FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 11, 2023


Categorii:

ERITRITOLUL ȘI RISCUL PENTRU SĂNĂTATE

Eritritolul și riscul pentru sănătate: cât de multă greutate se află în spatele afirmațiilor?

RO.aliment author , Data: March 9, 2023

 

Eritritolul și riscul pentru sănătate: cât de multă greutate se află în spatele afirmațiilor?

 

Eritritolul rămâne un instrument important în lupta împotriva creșterii în greutate pe termen lung și riscul de îmbolnăvire, potrivit asociației internaționale care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii. Totuși, o serie de cercetări au arătat că popularul îndulcitor artificial este asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

În descoperirile publicate în Nature Medicine, cercetătorii au studiat peste 4.000 de oameni din Europa și SUA. Ei au descoperit că acei oameni cu niveluri mai mari de eritritol din sânge au un risc crescut de a experimenta un eveniment cardiac advers major, cum ar fi atac de cord, accident vascular cerebral sau deces.

„Îndulcitorii precum eritritolul au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar trebuie să existe cercetări mai aprofundate asupra efectelor lor pe termen lung”, a declarat autorul principal Stanley Hazen, președintele Departamentului de Științe Cardiovasculare și Metabolice de la Institutul de Cercetare Lerner. ”Boala cardiovasculară se dezvoltă în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel global. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu au o contribuție ascunsă la aceste statistici.”

Eritritolul se găsește în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi perele și pepenele verde, dar în ultimii ani a devenit din ce în ce mai des un ingredient comun în alimentele cu conținut scăzut de calorii, ca îndulcitor de înlocuire a zahărului. Îndulcitorii artificiali, cum ar fi eritritolul, sunt înlocuitori obișnuiți pentru zahărul de masă în produsele cu conținut scăzut de calorii, cu conținut scăzut de carbohidrați și „keto”.

De unde vine asocierea cu risc crescut de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral?

Eritritolul este în proporție de aproximativ 70% la fel de dulce ca zahărul și este produs prin fermentarea porumbului. După ingerare, eritritolul este slab metabolizat de organism. În schimb, intră în sânge și părăsește organismul în principal prin urină. Corpul uman creează cantități mici de eritritol în mod natural, astfel încât orice consum suplimentar se poate acumula, arată studiul.

Această constatare este ecoul unui studiu din 2017 care a identificat eritritolul ca biomarker pentru creșterea masei de grăsime. Spre deosebire de ipotezele și cercetările anterioare, acest studiu a constatat că eritritolul poate fi metabolizat și chiar produs în corpul uman.

Cercetătorii au descoperit că studenții care au câștigat în greutate și grăsime abdominală pe parcursul anului au avut eritritol din sânge de cincisprezece ori mai mare la începutul anului în comparație cu omologii lor care au fost stabili sau au pierdut în greutate și masă grasă pe parcursul anului universitar.

Dar studiile de observație clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate

Produsele fără zahăr care conțin eritritol sunt adesea recomandate persoanelor cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic și care caută opțiuni pentru a le ajuta să-și gestioneze aportul de zahăr sau calorii.

Persoanele cu aceste afecțiuni, totuși, prezintă un risc mai mare de evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi atac de cord și accident vascular cerebral. Acest fapt a fost sesizat de Consiliul pentru Controlul Caloriilor (CCC), asociația internațională care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut de calorii, ca răspuns la cele mai recente cercetări asupra eritritolului.

Eritritolul este incorect etichetat ca un îndulcitor artificial, deoarece există în mod natural într-o varietate de fructe și, de asemenea, poate fi produs de organismul uman din glucoză, a subliniat CCC. În plus față de designul observațional, atât analizele metabolomice nețintite, cât și cele vizate au inclus indivizi care prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare adverse.

„Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetări științifice care arată că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii, cum ar fi eritritolul, sunt siguri, așa cum demonstrează permisiunile de reglementare globale pentru utilizarea lor în alimente și băuturi și nu ar trebui extrapolați la populația generală, deoarece participanții. în intervenție au avut deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, a spus directorul executiv al CCC, Robert Rankin.

În plus, studiile in vitro nu pot imita mediul fiziologic complex al corpului uman, care include absorbția, metabolismul și excreția, a susținut CCC. În cele din urmă, a spus, deoarece majoritatea produselor comerciale care conțin eritritol conțin de obicei o cantitate mică, de obicei amestecată cu alți îndulcitori, intervenția în care subiecții au fost instruiți să consume 30 g de eritritol dizolvat în 300 ml apă în două minute nu reflectă în mod real aportul de eritritol.

De mai bine de 30 de ani, eritritolul a fost produs comercial și adăugat în alimente și băuturi pentru a oferi dulceață, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura. Pe lângă faptul că furnizează zero calorii, eritritolul este bine tolerat, nu afectează glicemia sau nivelul de insulină din sânge și nu provoacă nici carii dentare.

Siguranța eritritolului ca ingredient alimentar în condițiile utilizării prevăzute este susținută de o serie de studii privind siguranța umană și animală, inclusiv studii de hrană pe termen scurt și lung, reproducere pe mai multe generații și studii teratologice. Comitetul mixt de experți OMS/FAO pentru aditivi alimentari (JECFA) a revizuit siguranța eritritolului în 1999 și a stabilit o DZA „nespecificată”, cea mai înaltă categorie de siguranță posibilă. A fost deja aprobat pentru utilizare în alimente în peste 50 de țări, inclusiv Canada, SUA, Brazilia, Mexic, Australia și Uniunea Europeană, iar cereri au fost depuse către agenții guvernamentale suplimentare din întreaga lume pentru a extinde utilizarea eritritolului.

„Eritritolul este o alegere dovedită sigură și eficientă pentru reducerea zahărului și a caloriilor și, de mai bine de 30 de ani, a fost folosit în alimente și băuturi cu conținut redus de zahăr pentru a oferi dulceață, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura”, a adăugat Rankin. „Împreună cu exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii sunt un instrument esențial care poate ajuta consumatorii să gestioneze greutatea corporală și să reducă riscul de boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare.”

Autorii celui mai recent studiu au remarcat că are mai multe limitări, inclusiv faptul că studiile de observație clinică demonstrează asociere și nu cauzalitate. Ei au insistat că studiile pe termen lung privind siguranța eritritolului sunt încă necesare, totuși, în ciuda aprobării sale ca fiind sigure pentru utilizare în alimente în UE și SUA.

„Studiul nostru arată că atunci când participanții au consumat o băutură îndulcită artificial cu o cantitate de eritritol găsită în multe alimente procesate, niveluri semnificativ crescute în sânge sunt observate timp de zile – niveluri mult peste cele observate pentru a crește riscul de coagulare”, a spus dr. Hazen. „Este important ca studii suplimentare de siguranță să fie efectuate pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali în general și ale eritritolului în special asupra riscurilor de atac de cord și accident vascular cerebral, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.”

Referințe: ”Studiul Cleveland Clinic a descoperit că îndulcitorul artificial comun este legat de rate mai mari de atac de cord și accident vascular cerebral”, JURNALUL Medicina Naturii,

DOI: 10.1038/s41591-023-02223-9; „Îndulcitorul comun din alimentele cu conținut scăzut de calorii este, de asemenea, un marker pentru creșterea masei de grăsime”, JURNALUL UNIVERSITĂȚII CORNELL, Proceedings of the National Academy of Sciences, DOI: 10.1073/pnas.1620079114

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.