FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 13, 2023


Categorii:

CERCETĂTORII TRANSFORMĂ ZAHĂRUL ÎN FIBRE

Cercetătorii transformă zahărul în fibre

By: RO.aliment  , Data: January 13, 2023

KraftHeinz, Institutul Wyss dezvoltă o nouă abordare pentru a face zahărul mai sănătos: „Ne-am gândit că am venit la Wyss cu o problemă imposibilă și s-au dat peste cap pentru a prezenta o idee și mai nebunească de a o rezolva”.

În 2018, compania KraftHeinz a luat legătura cu Institutul Wyss pentru a concepe o soluție de reducere a zahărului care să fie funcțională în producția alimentară. După patru ani de colaborare, echipa de cercetare a dezvoltat un răspuns: enzimele care transformă zahărul în fibre atunci când ajung în intestinul uman.

KraftHeinz este probabil cel mai cunoscut pentru mărcile sale omonime de mac și brânză Kraft și pentru ketchupul de roșii Heinz. Compania deține aproape 200 de mărci globale în diferite categorii, inclusiv condimente și sosuri, brânzeturi și lactate, mâncăruri gata preparate, carne, băuturi răcoritoare, cafea și alte produse alimentare. Ca parte a agendei sale, grupul s-a angajat să crească disponibilitatea alimentelor sănătoase și să urmărească obiective nutriționale care stabilesc limite superioare pentru calorii, sodiu, zahăr și grăsimi saturate.

„Suntem pasionați de a hrăni lumea și ne luăm această responsabilitate în serios. Ne dorim ca toți consumatorii noștri să poată pune în farfurie ceva care este gustos și hrănitor pentru familia lor și care să le creeze un sentiment plăcut”, a spus John Topinka, director de strategie de cercetare la Kraft Heinz. „În acest scop, ne-am stabilit propriile obiective de mediu, sociale și de guvernare pentru a face ceea ce trebuie pentru consumatori și pentru mediu. Unul dintre aceste obiective este reducerea zahărului din produsele noastre cu peste 60 de milioane de lire sterline până în 2025.”

Inovația este o pârghie critică în strategia de reformulare a KraftHeinz, deoarece compania lucrează pentru a reduce conținutul de zahăr din portofoliul său, fără a compromite gustul. În încercarea de a descoperi tactici și tehnologii noi de reducere a zahărului, gigantul alimentar din SUA a lansat un parteneriat cu Institutul Wyss pentru BioInginerie de la Harvard, pentru a dezvolta tehnologii inovatoare. „Împreună cu Wyss Institute, dezvoltăm noi abordări care să ne ajute să atingem acest obiectiv”, a explicat Topinka.

Problema: „Faceți zahărul mai sănătos”

Reducerea zahărului nu este la fel de simplă ca schimbarea zaharozei cu un îndulcitor alternativ. Dincolo de a oferi dulceață, zahărul îndeplinește o serie de alte funcții în cadrul matricei alimentare: se caramelizează pentru a produce rumenirea produselor de panificație; ajută la îngroșarea tartinabilelor ca dulceața și conservă alimentele creând un mediu acid pentru a reduce alterarea alimentelor; și produce o senzație în gură satisfăcătoare. Potrivit KraftHeinz, acest lucru creează un „cârlig”. În timp ce reducerea conținutului de zahăr din alimente le poate face mai sănătoase, acest fapt creează și provocarea de a încerca să găsești modalități alternative de a reproduce toate celelalte calități pe care le oferă zahărul.

Topinka și echipa sa au adus această problemă la Institutul Wyss de la Universitatea Harvard în timpul unei întâlniri din 2018. Ar putea ei să creeze ceva care să permită companiei să reducă cantitatea de zahăr (în special fructoză) folosită în alimentele lor, fără a sacrifica celelalte proprietăți benefice ale zahărului?

Directorul fondator Wyss, Dr. Don Ingber, a răspuns la această întrebare cu o altă întrebare… Crearea unui înlocuitor pentru zahăr a fost într-adevăr cea mai bună abordare? Ce se întâmplă dacă firma ar putea continua să folosească zahărul, dar să atenueze cumva efectele negative asupra sănătății?

A urmat un „brainstorming” și o activitate de cercetare de doi ani la Institutul Wyss, finanțat printr-un acord de cercetare sponsorizat cu Kraft Heinz. Scopul: să facem zahărul mai sănătos.

