FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 5, 2023


Categorii:

ERITRITOLUL, UN ÎNLOCUITOR AL ZAHĂRULUI, POATE FI LEGAT DE ATACUL DE CORD ȘI DE ACCIDENTUL VASCULAR CEREBRAL

Un înlocuitor al zahărului poate fi legat de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale. Nu  arunca restul încă.

Haley Weiss , 3 martie 2023

Găsim înlocuitori ai zahărului peste tot în băuturi și alimente. Dar, în ciuda omniprezenței lor, verdictul științific dacă prezintă sau nu riscuri pentru sănătate face un ping-pong între înainte și înapoi. Din când în când, totuși, studii sunt publicate cu câte o concluzie atât de șocantă încât îi obligă pe oameni să-și reevalueze consumul. Un studiu[1] din 27 februarie publicat în revista Nature Medicine pare să fi dat acum o asemenea lovitură îndulcitorului eritritol, cu date care sugerează o legătură între ingredient și evenimentele cardiovasculare, cum ar fi coagularea sângelui, accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.

Dar înainte de a vă curăța rafturile de toate produsele care conțin eritritol, țineți cont de faptul că niciun studiu, inclusiv acesta, nu ar trebui să fie considerat ultimul cuvânt pentru a stabili dacă un produs este sănătos sau nu. Cercetarea este încă în evoluție.

Cercetătorii au recrutat mai multe grupuri de oameni cu factori de risc cardiac preexistenți în SUA și Europa și le-au urmărit starea de sănătate de-a lungul timpului, după ce au luat probe de sânge pentru a măsura cantitatea diferiților compuși din organism.

Stanley Hazen, directorul Centrului de Diagnostic și Prevenire Cardiovasculare de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute, spune că echipa sa nu a avut nicio intenție reală să studieze eritritolul dar, în schimb, a dat peste noua descoperire. „Intenția noastră inițială a fost să vedem dacă am putea găsi compuși în sânge ale căror niveluri prezic dezvoltarea viitoare a atacului de cord, accident vascular cerebral sau deces”, spune el. „Când ne-am uitat la date, compusul de top… a fost eritritolul.” Dintre cele 4.000 de persoane incluse în setul de date al studiului, cei care aveau niveluri ridicate de eritritol în sânge au avut mai multe șanse de a suferi un eveniment cardiac major în trei ani decât cei cu niveluri mai scăzute.

Studiul include multe alte experimente pentru a elucida legătura dintre eritritol și bolile de inimă, inclusiv hrănirea șoarecilor cu îndulcitor, când cercetătorii au descoperit că acesta a promovat formarea de cheaguri de sânge iar hrănirea cu îmdulcitor a opt persoane a arătat cercetătorilor că este încă prezent în plasma sanguina chiar dupa o zi de post. Experimente ulterioare, care au inclus expunerea în laborator a sângelui, trombocitelor și plasmei la eritritol, au arătat același risc de coagulare; pe trombocitele umane spălate, o „lipiciune” crescută a colagenului a fost evidentă aproape instantaneu. Cantitățile de eritritol pe care le-au testat în aceste experimente de laborator au fost „complet în limitele a ceea ce vedem în circulația sângelui pacienților”, spune Hazen. „Și efectul este destul de rapid. Doar să fii în prezența eritritolului timp de câteva minute a fost tot ceea ce a fost necesar pentru a schimba funcția trombocitelor și a le face mai predispuse la coagulare.”

Eritritolul este considerat unul dintre cei mai „naturali” înlocuitori ai zahărului și a apărut ca o alternativă la opțiunile artificiale popularizate de-a lungul ultimei jumătate de secol. Acest grup mai vechi de înlocuitori sintetici de zahăr include sucraloza (găsită în versiunea originală a Splenda), zaharina (găsită în Sweet’N Low) și aspartamul (găsit în Equal, Nutrasweet și altele). În timp ce aceste opțiuni artificiale sunt în general considerate a fi sigure în cantități mici, studiile pe modele animale (și unele cercetări observaționale la oameni) le-au legat de diferite riscuri[2] pentru sănătate. S-a descoperit că aspartamul[3], de exemplu, are o relație potențială cauzală cu diferite feluri de cancer, în timp ce consumul de zaharină[4] pe termen lung a fost legat de obezitate, diabet și alte afecțiuni, la modelele animale.

În aproximativ ultimul deceniu, producătorii de alimente au început să favorizeze tipuri mai „naturale” de îndulcitori fără zahăr pentru a ajuta la eliminarea acestor potențiale probleme de sănătate. Această categorie include îndulcitori, cum ar fi extractele de frunze de stevie și fructe de călugăr, împreună cu eritritol și alți alcooli de zahăr sau polioli[5] – care sunt recreări ale substanțelor cu conținut scăzut de calorii găsite în fructe și plante. (Dacă faci cumpărături la un magazin alimentar tipic, există o șansă destul de mare să ai ceva cu eritritol în bucătărie chiar acum.) Eritritolul este, de asemenea, popular ca înlocuitor de zahăr prietenos cu keto în coacere, deoarece este cunoscut pentru că are un gust mai puțin artificial  decât alți îndulcitori. În ciuda cercetărilor aprofundate, nici eritritolul și nici alți polioli nu au fost anterior legați[6] de niciun risc pentru sănătate sau boală pe termen lung, deși pe termen scurt pot provoca efecte laxative și alte probleme gastrointestinale.

