FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 15, 2021


Categorii:

ESTE SIROPUL DE ARȚAR MAI BUN DECÂT ZAHĂRUL?

Zahărul este peste tot.

 07/19/2021

 Îl avem  în cafeaua de dimineață, stă pe blatul bucătăriei, este în fructele și legumele noastre și îl remarcăm în special în gustările,  dulciurile și deliciile pe care le consumăm. Este greu să evităm zahărul, motiv pentru care aproape opt din 10 adulți americani încearcă să reducă cantitatea acestuia în dietele lor, potrivit American Health Association (AHA).

 De asemenea, așa se explică de ce oamenii caută întotdeauna înlocuitori de zahăr sau îndulcitori naturali, cum ar fi siropul de arțar. Dar  un îndulcitor natural înseamnă mai bine pentru noi și este siropul de arțar superior zahărului de masă?

Am căutat răspunsul la aceste întrebări analizând mai multe detalii despre modul în care zahărul afectează corpul , analizând beneficiile potențiale pentru sănătate pe care le are siropul de arțar față de alte opțiuni.

Ce face zahărul în  corpul nostru?

De fapt,  în ciuda conotației negative, corpul nostru are nevoie de zahăr pentru a funcționa. Zahărul este un carbohidrat care se găsește în mod natural în diferite alimente care furnizează energie celulelor noastre. Zahărul este clasificat fie ca având o singură moleculă (monozaharide), fie două molecule (dizaharide).

Zaharurile simple au o singură moleculă și includ glucoză, fructoză și galactoză.  Dizaharidele includ zaharoza (glucoza și fructoza), lactoza (glucoza și galactoza) și maltoza (două molecule de glucoză).

Zahăr natural fata de zahăr adăugat  

Desigur, zaharurile nu sunt toate la fel. În general, putem separa zahărul în două categorii: zaharuri naturale și zaharuri adăugate. Deși siropul de arțar este un îndulcitor natural, nu este un zahăr natural găsit în alimente. Prin urmare, se încadrează în categoria zaharurilor adăugate. Fructoza este zahărul din fructe, în timp ce lactoza este zahărul din produsele lactate. Zaharoza apare în fructe și legume, deși cel mai frecvent o veți găsi în pachete de zahăr și în bucătărie sub formă de zahăr de masă.

Zahărul de masă, derivat din trestie sau din sfeclă de zahăr, înainte de a fi extras, decolorat și cristalizat, este unul dintre multele tipuri de zaharuri adăugate utilizate în procesul de fabricare a alimentelor, care ajută la îmbunătățirea  gustului și a termenului de valabilitate.

Principala diferență între zaharurile  naturale și zaharurile adăugate este impactul pe care îl au asupra corpului nostru. Zaharurile adăugate nu conțin valoare nutritivă, motiv pentru care sunt denumite calorii goale. Însă corpul  nostru procesează zaharuri naturale și adăugate la fel, dar zaharurile care se găsesc în mod natural în alimente conțin, de asemenea, vitamine și minerale sănătoase. De exemplu, un măr conține fructoză, dar are și fibre, vitamina C și vitamina B6. Prea mult zahăr adăugat duce la creșteri temporare ale glucozei (zahăr din sânge) și ,conform AHA, poate provoca creșterea în greutate, inflamații, îmbătrânirea pielii și probleme dentare.

Indicele glicemic și nivelul zahărului din sânge

Alimentele bogate în glucoză sunt mai puternice în ceea ce privește indicele glicemic – efectul pe care îl au carbohidrații asupra zahărului din sânge – și vor determina o creștere mai rapidă a zahărului din sânge comparativ cu alte tipuri de zahăr. Acesta este motivul pentru care mulți sportivi apelează la produse cu glucoză pentru creșterea energiei. Alimentele cu un indice glicemic mare determină corpul să elibereze rapid glucoză. Alimentele cu un indice glicemic scăzut determină o eliberare mai lentă și mai susținută de glucoză. Glucoza are indicele glicemic 100, în timp ce zaharoza (54) și lactoza (49) cad în mijloc. Fructoza are un indicele glicemic mai mic, 19.

Informații nutriționale despre siropul de arțar

Acum, că știm elementele de bază ale zahărului, putem aborda îndulcitorii naturali și competiția dintre ei.

 O lingură de zahăr are 48,9 calorii, 12,6 grame de zahăr, și 12,6 grame de carbohidrați, conform USDA. De asemenea, are un indice glicemic de 65.

O lingură de sirop de arțar are 52 de calorii, 12,1 grame de zahăr și 13,4 grame de carbohidrați. Are un indice glicemic de 54.

Prin comparație, o lingură de miere pură are 63 de calorii, 17,2 grame de zahăr și 17,3 grame de carbohidrați.  Are un indice glicemic de 58.