„Ne-am gândit că am venit la Wyss cu o problemă imposibilă și și s-au dat peste cap pentru a prezenta o idee și mai nebunească de a o rezolva. Am adunat o echipă diversă formată din unii dintre cei mai inteligenți oameni pe care i-am întâlnit vreodată pentru a vedea dacă ar putea face acest lucru”, a explicat Judith Moca, șeful departamentului de cercetare și dezvoltare a tehnologiei la Kraft Heinz.

Enzime microîncapsulate pentru a transforma zahărul în fibre în intestin

Pentru a face față acestei provocări, echipa Wyss a grupat cercetători din laboratoarele membrilor Facultății: Ingber, Jim Collins, David Walt și Dave Weitz. După ce a evaluat diferite căi potențiale de cercetare, echipa a optat pentru o abordare bazată pe enzimele naturale pe care plantele le folosesc pentru a transforma zahărul în fibre. Aceste enzime ar putea fi, teoretic, adăugate alimentelor fără a modifica conținutul lor de zahăr, cu scopul de a transforma zahărul în fibre odată ce acesta a ajuns în intestinul uman. Această tehnică nu numai că ar reduce cantitatea de zahăr absorbită în sânge, dar ar produce și fibre prebiotice sănătoase pentru intestine.

Dar, deși teoria ar putea fi solidă, provocarea a fost cum să transpunem conceptul într-o soluție viabilă care este adecvată pentru liniile de producție ale alimentelor.

„Pe lângă găsirea doar a unei soluții care să fie solidă din punct de vedere tehnic, a fost la fel de important pentru noi ca soluția noastră să funcționeze cu adevărat în lumea reală a producției de alimente, deoarece ceva care funcționează doar în condiții de laborator nu este foarte util”, a spus dr. Adama Sesay, inginer senior la Institutul Wyss și membru al echipei adunate pentru a lucra la proiect.

Echipa Wyss a lucrat îndeaproape alături de KraftHeinz, având întâlniri regulate pentru a discuta progresele și provocările și pentru a stabili prioritățile și pașii următori. O cerință critică pentru KraftHeinz a fost ca enzimele să poată fi adăugate la produsele alimentare existente fără a fi nevoie să modifice rețetele existente.

O deblocare importantă a parcursului cercetării a fost utilizarea metodelor de încapsulare care ar asigura faptul că enzimele vor rămâne intacte în condițiile de procesare a alimentelor, inclusiv la temperaturi crescute. Echipa s-a consultat cu un gastroenterolog pentru a determina modul în care enzima ar afecta sistemul digestiv uman. După „luni de experimentare”, ei au reușit să creeze un produs enzimatic care ar rămâne încapsulat până când va fi expus la o creștere a pH-ului, cum ar fi cel care are loc în tranziția de la stomacul uman la intestin, unde s-ar activa și va începe să se transforme. zahărul în fibre,

Membrii laboratorului Ingber lucrează acum pentru a testa produsul enzimatic la șoareci, astfel încât aceștia să poată urmări efectele acestuia asupra zahărului alimentar dintr-un organism viu, cu speranța de a lansa un start-up care să ofere produsul spre vânzare companiilor alimentare.

„Am intrat în acest proiect cu o tablă complet goală pentru a vedea ce este posibil. Lucrul cu Institutul Wyss a fost o experiență grozavă și ne-ar plăcea să găsim mai multe oportunități de colaborare cu grupuri inovatoare care au idei la fel de grozave despre cum să facem mâncarea – și lumea – mai sănătoasă”, a spus Topinka.

„Proiecte ca acesta sunt un motiv important pentru care a fost creat Institutul Wyss: pentru a aborda probleme din lumea reală, care sunt prea spinoase pentru ca firmele să le rezolve singure, și pentru a crea soluții noi care pot avea un impact imediat, pozitiv. Kraft Heinz a fost un partener fantastic și suntem întotdeauna deschiși să discutăm cu alte companii despre cum ne putem combina punctele forte pentru a face diferența în lume”, a adăugat Ingber.

…………………………

Articolul original :

https://www.roaliment.ro/cercetare/cercetatorii-transforma-zaharul-in-fibre/

I. Informații generale

Confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Zahar.ro, cu sediul în Targu Mures. Bulevardul 1 Decembrie nr. 52 / 1, jud. Mures, Romania, în calitate de operator de date.


