FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 28, 2020


Categorii:

CULTURA SALVATOARE ÎN 2020 LA TCE 3 BRAZI! ING. VASILE IACOB A DECIS SĂ DUBLEZE SUPRAFEȚELE ȘI NU REGRETĂ NICIO SECUNDĂ!

CULTURA SALVATOARE ÎN 2020 LA TCE 3 BRAZI! ING. VASILE IACOB A DECIS SĂ DUBLEZE SUPRAFEȚELE ȘI NU REGRETĂ NICIO SECUNDĂ! Ramona Dascălu – 21 iunie 2020  https://agrointel.ro/146843/sfecla-de-zahar-cultura-profitabil-tce-3-brazi-inginerul-vasile-iacob/

 

”Anul acesta avem 520 de hectare cu această cultură, practic am dublat suprafața de sfeclă de zahăr pe care o cultivăm la TCE 3 Brazi. Considerăm noi că este o cultură rentabilă dacă obții la 70-80 de tone la hectar. Este primul an în care am introdus în cultură sfecla Conviso, de la Bayer. Zic eu că este mult mai rentabil să semeni sfeclă de zahăr Conviso pentru că la o singură erbicidare scapi de buruieni pe când la sfecla clasică trebuia să faci 6-7 erbicidări, ceea ce însemna stres mare și pentru plante, dar și pentru inginerul agronom, care se ocupă de sfeclă. Făcând un calcul, se apropie valoarea seminței cu erbicid de valoarea sfeclei clasice. Noi am mai avut la Bayer Arena, anul trecut, pentru testare sfeclă Conviso și pe lotul acela de un hectar am recoltat 65 de tone, o producție foarte bună în condițiile de anul trecut, care au fost defavorabile sfeclei de zahăr”, a declrat inginerul Iacob pentru publicația noastră.

Investiția la hectar urcă la 7.000-8.000 de lei

Cheltuielile pentru înființarea unui hectar de sfeclă de zahăr sunt mari comparativ cu alte culturi: ”Într-adevăr, dacă iei sfeclă Conviso, sămânța cu erbicid este mai scumpă, de aceea îți propui să faci de la 70-80 de tone în sus pentru că la o producție de 30-40 de tone ai siguranța unei rentabilități mulțumitoare de la această cultură. Mulți colegi fermieri se feresc să cultive sfeclă pentru că la aceast plantă cheltuielile pe hectar sunt destul de mari. Ca să vă dau un exemplu, cu aproximație, ca să faci o producție de 70-80 de tone trebuie să investești în jur de 7.000-8.000 de lei pe hectar”, ne-a spus ing. Vasile Iacob.

În ciuda secetei din primăvară, cultura de sfeclă de la TCE 3 Brazi arată bine

Cultura de sfeclă de zahăr de la TCE 3 Brazi, semănată în luna aprilie, arată foarte bine în această perioadă: ”Sfecla de zahăr am semănat-o în jurul datei de 10 aprilie, se pot folosi aceleași erbicide ca și la cea normală, dar noi am făcut o singură erbicidare, după semănat, iar din cauza secetei efectul a fost foarte mic. În perioada de vegetație, am dat un litru de Conviso. Atât am făcut, iar rezultatele sunt foarte bune, cultura arată foarte bine. Am avut luna asta foarte multe ploi, au acoperit terenul, și de acum luptăm cu bolile foliare, cu dăunătorii, am avut foarte multe atacuri de afide”.

Prețul pentru sfecla de zahăr 26 de euro pe tonă, cu contract semnat anul trecut 

Inginerul Vasile Iacob ne-a declarat că și anul acesta, la fel ca și în anii trecuți, producția de sfeclă de la TCE 3 Brazi va merge la fabrica de zahăr Agrana, din Roman, județul Neamț.

”Sfecla de zăhăr o recoltăm de obicei în luna lui octombrie, cam de pe 10 octombrie până la 1 noiembrie. Pentru sfeclă am semnat contractul încă din luna decembrie cu fabrica de zahăr Agrana din Roman. Agrana ne-a dat cu titlu gratuit sămânța de sfeclă de zahăr, ca să o plătim în toamnă, la recoltare. Anul acesta vom da cu 26 de euro tona de sfeclă de zahăr, din decembrie am stabilit prețul. Sfecla de zahăr se plătește și în funcție de conținutul de zahăr. 26 de euro pe tonă se dă la un conținut de zahăr de 16,5% – cu cât crește conținutul de zahăr, cu atât crește și prețul. An de an, vindem la Agrana, nu ai unde în altă parte să mergi să faci contract, cel puțin pe zona noastră”, ne-a mai spus Vasile Iacob.

Cultivată chiar și pe suprafețe mici, sfecla aduce venituri frumoase

Ing. Vasile Iacob îndeamnă și fermierii mici să se orienteze spre cultura de sfeclă de zahăr, care le-ar putea aduce câștiguri frumoase în ferme: ”De obicei, Agrana are cam 13.000-14.000 de hectare. În afară de zona Moldovei, anul trecut, fabrica din Neamț a avut contracte și cu Brăila, cu zona Ardealului, deci fermierii s-ar putea orienta spre sfecla de zahăr, poate nu ca noi, pe suprafețe atât de mari, dar 50-60 de hectare la o singură fermă ar fi o cultură care le-ar aduce venituri frumoase”.

