FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

November 21, 2021


Categorii:

AR TREBUI SĂ ADAUGI ZAHĂR — DA, ZAHĂR! — LA CARNE.

Ar trebui să adaugi zahăr — da, zahăr! — la carne. Si sare, de asemenea.

De Kendra Vaculin

 

Știi totul despre condimentarea proteinelor cu sare înainte de a le găti. Ai sare coșer pe masa, știi să usuci totul înainte de a începe, știi să presari și nu te temi de luatul cu trei degete. Știi bine că o acoperire bună acum înseamnă că va trebui să condimentezi mai puțin mai târziu, deoarece sarea va pătrunde în carne și va lăsa aroma sa naturală să strălucească.

Dar știai că se ascunde un alt ingredient de bază în cămară care ar putea duce jocul tău de condimente la următorul nivel? Funcționează cu orice proteină, se adaptează oricărui profil de aromă și puțin merge departe.

Vorbim, desigur, despre zahăr.  

Introducerea mea în condimentarea cărnii cu zahăr a venit sub forma unei tradiții o dată pe an: saramură uscată pentru un curcan de Ziua Recunoștinței. Alături de sare, zahărul (fie maro, fie alb granulat) este un must-have pentru saramura uscată, esențial atât pentru capacitățile sale de rumenire, cât și pentru proprietățile de îmbunătățire a aromei.

Utilizarea  zahărului este modalitatea mea preferată de a mă asigura că îmi iese curcanul perfect fraged și auriu în fiecare noiembrie. Dar a fost nevoie să preparăm cotletele de porc cu sare și zahăr din noua carte a Carlei Lalli Music,  „Asta suna asa de bine/ That Sounds So Good”, pentru a ne aminti că aceeași tehnică ar putea fi folosită și în altă parte și adesea cu mare succes. Asezonarea proteinelor cu un  praf mic de zahăr în plus față de sare este un truc simplu, rapid, cu profituri mari.

Iata de ce:

Este secretul rumenirii rapide.  

Dezvoltarea crustei maro perfecte pe părțile laterale ale fripturii sau cotletului de porc poate fi o muncă facută cu dragoste. Este nevoie de timp pentru ca acel strat exterior cu textura încântătoare să se formeze, iar orice schimbare sau privire aruncată  schimbă cursul procesului. Dar un pic de zahăr stropit peste carne ​​înainte de a ajunge în tigaie este calea rapidă către culoarea pe care speri să o obții. Zahărul se caramelizează la căldură, creând cu ușurință o crustă maronie pe care altfel ar fi trebuit să așteptați de două ori mai mult, timp în care ați risca să coaceți prea mult interiorul. (Totuși, ține cont de căldură și nu folosi mai mult de un praf mic, deoarece zahărul poate arde.)  

Este un frăgezitor natural.

Zahărul începe să lucreze asupra proteinelor ​​cu mult înainte de a ajunge în tigaie. Ajută la menținerea cărnii fragede, mai ales dacă o lași să stea mai mult înainte de gătit, dar chiar și cu un timp de odihnă mult mai scurt (câteva minute pentru aceste cotlete comparativ cu câteva zile pentru un curcan). Carla recomandă să folosiți 1 linguriță de zahăr cu 2 lingurițe de sare, pentru a asezona 1 kg de cotlete de porc – puteți crește sau reduce în funcție de necesități.

Este… nu… puțin dulce.

În timp ce sarea din saramură uscată sau frecarea pe grătar evidențiază și arată aroma cărnii în sine, zahărul adaugă ceva în plus. Nu este suficient de dulce pentru a-ți face friptura să aibă gust de bomboane de carne – este mai mult un indiciu subtil care se joacă bine cu savoarea cărnii de vită sau de porc și funcționează mai ales bine cu acompaniamente amare sau acide.

 Carla își servește cotletul cu radicchio, muștar și un strop de miere pentru a spori și mai mult dulceața; rezultatul este un gust echilibrat care reunește aromele  într-o singură tigaie – mult mai rapid decât un curcan de Ziua Recunoștinței.

Turnați puțin zahăr peste acestea: Cotlete de porc cu sare și zahăr

Rețeta rapidă ingenioasă a Carlei Lalli Music pentru cotlete de porc rumenite perfect aduce  masa de seară perfectă de care avem nevoie cu toții.