Acest document are rolul de a vă informa cu privire la prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal, în contextul utilizării paginii de internet www.zahar.ro. („Site-ul”)


II. Categoriile de date cu caracter personal prelucrate

II.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal, cum ar fi nume şi prenume, telefon, adresa de e-mail, adresa de facturare, adresa de livrare, date referitoare la modul în care utilizați Site-ul, de exemplu comportamentul/preferinţele/obişnuințele dumneavoastră în cadrul Zahar.ro, precum și orice alte categorii de date pe care le furnizați în mod direct în contextul creării contului de utilizator, în contextul plasării unei comenzi prin intermediul site-ului sau în orice alt mod care rezultă din utilizarea Site-ului.


Dacă pentru a vă crea cont de utilizator pe Site, utilizați contul dumneavoastră de Facebook sau Google, Zahar.ro va prelucra următoarele date publice de profil afişate de aplicaţiile respective: nume utilizator, adresa de e-mail.


În cazul în care alegeți să vă creați cont de utilizator doar înainte de a finaliza comanda unui produs disponibil pe Site, se va solicita adresa dumneavoastră de e-mail în baza căreia va fi creat automat un cont. În cazul în care nu finalizați comanda, adresa de e-mail și celelalte date furnizate nu vor fi stocate de Zahar.ro, iar contul creat va fi șters automat.


II.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal pe care le furnizați în mod direct în contextul utilizării Site-ului, cum ar fi datele pe care le furnizați în cadrul secțiunii de contact / întrebări / reclamații, în măsura în care ne contactați în acest fel.


III. Scopurile și temeiurile prelucrării

III.1. Dacă sunteți client al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru desfășurarea relației contractuale dintre dumneavoastră şi Zahar.ro, respectiv pentru preluarea, validarea, expedierea şi facturarea comenzii plasate pe Site, informarea dumneavoastră asupra stării comenzii, organizarea returului de produse comandate etc.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop are la bază contractul încheiat între dumneavoastră și Zahar.ro, definit în cuprinsul Termenelor și Condițiilor http://zahar.ro/termeni-si-conditii/. Furnizarea datelor dumneavoastră cu caracter personal este necesară pentru executareaa acestui contract. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea derulării raporturilor contractuale dintre dumneavoastră și Zahar.ro.


pentru îndeplinirea obligațiilor legale care incumbă Zahar.ro în contextul serviciilor prestate prin intermediul Site-ului, inclusiv a obligațiilor în materie fiscală, precum și în materie de arhivare.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop este necesară în baza unor obligații legale. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este necesară. Refuzul furnizării datelor poate avea drept consecință imposibilitatea Zahar.ro de a respecta obligațiile legale care îi revin și deci în imposibilitatea de a vă oferi serviciile prin intermediul Site-ului.


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms) de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin bifarea căsuței corespunzătoare de la momentul creării contului, sau ulterior creării contului, la secțiunea Informațiile contului meu. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale. În plus, puteți să vă dezabonați prin accesarea secțiunii Informațiile contului meu.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


în scopul efectuării diverselor analize, raportări privind modul de funcționare a Site-ului, realizarea de profiluri de preferinţe de consum, în principal, în vederea îmbunătăţiri experienței oferite pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a îmbunătății permanent experiența clienților pe Site. Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


III.2. Dacă sunteți vizitator al Site-ului, Zahar.ro prelucrează datele dumneavoastră cu caracter personal astfel:


pentru activităţi de marketing, respectiv pentru transmiterea, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă (e-mail, sms), de comunicări comerciale privind produsele şi serviciile oferite de Zahar.ro, prin intermediul Site-ului.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază consimțământul dumneavoastră, dacă alegeți să-l furnizați.


Vă puteți exprima consimțământul pentru prelucrarea datelor în acest scop prin completarea și bifarea căsuței corespunzătoare din formularul pentru abonarea la newsletter disponibil pe Site. Pentru dezabonarea de la primirea unor astfel de comunicări comerciale puteți folosi opţiunea de la finalul fiecărui e-mail/ sms conţinând comunicări comerciale.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării consimțământului pentru prelucrarea datelor dumneavoastră în acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


pentru rezolvarea plângerilor, reclamaţiilor şi pentru a monitoriza traficul și a îmbunătăţii experiența dumneavoastră oferită pe Site.

