FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 11, 2020


Categorii:

PREA  PUTIN  ZAHAR  DUCE  LA  PERFORAREA  OASELOR

Pierderea oaselor: țesutul osos perforat din cauza a prea puțin zahăr

9 octombrie 2020, Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie

https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm

Rezumat:

Cancerul măduvei osoase este în prezent o boală incurabilă care afectează aproximativ 400 de persoane în Norvegia în fiecare an. Un cercetător norvegian a găsit acum  o cauză importantă pentru distrugerea oaselor la persoanele cu această boală.

Ar putea ceva la fel de simplu ca un anumit tip de apă cu zahăr să fie medicamentul  impotriva bolii oaselor perforate și chiar a cancerului măduvei osoase?

În interiorul corpului nostru sunt niște celule asemănătoare meduzelor care, de fapt, ne mănâncă oasele. În fiecare an, ele mănâncă aproximativ zece la sută din masa osoasă a corpului nostru. Din fericire, de obicei, alte celule vin, lucrează și se acumulează os nou.

Suntem supuși unui fel de remodelare și reparație continuă care ne permite, celor mai mulți dintre noi, să trăim cu picioare și brațe tari.

La persoanele cu cancer a măduvii osoase, numarul de celulele care mănâncă oasele crește. Devin prea numeroase și mănâncă prea mult. Echipa de  reconstrucție a oaselor nu are timp să refacă masa osoasă, în ciuda orelor suplimentare și a schimburilor lungi. Țesutul osos devine pierdut.

Mulți oameni cu cancer a măduvii  osoasă ajung adesea cu oase perforate, o afecțiune cu care este foarte dureros de trăit. Se confruntă, uneori, cu vertebrele  distruse  sau oasele rupte doar dintr-o răsucire  în pat.

De zeci de ani, oamenii de știință din întreaga lume se întreabă care ar putea fi cauza. Au fost lansate diverse teorii, dar cercetătorii nu au ajuns la un consens cu privire la cauza principală.

Cancerul măduvei osoase rămâne până acum o boală incurabilă. Tratamentele disponibile pot prelungi viața, dar nu vindecă boala.

Acum, cercetatoarea Therese Standal și grupul ei de la Centrul de Cercetare a Inflamării Moleculare (Centre of Molecular Inflammation Research /CEMIR) de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie (Norwegian University of Science and Technology /NTNU) au descoperit o piesă din acest puzzle care arată foarte promițătoare.

Ei au ajuns la concluzia că pricina distrugerii oaselor este din cauza a prea puțin zahăr. Nu vorbim despre zahărul pe care îl mâncăm în prăjituri și biscuiți, ci despre zahărul care se află într-o substanță importantă pentru sistemul imunitar.

Pentru a ajunge la fondul legăturii dintre zahăr și pierderea osoasă, trebuie să vorbim despre măduva osoasă. Aceasta este materia moale care se află în interiorul tuturor oaselor noastre. În oase se află celule plasmatice. Când bacteriile sau virușii intră în organism, celulele plasmatice își încep treaba de a scăpa de invadatori. Se produc anticorpi care sunt trimiși, prin sânge, gata de luptă.

Până acum este bine, dar la persoanele cu cancer al măduvii osoase se produce mult prea mult dintr-un anumit tip de anticorp. Se întâmplă și aici. Anticorpul pe care îl produce cancerul este, de asemenea, complet inutil. Nu elimină nici răceala, nici gripa, ci ocupă prea mult spațiu și consumă alte tipuri de anticorpi.

"M-am gândit simplu. Dacă persoanele cu cancer al măduvii osoase au prea mult dintr-un anumit tip de anticorpi și prea multe celule care mănâncă oase, atunci trebuie să fie conectate", spune Standal.

Căutarea unui răspuns a presupus  o mulțime de ore de lucru timp de aproape cinci ani. Munca grea nu a fost, din fericire, în zadar și a condus la o înțelegere complet nouă și fundamentală.

