FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 27, 2020


Categorii:

CAT DE PROFITABILA VA FI SFECLA DE ZAHAR iN 2020?

CÂT DE PROFITABILĂ VA FI SFECLA DE ZAHĂR ÎN 2020?  

Petronela Cotea Mihai   26 aprilie 2020 –

Articol publicat în revista Ferma nr. 5/254 (ediţia 15-31 martie 2020)

 În acest an de producţie agricolă, fabrica de zahăr de la Roman, judeţul Neamţ, care face parte din Grupul Agrana, va creşte suprafaţa de sfeclă de zahăr pe care o va contracta, de la aproximativ 12.500 de hectare în anul 2019, la circa 15.000 ha.

Planul Agrana România de a extinde suprafaţa de sfeclă de zahăr contractată este însoţit de unele avantaje acordate cultivatorilor prin noul contract, asupra căruia s-a negociat în câteva runde.

În zona de nord-est, se obţine mai mult de jumătate din producţia de sfeclă a României. Vorbim despre sfecla de zahăr în sistem convenţional. Situaţia va rămâne la fel şi în acest an, cu menţiunea că, pentru fermieri, există speranţe de profit mai mare la această cultură.     

   

  Unde s-a înregistrat cel mai mare preţ al zahărului din Europa?

”Bazele noului contract dintre Agrana şi cultivatorii de sfeclă de zahăr au fost puse ţinându-se cont inclusiv de experienţa din anul 2019. (…) Contractul cu fabrica prevede plata sfeclei de zahăr în funcţie de calitate şi de preţul zahărului la poarta fabricii. În a doua parte a anului 2019, preţul zahărului a crescut, atât în România, cât şi în celelalte ţări din Uniunea Europeană. Dar, la fabrica de la Roman-Neamţ s-a înregistrat cel mai mare preţ al zahărului din întregul bloc comunitar european, respectiv un preţ mediu de peste 400 euro/tonă. Acesta este un aspect deosebit de bun pentru noi, cultivatorii, deoarece înseamnă că şi preţul sfeclei de zahăr va creşte corespunzător”, sublinia Ioan Puiu, preşedinte al Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman, judeţul Neamţ, membră a Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România (FCSZR).

Contracte pe doi ani şi alte noutăţi pentru cultivatorii din Moldova

Potrivit contractului din anul 2019, imediat după recoltarea şi livrarea sfeclei de zahăr la fabrica de la Roman, pe baza facturii, fermierii au primit câte 20 euro/tona de sfeclă predată, ceea ce a reprezentat aproximativ 70-80% din preţul final, urmând ca diferenţa de bani să fie primită în anul 2020, în două tranşe, nu mai târziu de luna iunie.

Pentru anul 2020, reprezentanţii cultivatorilor de sfeclă de zahăr şi ai fabricii Agrana Roman au negociat noi clauze contractuale, între noutăţi numărându-se şi posibilitatea de a se încheia contracte de predare/preluare a sfeclei pentru o perioadă de doi ani consecutivi. ”Există ambele variante de contractare, respectiv pentru un an şi pentru doi ani consecutivi de producţie. Considerăm că posibilitatea de a contracta producţia pe doi ani aduce beneficii pentru ambele părţi, respectiv fabrică şi fermier. Fabrica obţine o siguranţă a sursei de materie primă şi o siguranţă a realizării chiar din acest an a planului îndrăzneţ de extindere cu 20% a suprafeţei contractate, iar fermierii îşi pot programa investiţii în ferme pe baza unui venit asigurat prin livrarea sigură a sfeclei de zahăr. Producătorii care vor alege să încheie contracte pe doi ani cu fabrica de la Roman, vor primi un preţ mai mare cu 1 euro/tona de sfeclă predată. Preţul de bază al sfeclei, la o digestie de 17%, este de 24 euro/tonă, dar raportându-ne la calitatea foarte bună a recoltei care se obţine în zona de nord-est, practic, se ajunge la un preţ de bază de aproximativ 27-28 euro/tona de sfeclă de zahăr predată”, preciza Ioan Puiu.

Costurile de transport

O altă noutate din contractul pentru anul 2020 dintre Agrana România şi cultivatorii de sfeclă de zahăr din zona de nord-est a României este aceea că s-a diminuat participarea fermierilor la costul de transport al recoltei. Astfel, cultivatorii de sfeclă de zahăr vor susţine financiar doar 25% din costul transportului, dar nu mai mult de 2,5 euro pe tonă. În trecut, existau fermieri care plăteau şi 6-7 euro/tona de sfeclă de zahăr numai pentru transport, dacă se aflau la 200 km de fabrica de la Roman.