Temei: Prelucrarea datelor dumneavoastră pentru acest scop are la bază interesul legitim al Zahar.ro de a asigura funcționarea corectă a Site-ului, precum și pentru a îmbunătății permanent experiența vizitatorilor Site-ului, inclusiv prin soluționarea diferitelor comentarii, întrebări sau reclamații.


Furnizarea datelor dumneavoastră în acest scop este voluntară. Refuzul furnizării datelor pentru acest scop nu va avea urmări negative pentru dumneavoastră.


IV. Durata pentru care vă prelucrăm datele

Ca principiu, Zahar.ro va prelucra datele dumneavoastră cu caracter personal atât cât este necesar pentru realizarea scopurilor de prelucrare menționate mai sus.


În cazul în care sunteți client, vom prelucra datele dumneavoastră pe întreaga durată a raporturilor contractuale și ulterior conform obligaţiilor legale care revin în sarcina Zahar.ro (de ex., în cazul documentelor justificative financiar-contabile pentru care termenul de păstrare prevăzut de lege este de 10 ani de la data încheierii exerciţiului financiar în cursul căruia au fost întocmite).


În situaţia în care sunteți client și vă exercitați opțiunea de ştergere a contului de utilizator, prin apăsarea butonul Ștergere cont din secțiunea Informațiile contului meu, Zahar.ro va interpreta această acțiune ca opțiunea dumneavoastră de a vă dezabona de la primirea de comunicări comerciale prin care vă ținem la curent despre produsele și serviciile oferite prin intermediul site-ului. În acest sens, dacă alegeți să vă ștergeți contul de utilizator, nu vă vom mai trimite e-mailuri și/sau sms-uri de acest gen. Totuși, dorim să vă informăm că ștergerea contului nu va avea ca efect automat ștergerea datelor dumneavoastră cu caracter personal. În cazul în care doriți să nu vă mai fie prelucrate datele cu caracter personal sau dacă doriți ștergerea datelor, vă puteți exercita drepturile detaliate la punctul VII de mai jos.. În cazul în care solicitați ştergerea contului, însă pe acel cont există cel puţin o comandă activă, cererea de ştergere a contului va putea fi înregistrată numai după livrarea produselor şi finalizarea ultimei comenzi active.


Dacă vă retrageți consimțământul pentru prelucrarea datelor în scop de marketing, Zahar.ro va înceta prelucrarea datelor dumneavoastră cu caracter personal în acest scop, fără însă a afecta prelucrările desfășurate de Zahar.ro pe baza consimțământului exprimat de către dumneavoastră înainte de retragerea acestuia.


V. Dezvăluirea datelor cu caracter personal

Pentru îndeplinirea scopurilor de prelucrare, Zahar.ro poate dezvălui datele dumneavoastră către parteneri, către terțe persoane sau entități care sprijină Zahar.ro în desfășurarea activității prin intermediul Site-ului (de exemplu firme de curierat, furnizori de servicii IT), ori către autoritățile publice centrale/locale, în următoarele cazuri exemplificativ enumerate:


pentru administrarea Site-ului;

în situațiile în care această comunicare ar fi necesară pentru atribuirea de premii sau alte facilități persoanelor vizate, obținute ca urmare a participării lor la diverse campanii promoționale organizate de către Zahar.ro prin intermediul Site-ului;

pentru menținerea, personalizarea și îmbunătățirea Site-ului și a serviciilor derulate prin intermediul lui;

pentru efectuarea analizei datelor, testarea și cercetarea, monitorizarea tendințelor de utilizare și activitate, dezvoltarea caracteristicilor de siguranță și autentificarea utilizatorilor;

pentru transmiterea de comunicări comerciale de marketing, în condițiile și limitele prevăzute de lege;

atunci când dezvăluirea datelor cu caracter personal este prevăzută de lege etc.

VI. Transferul datelor cu caracter personal

Datele cu caracter personal furnizate către Zahar.ro pot fi transferate în afara României, dar doar către state din Uniunea Europeană.


