FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 30, 2023


Categorii:

EURODEPUTAȚII ROMÂNI AU SOLICITAT COMISIEI EUROPENE MĂSURI DE SPRIJIN PENTRU PRODUCĂTORII AFECTAȚI DE IMPORTURILE DE ZAHĂR DIN UCRAINA

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat CE măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina  ,

27 aprilie 2023, Ionut Bouros , caleaeuropeana.ro

 

                

Eurodeputații Daniel Buda, Dan Motreanu și Carmen Avram au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare adresată comisarului pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, să adopte măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România”, a precizat Daniel Buda, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, anunțând demersul comun alături de ceilalți eurodeputați care fac parte din comisia anterior amintită.

Buda a atras atenția că „numărul fabricilor de zahăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție și a importurilor masive de zahăr din Ucraina”.

Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană.

„O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, semnalează, la rândul său, Dan Motreanu.

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%. Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%).

https://psnews.ro/eurodeputatii-daniel-buda-dan-motreanu-si-carmen-avram-au-solicitat-ce-masuri-de-sprijin-pentru-producatorii-romani-afectati-de-importurile-de-zahar-din-ucraina-771729/

https://www.facebook.com/MEPDanielBuda/posts/771584164321511

 https://www.facebook.com/danstefan.motreanu/posts/654546986481322

 

https://www.youtube.com/watch?v=7bAWQVRj11E

………………

 

Apel către Comisia Europeană: Fermierii români renunță definitiv la culturile de sfeclă de zahăr! Ciprian Voinea , 27/04/2023

https://agro-tv.ro/fermierii-romani-renunta-definitiv-la-sfecla-de-zahar/

  Industria zahărului din România se află în colaps, situația fiind agravată de importurile masive din Ucraina, este semnalul de alarmă tras de trei dintre europarlamentarii români, care cer Comisiei Europene măsuri urgente pentru sprijinirea acestui sector.

Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, europarlamentarii Carmen Avram, Daniel Buda și Dan Motreanu atrag atenția că numărul fabricilor de zăhăr din România s-a redus în mod semnificativ, iar tot mai mulți fermieri anunță că vor renunța definitiv la culturile de sfeclă de zahăr în urma eliminării cotelor de producție și a importurilor masive de zahăr din Ucraina.

„Alături de colegii mei, doamna Carmen Avram și domnul Dan Motreanu, am adresat o scrisoare Comisarului pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, în care ne-am exprimat profunda îngrijorare față de situația de pe piața zahărului alb și am solicitat acțiuni imediate pentru sprijinirea acestui sector. Considerăm că în contextul actual, este necesară o intervenție promptă și hotărâtă pentru a asigura stabilitatea și sustenabilitatea pieței zahărului alb din România!”, a anunțat Daniel Buda pe pagina sa de Facebook.

Cei trei parlamentari au atras atenția Comisiei Europene că, în timp ce producția din UE scade, în Ucraina se va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

„Dacă până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderant către România și Polonia (mai mut de 80%), din toamnă ne putem aștepta la un influx masiv numai pe piața românească, întrucât Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse”, mai spun cei trei parlamentari în scrisoarea pe care o puteți citi integral mai jos:

Apel către Comisia Europeană: Fermierii români renunță definitiv la culturile de sfeclă de zahăr!

În aceste condiții, venind deja după alți șapte ani foarte grei din cauza eliminării cotelor de producție, a perturbărilor de piață provocate de BREXIT sau de diverse acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei ori deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor, deja cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr.

„Consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România. Am cerut un plan concret de acțiune pentru sprijinul producătorilor români afectați”, scrie și Carmen Avram pe pagina sa de Facebook.

…………………………

 

Dan Motreanu: Am solicitat CE măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de importurile de zahăr din Ucraina ,

Roxana Dobre – 27 aprilie 2023

https://agrointel.ro/257347/dan-motreanu-europarlamentar-pozitie-sector-zahar/

Eurodeputatul Dan Motreanu – apel pentru salvarea cultivatorilor de zahăr din România

Mai mulți europarlamentari români au făcut front comun pentru salvarea producătorilor români afectați de importurile de zahăr din Ucraina. Aceștia au cerut Comisiei Europene (CE) să acorde măsuri de sprijin și un plan concret pentru salvarea fermierilor.

Europarlamentarul român, Dan Motreanu, a anunțat ieri, miercuri – 26 aprilie, că a solicitat Comisiei Europene, împreună cu alți doi colegi eurodeputați, Daniel Buda și Carmen Avram, măsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina.

Cultivarea sfeclei de zahăr, în atenția europarlamentarilor români

Scrisoare adresată Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală

Dan Motreanu mai anunță că printr-o scrisoare adresată Comisarului european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, cei 3 europarlamentari români au solicitat un plan concret de acțiune din partea Comisiei Europene în vederea gestionării importurilor de zahăr din Ucraina fără a perturba piața internă.

