FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 19, 2020


Categorii:

CÂTE CALORII ARE …

Câte calorii are o linguriță de zahăr alb sau brun. Ghid cu exemple concrete

 Andreea Dogar -mai 21, 2020https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-lingurita-de-zahar-alb-sau-brun/

Foto: Ulleo / pixabay.com

Folosim zahăr aproape în fiecare zi, fie că îl punem în deserturile pe care le preparăm, fie că ne place să ne bem ceaiul ori cafeaua îndulcită. E bine să știm că zahărul are destul de multe calorii și, deși poate că o singură linguriță nu contează, dacă ele se adună putem să ne îngrășăm. Iată, așadar, câte calorii are o linguriță de zahăr.

Pe piață există mai multe tipuri de zahăr, cel alb și cel brun fiind cele mai cunoscute. Din start, trebuie să știți că zahărul – fie el alb sau brun – are aproximativ același număr de calorii la suta de grame, adică în jur 375-400 de calorii. Dacă vă uitați pe etichetele pachetelor de zahăr veți observa că numărul de calorii la 100 de grame variază puțin de la producător la producător: 405 calorii, 400 de calorii, 398 de calorii, 387 de calorii etc.

Câte calorii are o linguriță de zahăr alb

Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, 100 de grame de zahăr alb, obișnuit, au 387 de calorii. Dacă ținem cont de faptul că o linguriță de zahăr alb, cu vârf, are 8 grame, rezultă că o linguriță de zahăr „plină ochi” are 31 de calorii.

Dacă lingurița nu este cu vârf, ci doar „rasă”, în ea se află aproximativ 5 grame de zahăr. Astfel, o linguriță „rasă” de zahăr alb are 19 calorii.

Câte calorii are o linguriță de zahăr brun

Aceeași sursă – Departamentul de Agricultură din Statele Unite – arată că 100 de grame de zahăr brun au 380 de calorii.

Prin urmare, o linguriță de zahăr brun cu vârf are 30 de calorii, iar o linguriță „rasă” are 19 calorii.

După cum vedeți, diferența dintre zahărul alb și cel brun nu este foarte mare atunci când vine vorba de numărul de calorii. Mai degrabă contează cât de mult „încărcăm” cu zahăr o linguriță. În concluzie, putem spune că o linguriță de zahăr are aproximativ 30 de calorii atunci când e „plină ochi” și 20 de calorii când e „rasă”.

Câte calorii are o lingură de zahăr alb

Faptul că știm câte calorii are o linguriță de zahăr ne ajută atunci când vrem să nu exagerăm cu îndulcirea cafelei sau a ceaiului, însă dacă vrem să gătim o prăjitură care să nu fie prea dulce și să nu îngrașe prea mult, atunci e bine să știm și câte calorii are o lingură de zahăr.

O lingură de zahăr alb, cu vârf, are aproximativ 23 de grame. Astfel, rezultă că o lingură de zahăr alb „plină ochi” are 89 de calorii.

Dacă lingura nu este cu vârf, ci doar „rasă”, în ea se află aproximativ 15 grame de zahăr. O lingură „rasă” de zahăr alb are 58 calorii.

Câte calorii are o lingură de zahăr brun

Dacă 100 de grame de zahăr brun au 380 de calorii, atunci rezultă că o lingură cu vârf de 23 de grame are 87 de calorii, iar o lingură „rasă” de 15 grame are 57 de calorii.

 

Câte calorii are o cafea fără zahăr, cu zahăr sau cu lapte

 Andreea Dogar , mai 27, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-cafea-fara-zahar-cu-zahar-sau-cu-lapte/

  Foto: Free-Photos / pixabay.com

Cafeaua face parte din viața noastră de zi cu zi, iar pentru fanii ei „înrăiți” pare aproape imposibil să își înceapă ziua fără o ceașcă sau o cană de cafea. Fiind o băutură atât de întâlnită, probabil că mulți dintre voi v-ați întrebat câte calorii are o cafea.

100 de grame de cafea în formă solidă au destul de multe calorii – peste 300. Însă acest lucru este puțin relevant dacă vrem să știm câte calorii are o cană sau o ceașcă de cafea deoarece nu consumăm boabele de cafea, ci doar lichidul „infuzat”.

Bineînțeles, cafeaua va avea un număr diferit de calorii în funcție de cum o bem: cu zahăr, fără zahăr sau cu lapte.

Câte calorii are o cafea fără zahăr

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de mililitri de cafea au o calorie. Așadar, o ceașcă de 100 de ml (una destul de mică), fără zahăr, are 1 calorie.

O cană mare de cafea de 300 de ml, fără zahăr, are 3 calorii.

Câte calorii are o cafea cu zahăr

Dacă ne place să bem cafeaua îndulcită cu zahăr, evident că numărul de calorii va fi mai mare. Deoarece o linguriță de zahăr are aproximativ 30 de calorii atunci când e „plină ochi” și 20 de calorii când e „rasă”, dacă ne punem o singură linguriță de zahăr în cafea rezultă că:

– o ceașcă de cafea cu o linguriță „plină ochi” va avea 31 de calorii
– o ceașcă de cafea cu o linguriță „rasă” va avea 21 de calorii
– o cană de cafea cu o linguriță „plină ochi” va avea 33 de calorii
– o cană de cafea cu o linguriță „rasă” va avea 23 de calorii

Dacă ne place să punem mai mult zahăr în cafea (două lingurițe), numărul de calorii crește:

– o ceașcă de cafea cu două lingurițe „pline ochi” vor avea 61 de calorii
– o ceașcă de cafea cu două lingurițe „rase” vor avea 41 de calorii
– o cană de cafea cu două lingurițe „pline ochi” vor avea 63 de calorii
– o cană de cafea cu două lingurițe „rase” vor avea 43 de calorii

Câte calorii are cafeaua cu lapte, fără zahăr

30 de ml de lapte cu 1,5% grăsime au 13 calorii. Dacă într-o cană mare, cu 300 de ml de cafea, punem 30 de ml de lapte, vom obține o cafea cu lapte ce are 16 calorii.

Câte calorii are o cafea cu lapte și zahăr

Dacă într-o cană mare, cu 300 de ml de cafea, ne punem 30 de ml de lapte, precum și o linguriță de zahăr, atunci vom bea o cafea ce are 46 de calorii (dacă lingurița este „plină ochi”) sau 36 de calorii (dacă lingurița este „rasă”).

În cazul în care într-o cană cu 300 de ml de cafea punem 30 de ml de lapte și două lingurițe de zahăr, vom obține o băutură ce are 76 de calorii (dacă lingurițele sunt „pline ochi”) sau 56 de calorii (dacă lingurițele sunt „rase”).

Prin urmare, o cafea are destul de puține calorii, chiar dacă o bem îndulcită cu o linguriță sau două de zahăr. Bineînțeles, numărul crește cu cât adăugăm mai mult zahăr, așa că dacă vrem să nu avem probleme cu silueta e bine să reducem cantitatea de zahăr consumată. De asemenea, cei care au probleme de sănătate, ca de exemplu diabet, e bine să evite consumul de zahăr și să bea cafeaua neîndulcită.

 

Câte calorii are ciocolata cu lapte, neagră, albă, cu caramel sau cu alune

  Andreea Dogar  iun. 11, 202 0 https://greatnews.ro/cate-calorii-are-ciocolata/

 

Foto: AlexanderStein / pixabay.com

Pentru iubitorii de dulciuri, ciocolata este – poate – alimentul cel mai îndrăgit. Și, cum pe piață există o multitudine de sortimente de ciocolată, poate fi greu să afli cu precizie câte calorii are ciocolata.

În acest articol încercăm să oferim informații nutriționale despre cât mai multe tipuri de ciocolată, de la cea neagră la diferite bomboane foarte populare.

De la bun început trebuie spus că numărul de calorii conținut de ciocolată este destul de mare. Însă poate varia destul de mult. În funcție de ingrediente, 100 de grame de ciocolată pot conține între 450 și 650 de calorii.

Câte calorii are ciocolata cu lapte

O ciocolată cu lapte clasică Poiana are 519 calorii la 100 de grame.