VII. Drepturile de care beneficiați

În condițiile prevăzute de legislația în materia prelucrării datelor cu caracter personal, în calitate de persoane vizate, beneficiați de următoarele drepturi:


dreptul la informare, respectiv dreptul de a primi detalii privind activitățile de prelucrare efectuate de către Zahar.ro, conform celor descrise în prezentul document;

dreptul de acces la date, respectiv dreptul de a obține confirmarea din partea Zahar.ro cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal, precum și detalii privind activitățile de prelucrare precum modalitatea în care sunt prelucrate datele, scopul în care se face prelucrarea, destinatarii sau categoriile de destinatari ai datelor, etc;

dreptul la rectificare, respectiv dreptul de a obține corectarea, fără întârzieri justificate, de către Zahar.ro a datelor cu caracter personal inexacte/ nejustificate, precum și completarea datelor incomplete; Rectificarea/ completarea va fi comunicată fiecărui destinatar la care au fost transmise datele, cu excepția cazului în care acest lucru se dovedește imposibil sau presupune eforturi disproporționate.

dreptul la ștergerea datelor, fără întârzieri nejustificate, („dreptul de a fi uitat”), în cazul in care se aplică unul dintre următoarele motive:

acestea nu mai sunt necesare pentru îndeplinirea scopurilor pentru care au fost colectate sau prelucrate;

în cazul în care este retras consimțământul și nu există niciun alt temei juridic pentru prelucrare;

în cazul în care persoana vizată se opune prelucrării și nu există motive legitime care să prevaleze;

în cazul în care datele cu caracter personal au fost prelucrate ilegal;

în cazul în care datele cu caracter personal trebuie șterse pentru respectarea unei obligații legale;

datele cu caracter personal au fost colectate în legătură cu oferirea de servicii ale societății informaționale conform dreptului Uniunii sau al dreptului intern sub incidenta căruia se află operatorul.

Este posibil ca, în urma solicitării de ștergere a datelor, Zahar.ro să anonimizeze aceste date (lipsindu-le astfel de caracterul personal) și să continue în aceste condiții prelucrarea pentru scopuri statistice;

dreptul la restricționarea prelucrării în măsura în care :

persoana contestă exactitatea datelor, pe o perioadă care ne permite verificarea corectitudinii datelor;

prelucrarea este ilegală, iar persoana vizată se opune ștergerii datelor cu caracter personal, solicitând în schimb restricționarea utilizării lor;

operatorul nu mai are nevoie de datele cu caracter personal în scopul prelucrării, dar persoana vizată i le solicită pentru constatarea, exercitarea sau apărarea unui drept în instanță; sau

persoana vizată s-a opus prelucrării (altele decât cele de marketing direct), pentru intervalul de timp în care se verifică dacă drepturile legitime ale operatorului prevalează asupra celor ale persoanei vizate.

dreptul la portabilitatea datelor, respectiv (i) dreptul de a primi datele cu caracter personal într-o modalitate structurată, folosită în mod obișnuit și într-un format ușor de citit, precum și (ii) dreptul ca aceste date să fie transmise de către Zahar.ro către alt operator de date, în măsura în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege;

dreptul la opoziție – în ceea ce privește activitățile de prelucrare se poate exercita prin transmiterea unei solicitări conform celor indicate mai jos;

în orice moment, din motive legate de situația particulară în care se află persoana vizată, ca datele care o vizează să fie prelucrate în temeiul interesului legitim al Zahar.ro sau în temeiul interesului public, cu excepția cazurilor în care Zahar.ro poate demonstra că are motive legitime și imperioase care justifică prelucarea și care prevalează asupra intereselor, drepturilor și libertăților persoanelor vizate sau că scopul este constatarea, exercitarea sau apararea unui drept în instanță;

în orice moment, în mod gratuit și fără nicio justificare, că datele care o vizează să fie prelucrate în scop de marketing direct.

dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale automate, respectiv dreptul de a nu fi subiectul unei decizii luate numai pe baza unor activități de prelucrare automate, inclusiv crearea de profiluri, care produce efecte juridice care privesc persoana vizată sau o afectează în mod similar într-o măsură semnificativă;

dreptul de a vă adresa Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sau instanțelor competente, în măsura în care considerați necesar.

Pentru orice întrebări suplimentare cu privire la modul în care datele cu caracter personal sunt prelucrate și pentru a vă exercita drepturile menționate mai sus, vă rugăm să vă adresați la adresa de email: contact@zahar.ro.