”Comisia Europeană a propus Consiliului și Parlamentului European prelungirea accesului nelimitat și fără taxe a produselor de origine ucraineană. O asemenea măsură poate genera efecte negative imediate și ireversibile asupra producătorilor de zahăr alb din România. Ucraina produce și exportă cantități importante de zahăr alb la prețuri reduse, existând de multe ori îndoieli asupra calității acestor produse. Fermierii din Ucraina nu au interdicție la folosirea neonicotinoidelor, așa cum au fermierii din Uniunea Europeană. Astfel, suntem puși în fața unei concurențe profund neloiale, ce poate duce rapid la încetarea totală a producției romanești de sfeclă de zahăr și a industriei de rafinare”, a mai specificat Dan Motreanu.

Dan Motreanu împreună cu colegii europarlamentari Daniel Buda și Carmen Avram au cerutmăsuri de sprijin pentru producătorii români afectați de importurile de zahăr din Ucraina

Oficialii ucraineni au anunțat recent creșterea producției de zahăr din sfeclă cu 25%, potrivit lui Dan Motreanu

Dan  Moteranu a avertizat că țări precum Polonia, Ungaria și alte state membre ale UE și-au închis deja granițele pentru aceste produse, astfel încât ”ne putem aștepta la un influx masiv numai către piața românească. Până acum exporturile din Ucraina au fost îndreptate preponderent către România și Polonia (mai mult de 80%)”.

”România riscă să asiste în anul de producție 2023/24 la ultima campanie de producție de zahăr din sfeclă și la închiderea ultimelor fabrici de producție autohtonă, devenind astfel complet dependentă de importuri – o situație de nedorit, cu efecte sociale și economice catastrofale”, a mai spus acesta.

………………

 

Ultimul an în care România mai produce sfeclă de zahăr. Carmen Avram transmite Comisiei Europene îngrijorările sectorului

Bruxelles, 24 aprilie 2023  https://www.youtube.com/watch?v=7bAWQVRj11E

Războiul din Ucraina și coridoarele de solidaritate pun presiune și pe sectorul sfeclei de zahăr. Cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr, iar consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România.

Acesta a fost avertismentul europarlamentarului Carmen Avram, adresat luni, 24 aprilie, Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

„Cultivatorii de sfeclă de zahăr au avut șapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminării cotelor de producție, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor și, mai nou, din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina”, a spus Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franța, și-au redus deja, cu 6%, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Și, în timp ce producția din UE scade, Ucraina anunță că va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

Securitatea și siguranța alimentară a europenilor e în pericol.

Carmen Avram a ridicat și problema sectorului apicol, care se confruntă, la rândul lui, cu dificultăți din pricina războiului din Ucraina. Un studiu recent al Comisiei arată ca aproape jumătate din mierea de la raft nu e conformă. În plus, aflați sub presiune, producătorii europeni se așteaptă la pierderea unei treimi din stupi. Între timp, însă, importurile mult mai mari din China, India și Vietnam vor continua să aducă în Europa miere sub standardele europene.

Prin urmare, Carmen Avram a întrebat Comisarul european când vom avea clauze de reciprocitate în acordurile comerciale cu țări terțe, astfel încât să nu mai fie dezavantajat fermierul din UE?

În răspunsul ei, Comisarul Stella Kyriakides a spus că trebuie să fim precauți când vorbim de clauzele de reciprocitate cu țările terțe, pentru că „ar putea fi percepute de partenerii comerciali externi ca fiind protecționiste, fapt ce ar putea deteriora legăturile comerciale ale UE.”

Dar, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, în acord cu europarlamentarul Carmen Avram, a atras atenția Comisarului că, totuși, a venit momentul să vorbim, în sfârșit, despre aceste clauze „oglindă” cu Organizația Mondială pentru Comerț, deoarece „regulile concurențiale sunt diferite și duc la un dezavantaj pentru fermierii europeni.”

Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă aici: https://youtu.be/7bAWQVRj11E

  Carmen Avram

 

Ultimul an în care România mai produce sfeclă de zahăr.
Carmen Avram transmite Comisiei Europene îngrijorările sectorului

Bruxelles, 24 aprilie 2023

Războiul din Ucraina și coridoarele de solidaritate pun presiune și pe sectorul sfeclei de zahăr. Cultivatorii și Patronatul Zahărului din România anunță că anul acesta ar putea fi nevoiți să renunțe definitiv la cultura de sfeclă de zahăr, iar consecințele ar fi închiderea ultimelor fabrici autohtone de zahăr, pierderea de locuri de muncă și vulnerabilizarea unor regiuni din România.

Acesta a fost avertismentul europarlamentarului Carmen Avram, adresat luni, 24 aprilie, Comisarului european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Stella Kyriakides.

