FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 28, 2021


Categorii:

CARE E CEA MAI BĂNOASĂ CULTURĂ

Care e cea mai bănoasă cultură pentru Dorel Istrate?

Liviu GORDEA ,  27 mai 2021 

În timp ce pentru unii sfecla de zahăr a devenit o pacoste, pentru Dorel Istrate rămâne cultura pe care se bazează cel mai mult, chiar dacă anul trecut recolta i-a fost afectată de îngheţ. De ce o consideră cea mai bănoasă?

Dorel Istrate a pornit în această mare aventură imediat după Revoluţie, când a descoperit pentru prima dată calităţile sale antreprenoriale. Are deja 27 de ani de experienţă ca agricultor şi pentru că a dorit cumva să oficializeze această relaţie specială pe care consideră că o are cu pământul, şi-a luat şi diploma de inginer agronom. Chiar dacă a urmat cursurile de la distanţă, nu a trecut prin facultate ca raţa prin baltă, cum se spune, ci le-a demonstrat profesorilor de la Cluj că stăpâneşte foarte bine ştiinţa şi arta cultivării plantelor.

Din Mureş, în Bărăgan

Astăzi, lucrează 425 de hectare în Şăulia, judeţul Mureş, dar îşi aminteşte întotdeauna cu plăcere de perioada în care făcea prestări de servicii tocmai în Câmpia Bărăganului. A dus câteva campanii bune de recoltat cu cele două combine performante pe care le deţinea, iar banii câştigaţi atunci l-au ajutat să-şi dezvolte afacerea de acasă.

Cea mai bănoasă cultură

Pentru că îi plac provocările şi a dorit mereu să-şi testeze limitele, a ales să mizeze pe culturi care îi pot asigura o marjă mare de profit. Astfel, s-a orientat spre producţia de sămânţă, dar şi spre culturile de plante tehnice. Dintre toate, însă, sfecla de zahăr este preferata sa. De obicei, este cultura dominantă, dar şi cea mai bănoasă.

   

„Cultivarea sfeclei de zahăr e ca la examen – ai învăţat bine tehnologia şi ai aplicat-o cum trebuie, e simplu, altfel e foarte greu”, admite Dorel Istrate.

Asigurările i-au acoperit pagubele

Uneori, totuşi, nu ţine numai de flerul său. Anul trecut, de pildă, a avut probleme mari cu îngheţul. Aproape întreaga suprafaţă i-a fost calamitată. Din cele 92 de hectare cultivate atunci cu sfeclă, a trebuit să reînsămânţeze 64 de hectare. Noroc că avea asigurare, reuşind astfel să-şi recupereze din pagubă. „De 27 de ani de când fac agricultură nu am mai întâlnit aşa ceva. Nu îngheţul în sine a afectat plantele, cât mai ales vântul puternic. Nici nu erau bine formate cotiledoanele la plantă şi partea superioară s-a uscat, chiar dacă la bază era încă în vigoare. Ştiam că sfecla rezistă îngheţurilor târzii, dar iată că nu e chiar aşa”, constată agronomul.

70 de tone la hectar

După ce a semănat din nou suprafaţa afectată, a recoltat în final o medie de 51 tone la hectar. Pentru el a fost însă cea mai slabă producţie din ultimii 20 de ani. „De obicei, obţinem peste 70 de tone. Practic, pe suprafeţele care nu au fost afectate de îngheţ am recoltat 71 de tone, în rest am obţinut undeva la 46 de tone. Am întârziat o lună recoltatul acolo unde am reînfiinţat cultura şi am pierdut cam 20 de tone pe hectar”, susţine fermierul. Toată producţia este contractată de fabrica Tereos de la Luduş. Anul trecut a valorificat recolta cu 26 de euro tona.

 

Şase tratamente într-un sezon

„Din păcate, nu am putut primi bonificaţiile pentru conţinutul de zahăr din cauză că ne-am situat sub limită, ca niciodată. Pentru că septembrie a venit cu ploi şi temperaturi scăzute iar sfecla nu a putut recupera pentru a face un conţinut mai mare de zahăr. Aparatul foliar era mare şi a consumat zahăr, în loc să înmagazineze. Din cauza penalizărilor pentru digestie am avut un minus de 600 de tone la plată. Am rămas doar cu 5.100 de tone”, îşi aminteşte fermierul mureşean.
Pentru cultura de sfeclă, de obicei cheltuielile ajung la 6.500 de lei la hectar, incluzând aici costul înfiinţării şi tratamentele. În funcţie de condiţiile întâlnite, se poate ajunge şi la şase tratamente într-un sezon, aşa cum de altfel s-a întâmplat anul trecut.

