FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 10, 2022


Categorii:

CELE MAI MARI PROBLEME PENTRU FERMIERI

Vocile ”Forța Fermierilor”  . Agricultorul Neculai Dulceanu, AFF: Prețurile la motorină și îngrășăminte – cele mai mari probleme acum pentru fermieri! Angelica Lefter – 9 martie 2022 09:06  

Vocile Forța Fermierilor. Un nou serial de articole marca Agrointeligența – AGROINTEL.RO în care fermierii au cuvântul pentru a expune atât problemele cu care se confruntă, dar și soluțiile pe care le aplică, strategiile pe care le implementează pentru a-și susține și dezvolta afacerile. În primul ”episod” al noului nostru demers editorial, am discutat cu Neculai Dulceanu, membru al Asociației Forța Fermierilor și fondator al unei ferme mixte în județul Botoșani.

Fermierul Neculai Dulceanu, în vârstă de 57 de ani, din comuna Hănești județul Botoșani, și-a dorit  dintotdeauna să închidă lanțul integrat, însă deocamdată nu i-a reușit pe deplin. Este de admirat, însă, că reușește să valorifice fiecare centimetru de fermă pentru a avea producții cu valoare adăugată.

Inginerul Dulceanu, care practică agricultura încă din anul 1995, cultivă la acest moment 590 de hectare, are 80 de capete de vaci cu lapte, peste 40 de hectare de pășune, o moară și o făbricuță în care produce pâine.

A închis moara din cauza scumpirii energiei și a faptului că îi trebuie făină certificată

Deși lanțul integrat suferă unele fisuri, totul pare că are legătură în ferma agricultorului Neculai Dulceanu, după cum a declarat în cadrul campaniei inițiate de Agrointeligența – AGROINTEL.RO – ”Vocile Forței Fermierilor”.

”Lucrez 590 de hectare, am și cereale, dar la mine este fermă mixtă, zootehnie – vaci cu lapte și cultură mare. Am avut și moară, dar am închis-o că nu este rentabilă, ea mai există, dar este închisă, însă în stare de funcționare. Am decis să o închid mai ales în contextul actual cu scumpirea la energie electrică, dar și pentru că pentru panificație îmi trebuie făină certificată pe care oricum o cumpăr. Tot aici în comună mai am o fabrică de pâine, unde fac pâine pentru zona aceasta și distribui în zonă. La ora actuală dețin și 80 de capete de vaci, din care 38 pot fi mulse acum, undeva la 45 sunt vaci cu lapte în total și am mai cumpărat toamna aceasta juninci de undeva de lângă București și sper eu să fie genetică mai bună. Am încercat să modific ferma, să lucrez cu oameni cât mai puțini și să aduc genetică mai bună. Ce am avut până anul trecut au fost mixte, Bălțată Românească cu Roșu și cu Negru. Am făcut o triere, le-am dus la abator astă toamnă și am cumpărat Holstein. Am undeva la vreo 40 și ceva de hectare de pășune, dar nu prea folosesc pășunatul. Cosesc, fac fân și le dau la iesle, practic vacile stau numai în stabulație”, ne-a declarat fermierul Neculai Dulceanu.

Sfecla de zahăr, o cultură nerentabilă pentru fermierul botoșănean

Ferma mixtă oferă avantajul unui ciclu bine stabilit, de la cerealele de care are nevoie fermierul pentru hrana animalelor, la laptele vândut către o fabrică de procesare sau sfecla de zahăr pentru care are contract cu Fabrica de Zahăr de la Roman, toate își au rostul și rolul lor.