Câte calorii are o ciocolată Milka

Iar o ciocolată cu lapte clasică de la Milka are 529 de calorii la 100 de grame.

Câte calorii are ciocolata neagră

Dacă v-ați întrebat câte calorii are ciocolata amăruie și poate v-ați gândit că, din cauza gustului mai amărui, ea are un număr mai mic de calorii, atunci v-ați înșelat.

De pildă, 100 de grame de ciocolată amăruie Heidi au 532 de calorii.

Câte calorii are ciocolata albă

Și ciocolata albă are, de regulă, peste 500 de calorii la 100 de grame. Spre exemplu, 100 de grame de ciocolată albă Toblerone conțin 535 de calorii.

Câte calorii are ciocolata cu alune

Ciocolata cu alune are, de obicei, și mai multe calorii deoarece alunele au un aport caloric foarte ridicat. Concret, alunele conțin mai multe calorii decât ciocolata simplă, cu lapte, așadar este normal ca atunci când în ciocolată se adaugă alune, aceasta să conțină mai multe calorii.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de alune conțin 656 de calorii.

O ciocolată albă cu alune de pădure întregi caramelizate de la Heidi conține 630 de calorii la 100 de grame.

Există însă și sortimente de ciocolată cu alune cu mai puține calorii. Spre exemplu, 100 de grame de ciocolată Poiana cu alune conțin 535 de calorii.

Câte calorii are ciocolata cu caramel

O ciocolată cu cremă de lapte și caramel Milka are 541 de calorii la 100 de grame.

Câte calorii are ciocolata ROM

O altă ciocolată foarte populară este ciocolata ROM. Un astfel de baton are 30 de grame și 144 de calorii. 100 de grame de ciocolată ROM au 480 de calorii.

Câte calorii are Nutella

Dacă vă place să mâncați Nutella cu pâine, e bine să știți că 100 de grame de Nutella au 539 de calorii.

Câte calorii are o bomboană de ciocolată

Dacă preferați să mâncați bomboane de ciocolată în loc de tablete sau de batoane de ciocolată, atunci trebuie să știți că:

– pralinele de ciocolată cu lapte de la Milka au 565 de calorii la 100 de grame
– pralinele de ciocolată cu lapte de la Milka, umplute cu cremă de cacao, cu aromă de vişine şi jeleu cu vişine au 495 de calorii la 100 de grame
– pralinele de ciocolată cu lapte din Alpi de la Milka, umplute cu cremă de migdale și un strat de alune crocante au 545 de calorii la 100 de grame
– bomboanele de ciocolată cu lapte Suchardine, umplute cu cremă de cacao, au 470 de calorii la 100 de grame
– o bomboană cu nucă de cocos Raffaello (care are 10 grame în medie) are 63 de calorii; 100 de grame de bomboane Raffaello au 628 de calorii

Câte calorii are o bomboană Ferrero Rocher

Foarte îndrăgite sunt și bomboanele cu ciocolată Ferrero Rocher. O bomboană de ciocolată Ferrero Rocher, care cântărește, în medie, 10 grame, are 75 de calorii.

100 de grame de bomboane de ciocolată Ferrero Rocher au 603 calorii.

 

Câte calorii are o banană în funcție de dimensiunile ei  , 

 Andreea Dogar   - ian. 20, 2020, https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-banana/

În acest articol încercăm să oferim un răspuns la întrebarea câte calorii are o banană. Poate vi se pare că răspunsul este unul simplu, însă nu este deloc așa.

Foto: PIRO4D / pixabay.com

Deoarece dimensiunile bananelor variază destul de mult, și numărul de calorii dintr-o banană diferă destul de mult de la o banană la alta.

Potrivit  Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de banane au 89 de calorii (ne referim, evident, la fructul descojit).

Câte calorii are o banană la 100 de grame

 Însă pe piață există banane care au mai mult de 100 de grame, precum și banane mult mai mici. Așadar, acest număr – 89 de calorii – nu vă este neapărat de ajutor, mai ales dacă nu aveți în bucătărie un cântar pe care să îl folosiți atunci când vreți să știți exact cât cântărește un alimente.

Câte calorii are o banană și cât cântăresc diferite tipuri de banane, conform aceleiași surse:

 1. O banană foarte mică (sub 15 cm lungime) cântărește 81 de grame și are 72 de calorii.
 2. O banană mică (lungă de 15-18 cm) cântărește 101 grame și are 90 de calorii.
 3. O banană medie (lungă de 18-20 de cm) cântărește 118 grame și are 105 calorii.
 4. O banană mare (lungă de 20-22 de cm) cântărește 136 de grame și are 121 de calorii.
 5. O banană foarte mare (lungă de 23 de cm sau chiar mai mare) cântărește 152 de grame și are 135 de calorii.

Câți carbohidrați conține o banană

 Dincolo de câte calorii are o banană, iată și alte informații utile referitoare la aportul nutritiv oferit de 100 de grame de banane:

Proteine: 1,09 grame
Lipide (grăsimi): 0,33 grame
Carbohidrați: 22,84 grame
Fibre: 2,6 grame
Glucide: 12,23 grame
Calciu: 5 mg
Fier: 0,26 mg
Magneziu: 27 mg
Fosfor: 22 mg
Potasiu: 358 mg
Sodiu: 1 mg
Zinc: 0,15 mg
Vitamina C: 8,7 mg
Vitamina B-6: 0,36 mg
Vitamina B-12: 0 mg

Sunt indicate bananele dacă suferiți de diabet?

 Prin urmare, dacă vreți să mâncați banane atunci când sunteți la dietă, nu există niciun motiv care să vă împiedice să faceți acest lucru.

Da, este adevărat că bananele conțin ceva mai multe calorii la suta de grame decât alte fructe (pentru comparație, merele conțin 52 de calorii la 100 de grame), însă după cum vedeți diferența nu este deloc una mare.

Singurele restricții pot apărea dacă suferiți de diabet. Dacă aveți această boală, atunci este bine să consumați banane cu moderație, deoarece ele au un conținut mai ridicat de glucide și carbohidrați, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge.

 

Câte calorii are un măr în funcție de cât de mare e. 4 exemple ,   

Andreea Dogar -ian. 22, 2020 https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-mar/

Foto: lumix2004 / pixabay.com

Merele sunt unele dintre cele mai populare fructe, pe care mulți dintre noi le consumăm cel puțin o dată pe săptămână. Dacă vreți să știți câte calorii are un măr, acest articol vă va fi de mare ajutor.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii, 100 de grame de mere au 52 de calorii.

Însă acest număr poate că nu vă ajută foarte mult dacă nu aveți un cântar de bucătărie. Plus că puteți consuma merele oriunde, nu neapărat acasă, iar în această situație, dacă nu știți să apreciați câte grame are un măr, nu veți ști nici câte calorii are.

Prin urmare, vă este de mai mare ajutor dacă știți câte calorii are un măr în funcție de dimensiunile sale.

Iată câte calorii are un măr în funcție de cât de mare este, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii:

– un măr foarte mic, ce are un diametru de aproximativ 6 centimetri, cântărește 100 de grame și are așadar 52 de calorii
– un măr mic, ce are un diametru în jur de 7 centimetri, cântărește circa 149 de grame și are 77 de calorii
– un măr mediu, cu un diametru de aproximativ 7,5 centimetri, are o greutate de 180 de grame și 94 de calorii
– un măr mare, ce are un diametru în jur de 8 centimetri, cântărește 220 de grame și are 114 calorii

Așadar, puteți vedea că un măr are un număr redus de calorii. Chiar și un măr mare, de peste 200 de grame, abia dacă depășește 100 de calorii. Din acest motiv merele sunt preferate de multe persoane care țin cure de slăbire.

Dacă vă interesează nu doar câte calorii are un măr, ci și ce cantitate de minerale și vitamine, aruncați un ochi pe informațiile de mai jos.

