FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

August 30, 2020


Categorii:

COMBATEREA BOLILOR VIRUSULUI  ÎNGĂLBENIRII LA SFECLA DE ZAHĂR

Plan în patru puncte pentru combaterea bolilor virusului îngălbenirii la sfecla de zahăr

Emma Gillbard

Producătorii de sfeclă de zahăr sunt îndemnați să urmeze un plan în patru puncte pentru a ajuta la controlul virusului ingalbenirii frunzei de  sfeclă în acest sezon, deoarece populațiile de afide cresc din cauza unei ierni blânde și rămâne doar un insecticid activ pentru a controla răspândirea virusului.

După interzicerea tratamentelor la semințe cu neonicotinoide, în 2018, culturile au fost lăsate vulnerabile in fata  atacurilor de afide si a ramas o singură aplicare de Teppeki (flonicamid) disponibilă pentru controlul bolii, care boală este capabilă să reducă randamentele cu până la 50%.

Mark Stevens, șef  științific la Organizația Britanică de Cercetare a Sfeclei (British Beet Research Organisation /BBRO), avertizează cultivatorii că virusul ingălbenirii frunzei de  sfeclă reprezintă cea mai mare amenințare pentru culturile de sfeclă de zahăr și că epidemiile vor crește probabil din cauza vremii favorabile pentru afide și a pierderilor de produse agrochimice cheie.

„În 2019, 55% din câmpuri au fost infectate, comparativ cu doar 18% în 2018, iar această situație este probabil să se înrăutățească, deoarece populațiile de afide au putut să se acumuleze, puține înghețuri au ucis dăunătorii și au limitat răspândirea virusului”, spune el. .

O bună igienă a culturilor, stabilirea rapidă, monitorizarea și tratamentele direcționate în timp sunt, prin urmare, esențiale pentru protejarea de infecții a culturilor in acest an.

1 Bună igienă a culturilor

Prof. Stevens explică cât de bună este igiena culturilor și îndepărtarea surselor de infecție, care ar trebui să fie primul pas făcut pentru a minimiza acumularea de afide – în special afidele piersic-cartof.

Populațiile de afide sunt acum la maxim, cu peste 39.000 de afide înaripate prinse într-un studiu BBRO pe 63 de situri din Marea Britanie, în cursul unei perioade de capcană de 12 săptămâni, în 2019.

Cu toate acestea, din cei 10.000 care au fost testate, doar 0,4% au fost purtători de virus.

În acest an, afidele au supraviețuit din cauza temperaturilor mai blânde, în timp ce culturile verzi oferă un habitat în care se reproduc afidele.

Ce este  sfecla galbenă?

Virusul ingălbenirii frunzei de sfeclă este unul dintre cele trei virusi care  alcătuiesc complexul viral galben. Virusul ingălbenirii frunzei de sfeclă este principalul virus, care poate provoca reduceri ale randamentului cu 50% a culturilor de sfeclă de zahăr și se dezvoltă cel mai rapid dintre cei trei viruși.

Virusul cu îngălbenire ușoară a sfeclei (BMYV) și virusul clorozei de sfeclă (BChV) sunt strâns legate, BMYV reducând randamentele cu 30%. BChV este considerabil mai puțin dăunător decât BMYV.

Virușii se transmit atunci când afidele se hrănesc cu culturi de sfeclă de zahăr – afidul din piersici (Myzus persicae) este specia de afide cea mai importantă.

Simptomele includ pete circulare galbene pe frunze, cu frunze exterioare fragile care arată galben între vene. Aceste simptome apar în lunile iulie și august, dar în acest stadiu, este prea târziu ca boala să mai poată fi controlată, motiv pentru care  monitorizarea eficientă este crucială.

„Limitarea surselor de infecție, cum ar fi grămezi de deteriorare, buruieni și resturi de rădăcini, este esențială, în caz contrar, aceasta poate fi o bombă cu ceas pentru boli”, spune prof. Stevens.

Este important să controlați podul verde prin curățarea grămezilor și clemelor vechi de deteriorare cât mai curând posibil, reducând în același timp voluntarii de culturi și speciile de buruieni cu aplicații de erbicide bine-temporizate.

Cu toate acestea, creșterea culturilor de acoperire de iarnă creează mediul perfect pentru ca afidele să supraviețuiască iernilor, ceea ce face ca alegerea speciilor din amestecurile de culturi de acoperire să devină din ce în ce mai importantă.

„Încercați să evitați brassica, deoarece acestea sunt gazde excelente pentru afide. Culturile de vescă sunt bune de utilizat, dar acestea pot fi gazde pentru alți viruși. Este vorba despre găsirea unui echilibru adecvat al speciilor de utilizat ”, adaugă el.

