FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 24, 2020


Categorii:

INDULCITORII CU CONȚINUT SCĂZUT DE CALORII CU CARBOHIDRAȚI AFECTEAZĂ METABOLISMUL

INDULCITORII CU CONȚINUT SCĂZUT DE CALORII CU CARBOHIDRAȚI AFECTEAZĂ METABOLISMUL, spune un studiu [1]

  

Un studiu[2] realizat de cercetătorii Yale a arătat că persoanele care beau băuturi cu îndulcitori și carbohidrați cu conținut scăzut de calorii au prezentat răspunsuri metabolice și neuronale problematice.

Mai multe studii[3] din ultimii ani au raportat că îndulcitorii cu conținut scăzut de calorii din alimente și băuturi perturbă metabolismul uman, promovând dezvoltarea diabetului și obezității, potrivit cercetătorilor Universității Yale, iar alte studii au descoperit că consumul de băuturi și alimente cu conținut scăzut de calorii are un impact mic asupra metabolismului și ar putea ajuta efectiv la pierderea în greutate.   

Studiul realizat de cercetătorii de la Yale a arătat că persoanele care beau periodic băuturi îndulcite  cu sucraloză cu conținut scăzut de calorii, care se regăsește în băuturi răcoritoare cu conținut scăzut de calorii, bomboane, batoane pentru mic-dejun și alte produse, au experimentat răspunsuri metabolice și  neuronale problematice - dar numai atunci când în băutură a fost adăugat un carbohidrat de genul zahărului, fără gust. În schimb, oamenii care beau băuturi cu îndulcitori cu conținut scăzut de calorii, sau băuturi cu zahăr real, nu au arătat nicio modificare a creierului sau a răspunsului metabolic la zaharuri.

„Subiecții aveau șapte băuturi cu un conținut scăzut de calorii, fiecare conținând echivalentul a două pachete de Splenda, pe parcursul a două săptămâni”, a declarat autorul principal, Dana Small[4], profesor de psihiatrie și psihologie și director al Centrului de Cercetare pentru Dieta Modernă și Fiziologie. „Când băutura a fost consumată doar cu îndulcitorul cu conținut scăzut de calorii, nu s-au observat modificări; Cu toate acestea, atunci când aceeași cantitate de îndulcitor cu conținut scăzut de calorii a fost consumată cu un carbohidrat adăugat la băutură, metabolismul zahărului și răspunsul creierului la zahăr au afectat. "         

                                    

Studiul a fost conceput pentru a testa teoria conform căreia consumul de alimente și băuturi dulci fără calorii „decuplează” percepția gustului dulce din consumul de energie, ceea ce duce la o reacție fiziologică diminuată la zahăr care ar putea duce în cele din urmă la creșterea în greutate, intoleranță la glucoză și diabet.

Noul studiu realizat pe 45 de indivizi a demonstrat că ipoteza de decuplare este greșită și, în schimb, sugerează că consumul de îndulcitori cu conținut scăzut de calorii cu un carbohidrat afectează metabolismul.

„Concluzia”, a spus Small, „este că, cel puțin în cantități mici, indivizii pot bea în siguranță o bautură dietetică, dar nu ar trebui să adauge cartofi prăjiți. Aceasta este o informație importantă, în special pentru persoanele cu diabet care nu ar trebui să consume zahăr. ”  

 

Traducerea si note, GB

................................

[1] Original:  “Low-calorie sweeteners with carbohydrates impairs metabolism, says study“, https://www.newfoodmagazine.com/news/106819/low-calorie-sweeteners-with-carbohydrates-impairs-metabolism-says-study/

[2] https://news.yale.edu/2020/03/03/yale-study-may-help-resolve-bitter-debate-over-low-cal-sweeteners ;

[3]  „Short-Term Consumption of Sucralose with, but Not without, Carbohydrate Impairs Neural and Metabolic Sensitivity to Sugar in Humans”, Jelle R. Dalenberg, 9Barkha P. Patel , Raphael Denis, Petra C. Vinke, Serge Luquet, Dana M. Small, doi.org/10.1016/j.cmet.2020.01.014, Cell Metabolism, Volume 31, Issue 3, P493-502, E7, March 03,2020,  https://www.cell.com/cell-metabolism/fulltext/S1550-4131(20)30057-7 ;

[4] Dana Small, PhD, Professor of Psychiatry and Professor of Psychology; Director, Modern Diet and Physiology Research Center ; https://medicine.yale.edu/profile/dana_small/ ;

                                                                  *  *  *