FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 11, 2022


Categorii:

FERMIERII – ÎNTRE CIOCAN ȘI NICOVALĂ

FERMIERII – ÎNTRE CIOCAN ȘI NICOVALĂ

    

Fermierii – între ciocan și nicovală: ”Ori cultivăm în pierdere, ori România pierde o întreagă industrie!” ,  

Angelica Lefter – 10 februarie 2022  

Fermieri aflați între ciocan și nicovală: fie înființează culturile, știind că vor pierde bani, fie România va pierde o industrie întreagă.

Situație complicată pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din județul Neamț, care furnizau materie primă pentru Fabrica de Zahăr de la Roman, ce aparține de Grupul austriac Agrana. Din cauza prețurilor mari la inputuri, costurile pentru înființarea și întreținerea culturilor fac din activitatea agricolă una neprofitabilă.

  Fabrica Agrana

Mai mult, Fabrica de Zahăr de la Roman le oferă un preț mic pe producție, motiv pentru care contractele încheiate astfel vor aduce pierderi agricultorilor.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr trebuie să aleagă acum între două situații ”rele”:  ori cultivă sfecla ca și până acum și se vor alege cu pierderi, ori nu vor mai produce, iar unica fabrică de zahăr funcțională din țară riscă să se închidă. Din ambele variante, fermierii ies în pierdere.

  Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman (ACSZR), Ioan Puiu

Fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr au primit de la Fabrica de Zahăr din Roman o ofertă de aproximativ 30 de euro/tonă

Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman (ACSZR), Ioan Puiu, a menționat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că s-au purtat discuții cu reprezentanții fabricii, însă până la ora actuală nu s-a ajuns la un consens.

”În momentul de față am încheiat negocierile referitoare la contractul pentru cultivarea sfeclei de zahăr pentru anul în curs, pentru 2022, și avem o ofertă de preț care nu ne satisface. În această zonă există un parteneriat între cultivatorii de sfeclă și Fabrica de Zahăr, practic fermierii nu au altă alternativă, nu pot merge la altă fabrică. De altfel, în România este singura fabrică care mai procesează sfeclă de zahăr și există șanse ca fabrica din Bod (n.r județul Brașov), să repornească, dar deocamdată fermierii de acolo nu au contracte, încă se discută. Oferta pe care am primit-o, de circa 30 – 40 de euro pe tonă nu acoperă cheltuielile mari pe care le vom avea cu inputurile la această cultură. Pentru a fi competitivă din punct de vedere cultura, avem nevoie de un preț mai bun sau ar trebui să facem producții foarte mari, de peste 60-70 de tone la hectar, ceea ce nu prea se întâmplă în zona noastră pentru că este o zonă cu deficit de apă, iar sfecla de zahăr are nevoie de foarte multă apă pentru a avea o producție bună. Întotdeauna am dat către Agrana, noi am produs în ultimii ani circa 60-65% din sfecla produsă în România. Aici este zona cea mai importantă, însă datorită creșterii la inputuri, în special la îngrășăminte chimice, pentru că este o cultură la care avem nevoie în special de îngrășăminte chimice complexe, costurile au urcat la un nivel atât de mare, chiar dacă avem o subvenție bună, în jur de 1.000 de euro la hectar, toate schemele de ajutor aici le prindem”, ne-a spus reprezentantul Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman.

Prețul sfeclei de zahăr depinde de piața mondială a zahărului

Piața zahărului este una specială pentru că se raportează la producția mondială, deci producătorii nu pot majora prețul în funcție de creșterile la inputuri, așa cum se întâmplă pe piața cerealelor, a explicat Ioan Puiu.

”Piața zahărului este o piață destul de ciudată, în sensul că dacă la celelalte culturi, floarea-soarelui, grâu, porumb, rapiță, dacă există o creștere a inputurilor se scumpește și materia primă sau produsul agricol, la zahăr piața este dată de prețul zahărului pe piața mondială. Deci dacă se scumpește porumbul cu 80%, este posibil ca la sfeclă să avem o creștere cu 10%, pentru că așa este piața mondială, ceea ce nu este în regulă deoarece noi plătim inputuri cu costuri mult mai mari conform pieței, însă când vorbim de piața produselor agricole, zahărul nu se supune acestei piețe din Uniune sau din România. Este un preț dictat de producțiile din alte zone, din Asia de Sud-Est, Brazilia și așa mai departe”, a mai adăugat Ioan Puiu.