Sună atât de bine!

Cotlete de porc cu sare și zahăr De Carla Lalli Music   

Această cină rapidă pentru o seară de week-end  pentru doi de la Carla Lalli Music  / That Sounds So Good  se prezintă ca un platou elegant pe care l-ai comandat la barul unui restaurant perfect de cartier. Combinația de sare și zahăr ajută cotletul de porc să aibă rapid o crustă maro aurie, iar gătind totul în aceeași tigaie se conferă o aromă deosebită cepei și radicchio.  

Ce vei avea nevoie

Ingrediente pentru 2 portii

2 lingurite zahăr

2 lingurite Diamond Crystal sau 1¼ linguriță.

Sare cușer Morton și mai mult

1 lb. 1″-grosime cotlete de porc cu oase

 4 linguri de ulei de sâmburi de struguri sau ulei vegetal, împărțite

 1 ceapă mică, feliată în cruce, despărțită în rondele

1 cap de radicchio Treviso sau alt radicchio (12–14 oz), tocat grosier

1 lămâie, tăiată la jumătate

Miere (pentru coajă)

Sare de mare fulgi

Muștar de Dijon (pentru  servire)

Radicchio

Pregătirea

Pasul 1

Combinați zahărul cu cele 2 lingurițe de Diamond Crystal sau 1¼ linguriță. Sare cușer Morton într-un castron mic. Cotletele de porc se bat ușor cu un ciocan, sucitor sau cu podul palmei până la ½ inch grosime. Se usucă cotletele; se asezonează peste tot cu amestec de sare.

Pasul 2

Se încălzește o tigaie mare din fontă timp de 2 minute. Adăugați 3 linguri. ulei, urmat de cotlete de porc. Gătiți cotletele, apăsând pentru a asigura un contact bun cu tigaia și întorcându-le în fiecare minut, până când se rumenesc foarte bine și se carbonizează pe pete , cu ajutorul unui termometru cu citire instantanee care introdus în partea cea mai groasă înregistrează 135°, 5-7 minute. (Cotletele vor fi încă puțin roz înăuntru; dacă preferați mai bine făcut, gătiți încă un minut sau două.) Transferați cotletele pe o farfurie mare și lăsați să se odihnească 10 minute.

Pasul 3

În timp ce cotletele se odihnesc, scurgeți cu grijă grăsimea din tigaie și ștergeți bucățile arse. Se încălzește 1 lingură de ulei rămas  în tigaie, la mediu. Adăugați ceapa și asezonați cu sare cușer. Gătiți, amestecând ocazional, până când se rumenește ușor, aproximativ 4 minute. Lucrând în loturi, adăugați radicchio, aruncând și lăsând să se înmoaie ușor înainte de a adăuga mai mult; asezonați cu sare cușer. Gătiți, amestecand ocazional, pana cand radicchio este moale si fraged,  aproximativ 3 minute. Stoarceți sucul dintr-o jumătate de lămâie; amestecați pentru a le combina. Transferați amestecul de radicchio pe un platou și stropiți cu puțină miere.

 Pasul 4   

Pentru a servi, tăiați carnea de pe oasele cotletului de porc și tăiați-o felioare; aranjați-o pe platou alături de radicchio. Stropiți orice suc acumulat peste carne și asezonați cu sare de mare. Serviți cu muștar Dijon și, pentru a aroma carnea de porc , stoarceți  jumătatea de lămâie rămasă .

 

Rețetă  din „That Sounds So Good” de Carla Lalli Music. Copyright 2021 de Carla Lalli Music. Publicat de Clarkson Potter, editata de  Random House, o divizie a Penguin Random House LLC.

……………………………………………………

Articolul original,  „You Should Be Adding Sugar—Yes, Sugar!—to Your Meat . Salt too.” By Kendra Vaculin,  October 29, 2021

Foto de Isa Zapata, Food Styling by Cyd McDowell, Prop Styling by Paige Hicks

https://www.bonappetit.com/story/sugar-to-your-meat?utm_source=yahoo&utm_medium=syndication&mbid=synd_yahoo_rss

 

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.