100 de grame de mere conțin:

– 0,26 grame de proteine
– 0,17 grame de lipide (grăsimi)
– 13,81 grame de carbohidrați
– 2,4 grame de fibre
– 10,39 grame de glucide
– 6 miligrame de calciu
– 0,12 mg de fier
– 5 mg de magneziu
– 11 mg de fosfor
– 107 mg de potasiu
– 1 mg de sodiu
– 4,6 mg de vitamina C
– 0,041 mg de vitamina B-6

Istoria mărului

Mărul este unul dintre cele mai consumate fructe de pe planetă, iar istoria lui începe undeva în Asia Centrală.

Strămoșul pomului de astăzi (Malus domestica), numit Malus sieversii, este un măr sălbatic ce trăia în regiunile muntoase din Asia Centrală, mai exact în sudul Kazakhstanului, Kyrgystanului, Tadjikistanului, precum și în Xinjiang, China. Cultivarea speciei a început cel mai probabil în munții Tian Shan. Practic, Asia Centrală este considerată locul de origine al merilor.

Specia Malus sieversii trăiește și astăzi în Asia Centrală.

Potrivit Wikipedia.org, merii sunt cultivați de mii de ani în Asia și în Europa. În situl Sammardenchia-Cueis de lângă Udine, din nord-estul Italiei, cercetătorii au descoperit semințe de măr într-un material care, testat cu carbon, a fost datat în jurul anului 4.000 î. Hr.

Merii au fost aduși în America de Nord de coloniștii europeni în secolul al XVII-lea. Prima livadă de meri de pe continentul nord-american a fost plantată în Boston, de către reverendul William Blaxton, în anul 1625.

În anul 2017, la nivel mondial s-au produs 83,1 milioane de tone de mere, China fiind cel mai mare producător: doar în această țară s-a produs jumătate din cantitatea totală de mere obținută pe tot Globul.

 

Câte calorii are o felie de cozonac. De la cel din comerț la cel făcut acasă,

Andreea Dogar   mai 18, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-felie-de-cozonac/

Foto: AnatoliiPopov_Tolik / pixabay.com

Cozonacul este unul dintre deserturile preferate ale românilor, în special în perioada sărbătorilor de Paște sau de Crăciun. Este, totodată, un desert foarte consistent. Dacă v-ați întrebat câte calorii are o felie de cozonac, acest articol vă va oferi toate răspunsurile.

În primul rând, este bine să știți că, dacă țineți la siluetă, este bine să vă limitați numărul de porții de cozonac pe care le mâncați.

Câte calorii are o felie de cozonac

Cozonacul are foarte multe calorii, iar o felie de cozonac de 100 de grame are, aproximativ 400 de calorii.

Așadar, dacă mâncați două felii de cozonac, deja ați consumat aproximativ jumătate din numărul de calorii pe care ar trebui să le consume un adult într-o zi (1.800- 2.000 de calorii).

În al doilea rând, când vine vorba de câte calorii are o felie de cozonac, trebuie să țineți minte că nu există doi cozonaci la fel. Fie că îl cumpărați din comerț sau îl preparați acasă, este puțin probabil ca doi cozonaci să aibă exact același număr de calorii la suta de grame.

Avantajul cozonacilor din comerț este că numărul de calorii a fost deja calculat și îl puteți afla dacă citiți eticheta. Dacă veți consulta informațiile nutriționale ale cozonacilor din comerț veți observa că cei mai mulți cozonaci au în jur de 400 de calorii la 100 de grame.

Câte calorii are o felie de cozonac din comerț

De pildă, un cozonac de la Boromir cu nucă și stafide are 394 de calorii la 100 de grame. Iar un cozonac de la Gusturi Românești are 399,93 de calorii la 100 de grame.

În schimb, dacă îl preparați acasă va fi mai greu să aflați câte calorii are o felie de 100 de grame de cozonac, însă nu va fi imposibil. Partea anevoioasă este că va trebui să faceți voi toate calculele, însă dacă voi preparați rețeta aveți și marele avantaj că știți exact ce ingrediente puneți, ce cantități, și câte calorii are fiecare ingredient. La final, folosindu-vă de puțină matematică, veți putea calcula câte calorii are tot cozonacul. Îl cântăriți, iar ultimul pas este să calculați câte calorii are o felie de 100 de grame.

Până la urmă, în acest mod – dacă nu greșiți la calcule – știți sigur cate calorii consumați atunci când mâncați acest desert.

De ce are cozonacul atât de multe calorii

Poate că vă întrebați și de ce o felie de cozonac are atât de multe calorii. Răspunsul este simplu: mai toate ingredientele care se pun în cozonac sunt așa-numite „bombe calorice”: nuca, zahărul, rahatul, stafidele, ciocolata, unt, smântâna etc.

Nuca este un aliment care are foarte multe calorii la 100 de grame: nu mai puțin de 654 de calorii la 100 de grame.

Zahărul are și el în jur de 400 de calorii la 100 de grame, untul cu grăsime de 65% are aproape 600 de calorii la 100 de grame, ciocolata are 500-600 de calorii la 100 de grame, rahatul are aproximativ 450 de calorii la 100 de grame.

Prin urmare, cozonacul – deși este un desert delicios – ar trebui mâncat cu măsură, fiind bogat nu doar în calorii, ci și în grăsimile provenite de la unt, smântână etc.

Dacă acest articol vi s-a părut util, v-ar putea interesa și alte articole de nutriție:

 

Câte calorii are o felie de pizza. 9 tipuri de preparate explicate 

Andreea Dogar  ian. 11, 2020   https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-felie-de-pizza/

Foto: igorovsyannykov / pixabay.com

Probabil v-ați întrebat de multe ori câte calorii are o felie de pizza. Ei bine, răspunsul variază în funcție de dimensiunile pizzei (mică, medie, mare), de tipul de blat și de ingredientele folosite.

Pentru a afla cât mai precis câte calorii are o felie de pizza vom folosi informațiile nutriționale puse la dispoziția clienților de Pizza Hut, unul dintre cele mai mari lanțuri de restaurante din lume specializate în vânzarea de pizza, precum și aplicația MyFitnessPal.

Să le luăm pe rând (țineți însă minte că toate aceste valori sunt estimări deoarece nu există 2 pizze identice):

 1. Câte calorii are o felie de pizza Margherita

O felie dintr-o pizza Margherita mică (când pizza a fost împărțită în 6 felii) are 151 de calorii.
O felie dintr-o pizza Margherita medie (când pizza fost împărțită în 8 felii) are 160 de calorii.
O felie dintr-o pizza Margherita mare (când pizza fost împărțită în 10 felii) are 187 de calorii.

Este important de menționat că pizza Margherita este una dintre cele mai „ușoare” pizze, deoarece în afară de blat are doar brânză mozzarella, sos de roșii, sare și ulei de măsline. Așadar, nu are cărnuri grase și nici multe feluri de brânză.

Prin urmare, numărul de calorii este redus și este o pizza ideală pentru cei care au grijă de silueta lor.

 1. O altă soluție pentru cei care sunt la dietă este pizza Vegetariană.

O felie dintr-o pizza Vegetariană mică (când pizza a fost împărțită în 6 felii) are 141 de calorii.
O felie dintr-o pizza Vegetariană medie (când pizza fost împărțită în 8 felii) are 146 de calorii.
O felie dintr-o pizza Vegetariană mare (când pizza fost împărțită în 10 felii) are 176 de calorii.

 1. Câte calorii are o felie de pizza cu pui

Deși puiul nu este un ingredient din rețetele originale italiene de pizza, pizza cu pui a devenit de-a lungul timpului tot mai populară, iar acum se regăsește în meniurile mai tuturor restaurantelor care livrează pizza.

Este o soluție ideală pentru cei care au poftă de o pizza care să conțină carne, dar preferă carnea slabă, alegând să evite grăsimile din cârnați, șuncă sau bacon.

O felie dintr-o pizza cu pui mică (când pizza a fost împărțită în 6 felii) are 147 de calorii.
O felie dintr-o pizza cu pui medie (când pizza fost împărțită în 8 felii) are 155 de calorii.
O felie dintr-o pizza cu pui mare (când pizza fost împărțită în 10 felii) are 178 de calorii.

 1. Câte calorii are o felie de pizza Texan BBQ

 O felie dintr-o pizza Texan BBQ mică (când pizza a fost împărțită în 6 felii) are 161 de calorii.
O felie dintr-o pizza Texan BBQ medie (când pizza fost împărțită în 8 felii) are 169 de calorii.
O felie dintr-o pizza Texan BBQ mare (când pizza fost împărțită în 10 felii) are 200 de calorii.

