FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 18, 2023


Categorii:

ÎNDULCITORII ARTIFICIALI SUNT RĂI?

Există „cel mai sănătos”  înlocuitor al zahărului ? Ce trebuie să știm despre îndulcitorii artificiali.

Clare Mulroy   USA TODAY

Îndulcitorii artificiali pot părea o tendință apărută abia la sfârșitul secolului al XX-lea și începutul secolului XXI, dar există de mult mai mult timp. Primul îndulcitor artificial a fost zaharina, sintetizată în 1879. Poate fi de aproximativ 300 până la 500 de ori mai dulce decât zahărul de masă și este folosită în produse precum pasta de dinți și băuturile răcoritoare dietetice.

Înlocuitorii zahărului, cum ar fi eritritolul, sunt folosiți în multe bunuri de consum casnic – gumă de mestecat, conserve, jeleuri și produse lactate – dar au avut o istorie controversată și un loc bun în cercetare.

Iată ce trebuie să știți dacă alegeți înlocuitori de zahăr în dieta dvs. de zi cu zi:

 

Cel mai sănătos înlocuitor al zahărului

Există multe tipuri diferite de înlocuitori de zahăr: îndulcitorii artificiali precum aspartamul, sucraloza și zaharina sunt de obicei creați în laborator. Există alcooli de zahăr creați sintetic, folosiți pentru a îndulci fără a adăuga multe calorii sau carbohidrați.

Din punct de vedere tehnic, alcoolii de zahăr nu sunt îndulcitori artificiali; pot fi găsiși și în surse de hrană integrală, cum ar fi fructele și legumele. Îndulcitorii naturali sau cei noi sunt, de asemenea, obișnuiți: fructele călugărului sau stevia, de exemplu, sunt extrași din plante.

Potrivit nutriționistului dietetician Jill Weisenberger, să ne concentrăm mai puțin pe tipul de înlocuitor și mai mult pe cantitate.

Prin urmare, cel mai sănătos înlocuitor de zahăr este o cantitate mică: o cantitate mare din orice înlocuitor de zahăr ar putea fi dăunătoare.

 

 „Doza face otrava”, spune Weisenberger.

Așadar, ce înlocuitor de zahăr ar trebui să alegem? Totul s-ar putea reduce la preferințele noastre personale de gust sau putem schimba regulat înlocuitorul dorit. „Înlocuitorii au structuri chimice atât de diferite, astfel încât toți se vor comporta diferit în organism”, spune Weisenberger.

„Efectele adverse vin întotdeauna cu o anumită cantitate de doză… așa că oricine este îngrijorat de siguranța sănătății poate să folosească uneori ștevia, uneori să folosească sucraloză și uneori să folosească fructe de călugăr, trebuie doar să le varieze.”

 

Este zahărul mai bun decât îndulcitorii artificiali?

Zahărul în sine nu este rău pentru nimeni – de fapt, avem nevoie de glucoză pentru a trăi, glucoză pe care corpul nostru o creează prin descompunerea carbohidraților, proteinelor și grăsimilor. Dar, deși există zaharuri naturale găsite în unele alimente, zaharurile adăugate găsite în băuturile răcoritoare, cafeaua îndulcită, bomboane și deserturi pot fi dăunătoare sănătății noastre.

Băuturile dulci sunt principala sursă de zahăr adăugat în dietele americane, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor / Centers for Disease Control and Prevention. O doză conține aproape cantitatea maximă de zahăr adăugat care ar trebui consumată într-o singură zi, spune CDC.

„Aș prefera ca cineva să aibă o Cola Dietă decât o Cola obișnuită, dar asta nu înseamnă că vreau să beau vreuna”, spune ea.

O Coca-Cola Original de 12 uncii conține 39 de grame de zahăr sau puțin mai mult de 9 lingurițe.

O cutie de 12 uncii de Diet Coke conține zero grame de zaharuri adăugate dar aproximativ 200 de miligrame de aspartam.

„Să presupunem că cineva folosește o linguriță de îndulcitor pe zi în ceai sau cafea; Nu cred că contează, folosește-l pe cel care îți place”, spune Weisenberger. „Dar dacă utilizați un volum mai mare, atunci cunoaștem fără îndoială pericolele ce vin de la prea mult consumde zahăr, în special pentru persoanele cu prediabet și diabet.”

Dacă aveți diabet și doriți doar să vă limitați aportul de zahăr, Weisenberger vă oferă următoarele sugestii:

  • Să citim etichetele produselor alimentare: zahărul adăugat poate apărea în produsele alimentare pe care nu le-ați considera neapărat „dulci”, cum ar fi pâinea, sosurile pentru salată sau chiar fasolea conservată.
  • Să acordăm atenție mărimii porției: „Dacă nu ne uităm la dimensiunea porției pe un panou cu informații nutriționale, atunci nu avem niciun context pentru cifrele de după”, spune Weisenberger.
  • Să avem grijă la cât zahăr și îndulcitor folosim acasă: aceasta include zahărul alb, zahărul brun, mierea, siropul de arțar și alți îndulcitori similari.