O lingură de sirop de agave are 64,2 calorii,  14,1 grame zahăr și 15,8 grame carbohidrați. Are un indice glicemic de 19.

O lingură de  … …….     conține

Nr. de calorii

Grame de zahăr

Grame de carbohidrați

Indice glicemic

zahăr

48,9

12,6

12,6

65

sirop de arțar

52

12,1

13,4

54

miere de albine

63

17,2

17,3

58

sirop de agave

64,2

14,1

15,8

19

 

După cum putem vedea, siropul de arțar are un indice glicemic mai scăzut decât zahărul de masă, ceea ce înseamnă că nu crește glicemia la fel de repede. Cu toate acestea, indicele glicemic nu este la fel de scăzut ca cel al siropului de agave, care este considerat un îndulcitor cu indice glicemic scăzut.

Ce beneficii are pentru sănătate siropul de arțar?

Data viitoare când folosim zahăr, să ne uităm la etichetă dar va fi greu să găsim ceva de valoare – caloriile, carbohidrații și zaharurile adăugate sunt singurele informații nutriționale cu un număr diferit de 0.  

Ca și zahărul,  pentru corpul nostru, siropul de arțar conține o valoare adăugată mică. Siropul de arțar provine din seva copacului și, deoarece copacii conțin minerale, siropul are antioxidanți și un prebiotic numit oligozaharidă care ajută la sănătatea intestinului.

O lingură de sirop conține 33% din valoarea zilnică de mangan, un mineral găsit în oase și organe, care ajută la formarea țesutului conjunctiv și a oaselor și care ajută la coagularea sângelui. Siropul de arțar are, de asemenea, 15 mg de calciu și 45 mg de potasiu, ceea ce reprezintă aproximativ 1% din valoarea zilnică recomandată. De asemenea, are urme de zinc, cupru și fier.

Este siropul de arțar cea mai bună alegere?

…………………………………………………………………………………………………..………

Pentru Romania:

Sirop de Artar grad A gust intens bio, Dennree,   Lidl , Greutate: 250ml

Pret: 32.61 lei     ,     130,44 lei/kg
……………………………………………………………………………………………….

 Sirop artar (fara gluten), BIO Rinatura,Lidl,  Greutate  – 250 ml

Pret : 23,80 Ron   ,    95.2 lei/kg

………………………………………………………………………………………………….

Sirop de artar Juharszurup, 500ml, naturisti.ro,

Pret: 52,40 RON        ,      104,80 lei/kg

………………………………………………………………………………………………………..

 Sirop de artar canadian , Juharszurup , Trifofalia.ro,

Pret:  65,50 lei   ,                  131 lei/kg

…………………………………………..

 

Zaharurile adăugate, indiferent dacă se găsesc în natură sau sunt rafinate, sunt în continuare zaharuri. Corpul nostru le tratează ca atare. Chiar dacă siropul de arțar constă în principal din zaharoză, împreună cu urme de fructoză și glucoză, tot zahărul se transformă în cele din urmă în glucoză, în intestin, înainte de a călători în sânge. Și, în timp ce siropul de arțar poate avea un indice glicemic mai mic decât zahărul de masă, acesta crește în continuare glicemia – deși mai încet.

Concluzia este următoarea: Natural nu înseamnă întotdeauna că este mai bine pentru tine. Da, siropul de arțar pur este mai puțin procesat decât alte zaharuri adăugate. Da, are mai mulți antioxidanți și minerale decât zahărul de masă.

Deci, ar trebui să adăugați sirop de arțar în dieta dvs. din această cauză?

Nu.

Dar, dacă avem de folosit zahăr  pentru o rețetă,l- am putea înlocui cu siropul de arțar, deoarece este puțin mai bun decât zahărul rafinat. Realitatea este că siropul de arțar este încă bogat în zahăr. Ar fi foarte nesănătos să mâncăm câteva linguri de sirop de arțar pe zi doar pentru a adăuga calciu sau potasiu în dietă. Mai potrivit ar fi să adăugăm alimente întregi pentru consum , nu mai mult zahăr.

Este important să ne amintim, dacă utilizăm zahăr de masă, miere, agave sau sirop de arțar, că AHA recomandă bărbaților să limiteze aportul de zahăr la nouă lingurițe de zahăr pe zi (aproximativ 36 de grame sau 150 de calorii), iar femeile să limiteze aportul de zahăr la șase lingurițe (aproximativ 25 de grame sau 100 de calorii).

Dacă aveți întrebări cu privire la aportul de zahăr sau la scăderea nivelului de zahăr din sânge, contactați un medic INTEGRIS Health pentru a afla mai multe despre obiceiurile mai sănătoase.

          *  *  *

Articolul original:

Is Maple Syrup Better than Sugar?   07/19/2021

https://integrisok.com/resources/on-your-health/2021/july/is-maple-syrup-better-than-sugar

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.