 1. Câte calorii sunt într-o felie de pizza Pepperoni

O felie dintr-o pizza Pepperoni mică (6 felii) are 175 de calorii.
O felie dintr-o pizza Pepperoni medie (8 felii) are 195 de calorii.
O felie dintr-o pizza Pepperoni mare (10 felii) are 234 de calorii.

 1. Câte calorii are o felie de pizza Hawaiană

O felie dintr-o pizza Hawaiană mică (împărțită în 6 felii) are 144 de calorii.
O felie dintr-o pizza Hawaiană medie (împărțită în 8 felii) are 151 de calorii.
O felie dintr-o pizza Hawaiană mare (împărțită în 10 felii) are 176 de calorii.

 1. Câte calorii sunt într-o felie de pizza Capricciosa

Pizza Capricciosa este una dintre cele mai populare tipuri de pizza. De regulă, se prepară cu brânză mozzarella, șuncă, ciuperci, măsline și sos de roșii.

Potrivit aplicației MyFitnessPal, o pizza Capricciosa cu diametrul de 30 de centimetri are aproximativ 1.000 de calorii.

Dacă o împărțim în 6 felii, rezultă că o felie de pizza Capricciosa are în jur de 167 de calorii.

 1. Câte calorii are o felie de pizza Quattro Stagioni

Un alt tip de pizza foarte îndrăgit este pizza Quattro Stagioni, în care pizza este împărțită în 4 „sectoare”, fiecare cu câte un singur ingredient în afară de mozzarella. În România, foarte răspândită este pizza în care cele 4 zone sunt acoperite cu salam, șuncă, ciuperci și măsline.

O astfel de pizza are tot în jur de 1.000 de calorii, așadar numărul de calorii pentru o felie este aproximativ același cu cel al unei felii de pizza Capricciosa (dacă ingredientele au fost amestecate; dacă nu, este clar că felia cu ciuperci va avea mai puține calorii decât felia cu salam).

 1. Câte calorii are o felie de pizza Quattro Formaggi

Poate că cea mai „grasă” pizza este Quattro Formaggi. Deoarece ea conține nu mai puțin de 4 feluri de brânză, este în mod evident o bombă calorică deoarece brânza este un aliment foarte gras.

De obicei, ea se prepară cu următoarele tipuri de brânză: mozzarella (întotdeauna), stracchino, fontina, gorgonzola, însă uneori una dintre ultime 3 tipuri poate fi înlocuită de ricotta sau parmezan.

În funcție de cât de multă brânză conține o felie, aceasta din urmă poate să aibă în jur de 170-250 de calorii.

 

Câte calorii au cartofii prăjiți. de ce e important cât ulei folosești  

Andreea Dogar ,  iun. 11, 2020, https://greatnews.ro/cate-calorii-au-cartofii-prajiti-de-ce-e-important-cat-ulei-folosesti/

Foto: tookapic / pixabay.com

Cartofii prăjiți reprezintă unul dintre cele mai populare feluri de mâncare. Sunt ușor de făcut și, în plus, sunt delicioși. Dacă v-ați pus întrebarea câte calorii au cartofii prăjiți, acest articol vă va ajuta.

Deși sunt foarte buni la gust, „marele dezavantaj” al cartofilor prăjiți este acela că ei conțin foarte multe calorii. Prin urmare, dacă sunt mâncați prea des sau în exces, îngrașă. Numărul mare de calorii nu este dat însă de cartofi, ci de ulei, acesta din urmă fiind unul dintre alimentele cu cel mai mare număr de calorii.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de cartofi obișnuiți în stare crudă au în jur de 77 de calorii.

Câte calorii au cartofii prăjiți în tigaie

Pentru a calcula exact câte calorii au 100 de grame de cartofi prăjiți trebuie să luăm în calcul cantitatea de ulei pe care o vom pune în tigaie. O singură lingură de ulei are aproximativ 120 de calorii, ceea ce înseamnă că, dacă vom folosi doar o lingură de ulei la cartofii noștri, ei vor avea destul de puțin calorii: 197 de calorii la 100 de grame.

Trebuie spus însă că o lingură de ulei este destul de puțin. De regulă, la cartofii prăjiți se folosesc cantități mai mari de ulei și, cu cât ei se vor îmbiba de mai mult ulei, cu atât ei vor avea un număr mai mare de calorii.

Cel mai mare număr de calorii îl au cartofii prăjiți făcuți în baie de ulei sau în friteuze, deoarece acolo cartofii stau mult timp și sunt complet acoperiți de ulei, care pătrunde adânc în ei. O astfel de porție de cartofi prăjiți are în jur de 300 de calorii.

Cartofii prăjiți cu brânză – câte calorii au

Departamentul de Agricultură din SUA[1] oferă ca valoare medie pentru 100 de grame de cartofi prăjiți de la restaurant numărul de 289 de calorii.

Conform aceleiași surse, 100 de grame de cartofi prăjiți cu brânză au 259 de calorii.

Cartofi prăjiți la restaurant – număr de calorii

Totodată, e bine să știți că o porție de cartofi de la restaurant are, adesea, mai mult de 100 de grame. Iată ce valori se obțin:

→ o porție de cartofi prăjiți de 150 de grame de la restaurant are, în medie, 434 de calorii
→ o porție de cartofi prăjiți de 200 de grame de la restaurant are, în medie, 578 de calorii
→ o porție de cartofi prăjiți cu brânză de 150 de grame de la restaurant are, în medie, 389 de calorii
→ o porție de cartofi prăjiți cu brânză de 200 de grame de la restaurant are, în medie, 518 calorii

Câte calorii au cartofii prăjiți de la McDonald’s

Și, deoarece unii dintre cei mai populari cartofi prăjiți sunt cei de la McDonald’s, iată și câte calorii au aceștia, conform declarației nutriționale de pe siteul rețelei de restaurante fast food.

→ O porție mică de cartofi prăjiți de la McDonald’s are în jur de 80 de grame și 220 de calorii.
→ O porție medie de cartofi prăjiți are aproximativ 114 grame și 320 de calorii
→ O porție mare de cartofi prăjiți are cam 150 de grame și 490 de calorii

[1] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?query=potato

 

 

Câte calorii are o felie de pâine albă, integrală, de secară, graham ,

Andreea Dogar  -ian. 12, 2020   https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-felie-de-paine-alba-integrala-de-secara-graham/

 

Foto: FotoshopTofs / pixabay.com

Dacă vă întrebați câte calorii are o felie de pâine, în acest articol veți găsi informații detaliate despre diferite sortimente de pâine și aportul lor caloric.

De regulă, 100 de grame de pâine au în jur de 230-260 de calorii, iar o felie de pâine (ne referim la pâinea pe care o cumpărăm deja feliată, de tip toast), are aproximativ 25 de grame (dacă nu a fost prăjită).

Prin urmare, dacă 100 de grame de pâine au 230-260 de calorii, atunci o felie de pâine de 25 de grame are 58-65 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine prăjită

 Dacă veți prăji feliile de pâine respective și apoi le veți cântări veți observa că, după ce au fost prăjite, ele cântăresc ceva mai puțin (pentru că o parte din pâine se pierde prin ardere). O felie de pâine toast de 25 de grame cântărește 21-22 de grame după ce a fost prăjită, așadar are mai puține calorii (49-55 de calorii).

Iar acum, haideți să luăm pe rând câteva tipuri de pâine și să vedem exact câte calorii are o felie din fiecare sortiment.

Câte calorii are o felie de pâine albă

 De exemplu, 100 de grame de pâine albă Velpitar (de tip toast) au 257 de calorii. Rezultă că o felie de pâine albă de 25 de grame are 64 de calorii.

Câte calorii are o felie din pâinea integrală

 100 de grame de pâine din făină de grâu integrală de la același producător au 254 de calorii. Deci o felie de 25 de grame are 63-64 de calorii, cam același număr precum o felie de pâine albă.

