FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 11, 2022


Categorii:

POATE CĂ ÎN CURÂND ZAHĂRUL VA FI MAI SCUMP

Zahărul poate deveni în curând mai scump. Iata de ce  

De Jessie Molloy/24 mai 2022

Pe măsură ce inflația continuă să crească costurile alimentelor și combustibilului în întreaga lume, oamenii ar putea avea nevoie acum să se pregătească pentru o nouă creștere a prețurilor, de data aceasta pe ingredientul-cheie dintre toate dulciurile noastre preferate: zahărul.

Potrivit Reuters, guvernul Indiei a anunțat recent planuri de a limita exporturile de zahăr pentru a menține prețurile scăzute în țară.

Acest lucru ar putea însemna vești proaste pentru restul lumii, deoarece World Population Review raportează că India este al doilea mare producător de zahăr la nivel global, după Brazilia, producând aproximativ 26,6 milioane de tone de zahăr în fiecare an.

Mișcarea Indiei de a limita exporturile de zahăr poate începe să aibă un impact rapid pe piețele mondiale, deoarece plafonul este impus pentru actualul sezon de recoltare, care reîncepe în octombrie. Straits Times raportează că, dacă  producătorii vor exporta 9 milioane de tone de zahăr, ei vor trebui să solicite permisiunea guvernului pentru a exporta ultimul milion.

Exportatorii deja au promis  8,5 milioane de tone piețelor externe, dintre care 7,1 milioane au fost expediate între 1 octombrie 2021 și 30 aprilie 2022, iar un milion suplimentar se așteaptă să fie exportat până la sfârșitul lunii.

Costul războiului

Fermierii indieni care recoltează grâu . PradeepGaurs/Shutterstock

Vestea că India ar putea întrerupe în curând aprovizionarea cu zahăr din restul lumii este al doilea șoc care iese din țară în această lună. Potrivit Quartz, națiunea a anunțat pe 13 mai că va interzice exporturile de grâu din cauza daunelor recoltei cauzate de un sezon de vegetație mai cald decât se prevedea.

Aceasta a fost o decizie deosebit de îngrijorătoare pentru mulți, deoarece țara a promis anterior asistență celor care depind de obicei de Rusia sau Ucraina pentru recolta de bază. Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie a creat o perturbare majoră pe piața grâului și cerealelor. Potrivit CNBC, cele două națiuni sunt responsabile pentru 29% din producția mondială de grâu, din care cea mai mare parte a fost blocată de sancțiuni sau probleme logistice create de război.

Această întrerupere a creat deficit de grâu în țările dependente de importul cerealelor din Rusia și Ucraina și a condus la creșterea prețurilor la nivel global pe măsură ce cererea crește.

Conflictul din Ucraina a crescut costurile în întreaga lume, nu doar pentru grâu, ci și pentru porumb, ulei de floarea soarelui (care este folosit pentru hrana animalelor), îngrășăminte și ulei, care, conform World's Top Exports, este cel mai important export al Rusiei.

In competiție cu petrolul

Fabrica de zahăr în Brazilia .

Creșterea vertiginoasă a costurilor cu energia aparută dupa embargoul asupra petrolului și gazelor rusești contribuie, de asemenea, la deficitul iminent de zahăr. În timp ce India este precaută în ceea ce privește raționalizarea propriei surse abundente (conform The Straits Times), Brazilia intenționează să folosească o mare parte din recolta de zahăr în alte scopuri, și anume crearea de combustibil - etanol.

Potrivit Reuters, unele fabrici de zahăr din Brazilia anulează comenzile de export pentru zahăr rafinat și, în schimb, își transferă producția mai mult către etanol pentru a profita de – și a reduce – costurile în creștere ale energiei.

În timp ce Reuters observă că majoritatea fabricilor de zahăr din Brazilia sunt capabile să schimbe producția spre și dinspre etanol la zahăr destul de ușor, tot mai multe fabrici aleg să se concentreze în mare măsură pe etanol în acest an, prețul de piață al biocombustibilului compensând amenzile companiilor care pot fi nevoite să plătească pentru anularea exporturilor de zahăr.

 

..............................................................

Articolul original:

Sugar May Soon Become More Expensive. Here's Why.

By Jessie Molloy/May 24, 2022 

https://www.tastingtable.com/873448/sugar-may-soon-become-more-expensive-heres-why/