  1. Înființarea culturilor

Stabilirea rapidă a culturilor până la stadiul de 12 frunze poate ajuta la reducerea sensibilității sfeclei de zahăr la virusul sfeclei, deoarece acesta este debutul rezistenței la plante mature.

Prof.  Stevens îi sfătuiește pe cultivatori să îmbunătățească creșterea culturilor până în această fază pentru a reduce timpul petrecut de culturi în etapele de creștere anterioare și mai sensibile.

„Este important să ne amintim că rezistența matură a plantelor este o schimbare treptată și nu o creștere bruscă a rezistenței”, spune el.

În această etapă matură, seva din culturile de sfeclă începe să acumuleze compuși fenolici, care, atunci când sunt ingerate de afide, înfundă intestinele și le omoară.

Asigurarea unor culturi uniforme și evitarea petelor goale în câmpuri pot reduce, de asemenea, atacul afidelor și numărul migrației datorită atracției puternice a dăunătorului spre solurile goale.

Explorați mai mult. Știți cum.

El explică, de asemenea, cum o creștere a temperaturii de 1 ° C poate determina să înceapă migrarea la sfârșitul lunii aprilie în loc de mijlocul lunii mai, subliniind importanța stabilirii rapide a culturilor.

„Cu izvoarele mai calde și mai uscate, migrațiile mai timpurii și mai mari ale dăunătorilor pot apărea în stadii de creștere mai mici, atunci când culturile sunt mai puțin rezistente”, spune prof. Stevens.

Prin urmare, o calitate bună a patului de semințe este esențială pentru a permite o germinare rapidă.

Nu există dovezi că creșterea ratelor de semințe peste 100.000 de semințe / ha va aduce beneficii suplimentare pentru stabilire – de fapt, acest lucru poate avea un efect dăunător asupra răspândirii virusului.

  1. Monitorizare

Vigilența și monitorizarea culturilor de sfeclă de zahăr sunt esențiale pentru identificarea nivelurilor de prag și controlul răspândirii virusului, astfel încât înțelegerea ciclului de viață al dăunătorului poate ajuta în acest sens, spune prof. Stevens.

Afidele cu aripi încep să migreze de la gazdele de iarnă la gazdele de vară de la sfârșitul lunii aprilie până la începutul lunii iunie, populațiile ajungând la vârf în timpul lunii iulie. Formele fără aripi sunt de obicei raportate pentru prima dată în mai până în septembrie.

Identificarea afidelor este adesea dificilă, întrucât dăunătorul nu se formează în colonii dense, în timp ce alte insecte, cum ar fi thrips și beneficials, cum ar fi globular springtails, devin active în momente similare.

Afidele verzi, fără aripi, se găsesc de obicei pe frunzele inimii, în interiorul pliurilor la marginile frunzelor și pe partea inferioară a frunzelor.

Pragul pentru aplicarea aficidelor se bazează pe numărul de afide fără aripi din cultură, BBRO recomandând numărarea afidelor pe 10 plante de pe câmp.

Dacă este atins pragul de o afida verde fără aripi la patru plante, până la îndeplinirea stadiului de 12 frunze, tratamentul este justificat.
După etapa cu 12 frunze, pragul de tratament se modifică, cu o singură afidă verde fără aripi per plantă care justifică tratamentul.  După etapa cu 16 frunze, nu mai este nevoie de pulverizare.
Producătorii ar trebui să verifice în mod regulat prognoza  Fabricii/Organizatiei de Cltivatori, deoarece vor monitoriza numărul de afide și presiunea virusului pe tot parcursul sezonului și vor emite sfaturi cultivatorilor.

  1. Tratamente vizate

Cu o singură aplicație de Teppeki disponibilă cultivatorilor din Marea Britanie, un tratament în timp util și direcționat este esențial pentru a maximiza eficiența pulverizării.
Prof. Stevens explică modul în care utilizarea unică a Teppeki pentru a controla ingalbenirea frunzei sfeclei este insuficientă și că industria nu se poate baza pe un singur compus activ, deoarece afidele si-ar putea crește rezistența la aficid.
Prin urmare, cultivatorii vitali pulverizează numai la pragul specificat pentru afidele verzi fără aripi, pentru a reduce șansele de rezistență.
„Aveți nevoie de trei spray-uri într-un sezon mediu pentru a opri virusii ingalbenirii în culturile de sfeclă, în absența tratamentelor pentru semințe. Trebuie să găsim alte soluții ”, spune el.
Dacă există o infestare într-o parte a unui câmp, prof. Stevens recomandă în continuare pulverizarea întregului câmp pentru a limita răspândirea virusului.
El mai spune că cultivatorii ar trebui să evite utilizarea piretroizilor și carbonaților, deoarece mai mult de 80% dintre afide sunt rezistente la aceste substanțe chimice.
Cercetările privind soiurile de sfeclă de zahăr care sunt rezistente la virusul galben de sfeclă sunt în curs de desfășurare, iar soiurile vor fi disponibile pentru cultivatori în termen de trei ani.

