FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 7, 2021


Categorii:

ALCHIMIA MODERNĂ

Transformarea zahărului în hidrocarburi pentru mașinile viitorului,  

Universitatea din Buffalo, 24 noiembrie 2021

Bacteriile modificate genetic pot transforma glucoza într-un acid gras, care poate fi apoi transformat în hidrocarburi numite olefine. Pentru a crește astfel de bacterii, oamenii de știință adaugă microbii în baloanele pline cu nutrienți (bulionul galben) și îi scutură într-un incubator pentru a încuraja fluxul de oxigen, așa cum se arată aici.

    

Într-un nou studiu, E. coli modificată genetic mănâncă glucoză, apoi ajută la transformarea acesteia în molecule găsite în benzină. Sună ca alchimia modernă: transformarea zahărului în hidrocarburi găsite în benzină. Dar exact asta au făcut oamenii de știință.

Într-un studiu în Nature Chemistry, cercetătorii raportează că au valorificat minunile biologiei și chimiei pentru a transforma glucoza (un tip de zahăr) în olefine (un tip de hidrocarbură și una dintre mai multe tipuri de molecule care alcătuiesc benzina).

Proiectul a fost condus de biochimiștii Zhen Q. Wang de la Universitatea din Buffalo și Michelle C. Y. Chang de la Universitatea din California, Berkeley. Lucrarea, care a fost publicată pe 22 noiembrie 2021, marchează un progres în eforturile de a crea biocombustibili durabili.

Zhen Wang, profesor asistent de științe biologice la Universitatea din Buffalo, este un expert în biologie sintetică.  Credit: Douglas Levere / Universitatea din Buffalo

Olefinele cuprind un mic procent din moleculele din benzină așa cum este produsă în prezent, dar procesul dezvoltat de echipa ar putea fi probabil ajustat în viitor pentru a genera și alte tipuri de hidrocarburi, inclusiv unele dintre celelalte componente ale benzinei, spune Wang.

Wang notează, de asemenea, că olefinele au aplicații non-combustibile, deoarece sunt utilizate în lubrifianții industriali și ca precursori pentru fabricarea materialelor plastice.

Un proces în două etape care folosește microbi care mănâncă zahăr și un catalizator  

Pentru a finaliza studiul, cercetătorii au început prin a hrăni cu glucoză tulpini de E. coli care nu reprezintă un pericol pentru sănătatea umană. „Acești microbi sunt dopați cu zahăr, chiar mai răi decât copiii noștri”, glumește Wang.

E.coli din experimente au fost modificate genetic pentru a produce o suită de patru enzime care transformă glucoza în compuși numiți acizi grași 3-hidroxi. Pe măsură ce bacteriile au consumat glucoză, au început să producă și acizi grași.

 O tulpină de E. coli care nu pune în pericol sănătatea umană crește într-un balon plin cu nutrienți (bulionul galben). În studiu, oamenii de știință au modificat genetic astfel de E. coli pentru a transforma glucoza într-o clasă de acizi grași, pe care echipa i-a transformat apoi într-o hidrocarbură numită olefină. Credit: Douglas Levere / Universitatea din Buffalo

Pentru a finaliza transformarea, echipa a folosit un catalizator numit pentoxid de niobiu (Nb2O5) pentru a tăia părțile nedorite ale acizilor grași într-un proces chimic, generând produsul final: olefinele.

Oamenii de știință au identificat enzimele și catalizatorul prin încercare și eroare, testând diferite molecule cu proprietăți care s-au împrumutat sarcinilor la îndemână.

„Am combinat ceea ce biologia poate face cel mai bine cu ceea ce chimia poate face cel mai bine și le-am pus împreună pentru a crea acest proces în doi pași”, spune Wang, PhD, profesor asistent de științe biologice la Colegiul de Arte și Științe UB. .

„Folosind această metodă, am reușit să facem olefine direct din glucoză.”

Glucoza provine din fotosinteză, care trage CO2 din aer

„Producerea de biocombustibili din resurse regenerabile, cum ar fi glucoza, are un mare potențial de a avansa tehnologia energiei verzi”, spune Wang.

„Glucoza este produsă de plante prin fotosinteză, care transformă dioxidul de carbon (CO2) și apa în oxigen și zahăr. Deci carbonul din glucoză – și mai târziu din olefine – este de fapt din dioxidul de carbon care a fost scos din atmosferă”, explică Wang.

Zhen Wang, profesor asistent de științe biologice la Universitatea din Buffalo, ține în mână un balon care conține o tulpină de E. coli care nu pune în pericol sănătatea umană. Wang și colegii săi au arătat că E. coli modificată genetic poate transforma glucoza într-o clasă de acizi grași, care pot fi apoi transformați în hidrocarburi numite olefine. Credit: Douglas Levere / Universitatea din Buffalo

Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege beneficiile noii metode și dacă poate fi extinsă eficient pentru a produce biocombustibili sau în alte scopuri.

Una dintre primele întrebări la care va trebui să se răspundă este câtă energie consumă procesul de producere a olefinelor; dacă costul energiei este prea mare, tehnologia ar trebui optimizată pentru a fi practică la scară industrială. Oamenii de știință sunt, de asemenea, interesați de creșterea randamentului.

În prezent, este nevoie de 100 de molecule de glucoză pentru a produce aproximativ 8 molecule de olefină, spune Wang.

Wang ar dori să îmbunătățească acest raport, concentrându-se pe convingerea E. coli să producă mai mulți acizi grași 3-hidroxi pentru fiecare gram de glucoză consumat.  

……………………

Referință: „O strategie de catalizator dublu celular-eterogen pentru producția de olefine din glucoză” de Zhen Q. Wang, Heng Song, Edward J. Koleski, Noritaka Hara, Dae Sung Park, Gaurav Kumar, Yejin Min, Paul J. Dauenhauer și Michelle CY Chang, 22 noiembrie 2021, Nature Chemistry.

DOI: 10.1038/s41557-021-00820-0

Co-autorii studiului în Nature Chemistry includ Wang; Chang; Heng Song, PhD, la UC Berkeley și la Universitatea Wuhan din China; Edward J. Koleski, Noritaka Hara, PhD, și Yejin Min la UC Berkeley; Dae Sung Park, PhD, Gaurav Kumar, PhD, și Paul J. Dauenhauer, PhD, la Universitatea din Minnesota (Park este acum la Institutul de Cercetare din Coreea de Tehnologie Chimică).

 

Cercetarea a fost susținută de finanțare de la U.S. National Science Foundation; Programul postdoctoral Camille și Henry Dreyfus în chimia mediului / the Camille and Henry Dreyfus Postdoctoral Program in Environmental Chemistry și Fundația de Cercetare pentru Universitatea de Stat din New York / the Research Foundation for the State University of New York.

…………………………

Articol original:

Modern-Day Alchemy: Transforming Sugar Into Hydrocarbons To Power Future Cars  , ByUniversity at BuffaloNovember 24, 2021

https://scitechdaily.com/modern-day-alchemy-transforming-sugar-into-hydrocarbons-to-power-future-cars/

 

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.