Președintele ACSZR: Avem nevoie de un preț de 38 de euro pe tonă ca să putem continua parteneriatul și să ne acoperim toate costurile

  Asociația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman reunește peste 200 de fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr, care acum nu se mai gândesc la profit, ci la menținerea în funcțiune a fabricii.

”Sunt în asociație în jur de 210 ferme, în funcție de an, între 200 și 220 de fermieri. Am avut discuții îndelungate încheiate ieri (n.r. miercuri – 9 februarie) și în cadrul Asociației și cu Fabrica de Zahăr, noi am avea nevoie de un preț de circa 38 de euro pe tonă ca să ne acoperim toate costurile și să avem un profit pentru a putea continua acest parteneriat. Practic, noi facem calculele actuale astfel încât să nu pierdem foarte mult în ferme, nu ne mai gândim la profit, ne gândim să ținem acest parteneriat în funcțiune, pentru că dacă fabrica se închide este clar că nu vom avea șansa să mai vindem acest produs, iar pentru zona de nord-est, cultivarea sfeclei de zahăr a fost o afacere foarte bună”, a declarat președintele ACSZR.

Suprafețele cultivate cu sfeclă de zahăr în județul Neamț se vor înjumătăți în acest an, cred fermierii

Sfecla de zahăr era o cultură cu o piață asigurată până acum, însă în acest an fermierii se așteaptă ca suprafețele cultivate să scadă semnificativ.

”Acum începem să contractăm, în acest an avem campanie, o să vedem câte hectare putem contracta pentru că la acest nivel noi ne așteptăm să scadă suprafețele cultivate în comparație cu anii trecuți. În ultimii 2 ani noi am avut cultivate circa 13.000 de hectare cu sfeclă, dar noi credem că în acest an nu vom face mai mult de 5000-6000 de hectare în această zonă, deci suprafața se va reduce undeva la jumătate. Această situație va fi dificilă și pentru procesator, pentru că dacă procesatorul nu are o suprafață minimă, nu are o cantitate suficientă de sfeclă de zahăr pe care să o proceseze în condiții economice în campanie. Acest parteneriat cumva trebuie să funcționeze, noi trebuie să producem suficientă sfeclă ca ei să fie rentabili din punct de vedere economic sau cel puțin ca ei să atingă acest prag de rentabilitate, a mai spus Ioan Puiu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr din județul Neamț speră că vor fi chemați la renegocieri cu Fabrica de Zahăr

Variantă pentru susținerea activității, atât a fermierilor cât și a Fabricii de Zahăr care ține de Grupul Agrana, ar exista. Problema este ca soluția să fie agreată de ambele părți.

”Există 2 variante: fie ne cheamă din nou la negocieri și ne mai dau un bonus, astfel încât noi să ne luăm angajamentul și să cultivăm mai mult, fie se vor duce să contracteze în celelalte 2 zone în care există cultivatori care vor să producă sfeclă, însă nu și un procesator care să le asigure preluarea și procesarea sfeclei de zahăr și vorbesc de zona fabricii din Bod sau din Luduș. Deci există și această variantă, să aducă sfeclă de zahăr de la distanțe mai mari, pentru că vorbim de cel mai mare procesator de sfeclă din România și cel mai mare jucător din piața zahărului din țară. Noi avem un calcul care apare în contract, că dacă prețul zahărului va crește, va crește și prețul sfeclei, însă experiența din ultimii 2 ani ne-a arătat că primim doar prețul garantat în contract, niciodată nu am primit mai mult decât aveam în contract ca preț garantat, care este în acest moment prea redus pentru noi”, a concluzionat Președintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman, Ioan Puiu.