 

La ora actuală, inginerul de la TCE 3 Brazi consideră sfecla de zahăr ca fiind una dintre cele mai rentabile culturi din România: ”Dacă faci 70-80 de tone la hectar, plus subvenția, care anul trecut a fost în jur de 1.000 de euro la hectar, sfecla de zahăr este una dintre cele mai rentabile culturi cultivate la ora aceasta în România, alături de porumb, unde dacă faci o producție de peste 10 tone, devine o cultură foarte rentabilă”, susține ing. Vasile Iacob.

Mașina de recoltat sfeclă, o investiție majoră în fermă

Pentru fermele care alocă culturii de sfeclă de la 400 de hectare în sus, o mașină de recoltat este ideală, chiar dacă costul acesteia este unul foarte ridicat.

”Noi am investit și într-o mașină de recoltat sfeclă de zahăr, este foarte important acest lucru pentru că și recoltatul, pentru cei care nu au mașină de recoltat, se duce la 1.200-1.300 de lei pe hectar. Ca să-ți cumperi însă o mașină proprie, ca să fie rentabilă, trebuie să ai cel puțin 400 de hectare de sfeclă, să cultivi tu sau să faci o colaborare cu vecinii. O mașină de scos sfecla costă în jur de 400.000 de euro. Noi avem mașina de doi ani de zile, însă sunt și foarte mulți fermieri care s-au asociat și și-au cumpărat această mașină. Anul acesta, având 500 de hectare o să o folosim numai noi, dar anii trecuți am mai închiriat-o și la vecini”, a declarat Vasile Iacob pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO. 

Cultura de sfeclă de zahăr, proba de foc pentru orice inginer agronom

Tehnologia de cultură  sfeclei de zahăr nu este una simplă, recunoaște inginerul Iacob care, prin experiența pe care a acumulat-o, ne vorbește astăzi în cunoștință de cauză despre provocările acestei plante. ”Combaterea buruienilor reprezenta o problemă, înainte dacă voiai să vezi dacă un inginer agronom este într-adevăr un om bun, îl duceai în fermă și îl întrebai unde are cultura de sfeclă de zahar. Dacă te duceai și vedeai o cultură curată de buruieni, însemna că și inginerul era tehnic, era bun. Acesta era un criteriu de apreciere a inginerilor agronomi”, ne-a dezvăluit Vasile Iacob.

Acum însă situația s-a mai schimbat, mai ales odată cu apariția erbicidului Conviso, de la Bayer: ”Dacă bagi erbicidul Conviso și ai un teren bun, dat cu îngrășământ, noi dăm 600 de kilograme de îngrășăminte complexe cu 400 de kilograme de nitrocalcar, deci în jur de 1000 de kilograme, poți face și 70-80 de tone de sfleclă la hectar”.

Sfecla nu dă rezultate bune pe soluri acide

Un rol important în obținerea unei producții bune la sfeclă îl joacă și pământul: ”Trebuie să fie neutru, să nu fie acid pentru că pe soluri acide, sfecla nu dă rezultate foarte bune. Noi, de obicei, înainte de semănat facem reacția solului și dacă solul este acid, în funcție de cât de acid este, dăm în jur de 10 tone de amendamente în fiecare an pe suprafață, amendamente pe care le luăm de la fabrică de zahăr unde dăm producția, cu titlu gratuit, câteodată”.

Lunile de vară sunt decisive pentru cultura de sfeclă, iar cele de toamnă influențează conținutul de zahăr din sfeclă: ”Are o sensibilitate și sfecla la secetă, mai ales că, creșterea și îngroșarea la tulpini are loc în a doua parte a perioadei de vegetație, începând cu luna iulie, august, septembrie, și lunile acestea sunt foarte importante. Crește foarte mult și conținutul de zahăr începând din septembrie-octombrie, când ziua este cald, iar noaptea sunt temperaturi mai scăzute”.

Cultura de sfeclă, în pericol din cauza unui fenomen nemaiîntâlnit

Inginerul Vasile Iacob ne-a povestit că în primăvară a fost nevoit să reînsămânțeze 60 de hectare de sfeclă, care abia răsărise, din cauza unei furtuni de nisip care pur și simplu a retezat plantele: ”Anul acesta, în primăvară, aici, la noi în zonă ne-am confruntat cu un fenomen pe care eu, în 40 de ani de agricultură, nu l-am întâlnit. Am semănat pe o suprafață de 100 de hectare sfecla, ne-a răsărit și din cauza faptului că a fost secetă s-a stârnit o furtună de praf care, practic, ne-a retezat toate plantele de la suprafață. Pe vreo 60 de hectare, a trebuit să reînsămânțăm sfecla din cauza aceasta. Suprafața aceea de 100 de hectare a fost mai expusă la vânt puternic. De la secetă, particulele de praf s-au desprins și s-a format acea furtună și la viteza pe care a avut-o vântul a retezat plantele care răsăriseră, care sunt mai plăpânde”.

Informaţiile publicate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în PRIMUL PARAGRAF a sursei cu LINK ACTIV. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor, ca atare vom acționa în consecință.

 

                                        *  *  *

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.