Câte calorii are o felie din pâinea graham

 100 de grame de pâine graham Lidl – Castello au 247 de calorii. Prin urmare, o felie de pâine graham de 25 de grame are 62 de calorii.

Câte calorii are o felie de pâine de secară

 100 de grame de pâine din făină de secară au 264 de calorii. Așadar, o felie de pâine de secară de 25 de grame are 66 de calorii.

Câte calorii are o felie din pâinea neagră

 Pâinea neagră este o altă denumire pentru pâine din făină integrală sau pentru pâinea din făină de secară. Aceste sortimente mai sunt numite și pâine neagră deoarece sunt mai închise la culoare decât pâinea albă clasică.

Așadar, o felie de pâine neagră are 63-66 de calorii.

Este important de ținut minte că toate aceste valori sunt orientative. Pe piață există numeroase alte sortimente de pâine, iar valorile nutriționale pot fi diferite.

De pildă, un sortiment numit „pâine boierească neagră” are doar 229 de calorii la 100 de grame, ceea ce înseamnă că o felie de pâine de 25 de grame are 57 de calorii.

Câte calorii au 2 felii de pâine

 Probabil că la o masă nu consumați o singură felie de pâine, așa că iată câte calorii veți introduce în corp dacă veți mânca două felii de pâine:

– albă: 128
– din făină integrală: 126-128
– din secară: 132
– graham: 124

De asemenea, merită menționat faptul că pâinea integrală, cea graham sau cea din secară au cam același număr de calorii precum pâinea albă. Faptul că ele îngrașă mai puțin decât pâinea albă este un mit (este adevărat însă că au mai multe fibre și că sunt făina integrală este recomandată pentru beneficiile pe care le aduce organismului).

 

Câte calorii are un pahar de lapte în funcție de procentul de grăsime

 Andreea Dogar,   iun. 3, 2020 ,  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-pahar-de-lapte/

Foto: Couleur / pixabay.com

Laptele este un aliment foarte sănătos, bogat în calciu și în alte minerale importante pentru organismul uman. Din acest articol veți afla câte calorii are un pahar de lapte sau o cană de lapte, în funcție de câtă grăsime conține băutura respectivă.

Când vine vorba de câte calorii are laptele, e bine să știți că pe piață există numeroase sortimente de lapte, cu mai multă sau mai puțină grăsime: 0,1% grăsime (degresat), 1,5% grăsime (semidegresat), 3,5% grăsime, 3,8% grăsime sau 4,1% grăsime.

Cu cât laptele conține mai multă grăsime, cu atât el va conține și mai multe calorii.

Câte calorii are un pahar de lapte – Un pahar de lapte de 100 de mililitri (ml) are următorul conținut caloric:

→ dacă laptele are 0,1% grăsime, atunci un pahar are în jur de 31 de calorii
→ dacă laptele are 1,5% grăsime, un pahar are aproximativ 44 de calorii

Câte calorii are un pahar de lapte gras

→ laptele cu 3,5% grăsime are 62 de calorii la 100 de ml
→ un pahar de 100 de ml de lapte cu 3,8% grăsime are în jur de 64 de calorii
→ un pahar de lapte cu 4,1% grăsime are aproximativ 72 de calorii

Însă, cum mulți dintre noi nu bem doar un pahar de lapte la o masă, ci mai degrabă o cană mai mare, e bine să știți câte calorii are o cană de lapte.

O cană de lapte de aproximativ 300 de mililitri (ml) are următorul conținut caloric:

→ dacă laptele are 0,1% grăsime, atunci o cană are în jur de 93 de calorii
→ dacă laptele are 1,5% grăsime, o cană are aproximativ 132 de calorii
→ laptele cu 3,5% grăsime are 186 de calorii la 300 de ml
→ o cană de 300 de ml de lapte cu 3,8% grăsime are în jur de 192 de calorii
→ o cană de lapte cu 4,1% grăsime are aproximativ 216 calorii

După cum puteți vedea, laptele – chiar și cel cu un conținut mai ridicat de grăsimi – nu conține foarte multe calorii, așa că puteți bea liniștit o cană de lapte pe zi sau puteți să mânca un bol plin cu lapte și cereale.

Iată și informațiile nutriționale pentru 100 de mililitri de lapte ceva mai gras, cu aproximativ 3,8% grăsime. 100 de mililitri de astfel de lapte conțin:

– 3,33 grame de proteine
– 3,75 grame de lipide (grăsimi)
– 5,42 grame de carbohidrați
– 5 grame de zaharuri
– 125 de miligrame (mg) de calciu
– 167 de miligrame de potasiu
– 54 de miligrame de sodiu
– 1 mg de vitamina C
– 15 mg de colesterol

Cât colesterol conține laptele

Merită menționat și faptul că laptele, spre deosebire de alte alimente de origine animală (carne roșie, brânză, unt), are un conținut mai redus de colesterol. Așadar, poate fi consumat și de cei care au probleme cu colesterolul.

Nu există un consens cu privire nivelul maxim de colesterol pe care ar trebui să îl consume o persoană într-o zi, însă mult timp s-a folosit recomandarea ca cei care au risc crescut de boli de inimă să nu introducă în organism mai mult de 200 de mg de colesterol pe zi.

Dacă ținem cont de faptul că 100 de ml de lapte au 15 mg de colesterol, rezultă că o cană de lapte de 300 de ml are 45 de mg de colesterol. Așadar o cană de lapte ar acoperi doar un sfert din nivelul maxim acceptat de colesterol (pentru comparație, 100 de grame de ouă au 373 de mg de colesterol).

Totuși, trebuie menționat că pragul de 200 de mg de colesterol pe zi este destul de restrictiv. El nu li se aplică persoanelor sănătoase.

 

 

Câte calorii are un mic în funcție de carnea din care e făcut: porc, vită, oaie, berbec  

Andreea Dogar   mai 19, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-mic-in-functie-de-carnea-din-care-e-facut-porc-vita-oaie-berbec/

    

Foto: Sacha47 / Wikipedia

Tradiționalii mici reprezintă unul dintre felurile preferate de mâncare ale românilor. Și, deoarece sunt consumați atât de des, este bine să știți câte calorii are un mic.

Aproape că nu există un 1 Mai fără mici, iar mai toate grătarele făcute vara au „în meniu”, pe lângă pulpe de pui, cârnați sau carne de porc, și binecunoscuții mici.

În acest context, probabil că mulți dintre voi v-ați întrebat câte calorii are un mic și dacă e într-adevăr indicat să mâncăm mici atât de des. Prin urmare, în primul rând ar trebui să știți că micii sunt destul de grași și au mai multe calorii decât alte tipuri de carne, ca de exemplu puiul, curcanul, peștele sau chiar carnea de porc mai slabă.

În al doilea rând, este evident că numărul de calorii dintr-un mic variază în funcție de dimensiunea acestuia, așa că, pentru a calcula numărul de calorii, ne vom folosi de numărul de calorii la suta de grame.

Câte calorii are un mic de porc și vită

În al treilea rând, numărul de calorii dintr-un mic depinde de diferitele tipuri de carne din care este preparat: porc, berbec, oaie, vită etc:

– 100 de grame de mici din carne de porc și vită, de la producătorul „Gusturi românești”, au 233 de calorii

– 100 de grame de mici de la „Le Boucher”, din carne de berbecuț și vită, au 203 calorii la 100 de grame

Câte calorii are un mic din carne de vită și oaie

– 100 de grame de mici din carne de vită și oaie, de la producătorul „Gusturi românești”, au 205 calorii

Prin urmare, putem aproxima că 100 de grame de carne de mici au în jur de 200-250 de calorii. Nu vă speriați însă! Nu înseamnă că dacă ați consumat 5 mici ați și mâncat peste 1.000 de calorii!

Un mic are mai puțin de 100 de grame. Mai exact, 5 mici de dimensiuni medii au, în total, în jur de 170-200 de grame, ceea ce înseamnă că un mic mediu are 35-40 de grame.

Câte calorii au diferite tipuri de mici

Iar acum putem să calculăm câte calorii are un astfel de mic, luând în considerare valorile nutriționale menționate mai sus.

