FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

September 27, 2022


Categorii:

CULTIVATORII DE SFECLĂ DE ZAHĂR ÎȘI FAC COOPERATIVĂ

CULTIVATORII DE SFECLĂ DE ZAHĂR ÎȘI FAC COOPERATIVĂ

Cultivatorii de sfeclă de zahăr își fac cooperativă pentru a putea prelua fabrica de la Luduș , Roxana Dobre – 27 septembrie 2022

Mai mulți producători de sfeclă de zahăr se reunesc într-o cooperativă pentru preluarea și salvarea fabricii de la Luduș, județul Mureș. Fermierii au trimis o scrisoare de intenție atât Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) cât și societății TEREOS România SA, actualul deținător al fabricii a cărei activitate este în prezent închisă.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr au decis să se reunească într-0 cooperativă agricolă ca să poată participa la parteneriatul cu statul român, în vederea preluării fabricii de zahăr de la Luduș. Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a anunțat, fermierii au făcut un ultim apel în cadrul unui reportaj difuzat în rubrica ”Fermierii României” din emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1 pe 13 septembrie către instituțiile abilitate de a salva fabrica de la Luduș.

Din cele spuse în reportajul citat de Teodor Aflat, unul dintre fermierii semnatari ai scrisorii de intenție pentru preluarea fabricii, ministrul Agriculturii Petre Daea,  le-a promis fermierilor într-o întâlnire care a avut loc pe 10 august că va prelua fabrica prin Casa de Comerț Unirea.

”Din câte am înțeles, Casa Unirea are deja numită conducerea, deci din punct de vedere legal, ar putea face toate diligențele care depind de Casa Unirea ca să preia fabrica de zahăr”, a precizat pe 13 septembrie Teodor Aflat, fermier care lucrează pe raza județelor Sibiu și Mureș, 9.750 de hectare dintre care, anual, 750-780 de hectare erau cultivate cu sfeclă de zahăr. Numai în acest an, din cauza nesiguranței, fermierul a înființat doar 200 de hectare, iar producția a reușit cu greu să o livreze fabricii Agrana din Roman, județul Neamț.

Cultivatorii de sfeclă de zahăr își fac cooperativă

Mai mulți cultivatori de sfeclă de zahăr au anunțat astfel că se reunesc într-o cooperativă pentru a prelua fabrica de procesare de la Luduș.

”În vederea finalizării demersului inițiat de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru preluarea de Statul Român a fabricii de zahăr din Luduș, în parteneriat cu fermierii, prin Casa de Comerț Agroalimentar Unirea, vă aducem la cunoștință următoarele: Subscrisele (alături de alte persoane interesate) suntem producători cu tradiție în cultivarea sfeclei de zahăr, practicând o agricultură modernă, pe o infrastructură adecvată. În urma discuțiilor initiate de Ministrul agriculturii, am decis să ne organizăm într-o cooperativă agricolă și în acest fel să putem participa la parteneriatul cu Statul Român, în vederea preluării Fabricii de zahăr de la Luduș”, se arată în scrisoarea de intenție semnată de șapte fermieri, care reprezintă 14 societăți agricole.

Fermierii pot asigura materia primă de pe 7.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr

În documentul citat fermierii semnatari au menționat că dețin atât resurse financiare pentru a asigura producția de zahăr dar și suprafețele necesare pe care să fie cultivată sfecla ce urmează să fie procesată în fabrica de la Luduș.

”De asemenea, arătăm că deținem capacități de producție și posibilități financiare pentru a asigura producția necesară de sfeclă de zahăr, care să asigure fluxul continuu de activitate a Fabricii de zahăr pe întreg anul, respectiv asigurăm cultivarea unei suprafețe de peste 7.000 ha sfeclă de zahăr”, au mai arătat fermierii.

Fabrica ar urma să fie cumpărată în primă fază de statul român

Din cele precizate de fermieri reiese că fabrica de la Luduș ar urma să fie achiziționată de statul român iar ulterior să se convină cu producătorii de zahăr o formă de parteneriat pentru a asigura funcţionarea producției și chiar modernizarea sau dezvoltarea liniilor de producție.