Ce se întâmplă cu producţia bio?

Dacă în ultima vreme, în mod constant, fabrica procesatoare de la Roman-Neamţ susţinea şi contracta inclusiv sfeclă de zahăr cultivată în sistem ecologic, preponderent din judeţele Botoşani şi Iaşi, începând cu anul 2020 se va renunţa la contractele pentru sfecla de zahăr bio.

”Varianta de contractare a sfeclei de zahăr ecologică dispare, deoarece era vorba despre o cantitate foarte redusă. Practic, fabrica funcţiona timp de două-trei zile cu această sfeclă ecologică, după care trecea la prelucrarea sfeclei produse în sistem convenţional. Nu era o situaţie favorabilă nici pentru procesator, dar nici pentru fermieri, aceştia din urmă neînregistrând profitul scontat, deoarece nici nu beneficiau de o subvenţie specială, nu reuşeau să atingă criteriile legate de nivelul recoltei, astfel încât să primească integral subvenţia şi să producă în bune condiţii economice. Astfel, de comun acord, am agreat să se renunţe la contractele pentru sfecla ecologică”, explica preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman.

 Ioan Puiu: „Încă de la finalul anului trecut au venit semne bune, preţul sfeclei începând să urce pe fondul creşterii preţului zahărului şi, astfel, cine a avut sfeclă în structura de culturi, a jucat o carte câştigătoare”.

 CUM VA FI SUBVENŢIONATĂ SFECLA DE ZAHĂR ÎN NOUA PAC?

Cât priveşte subvenţiile pentru fermierii care cultivă sfeclă de zahăr în sistem convenţional, reprezentanţii asociaţiei de profil din zona de nord-est precizează că nivelul plăţilor se va menţine şi în anul 2020, dar şi în anul 2021, fiind un an de tranziţie către noua PAC. ”În calitate de membri ai FCSZR, noi avem acces la toate datele primite din partea Uniunii Europene. Ne aşteptăm la o reducere a subvenţiilor la sfecla de zahăr, dar începând din anul 2022.

 Toate organizaţiile de fermieri din ţară fac eforturi pentru ca nivelul subvenţiilor să fie ridicat, dar este posibilă o reducere cu aproximativ 30-40%. Aceasta va însemna că noi, fermierii, va trebui să obţinem recolte mai mari la hectar, să realizăm o calitate mai bună a producţiei şi, concomitent, să încercăm să reducem costurile aferente tuturor etapelor tehnologice. Va trebui să fim mult mai atenţi la costurile cu sămânţa, inputurile, lucrările mecanice şi, eventual, împreună să achiziţionăm maşini complexe, cum ar fi combinele pentru recoltat şi să le utilizăm mult mai economic”, explica Ioan Puiu. Aceste aspecte, oricum, sunt şi acum în atenţie, deoarece media producţiei din România este sub cea europeană. La această dată, avem un nivel al producţiei situat la aproximativ 70% faţă de media europeană. Problema este că în România condiţiile climatice nu sunt atât de favorabile precum cele din Vestul Europei.
„Cât priveşte costul producţiei, care în România se situează la aproximativ 1500 euro/ha, considerăm că este acceptabil, în comparaţie cu costul din celelalte ţări UE, dar încă mai este loc de optimizare a tehnologiilor de cultură”, observa preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman.

PREMISE LA ÎNCEPUTUL NOULUI SEZON DE PRODUCŢIE

Fermierii din zona de nord-est a ţării, în toamnă, au avut condiţii prielnice pentru efectuarea arăturilor şi pentru fertilizarea cu îngrăşăminte complexe, însă peste iarnă s-a înregistrat un deficit semnificativ de apă în sol, astfel încât au existat întârzieri în ceea ce priveşte efectuarea lucrării de nivelare a terenurilor. Acest aspect este deosebit de important, în condiţiile în care se cunoaşte faptul că la cultura de sfeclă de zahăr este necesar să se intre în primăvară cu un pat germinativ foarte bine aşezat, spre a fi posibile combaterea buruienilor în preemergenţă şi pregătirea optimă a patului germinativ pentru semănat, lucrare care a început în luna martie.
Creşteri ale suprafeţelor ocupate cu sfeclă de zahăr, în anul 2020, vor fi înregistrate în judeţele Neamţ, Iaşi şi Botoşani, areal care reuneşte aproximativ 75% din suprafaţa totală contractată de Agrana România.

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.