– un mic de 35-40 de grame din carne de porc și vită, de la producătorul „Gusturi românești”, are 82-93 de calorii

– un mic de 35-40 de grame de la „Le Boucher”, din carne de berbecuț și vită, are 71-81 de calorii

– un mic de 35-40 de grame din carne de vită și oaie, de la producătorul „Gusturi românești”, are 72-82 de calorii

Câte calorii are un mic mare

Bineînțeles, există și mici mai mari. Dacă vă interesează câte calorii are un mic mare, să zicem de aproximativ 50 de grame, atunci valorile sunt următoarele:

– un mic de 50 de grame din carne de porc și vită, de la producătorul „Gusturi românești”, are 117 calorii

– un mic de 50 de grame de la „Le Boucher”, din carne de berbecuț și vită, are 102 calorii

– un mic de 50 de grame din carne de vită și oaie, de la producătorul „Gusturi românești”, are 103 calorii

Astfel, dacă veți mânca 5 mici de dimensiuni medii, veți consuma în jur de 355-465 de calorii, în funcție de tipul de carne din care este preparat.

Dacă veți mânca 5 mici mari, veți introduce în corp aproximativ 510-585 de calorii.

 

Câte calorii are un ou fiert tare, unul moale și unul prăjit în ulei  

Andreea Dogar   -ian. 16, 2020 https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-ou-fiert-tare/

 

Foto: congerdesign / pixabay.com

Dacă vă întrebați câte calorii are un ou fiert tare sau unul moale, acest articol vă va oferi toate informațiile necesare.

Câte calorii are un ou fiert moale

În primul rând e important să știți că, cel puțin în privința caloriilor, nu este nicio diferență între câte calorii are un ou fiert moale și câte calorii are unul fiert tare.

Prin fierberea îndelungată a unui ou se distrug mai bine toate bacteriile potențial periculoase, ca de exemplu Salmonella, așa că în cazul copiilor, bătrânilor sau al celor cu sistemul imunitar slab este indicat consumul de ouă tari, fierte mai mult timp.

Însă numărul de calorii este același.

Câte calorii are un ou fiert tare

 Așadar, un ou fiert tare de 50 de grame are 77,5 calorii, potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii.

Dacă veți mânca 100 de grame de ouă fierte veți consuma în jur de 155 de calorii.

Un ou de 50 de grame fiert are și:

– 6,29 grame de proteine
– 5,3 grame de lipide (grăsimi)
– 0,56 grame de carbohidrați
– 25 de mg de calciu
– 0,59 mg de fier
– 5 mg de magneziu
– 86 de mg de fosfor
– 63 de mg de potasiu
– 62 de mg de sodiu
– 0,52 mg de zinc

Câte calorii are un ou fiert tare față de unul prăjit

Prin urmare, dacă vreți să aveți grijă de silueta voastră sau chiar să slăbiți, ouăle fierte sunt o soluție deoarece vă oferă multe proteine, iar numărul de calorii este scăzut.

Aveți grijă! Dacă prăjiți oul numărul de calorii crește deoarece se adaugă o parte din uleiul pe care l-ați pus în tigaie (un ou ochi de 50 de grame, prăjit în ulei, are în jur de 90 de calorii).

Cât colesterol are un ou

Nu uitați un aspect foarte important! Dacă aveți colesterolul mărit e bine să evitați să mâncați ouă deoarece ele conțin foarte mult colesterol: nu mai puțin de 186 de mg la un ou de 50 de grame. Și cum medicii recomandă ca oamenii sănătoși să consume maximum 300 de mg de colesterol pe zi (iar cei cu probleme maximum 200 de mg), este clar că mâncând un singur ou vă apropiați deja de limita maximă admisă pentru o persoană ce prezintă factori de risc.

 

Câte calorii are un avocado, fructul care a cucerit lumea  Ionuț Fantaziu   mai 18, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-avocado-fructul-care-a-cucerit-lumea/

FOTO: GerDukes/Pixabay.com

De câțiva ani, avocado și-a câștigat și în România faima de care se bucura în multe țări din lume. În Statele Unite, de exemplu, avocado este un ingredient important în rețete. Mulți se întreabă câte calorii are un avocado?

Dar mai întâi să vedem de ce este atât de căutat acest fruct. Nutriționiștii spun că avocado este bogat în mai mulți nutrienți. Institutul Național de Sănătate Publică din Statele Unite ale Americii a publicat un studiu cu privire la conținutul pe care îl are un avocado.

Astfel, 100 de grame de avocado conțin, pe lângă apă și alte substanțe: 1,96 grame de proteine, 15,4 grame lipide, 8,64 de grame de carbohidrați, 6,8 grame fibre, 13 mg Calciu, 29 mg Magneziu, 54 mg Fosfor, 8 mg Sodiu sau 0,68 mg Zinc. În ceea ce privește vitaminele, în 100 de grame de avocado se regăsesc: 8,80 mg de Vitamina C, 0,29mg Vitamina B 6, Vitamina E – 1,97 mg. De asemenea, nu conține deloc colesterol.

Unii nutriționiști recomandă avocado ca ingredient în timpul curelor de slăbire pentru că ar accelera metabolismul și ar ajuta organismul în controlul de grăsimi din sânge. Însă, trebuie precizat că un consum excesiv poate avea un efect invers, de îngrășare.

Câte calorii conține avocado?

Un fruct de avocado întreg are aproximativ 130 de grame. Însă, cei care se întreabă câte calorii are un avocado, trebuie să știe că la 100 grame are 167 de calorii.

În ceea ce privește rețetele cu avocado, trebuie precizat că este un ingredient care poate fi inclus atât în rețete sărate, dar și dulci sau condimentate. De asemenea, poate fi condumat atât crud, cât și preparat termic.

Poate cea mai cunoscută rețetă cu avocado este guacamole, un sos care se poate pune ca garnitură pentru mai multe preparate. Avocado se pisează într-un mojar până se obține o pastă omogenă, apoi se adaugă un cățel de usturoi, ceapă roși, chili verde, zeama de la o lămâie, sare și piper.

Se mai poate pune și coriandru tocat fin, roșii fără pieliță sau pastă de roșie. Însă trebuie precizat că în unele țări, în combinație cu roșiile se numește salsa. De asemenea, în Mexic, sosul guacamole se prepară doar din fructul de avocado pisat, la care se mai poate adăuga lapte sau smântână.

Avocado provoacă și daune

Pentru că există o cerere foarte mare la nivel mondial, în țări precum Mexic au început să se defrișeze ilegal păduri întregi de pin pentru a le face loc arborilor de avocado. Iar asta nu e singura problemă. Acești arbori au nevoie și de multă apă. În apropierea plantațiilor au secat râurile lăsând fără resurse de apă localități, iar ceilalți agricultori, care au alte tipuri de plantații au dat faliment.

Mai mult, cartelurile care se ocupă în Mexic de droguri, au observat potențialul economic și s-au implicat în achiziția de terenuri mari pentru a cultiva avocado, iar micii producători au fost eliminați din afaceri.

Planta ar avea origini din Peru. Poate crește până la 25 de metri. Nu are o perioadă exactă în care se coc fructele și astfel pot fi consumate în orice anotimp al anului în țări precum Mexic, chile, Republica Dominicană sau Peru. Se înmulțește prin semințe și prin butași. De asemenea, planta de avocado poate fi folosită și ca o plantă decorativă de interior.

Afacerea cu Avocado este una profitabilă în țările tropicale sărace deoarece avocado se exportă în toată lumea, fiind un fruct cu multe utilizări și foarte sănătos. Țăranii locali din țările sărace obțin un profit mic de circa 20-30% din cultivarea acestei plante, fiind însă destul pentru un necesar mic al familiei.

Însă în statele mai mari și civilizate precum California, se obține un profit uriaș adus statului de aproximativ 70-80%. Avocado devine încet-încet un fruct din ce în ce mai cultivat și mai apreciat în statele europene.

 

Câte calorii are o mandarină în funcție de dimensiunile ei

 Andreea Dogar , iun. 2, 2020, https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-mandarina/

Foto: paulgaric / pixabay.com

Dacă vă numărați printre iubitorii de citrice, atunci probabil că v-ați întrebat de multe ori câte calorii are o mandarină.