”Cultiv porumb, bineînțeles și porumb siloz, pentru că am nevoie pentru hrana animalelor, floarea-soarelui, grâu, sfeclă de zahăr. Anul acesta nu am mai cultivat aceeași suprafață de sfeclă de zahăr pe care eu am programat-o de astă toamnă pentru că prețul la sfeclă este mic, iar costurile pe hectar au urcat. La sfecla de zahăr trebuie aproape o tonă de îngrășăminte la hectar și este complicat tare să risc dacă va fi secetă. Sfecla de zahăr este o cultură foarte periculoasă, așa o consider eu! Pentru un hectar de sfeclă de zahăr ne ducem cu costuri de peste 12.000 de lei, iar pe 50 de tone noi luăm undeva la 8.500 de lei, vă dați seama că diferența este fantastic de mare. Este o cultură foarte riscantă, este un an secetos și dacă scoatem sub 50 de tone putem ajunge la faliment. Am pus 20 de hectare ca să spună cei de la Fabrica de Zahăr de la Roman că închid fabrica pentru că nu cultivă fermierii. Noi cu tot cu subvenții de acoperim costurile și subvențiile nu sunt chiar mici, că sunt undeva la 1.000 de euro pe hectar, dar și subvențiile vin în al doilea an. Eu investesc anul acesta și iau subvenție la anul prin iunie-iulie pentru cultura de anul trecut”, a menționat fermierul botoșănean.

Cu cât ferma este mai dezvoltată, cu atât șansele să obțină fonduri europene sunt mai mici

Fermierul Neculai Dulceanu spune că dacă ferma este ceva mai mare, șansele să obțină fonduri europene sunt mai mici.

”La stilul la care au făcut programele pentru achiziții de utilaje agricole, pe noi ne consideră prea bogați. Dacă avem animale și pământ, astea se transformă în niște punctaje care se fac pentru a vedea dacă ne încadrăm sau nu la fonduri europene. Se iau în funcție de valoarea fermei, dacă eu am un tractor vechi, mie mi-l socotește, fiecare vacă, junincă, vițică mi le transformă într-un punctaj, dacă punctajul depășește o anumită valoare, înseamnă că nu pot accesa niciun fel de program, din cauză că fermierul este considerat prea bogat, așa consideră legiuitorul”, a explicat agricultorul pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Tot lanțul de producție trebuie controlat de aceea fermierul nu își poate folosi cerealele din propria fermă pentru a produce pâine

Deși lucrează într-un lanț integrat, fermierul Neculai Dulceanu nu a reușit să închidă totuși acest lanț prin ultima sa verigă, procesarea produsului brut, dacă ne referim la cereale.

”Eu am vrut să închid lanțul, dar de exemplu moara nu am putut-o folosi. La pâine eu cumpăr făina pentru că moara trebuia făcută după normele europene ca eu să pot folosi făina în alimentație. Trebuie certificate, trebuie controlat tot lanțul, începând de la făină până la consumator. Posibilitate de depozitare pentru cereale nu prea am, practic negociez contractele toamna la recoltare și atunci le dau. În ceea ce privește laptele produs de vacile pe care le cresc, acesta ajunge la o firmă procesatoare. Pentru zootehnie am instalație de muls, am tancuri de răcire, am tot ce trebuie. Produc acum 22-23 de litri pe cap de vacă, eu sper să ajung la 28-30 de litri pe cap de vacă. Vând laptele cu 1,70 lei/kilogram. Pentru grâu am obținut anul trecut 0,84 de lei/kg, 2,50 lei/kg de floarea-soarelui și la porumb undeva 0,96 lei/kg”, a menționat inginerul Dulceanu, care a mai specificat că dorește să tehnologizeze și mai mult ferma, pentru a nu mai depinde de forța de muncă și așa deficitară.

Prețurile la motorină și îngrășăminte au sărit, iar subvențiile sunt foarte mici

În actualul context socio-economic problemele fermierilor sunt multiple, însă ce doare cel mai mult și are efecte imediate sunt scumpirile inputurilor.

”Cea mai mare problemă la noi este motorina, consumul în general pe hectar. Motorina și îngrășămintele sunt cele mai mari probleme care ne dor. Eu am renunțat la o parte din sfecla de zahăr pentru că mi-e frică să susțin cu îngrășăminte astfel de cultură. Prețul la îngrășăminte a sărit foarte mult, eu anul acesta am făcut o analiză, mai mult de 60% din cât ar trebui să folosesc în mod normal îngrășăminte nu pot să folosesc, mi-e frică. Majoritatea care vând îngrășăminte acum vor cu banii jos, nu mai vor să ne amâne cu plata la toamnă, la recoltare. Și prețul la motorină a explodat. Eu nu știu cum a calculat Guvernul României că dau la acciză, însă la 1 leu și ceva cât dă subvenție pe motorină în contextul în care se aude că motorina va ajunge la 10 lei pe litru, este foarte puțin! Acum că a apărut și război și atâtea blocaje, acum eu nu știu căci numai România se confruntă cu acestea, ci toată Europa”, a punctat ferm agricultorul.