 

  Pop Silaghi Vasile, Vicepreședintele Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Roman (ACSZR)

Prețul zahărului comunicat de fabrică, mai mic pentru fermierii care au încheiat contracte decât prețul real de pe piață, spun reprezentanții agricultorilor

La rândul său, vicepreședintele ACSZR, Vasile Pop Silaghi, a confirmat cele spuse de președintele Asociației, menționând pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO și faptul că se profită de situația reală, aceea de a fi pe piața din România o singură fabrică de zahăr activă la acest moment.

”Din păcate se profită de faptul că a rămas singura fabrică funcțională din țară, bănuiesc eu, deși fiind o companie atât de mare, un concern Agrana, fabrica din România trebuie să asculte de politica Agrana Austria și atunci nu știi unde este adevărul, este în managementul românesc sau cel austriac. Cel mai grav lucru a fost că împotriva clauzelor contractuale stipulate anul trecut, prin care se prevedea ca Asociația să fie informată exact asupra prețului de vânzare a zahărului în fiecare lună pentru că prețul din contract este legat de evoluția prețului zahărului vândut de Agrana și aceste date nu le-am obținut decât foarte târziu și cu un preț, credem noi și așa este, mult mai mic decât cel real cu care s-a vândut zahărul. Pentru că nu ni s-au dat informațiile corecte, noi am încercat să angajăm firmă de audit, cu care a fost de acord inițial fabrica de zahăr, dar atunci când s-a intrat în amănunte nu a fost de acord ca să fie publicate datele respective și atunci s-a renunțat pentru că noi am fi avut un singur rezultat, prețul, dar nu știam cui s-a vândut zahărul respectiv, pot fi firme intermediare”, a comunicat Vasile Pop Silaghi, care a adăugat că fermierii și-au pierdut încrederea și au cerut un preț fix, mai ales că unii fermieri au cumpărat zahăr de la fabrică și știu exact care este prețul real.

 Solicitările fermierilor către reprezentanții Agrana: încă 3-4 euro/tona de sfeclă de zahăr sau alte facilități precum suportarea unor costuri la inputuri

În urma discuțiilor cu reprezentanții Agrana România, fermierii au cerut ca anul 2022, dacă va fi unul de cotitură, să fie sprijiniți în a suporta această situație și încă 3-4 euro la prețul pe tona de sfeclă.

”Am avut ieri Consiliul de Administrație la Asociație și am făcut o adresă, am înaintat-o la Agrana și așteptăm răspunsul. Noi am cerut nu neapărat direct un preț superior cu 3-4 euro pe tonă. Pot să aleagă și alte facilități, adică: reducerea prețului la sămânță, reducerea tarifului de recoltare, subvenție la îngrășăminte sau plată parțială, să suporte și ei o parte, le-am oferit mai multe variante de a suporta pierderile împreună. Trebuie să primim un răspuns în câteva zile pentru că altfel se trenează foarte mult contractarea, furnizorii de sămânță așteaptă să livreze sămânța, să o trateze, este un lanț întreg de probleme legate de această cauză”, a concluzionat vicepreședintele ACSZR, Vasile Pop Silaghi, care a adăugat că nu este de dorit o închidere a Fabricii de Zahăr de la Roman, dar sunt fermieri în zonă care au renunțat la cultivarea sfeclei de zahăr din cauza acestei probleme care revine în fiecare an în urma negocierilor cu fabrica.

De menționat că în județul Neamț există cea mai mare concentrare de fermieri cultivatori de sfeclă de zahăr, cu o medie de peste 50 de hectare cultivate cu sfeclă pe fermă, iar singura fabrică de zahăr rămasă, din cele 35 pe care le avea România după 1990, este cea deținută acum de Grupul austriac Agrana, Fabrica de Zahăr de la Roman.

Deși sunt discuții pentru redeschiderea Fabricii de Zahăr de la Bod, din județul Brașov, lucrurile se vor mișca destul de încet acolo, mai cred reprezentanții fermierilor, iar fabrica de la Luduș, din județul Mureș și-a anunțat în acest an închiderea producției.

                                                                                                            *  *  *

Articolul original: https://agrointel.ro/215113/fermierii-intre-ciocan-si-nicovala-ori-cultivam-in-pierdere-ori-romania-pierde-o-intreaga-industrie/  .

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.