În acest articol încercăm să oferim informații cuprinzătoare despre aceste fructe extrem de îndrăgite.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de mandarine au 53 de calorii. Însă cele mai multe mandarine sunt fructe mici și nu ajung la 100 de grame.

Pentru a stabili câte calorii are o mandarină trebuie să știm despre ce fel de mandarină vorbim: mică, medie sau mare.

În ceea ce privește câte calorii are o mandarină, sursa citată arată că:

→ o mandarină mică, ce are diametrul de aproximativ 5,7 cm, are în jur de 76 de grame. Prin urmare, rezultă că o mandarină mică are 40 de calorii

→ o mandarină medie, ce are diametrul de aproximativ 6,3 cm, are în jur de 88 de grame. Rezultă că o mandarină cu dimensiuni medii are 47 de calorii

→ o mandarină mare, cu un diametru de aproximativ 7 cm, are în jur de 120 de grame. O astfel de mandarină are 64 de calorii

După cum vedeți, mandarinele nu conțin multe calorii. Chiar dacă veți consuma 5 mandarine mici abia veți ajunge la 200 de calorii, echivalentul a aproximativ 10% din necesarul zilnic al unui adult cu o activitate fizică moderată.

Câte calorii are o mandarină și ce vitamine conține

Mandarinele au și numeroase vitamine și minerale, după cum arată informațiile nutriționale oferite de Departamentul de Agricultură din SUA.

Câte calorii are o mandarină – 100 de grame de mandarine conțin:

– 0,81 grame de proteine
– 0,31 grame de grăsimi
– 13,34 grame de carbohidrați
– 10,58 de grame de zaharuri
– 37 de mg de calciu
– 0,15 mg de fier
– 12 mg de magneziu
– 20 de mg de fosfor
– 166 de mg de potasiu
– 2 mg de sodiu
– 0,07 mg de zinc
– 26,7 mg de vitamina C
– 0,078 mg de vitamina B-6
– 0,2 mg de vitamina E

Unde a apărut mandarinul

Se crede că mandarinul a evoluat în regiuni din sudul Chinei, în Japonia și în Vietnam. De asemenea, se pare că acest pom a început să fie plantat și cultivat de către oameni în Munții Nanling din sudul Chinei. Aici încă trăiesc mandarini sălbatici.

Spre deosebire de portocale, mandarinele sunt mai mici și mai turtite, iar gustul lor este considerat mai puțin acru. Tocmai deoarece sunt mai dulci, mulți preferă să consume mandarine și nu portocale. Un alt avantaj al mandarinei este acela că are coaja mai subțire și mai ușor de dat jos. De asemenea, mandarinele pot fi împărțite mai ușor în felii.

Mandarinul (Citrus reticulata) este un pom cu dimensiuni medii, de aproximativ 7 – 7,5 metri înălțime. Atât trunchiul său, cât și ramurile principale au țepi. Un mandarin ajuns la maturitate poate da până la 80 de kilograme de fructe, potrivit wikipedia.org.

Ce țări produc cele mai multe mandarine

În anul 2017, producția mondială de mandarine (alături de clementine și de citricele Mikan), a fost de 33,4 miliarde de tone. Pe locul întâi în topul țărilor producătoare de astfel de citrice se află China, care a realizat în acel an 54% din producția globală (18 miliarde de tone). Pe locul 2, la distanță, s-a aflat Spania, cu 2 miliarde de tone, apoi Turcia, cu 1,6 miliarde de tone, urmată de Maroc (1,3 miliarde), Brazila (1 miliard) și Egipt (1 miliard).

Mandarinele au și semnificații culturale, în China fiind considerate în mod tradițional simboluri pentru noroc și bogăție. În timpul Anului Nou Chinezesc, de exemplu, ele sunt folosite în decorarea locuințelor sau le sunt oferite cadou prietenilor, familiei sau partenerilor de afaceri.

 

Câte calorii are o clementină. dar 100 de grame?   Andreea Dogar ,  iun. 1, 2020,  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-clementina-dar-100-de-grame/     

Foto: Daria-Yakovleva / pixabay.com

Alături de portocale și de mandarine, clementinele sunt unele dintre cele mai îndrăgite citrice. Iată câte calorii are o clementină.

100 de grame de clementine conțin 47 de calorii. Însă o clementină cântărește mai puțin și, în consecință, are mai puține calorii.

Câte calorii are o clementină

Potrivit Departamentului de Agricultură din SUA, o clementină are, în mediu, 74 de grame. Prin urmare, o clementină medie are 35 de calorii.

După cum vedeți, numărul de calorii dintr-o clementină este destul de scăzut, așa că abia dacă mâncați 3 clementine veți depăși 100 de calorii.

Deoarece sunt destul de mici, este ușor să mâncați mai multe clementine odată. Însă chiar și dacă mâncați 5 clementine, de exemplu, numărul de calorii consumat va fi de aproximativ 175 de calorii – nu trebuie să vă îngrijorați.

Câte calorii are o clementină și ce nutrienți conține

Clementinele au și nutrienți importanți pentru sănătate, ca de exemplu vitamina C, calciu, magneziu, fosfor sau potasiu.

Iată, mai jos, ce cantitate de nutrienți conțin 100 de grame de clementine (datele sunt cele puse la dispoziția publicului de Departamentul de Agricultură din Statele Unite):

Proteine – 0,85 grame
Lipide (grăsimi) – 0,15 grame
Carbohidrați – 12,02 grame
Zaharuri totale – 9,18 grame
Zaharoză – 5,96 grame
Glucoză – 1,59 grame
Fructoză – 1,64 grame
Calciu – 30 de miligrame (mg)
Fier – 0,14 mg
Magneziu – 10 mg
Fosfor – 21 mg
Potasiu – 177 mg
Sodiu – 1 mg
Zinc – 0,06 mg
Vitamina C – 48,8 mg
Vitamina B6 – 0,075 mg
Vitamina E – 0,2 mg

Cum au apărut clementinele

Potrivit wikipedia.org, clementinele reprezintă o combinație între mandarine și portocalele dulci, obișnuite. Se spune că acest hibrid a fost descoperit de Clément Rodier, un călugăr francez din secolul al XIX-lea care trăia în Missrghin, Algeria. El a găsit astfel de hibrizi în livada unui orfelinat pe care îl conducea.

În anul 1902, noul pom a fost numit după descoperitorul său, de aici și numele pe care le poartă fructele: clementine.

Experții au stabilit că hibridul a luat naștere din încrucișarea portocalului dulce (Citrus sinensis) și a mandarinului mediteranean (Citrus deliciosa).

Unde se găsesc cele mai bune clementine

Precum mandarinele, și clementinele sunt ușor de descojit. Ele sunt dulci și zemoase și conțin mai puțin acid decât portocalele. Există 3 tipuri de clementine: clementine fără semințe, clementine cu maximum 10 semințe și clementine Monreal (peste 10 semințe).

Clementinele se deosebesc de alte citrice prin faptul că au un necesar de căldură mai scăzut, prin urmare ele tolerează mai bine condițiile climatice nefavorabile.

Cunoscătorii spun că cele mai delicioase clementine sunt cele crescute în Africa de Nord, în bazinul mediteranean și în California.

 

Câte calorii are un cartof fiert în funcție de cât de mare este  Andreea Dogar  feb. 21, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-cartof-fiert/

Foto: RitaE / pixabay.com

Mulți dintre noi consumăm cartofi fierți atunci când suntem la dietă. Dacă vreți să aflați câte calorii are un cartof fiert, atunci acest articol vă va fi de mare ajutor.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite ale Americii, 100 de grame de cartofi în stare crudă au 77 de calorii.

Câte calorii are un cartof fiert de 100 de grame

Dacă luăm în considerare faptul că, atunci când fierbem cartofii, nu adăugăm alte ingrediente precum ulei, atunci ajungem la concluzia că un cartof fiert are cam același număr de calorii precum unul în stare crudă, deoarece nu am făcut decât să îl fierbem.

Așadar, 100 de grame de cartofi fierți au 77 de calorii.