Cultivatorii de sfeclă trebuie să rămână vigilenți pe fondul primelor rapoarte ale gălbuiilor de virus Louise Impey   

 Virus galben pe frunza de sfeclă de zahăr

Producătorii de sfeclă de zahăr sunt îndemnați să rămână vigilenți pe fondul primelor rapoarte ale unei boli uitate, monitorizarea evidențiind presiunea afidelor mult mai mare în câmpuri în această vară.

Virusul ingalbenirii frunzalor  este transportat de afide și, până anul trecut, a fost gestionat cu succes prin tratamente cu semințe neonicotinoide.

Acest sezon este primul de când tratamentele pentru semințe au fost interzise.

Capcanele  Organizației Britanice pentru Cercetarea Sfeclei (BBRO) au prins până la 40.000 de afide din în 63 de situri, evidențiind amenințarea sporită a virusului galben în acest sezon.

Acest număr se compară cu doar 2.500 de afide capturate în aceeași perioadă a anului trecut, când cultura putea fi încă cultivată folosind tratamentele pentru semințe neonicotinoide și când vremea a oferit un control natural al afidelor.

Supravegherea intensă, care a început la începutul lunii mai, va continua încă câteva săptămâni, a dezvăluit Mark Stevens la recentul eveniment BeetField 19 al BBRO.

El a subliniat importanța monitorizării culturilor, astfel încât insecticidele foliare să fie utilizate numai atunci când au fost atinse praguri.

Furtuna perfecta

„A fost un an încărcat”, a spus el. „Numărul de afide au fost foarte mari, în urma condițiilor de iarnă foarte blândă și a celor amabile din primăvară – o furtună perfectă pentru dăunător.

“Acest lucru este într-un contrast puternic cu anul trecut, când„ Fiara dinspre est “a ajutat la reducerea numărului de afide și la întârzierea zborului lor în culturile de sfeclă.”

Pe lângă faptul că numără numerele de afide din capcanele cu apă galbenă, BBRO a folosit datele Studiului Rothamsted Insect Survey pentru a ajuta la urmărirea numerelor la nivel regional, precum și diagnosticări pentru a determina dacă afidele transportă virusul.

Dintre afidele testate până în prezent, doar un număr redus a fost gasit pozitiv pentru virus ingălbeniriide, a dezvăluit Dr. Stevens.

„Acest lucru este în conformitate cu așteptările noastre, deși estimăm că nivelul de bază va crește în următorii câțiva ani.”

Simptome de virus

„Primele semne ale virusului ingălbenirii se găsesc în culturi, dar există și alte afecțiuni care îngălbenesc culturile și pot cauza confuzie”, a spus el.

„Făinarea pufoasă are un efect similar inițial și vedem mai multe virusuri ale mozaicului sfeclei în acest an, probabil ca urmare a iernii blânde. Deci nu presupuneți întotdeauna că sunt vinovați  virusii ingălbenirii. “

Răspândirea secundară a virusurilor galbene va începe să apară în culturi în august și septembrie, a spus el.

Acolo unde a fost nevoie, programele de pulverizare ar fi trebuit să înceapă atunci când a fost atins un singur afid verde fără aripi la fiecare patru plante.

„Dacă programele încep prea devreme, există riscul ca culturile să fie neprotejate într-un moment în care afidele încă zboară.”

Pe lângă o singură aplicare de Teppeki (flocanimid), cultivatorii au reușit să utilizeze până la două aplicații Biscaya (tiacloprid) în acest an, datorită unei autorizații de urgență de 120 de zile.

( Traducere si daptare dupa  articolele : 

4-point plan to control virus disease in sugar beet, Emma Gillbard ,14 February 2020   , https://www.fwi.co.uk/arable/sugar-beet/4-point-plan-to-control-virus-yellows-in-sugar-beet?name=4-point-plan-to-control-virus-yellows-in-sugar-beet&category_name=arable%2Fsugar-beet                si

Beet growers to remain vigilant amid first reports of virus yellows, Louise Impey , 10 July 2019 https://www.fwi.co.uk/arable/crop-management/disease-management/beet-growers-to-remain-vigilant-amid-first-reports-of-virus-yellows ,  GB )

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.