„Cultivatorii de sfeclă de zahăr au avut șapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminării cotelor de producție, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic în privința produselor pentru protecția plantelor și, mai nou, din cauza importurilor masive de zahăr din Ucraina”, a spus Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franța, și-au redus deja, cu 6%, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr. Și, în timp ce producția din UE scade, Ucraina anunță că va mări producția cu 25%, ridicând capacitatea de export la o jumătate de milion de tone, în 2023-2024, iar în Europa urmează să intre în vigoare diverse acorduri comerciale cu țări terțe, care vor agrava situația.

Securitatea și siguranța alimentară a europenilor e în pericol.

Carmen Avram a ridicat și problema sectorului apicol, care se confruntă, la rândul lui, cu dificultăți din pricina războiului din Ucraina. Un studiu recent al Comisiei arată ca aproape jumătate din mierea de la raft nu e conformă. În plus, aflați sub presiune, producătorii europeni se așteaptă la pierderea unei treimi din stupi. Între timp, însă, importurile mult mai mari din China, India și Vietnam vor continua să aducă în Europa miere sub standardele europene.

Prin urmare, Carmen Avram a întrebat Comisarul european când vom avea clauze de reciprocitate în acordurile comerciale cu țări terțe, astfel încât să nu mai fie dezavantajat fermierul din UE?

În răspunsul ei, Comisarul Stella Kyriakides a spus că trebuie să fim precauți când vorbim de clauzele de reciprocitate cu țările terțe, pentru că „ar putea fi percepute de partenerii comerciali externi ca fiind protecționiste, fapt ce ar putea deteriora legăturile comerciale ale UE.”

Dar, președintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, Norbert Lins, în acord cu europarlamentarul Carmen Avram, a atras atenția Comisarului că, totuși, a venit momentul să vorbim, în sfârșit, despre aceste clauze „oglindă” cu Organizația Mondială pentru Comerț, deoarece „regulile concurențiale sunt diferite și duc la un dezavantaj pentru fermierii europeni.”

Înregistrarea video a dezbaterii este disponibilă aici: https://youtu.be/7bAWQVRj11E

………………………

 

 

Fermierii romani renunta la sfecla de zahar, Ucraina mareste productia , aprilie 25, 2023Agrostandard

https://www.agrostandard.ro/fermierii-romani-renunta-la-sfecla-de-zahar-ucraina-mareste-productia/

  Industria zaharului din Romania, in colaps. Nu doar ca fabricile din Romania se numara pe degete, acum, si fermierii ameninta ca renunta definitiv la cultura de sfecla de zahar, pe fondul eliminarii cotelor de productie, iar, mai nou, a importurilor masive de zahar din Ucraina.

Avertismentul vine din partea europarlamentarului Carmen Avram, care i-a atras atentia, in data de 24 aprilie, Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Stella Kyriakides, cu privire la problemele cu care se confrunta sectorul zaharului la nivel european.

„Cultivatorii de sfecla de zahar au avut sapte ani foarte, foarte grei, din cauza eliminarii cotelor de productie, din cauza BREXIT-ului, din cauza unor acorduri comerciale nefavorabile, din cauza secetei, din cauza deciziilor luate haotic in privinta produselor pentru protectia plantelor si, mai nou, din cauza importurilor masive de zahar din Ucraina”, a declarat europarlamentarul Carmen Avram.

Inclusiv cultivatori foarte mari, precum Franta, si-au redus deja, cu 6%, suprafata cultivata cu sfecla de zahar, spune europarlamentarul roman.

In timp ce productia din UE scade, Ucraina anunta ca va mari productia cu 25%, ridicand capacitatea de export la o jumatate de milion de tone, in 2023-2024, iar in Europa urmeaza sa intre in vigoare diverse acorduri comerciale cu tari terte, care vor agrava situatia, arata europarlamentarul.

Cate fabrici mai are Romania

La acest moment, in Romania, mai exista doar patru fabrici, fata de 33 in 1990. Este vorba de producatorul austriac Agrana care are doua unitati de productie: Roman (proceseaza sfecla de zahar) si Buzau (proceseaza zahar brut din trestie importat), la care se adauga alte doua fabrici – Ludus si Bod, care n-au mai produs de ceva vreme si sunt manageriate de Mihaela Neagu, noul investitor de la Zaharul Ludus, preluata recent.

Odata cu disparitia fabricilor de procesare, s-a redus si numarul producatorilor de sfecla de zahar. In 2021, Romania a avut o productie de 118.750 tone de zahar din sfecla, in conditiile in care suprafata cultivata cu sfecla de zahar se ridica la 20.093 ha, de pe care era obtinuta o productie de 831 086 tone de sfecla. Pentru 2022, estimarile se ridicau la circa 50.000 tone de zahar din sfecla de pe o suprafata de sfecla contractata de 8.600 ha.

Pana in anul 2021, zaharul obtinut din sfecla de zahar asigura aproximativ 25% din necesarul intern, in conditiile in care consum anual al Romaniei este de circa 500.000 tone zahar pe an.

………………

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.