FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 15, 2022


Categorii:

CER ÎNNORAT PENTRU ZAHĂRUL ȘI ETANOLUL DIN BRAZILIA

Cer înnorat pentru zahărul și etanolul din Brazilia, în timp ce țara se întoarce la urne

NEW YORK, 13 oct (Reuters) - Producătorii brazilieni de zahăr și etanol se vor confrunta probabil cu un mediu de afaceri mai puțin favorabil, indiferent de cine iese învingător din aprig contestatele alegeri prezidențiale din Brazilia din 30 octombrie, spun analiștii și experții.

Cetăţenii merg la vot în mai puţin de trei săptămâni pentru un dulaj între actualul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro şi adversarul său, de stânga, fostul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva. „Este rău cu Bolsonaro, ar putea fi mai rău cu Lula”, a spus analistul de zahăr și etanol Arnaldo Correa, director la Archer Consulting.

Industria etanolului și zahărului s-a redresat puternic după pandemie, deoarece prețurile zahărului și etanolului au crescut la niveluri aproape record. Însă despre ambii candidați industria  consideră că ar putea afecta cererea, deoarece încearcă să scadă costurile pentru consumatori.

Bolsonaro a renunțat la taxele federale pe energie și a determinat statele să reducă alte taxe pe carburanți într-o manieră clară pentru a-și spori șansele de a fi reales.

Deoarece taxele erau mai mari la combustibilii fosili,  etanolul și-a pierdut, la pomp, eavantajul de preț față de benzină. Majoritatea mașinilor braziliene pot comuta între etanolul pe bază de zahăr și benzina convențională.

Bolsonaro a spus, de asemenea, că nu are de gând să reinstituie taxele anul viitor dacă va fi reales, așa că ar fi de așteptat ca fabricile să renunte la  etanol și să producă mai mult zahăr, ceea ce ar putea scădea prețurile globale pentru acest îndulcitor.

Lula, dacă va câștiga, a promis că va schimba politica de prețuri a combustibililor la Petrobras - controlată de stat (PETR4.SA) - pentru a reduce prețurile la benzină, ceea ce ar putea fi și mai rău pentru fabrici, deoarece ar strânge și mai mult marjele pe etanol.

În primul tur al alegerilor din 2 octombrie, Lula a primit 48% din voturi, în timp ce Bolsonaro a strâns doar 43%. Întrucât niciun candidat nu a primit majoritatea, cei doi merg la încă un tur.

O combină de recoltat taie trestia de zahăr într-un câmp de la fabrica de zahăr Sao Martinho din Pradopolis, Brazilia, 13 septembrie 2018. REUTERS/Paulo Whitaker/Fotografia de fișier

Ultima guvernare a Partidului Muncitorilor a lui Lula, la cârma cu fosta președinte Dilma Rousseff din 2011 până în 2016, a făcut ravagii în sectorul zahărului și etanolului, deoarece guvernul a menținut prețurile la benzină la un nivel scăzut artificial pentru a opri inflația. Marjele de profit pentru etanol au scăzut, împreună cu prețurile globale ale zahărului.

Zeci de fabrici au dat faliment, doar câteva și-au revenit abia recent.

 „Fabricile au vândut etanol cu 60% sub costul de producție, în acea perioadă”, a spus Correa, adăugând că industria și-a asumat prea multe datorii.

Între timp, Bolsonaro a intervenit în iulie pe prima piață a carbonului din țară într-un  mod  dăunător, a spus Soren Jensen, fost director al Copersucar și expert în combustibili regenerabili.

Acea piață, cunoscută sub numele de Renovabio, a fost concepută pentru a stimula combustibilii regenerabili, permițând fabricilor să vândă credite de carbon (CBios) generate de utilizarea bio-combustibililor în locul combustibililor pe bază de petrol. Distribuitorii de combustibili au fost obligați să cumpere acele credite pentru a compensa emisiile de combustibili fosili. Administrația lui Bolsonaro a decis să amâne obiectivele de conformitate ale Renovabio într-o altă mișcare de reducere a prețurilor la carburanți, provocând prăbușirea prețurilor acelor credite. „A fost începutul sfârșitului pentru program”, a spus Jensen.

Echipele de cercetare ale Citi și ale Băncii de Investiții BTG Pactual au spus că toți acești factori au crescut riscurile pentru performanțele financiare ale companiilor producătoare de zahăr și etanol.

Reportaj de Marcelo Teixeira;

editat de Diane Craft.

Standardele noastre: The Thomson Reuters Trust Principles.

..............................................................................................

Articolul original:

 Cloudy skies for Brazil sugar and ethanol as country heads back to polls , By Marcelo Teixeira .   October 13, 2022

 https://www.reuters.com/markets/commodities/cloudy-skies-brazil-sugar-ethanol-country-heads-back-polls-2022-10-13/