Cea mai mare subvenţie

Făcând abstracţie de rezultatele din 2020, sfecla de zahăr este cea mai profitabilă cultură pentru el. Evident, aici contează şi valoarea subvenţiei, care anul trecut era de 824 de euro la hectar. „Este atât de mare pentru a compensa pierderile de cultură. Pentru că la noi productivitatea nu este atât de mare ca în vestul Europei. Cred că avem cea mai mare subvenţie pe sfeclă din Europa. Cu toate astea, suprafeţele sunt destul de mici. Din 29.000 de hectare câte au fost aprobate pentru România în negocierile de la Bruxelles când exista acea cotă, avem acum puţin peste 20.000 de hectare. Tendinţa este în scădere. Tot mai mulţi fermieri renunţă la această cultură pentru că este una grea comparativ cu cerealele sau porumbul, unde mecanizarea este uşoară. Plus că sfecla are impedimentul că se recoltează târziu, toamna când sunt ploi. De obicei, nu poţi însămânţa sfeclă după sfeclă şi atunci te trezeşti că nu mai poţi înfiinţa culturi pe acel teren în noiembrie”, afirmă cel care este şi preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Beta Luduş.

 

Rotaţie de patru ani

De obicei, sfecla este însămânţată după grâu şi, deşi rotaţia normală e de cinci ani, Dorel Istrate o forţează la patru ani. Din cauza asta este obligat să facă două tratamente în plus, ceea ce înseamnă costuri mai mari. „Întrucât terenurile noastre multe sunt în pantă, nu peste tot putem intra mecanizat şi atunci avem suprafeţe pe care nu le includem în rotaţie. Dar noi aplicăm gunoi de grajd de 15 ani şi se simte asta”, mi-a explicat fermierul.
Pentru că nu se ocupă de zootehnie, gunoiul de grajd pentru fertilizarea culturilor şi-l procură de la crescătorii de animale din zonă, oferind la schimb tăiţei de sfeclă. Cheltuielile pe hectar, în cazul său, ajung şi la 7.000 de lei. Dacă nu exista subvenţia, anul trecut ar fi ieşit pe minus, din cauza acelor temperaturi negative din aprilie.

Planul de culturi şi modificările climatice

Aceste fenomene extreme sunt efectul schimbărilor climatice, mă asigură agronomul. „Până acum, cea mai mare problemă în zona noastră era grindina, dar e greu de prevăzut de unde vine primejdia. Ne trezim fie cu ploi în exces, fie cu îngheţuri târzii sau secetă prelungită. (…) Perioada critică pentru cultura de sfeclă de zahăr e de la semănat până la răsărire. Eu pun sămânţa la 3 cm în sol. Dacă temperatura este foarte ridicată, există riscul de a se usca pământul şi nu mai răsare. Asta este problema cea mai mare. Am avut sfeclă răsărită la 1 mai şi am obţinut producţii de 85 de tone la hectar”, m-a asigurat administratorul societăţii Istrate ServProd SRL.
Anul acesta a alocat 57 de hectare pentru cultura de sfeclă. În toamnă a semănat 82 de hectare cu rapiţă, din care au rămas doar 70, şi 84 hectare cu grâu, iar în primăvară a înfiinţat 100 de hectare cu porumb şi cam tot atât cu floare.

Gust amar în… buzunar

UE pierde cote importante din piaţa mondială a zahărului, iar fermierii săi renunţă treptat la a mai cultiva sfelcă de zahăr în condiţii de piaţă falimentare. Sfecla de zahăr devine foarte greu de produs şi nu este bine plătită, deoarece preţul zahărului nu e atractiv. Fermierii suferă şi nu e vina lor! Cine ne va produce zahărul pentru consum? Click AICI şi vezi care sunt previziunile pentru această cultură!

un articol de  LIVIU GORDEA

https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/care-e-cea-mai-banoasa-cultura-pentru-dorel-istrate

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.