 Fermierul Neculai Dulceanu, din județul Botoșani, membru al Asociației Forța Fermierilor

Fermierul Neculai Dulceanu vede în actualul ministru al Agriculturii o persoană deschisă la dialog și capabilă

Cu toate acestea, încrederea în Ministerul Agriculturii a crescut odată cu sosirea la conducere a actualului ministru, a comentat fermierul.

”Eu am mare încredere în actuala conducere a Ministerului Agriculturii în comparație cu ce a fost înainte. Eu văd un ministru foarte capabil. Cel puțin ne ascultă, ne întreabă. Acum, poate nu poate să facă tot ce vrem noi, dar eu îl văd foarte capabil, mie îmi place acest ministru, Adrian Chesnoiu”, a spus agricultorul Neculai Dulceanu

Agricultorul Neculai Dulceanu: ”Asociația Forța Fermierilor a coagulat fermierii, dar și oamenii din alte domenii care vin în sprijinul lor”

Pe de altă parte, vede în Asociația Forța fermierilor un factor de coagulare a fermierilor care se implică în rezolvarea problemelor lor.

”Ce a făcut Asociația Forța Fermierilor, să știți că a făcut un lucru bun. A coagulat puțin și fermierii, dar și oameni din toate domeniile. Eu mă uit pe grupul nostru de fermieri și dacă cineva are o neclaritate, o întrebare, o problemă, imediat câteva persoane răspund în sensul în care vor să îl ajute. Este un lucru foarte bun și este extraordinar modul în care s-a înființat Asociația Forța Fermierilor. Față de alte asociații unde este foarte greu să se coaguleze, aici eu cred că au reușit. Ce a făcut fondatorul Vlad Macovei și restul oamenilor de acolo este mare lucru”, a opinat agricultorul Neculai Dulceanu.

Asociația Forța Fermierilor este susținută de membrii ei tocmai pentru că nu este impusă o cotizație

În opinia sa, cotizația către o asociație a fermierilor nu este neapărat necesară având în vedere că fermierii oricum se vor mobiliza să susțină asociația din care fac parte.

”Din punctul meu de vedere, dacă anul acesta am profit și, de exemplu, varianta ca să sponsorizez o anumită asociație, e mai bine să-i dau banii, așa, cu drag. Românii în general sunt reticenți dacă li se cere 1 leu. Dacă nu li se cere 1 leu, el din plăcere dă 3 lei. Dacă eu am un profit, atunci consider că trebuie să pun și eu umărul. Acum fiecare poate să dea cât are și cât poate, dar în momentul în care nu se impune unui om să dea nimic, atunci când poate o să dea mai mult”, a declarat fermierul din județul Botoșani.

În vremuri de restriște, trebuie ca toată lumea să se focuseze pe procesare

Atât fermierii cât și autoritățile trebuie să se focuseze în viitor pe producție, astfel încât să nu depindem de importăm, spune fermierul.

”Trebuie neapărat să integrăm totul, să nu depindem de export. Noi exportăm floarea-soarelui și importăm ulei. Importăm carne de porc. Vă dați seama că producțiile precum ulei, zahăr, importăm foarte mult. Aici trebuie să se focuseze Guvernul ca la producția aceasta să-i dea plus-valoare, nu să o ducem în export și să aducem înapoi produs finit. Trebuie să scoată variante de legi, să îi poată ajuta pe fermieri chiar dacă l-ar ajuta cu 80%. Ferească Dumnezeu, cum este războiul acesta, noi depindem de import!”, a menționat Neculai Dulceanu.

În încheiere, îndemnul agricultorului este ca autoritățile să se axeze mai mult pe sprijinul fermierilor care produc hrana poporului.

”Mesajul meu este ca autoritățile să aibă gândul cel bun față de fermieri și acestora din urmă succes și ploaie! Cea mai scumpă meserie din lume este a celui care produce pâinea, le urez succes!”, a încheiat fermierul Neculai Dulceanu pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Articolul original la adresa:

https://agrointel.ro/217679/vocile-forta-fermierilor-neculai-dulceanu-martie-2022/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.