai industriei sfeclei și zahărului în această dimineață de 6 august. Potrivit sindicatului, aceste răspunsuri inițiale „iau în calcul„ un bun simț agronomic ”pentru un sector care se confruntă cu un impas tehnic și a cărui durabilitate era amenințată. “

Dincolo de textul legii care face posibilă derogarea neonicotinoidelor timp de trei ani, Franck Sander este încântat de sistemul de compensare propus, „cu un plafon de 20.000 de euro pe an, cu transparența Gaec”, specifică el.

Munca cu parlamentarii

De acum înainte, „toate vizitele pe teren vor fi întreprinse cu toți parlamentarii părților interesate”, insistă președintele CGB, pentru ca proiectul de lege să fie votat în Adunarea Națională și în Senat. „Solicităm pragmatism și bun simț”, susține Franck Sander.

Și CGB solicită, într-un comunicat de presă, ca până la „sfârșitul lunii septembrie, cadrul de reglementare să fie stabilizat, astfel încât fermierii să fie în siguranță în condițiile de cultivare a sfeclei în 2021”, și că „ compensația pentru cultivatori să fie rapidă și exact proporțională cu pierderile suferite în fața unui dezastru care nu a putut fi gestionat și neasigurat din cauza impasului tehnic-de reglementare în care s-au aflat ”.

Măsuri bine primite de producătorii de zahăr

Producătorii de zahăr au răspuns, de asemenea, rapid, salutând măsurile anunțate de ministrul agriculturii. „Ascultând cerințele sectorului și prin acțiunea lor hotărâtă, ministrul și guvernul demonstrează astfel importanța pe care o acordă jucătorilor din sectorul sfeclei, zahărului și alcoolului și dorința lor de a permiteți membrilor cooperatori Tereos să ia în considerare, cu calm, alegerea rotației culturilor pentru campania 2021-2022 ”, a scris Tereos într-un comunicat de presă publicat în aceeași zi.

La rândul său, Cristal Union reamintește că „mai multe state membre ale Uniunii Europene au acordat deja scutiri fermierilor lor. Prin urmare, acest plan de sprijin și această modificare legislativă sunt așteptate cu nerăbdare de întreaga industrie. “

Asociatia   Generațiile Viitoare  este „scandalizată”

Pe de altă parte, Asociatia Generațiile Viitoare a protestat împotriva acestei decizii ministeriale, care „constituie un pas înapoi semnificativ din partea guvernului în problema acestor insecticide„ ucigătoare de albine ”. Această decizie este cu atât mai inacceptabilă pentru asociatie, deoarece există și alte produse aprobate pentru controlul afidelor de sfeclă, pentru care ANSES a admis un aviz in 2018 privind neonicotinoidele si  că nu există un impas tehnic al aceastei culturi. “

“Aceste scutiri pentru revenirea la utilizarea neonicotinoidelor pentru sfeclade zahăr constituie un efect inacceptabil care arată că acest guvern se înclină cu ușurință sub greutatea lobby-urilor agrochimice și agricole și a renunțat să mai fie liderul luptei împotriva insecticidelor ucigătoare de albine din Europa! “, spune François Veillerette, directorul asociației ecologiștilor.

 

Sursa: https://www.lafranceagricole.fr/actualites/cultures/neonicotinoides-en-enrobage-de-semences-le-ministre-promet-une-derogation-pour-les-betteraves-1,14,3273717175.html?utm_source=FAA&utm_medium=infoquotidienne&utm_campaign=mailnumero#sd_source=&sd_id=

La France Agricole: 

LE MINISTRE PROMET UNE DÉROGATION POUR LES BETTERAVES, 

06.08.20, mis à jour il y a 7 h ;

Ce plan propose notamment une modification législative à l’automne pour permettre « pour la campagne de 2021 et, le cas échéant, les deux campagnes suivantes tout au plus », le recours à l’article 53 du règlement européen n° 1107/2009, permettant de « prendre au moment des semis une dérogation de 120 jours pour les semences enrobées, dans des conditions strictement encadrées ». © Renaud d’Hardivilliers

Julien Denormandie soutiendra un texte de loi cet automne permettant d’utiliser des néonicotinoïdes en enrobage de semences pour les betteraves, sur trois campagnes. Les producteurs touchés par la jaunisse recevront une indemnisation en fonction des pertes de rendement. Cette position du Gouvernement en satisfait certain et en « scandalise » d’autres.

La pression de la filière de la betterave et du sucre ces dernières semaines a fini par payer. Le ministère de l’Agriculture a annoncé ce 6 août 2020 un plan de soutien gouvernemental pour faire face à la crise « inédite » de la jaunisse. ..

   … etc.

                                          *  *  *

 

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.