Asociația Americană a Inimii recomandă nu mai mult de 24 de grame de zahăr pe zi pentru femeile adulte și 36 de grame pentru bărbații adulți, dar Weisenberger spune că persoanele prediabetice sau diabetice ar trebui să consume și mai puțin.

Îndulcitorii artificiali sunt răi?

Există cercetări limitate asupra efectelor pe termen lung ale înlocuitorilor de zahăr. Îndulcitorii artificiali sunt folosiți în multe produse alimentare fără zahăr sau dietetice, deoarece sunt mai dulci decât zahărul de masă și necesită mai puține cantități pentru a obține aceeași dulceață. Aspartamul este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente / U.S. Food and Drug Administration – FDA  a stabilit că următorii îndulcitori sunt siguri sau nu sunt toxici pentru publicul larg:

  • Aspartam
  • Acesulfam de potasiu (Ace-K)
  • Sucraloză
  • Neotame
  • Advantame
  • Zaharină

Îndulcitorii pe bază de plante și fructe, stevia, fructele de călugăr și taumatina sunt, de asemenea, considerați siguri de către FDA.

Cu toate acestea, frunzele de stevia și extractele brute de stevia nu sunt considerate sigure conform ghidurilor FDA din cauza „informațiilor toxicologice inadecvate”, spune FDA. Glicozida de steviol – ceea ce numim „stevia” – este un extract purificat obținut din frunze de stevie.

Există cercetări în curs despre impactul potențial asupra sănătății al îndulcitorilor utilizați în mod obișnuit, cum ar fi aspartamul.

Un studiu din 2022 publicat în Jurnalul Medical Britanic / British medical journal – BMJ a găsit o legătură între consumul ridicat de îndulcitori artificiali și creșterea bolilor cardiovasculare.

Orientările Organizației Mondiale a Sănătății arată că înlocuitorii zahărului nu beneficiază de obiectivele de pierdere în greutate pe termen lung[1], iar o lucrare de cercetare din anul 2017 a concluzionat că îndulcitorii pot duce la creșterea în greutate[2].

Îngrijorările cu privire la îndulcitorii artificiali ca agenți cancerigeni provin din studiile pe animale de laborator care au arătat un risc crescut de cancer la șobolani, dar studii mai recente au contestat că acesta ar fi rezultatul pentru oameni. Unele studii au examinat legătura dintre cancerele legate de obezitate și îndulcitorii artificiali.

Potrivit FDA, aspartamul este, în general, recunoscut ca sigur sau netoxic, la niveluri de „aport zilnic acceptabil”, conform FDA. Nivelul ADI pentru aspartam, care se găsește în îndulcitorii de marcă precum Equal sau Nutrosweet, este de 75 de pachete pe zi. Dar „în siguranță” nu înseamnă neapărat sănătos și, după cum au spus anterior cercetătorii USA TODAY, este mai bine să rămâneți cu apă și să limitați aportul atât de zahăr adăugat, cât și de înlocuitori.

Is erythritol safe?

Erythritol is a no-calorie sugar alcohol that our body produces at low levels, and it is present in low levels in some fruit and fermented foods. In larger quantities, erythritol is found in processed food and beverages and the sweetener Truvia.

Este eritritolul sigur?

Eritritol este un alcool fără calorii de zahăr pe care corpul nostru îl produce la niveluri scăzute și este prezent în niveluri scăzute în unele fructe și alimente fermentate. În cantități mai mari, eritritolul se găsește în alimentele și băuturile procesate și în îndulcitorul Truvia.

Un studiu din 2023 a constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de eritritol din sânge au avut un risc de două ori mai mare de accident vascular cerebral, cheaguri de sânge sau deces în comparație cu cei cu cele mai scăzute niveluri.

Nu există suficiente informații pentru a spune în mod definitiv că consumul de eritritol cauzează probleme, dar cercetătorii au spus anterior USA TODAY că nu ar recomanda utilizarea acestuia.

…………………………

Articolul

Is there a ‘healthiest’ sugar substitute? What you need to know about artificial sweeteners.

Clare Mulroy   USA TODAY

………………………..

la  adresa

https://eu.usatoday.com/story/life/food-dining/2023/06/11/what-is-the-healthiest-sugar-substitute/70283021007/

 

[1] https://eu.usatoday.com/story/news/health/2023/05/16/world-health-organization-sugar-substitutes-weight-loss/70222122007/ 

[2] https://www.cmaj.ca/content/189/28/E929

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.