”În acest context, ne-am manifestat și ne manifestăm intentia fermă de a contribui la preluarea Fabricii de zahăr Luduș, la prețul și în condițiile propuse de excelenta sa Ministrul agriculturii în luna aprilie 2022, cu prilejul negocierilor purtate cu reprezentanții SC Tereos România SA. Astfel, am fost de acord ca Fabrica de zahăr să fie cumpărată într-o primă fază de Statul Român iar apoi să convenim asupra unei forme de parteneriat, pentru a asigura funcţionarea pe mai departe a acestei fabrici iar în viitor modernizarea și dezvoltarea liniilor de producție. Precizăm că ne dorim să preluăm Fabrica de zahăr cu scopul de a preîntâmpina închiderea definitivă a acesteia și chiar dezmembrarea, dezafectarea și înstrăinarea activelor companiei prin dezasamblări sau demolări, potrivit deciziilor adoptate în luna aprilie 2022 de Adunarea Generală Extraordinară a Societății”, se mai arată în documentul semnat de fermieri.

Fabrica de zahăr Luduş ar asigura aproximativ 25% din necesarul de consum intern de zahăr

Fermierii au semnalat în scrisoare de intenție semnată că fabrica de zahăr Luduş prezintă o importanţă deosebită atât pentru cultivatorii de sfeclă de zahăr, care au investit sume enorme de bani în utilaje moderne, cât şi pentru economia națională, fabrica asigurând aproximativ 25% din necesarul de consum intern de zahăr.

”Dispariţia acestei fabrici din peisajul economic actual ar produce grave efecte negative, pe de o parte în ceea ce privește importul unei cantități semnificative de zahăr pentru necesarul de consum intern iar pe de altă parte asupra producătorilor de sfeclă de zahăr, a locurilor de muncă, precum și pe orizontală asupra altor agenți economici care au relații de colaborare cu această fabrică.

Nu în ultimul rând, avem în vedere contextul internațional actual, de creștere exacerbată a prețurilor la energie, fapt care antrenează cu sine creșterea tuturor prețurilor. În acest sens apreciem că este în interesul Statului Român să păstreze în stare de funcționare Fabrica de zahăr Luduș și în acest fel să asigure funcționarea unui întreg segment de activitate agricolă, pe teritoriul național iar în final o producție de zahăr de calitate la un preț corect, evitând astfel importuri inutile”, se mai arată în documentul citat.

Mai mult, producătorii avertizează că preluarea fabricii este urgentă, având în vedere incertitudinea care planează asupra activității din exploatațiile agricole ale acestora. ”Față de cele mai sus arătate, vă solicităm să finalizați cât mai repede cu putință demersul început și în acest fel să eliminați incertitudinea care planează asupra activității noastre, având în vedere specificul acesteia, respectiv perioada de timp necesară pentru pregătirea culturii sfeclei de zahăr”, conchid fermierii.

Fermierii semnatari ai scrisorii de intenție sunt:

    SC AGROFERM SRL, SC BIOAGRAR SRL, SC AGROVIIȘOARA SRL, SC AGROBAHNEA SRL, SC AGROBURGHISCH SRL, SC RELI AGROSERV SRL, SC FRAȚII EIKENS SRL  prin reprezentantul Teodor Aflat;

    SC AGRARUS PROD SRL prin reprezentantul Felician Rus;

    SOCIETATEA AGRICOLĂ VINȚANA prin reprezentantul Nicolae Nemeș;

    SPERANȚA E.L.SRL; NAGY ANDREEA II prin reprezentantul Nathanael Nagy;

    SC DACHIM SRL prin reprezentantul George Mureșan;

    SC ISTRATE SERVPROD SRL prin reprezentantul Dorel Istrate;

    SC ARNOCOM FARM SRL prin reprezentantul Alex Charmetant.

Reamintim că Agrointeligența – AGROINTEL.RO a scris pe 13 septembrie că a primit o informație exclusivă care poate da speranță fermierilor. Ministerul Agriculturii a transmis în mod oficial către Tereos România – proprietarul fabricii de la Luduș, o informare privind intenția de cumpărare a fabricii de către Scandia Food.

Conducerile Scandia Food și Tereos România ar fi avut deja discuții privind intenția Scandia de a achiziționa pachetul de acțiuni de la Tereos SA Luduș.

”Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale salută acest demers, fiind deopotrivă interesat alături de cultivatorii de sfeclă de zahăr din acea zonă, reprezentați de Asociația Cultivatorilor de Sfeclă – BETA Luduș pentru găsirea celor mai rapide soluții de continuare a activității fabricii și de cultivare a suprafețelor cu sfeclă de zahăr”, se arată în adresa semnată de ministrul Agriculturii, Petre Daea.

…………………………………..

 

Articolul original:

 https://agrointel.ro/235978/cultivatorii-de-sfecla-de-zahar-isi-fac-cooperativa-pentru-a-putea-prelua-fabrica-de-la-ludus/

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.