Așa a ajuns Standal la răspuns:
Marea majoritate a pacienților cu cancer al măduvii osoase dezvoltă oase perforate, dar nu toți. Standal a cerut și a primit probe de la pacienții cu pierdere osoasă. De asemenea, a prelevat probe și de la pacienți fără astfel de pierderi de masă osoasă.    
Cercetătorii au extras anticorpi din probe și au cultivat în laborator celulele care mănâncă oasele.
Când Standal a plasat celulele care mănâncă os în anticorpul pacienților cu perforații osoase, a descoperit că numărul de celule care mănâncă oase a crescut.
Când a introdus celulele care mănâncă os în anticorpul pacienților fără perforații osoase, a descoperit că numărul de celule care mănâncă os nu a crescut.

„Acest caz a devenit următorul lucru interesant de aflat”, spune Standal.

Anticorpul poartă un tip de zahăr care îl „decorează”, într-un fel. Zahărul are un efect asupra funcționării anticorpului. Standal  l-a găsit pe Manfred Wuhrer de la Centrul pentru Proteomică și Metabolică  al Centrului Medical al Universității Leiden din Olanda, un specialist în acest tip de zahăr, și i-a trimis probele.

Wuhrer a descoperit că persoanelor cu pierderi osoase le lipseau două molecule de zahăr aflat la capătul unui lanț lung din interiorul anticorpului.

„Era prea puțin zahăr”, spune Standal. Dar nici acest răspuns nu a fost suficient.

Deși s-a detectat o diferență între cele două grupuri, cercetătorii nu au putut confirma că exact moleculele de zahăr lipsă au fost motivul pentru care pacienții au dezvoltat mai multe celule care mănâncă oase. Au fost necesare mai multe experimente suplimentare.

Echipa de cercetare a mers la laborator și a pus mai mult zahăr în anticorp. Acest lucru nu a dus la mai multe celule care mănâncă oasele. Standal a făcut și contrariul, îndepărtând zahărul din anticorp, ceea ce a dus la creșterea  celulelor care mănâncă oasele.

Cercetătorii au avut apoi rezultate suficiente pentru a arăta că prea puțin zahăr poate fi decisiv pentru numărul de celule care mănâncă oase. Dar acest lucru nu este suficient în cercetarea medicală - cel puțin nu dacă scopul este de a folosi cunoștințele pentru a face medicamente.

Următorul pas a implicat experimente pe șoareci cu cancer a măduvii osoase. Șoarecii au fost împărțiți în două grupuri și li s-au administrat două tipuri diferite de apă cu zahăr. În teorie, un tip de apă cu zahăr ar duce la mai mult zahăr în anticorp.

"Teoria a funcționat efectiv. Șoarecii care au primit acest tip de apă cu zahăr au avut  perforații mai mici în țesutul osos. De asemenea, au dezvoltat mai puțin cancer", spune Standal.

Acum, ea trebuie să efectueze mai multe experimente pe animale pentru a merge mai departe către un tratament care poate oferi pacienților cu cancer de măduvă o viață mai bună.

„Cred că ar putea fi realist să încercăm acest lucru pe un grup mic de pacienți în patru până la cinci ani”, spune Standal.

Soursa:

Norwegian University of Science and Technology. Original written by Anne Sliper Midling. Note: Content may be edited for style and length.

Referinta:

Therese Standal, Manfred Wuhrer, Tobias Slørdahl, Anders Waage, Anders Sundan, Glenn Buene, Kristine Misund, Stephanie Holst, Albert Bondt, Tonje Marie Vikene Nedal, Siv Helen Moen, Zejian Zhang, Vlado Kovcic, Marita Westhrin. Monoclonal immunoglobulins promote bone loss in multiple myeloma. Blood, 2020; DOI: 10.1182/blood.2020006045

Citate:

MLA ,Norwegian University of Science and Technology. "Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar." ScienceDaily. ScienceDaily, 9 October 2020. <www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm>.

APA, Norwegian University of Science and Technology. (2020, October 9). Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar. ScienceDaily. Retrieved October 11, 2020 from www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm

Chicago, Norwegian University of Science and Technology. "Bone Loss: Perforated bone tissue from too little sugar." ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201009094952.htm (accessed October 11, 2020).

………………………

Traducerea si adaptarea, Gh. Bejan.