Dar atunci când ne gândim cât de îngrijorați să fim în legătură cu studiul actual, este important să știm că apariția eritritolului în sânge înainte de un eveniment cardiac nu înseamnă neapărat că eritritolul provoacă evenimentul. Cercetările anterioare[7] au descoperit că excesul de eritritol – care este, de asemenea, produs și metabolizat de corpul uman – tinde să rămână în concentrații mai mari[8] în sânge înainte de un eveniment cardiac, a subliniat dieteticianul londonez Nicole Guess, într-o postare[9] pe Instagram despre studiu.

Eritritolul din organism poate fi un indicator al bolii cardiometabolice, dar nu este clar dacă acel volum este determinat de dietă sau de ceea ce are corpul de care pur și simplu nu scapă. S-a demonstrat[10] că producția de eritritol în organism crește chiar și atunci când o persoană se află sub stres oxidativ – o stare care duce adesea la îmbolnăvire, spune dr. Idrees Mughal, un medic britanic cu un master în cercetarea nutrițională. Aceste variabile potențial confuze înseamnă că titlurile înfricoșătoare despre eritritol nu se potrivesc întotdeauna cu realitatea mai complicată, deoarece corelația nu este cauzalitate. „Cred că problema majoră a presei a fost pur și simplu declarația care a fost făcută, care a fost consumul acestui îndulcitor a fost motivul pentru riscul crescut de accidente vasculare cerebrale sau atacuri de cord”, spune el.

Experții s-au confruntat, de asemenea, cu faptul că setul de date utilizat pentru analiză a inclus doar persoane cu vârsta peste 60 de ani, toți având boli cardiovasculare preexistente sau calificate ca fiind cu risc ridicat de a le dezvolta.

„Bineînțeles, nu vei face cu ușurință un studiu randomizat în care intenția este să încerci să vezi dacă provoci sau nu un atac de cord”, spune Hazen.

Deci, oamenii ar trebui să renunțe la gustările lor care conțin eritritol?

„În acest moment, aș argumenta să evităm cu siguranță eritritol dar să nu fim îngrijorați sau supărați de cantitățile foarte modeste de îndulcitori naturali”, cum ar fi mierea sau zahărul pur, spune Hazen. În opinia sa, reducerea consumului de dulciuri este mai sigură și mai eficientă decât utilizarea unui înlocuitor de zahăr. Pentru cei care doresc să slăbească, de exemplu, datele nu confirmă[11] faptul că omiterea zahărului în favoarea alternativelor sărace și fără calorii contribuie de fapt la pierderea în greutate. Cu toate acestea, consumul de prea mult zahăr are riscuri[12] pentru sănătate, adaugă Mughal și, în opinia sa, „riscurile asociate ale excesului de zahăr rafinat depășesc cu mult oricare dintre îndulcitori”.

Limita de jos? La fel ca atâtea alimente care sunt în centrul cercetării nutriționale, este nevoie de mai multe cercetări înainte de a vă curăța cămara.

 

……………………..

Articolul

A Sugar Replacement May Be Linked to Heart Attacks and Strokes. Don’t Throw Out Your Stash Yet,  Haley Weiss , March 3, 2023,

la adresa    https://time.com/6260092/erythritol-heart-attack-stroke-study/   

Studiul invocat,

The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk ,

 la adresa     https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9.epdf?sharing_token=houAjaO9X57s5sq3spY0pdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0MTnVt_Yzm2YDkmKtSZJOysYZlROr0ymfAdj9yPHH8bMVWpKjhPzPeMT8zTG9DpNMmnfRfOqNqOH8PhwI2X9sxfHMa-Tpawl-dyIWq9WdTUO2lqDJWIHLoFK3aG5AGi1YiCVJfwcnRAr1mBYU

[1]The artificial sweetener erythritol and cardiovascular event risk , Marco Witkowski, Ina Nemet, Hassan Alamri, Jennifer Wilcox, Nilaksh Gupta, Nisreen Nimer, Arash Haghikia, Xinmin S. Li, Yuping Wu, Prasenjit Prasad Saha, Ilja Demuth, Maximilian König, Elisabeth Steinhagen-Thiessen, Tomas Cajka, Oliver Fiehn, Ulf Landmesser, W. H. Wilson Tang & Stanley L. Hazen  , Nature Medicine (2023) https://doi.org/10.5281/zenodo.6780497 ; https://www.nature.com/articles/s41591-023-02223-9

 

[2] https://www.biotech-asia.org/vol18no2/artificial-sweeteners-and-their-health-implications-a-review/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8227014/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6843803/

[5] https://www.nytimes.com/2022/11/15/well/eat/sugar-alcohols.html

[6] https://academic.oup.com/advances/article/10/suppl_1/S31/5307224?login=true

[7] https://journals.lww.com/co-clinicalnutrition/Abstract/2020/09000/Mammalian_metabolism_of_erythritol__a_predictive.3.aspx

[8] https://academic.oup.com/cdn/article/5/Supplement_2/515/6293650

[9] https://www.instagram.com/p/CpNiNacoOsG/?igshid=MDM4ZDc5MmU%3D

[10] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.953056/full#:~:text=10.3389%2Ffnut.2022.953056-,Erythritol%20synthesis%20is%20elevated%20in%20response%20to%20oxidative%20stress%20and,phosphate%20pathway%20in%20A549%20cells&text=Background%3A%20Erythritol%20is%20a%20predictive,pentose%20phosphate%20pathway%20(PPP).

[11] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2020.598340/full

[12] https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-too-much-added-sugar-affects-your-health-infographic

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.