Ce înseamnă însă, mai exact, acest lucru? Dacă ții o dietă și nu ai un cântar de bucătărie s-ar putea ca această informație să nu te ajute prea mult deoarece tu vrei să știi câte calorii are un cartof.

Iată ce greutate aproximativă are un cartof mic, unul mediu și unul mare:

 1. Un cartof mic, ce are un diametru cuprins între 4,4 cm și 6,3 cm, are o greutate de aproximativ 170 de grame.

Prin urmare, un cartof mic are 131 de calorii.

Câte calorii are un cartof fiert mediu

 1. Un cartof mediu, cu un diametru cuprins între 5,7 cm și 8,2 cm, are o greutate de circa 213 grame.

Astfel, un cartof mediu fiert are în jur de 164 de calorii.

 1. Un cartof mare, ce are un diametru cuprins între 7,6 cm și 10,8 cm, are o greutate de aproximativ 369 de grame.

Un cartof cu astfel de dimensiuni care 284 de calorii.

De ce sunt indicați cartofii fierți într-o dietă

Așadar, cartofii fierți nu au foarte multe calorii și sunt ideali dacă vreți să țineți o cură de slăbire. Puteți să mâncați liniștiți chiar și 500 de grame de cartofi fierți într-o zi și abia veți ajunge la 385 de calorii. În plus, spre deosebire de salate, cartofii au avantajul că vă țin într-adevăr de foame.

Dincolo de calorii, iată ce alte substanțe nutritive se găsesc în 100 de grame de cartofi fierți:

Proteine – 2,05 grame
Lipide (grăsimi) – 0,09 grame
Carbohidrați – 17,49 grame
Fibre – 2,1 grame
Zaharuri (total) – 0,82 grame
Glucoză – 0,31 grame
Fructoză – 0,26 grame
Amidon – 15,29 grame
Calciu – 12 miligrame
Fier – 0,81 mg
Magneziu – 23 mg
Fosfor – 57 mg
Potasiu – 425 mg
Sodiu – 6 mg
Zinc – 0,3 mg
Vitamina C – 19,7 mg
Vitamina B-6 – 0,29 mg

 

Câte calorii are apa plată, de la chiuvetă, tonică, îndulcită sau cu lămâie

mai 29, 2020,  Andreea Dogar https://greatnews.ro/cate-calorii-are-apa-plata-tonica/

Foto: ColiN00B / pixabay.com

Pe piață există atât de multe sortimente de apă – de la cea plată, la cea minerală sau îndulcită – încât cu siguranță că la un moment dat v-ați întrebat câte calorii are apa.

În acest articol încercăm să răspundem la toate nelămuririle pe care le aveți în legătură cu acest subiect.

Câte calorii are apa plată

În primul rând, trebuie spus că apa simplă – fie ea de la chiuvetă, de izvor sau cumpărată din comerț (apă plată) – nu are calorii.

De ce nu are apa plată calorii?

Răspunsul este simplu: caloriile provin din carbohidrați, grăsimi și proteine. Întrucât apa simplă nu conține deloc astfel de nutrienți, rezultă că ea nu are calorii, se arată într-un articol al publicației healthline.com.

Totuși, apa plată poate conține diferite cantități de minerale, precum: calciu, magneziu, sodiu sau zinc. De asemenea, în unele țări se adaugă fluor în apa de la robinet pentru a proteja dinții și a reduce apariția cariilor dentare.

Câte calorii are apa minerală

Apa minerală sau apa tonică reprezintă sortimente de apă în care a fost adăugat gazul dioxid de carbon (CO2), ceea ce îi conferă binecunoscutele bule. Dacă nu au fost îndulcite, nici aceste varietăți de apă nu conțin calorii.

Pe de altă parte, alte tipuri de apă tonică de pe piață au și zahăr, iar atunci ele conțin și calorii.

Dacă nu vă place să beți apă plată, atunci puteți opta pentru apa care are diferite arome. Există atât apă tonică neîndulcită, cât și apă în care a fost adăugat zahăr.

Câte calorii are apa tonică – Iată câte calorii au diferite sortimente de apă tonică:

→ 100 de ml (mililitri) de apă tonică Schweppes cu suc de portocale și floare de portocal zero zahăr au 3 calorii

→ 100 de ml de limonadă Schweppes cu suc de lămâie și zahăr au 52 de calorii

→ 100 de ml de apă tonică Schweppes cu zahăr și dioxid de carbon au 37 de calorii

→ 100 de ml de apă tonică Schweppes cu zahăr, dioxid de carbon și suc de mandarine concentrat au 42 de calorii

→ 100 de ml de apă tonică Evervess cu dioxid de carbon și zahăr conțin 37 de calorii

→ 100 de ml de apă minerală naturală carbogazoasă cu extract de lămâiță Rose Mary au 6 calorii

→ 100 de ml de băutură răcoritoare cu gust de ghimbir Bubee, cu sirop de fructoză și dioxid de carbon, conțin 24,7 calorii

→ 100 de ml de băutură carbogazoasă cu lămâie Schweppes conțin 30 de calorii

Câte calorii are apa cu lămâie

Dacă vreți să vă preparați singuri propria băutură cu lămâie, trebuie să știți că sucul stors de la 100 de grame de lămâi conțin aproximativ 22 de calorii. Prin urmare, dacă adăugați sucul de lămâie într-un pahar cu apă minerală (fără zahăr), veți obține o băutură cu 22 de calorii.

Dacă adăugați și o linguriță de zahăr, băutura va avea 42 de calorii (dacă puneți o linguriță „rasă”) sau 52 de calorii (dacă puneți o linguriță cu vârf).

Câtă apă ar trebui să bem pe zi

Nu există o recomandare universal valabilă referitoare la cantitatea de apă pe care un om trebuie să o bea zilnic. Necesarul de lichide variază în funcție de locul în care o persoană trăiește, de cât de activă este, de ceea ce mănâncă, de greutate, înălțime și vârstă.

Totuși, există niște recomandări generale referitoare la câtă apă ar fi bine să bea un om pe zi. Potrivit Academiei Naționale de Medicină din SUA, femeile ar trebui să bea în jur de 2,7 litri de apă pe zi, iar bărbații aproximativ 3,7 litri de apă pe zi.

Aceste cantități se referă la apa obținută din toate sursele (inclusiv alimente, nu doar băuturi). Aproximativ 80% din cantitatea totală de lichide consumată de un om într-o zi provine din apă și alte băuturi, iar restul de 20% din alimente, potrivit healthline.com, https://www.healthline.com/nutrition/water-calories#water-needs.

Câte calorii are o roșie în funcție de cât de mare este. 3 exemple

De către Andreea Dogar,  aug. 4, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-rosie-in-functie-de-cat-de-mare-este-3-exemple/  

  Foto: NickyPe / pixabay.com

Dacă vreți să aflați câte calorii are o roșie, acest articol vă va fi de mare ajutor deoarece vă oferă informații precise.

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de roșii au 18 calorii.

Câte calorii are o roșie în funcție de gramaj

Însă roșiile nu au exact 100 de grame, așadar trebuie să vedem cât anume cântărește o roșie.

 1. O roșie mică, ce are un diametru de aproximativ 6 cm, cântărește în jur de 91 de grame. Prin urmare, o roșie mică are 16 calorii.
 2. O roșie medie, cu un diametru de aproximativ 6,6 cm, cântărește în jur de 123 de grame. O astfel de roșie are 22 de calorii.
 3. O roșie mare, cu un diametru de 7,6 cm, cântărește aproximativ 182 de grame. Ea are 33 de calorii.

Câte calorii are o roșie

Prin urmare, dacă vă întrebați câte calorii are o roșie, e bine să știți că roșiile au foarte puține calorii, fiind ideale dacă sunteți la dietă.

Le puteți folosi cu încredere în salate și alte preparate, fără să vă face griji că v-ați putea îngrășa din cauza lor. Și dacă ați mânca într-o zi 10 roșii mici abia ați introduce în corp 160 de calorii, aproximativ 10% din necesarul zilnic al unui adult (e bine de știut că necesarul zilnic variază destul de mult și trebuie calculat în funcție de sex, înălțime, vârstă și de cât de activă este o persoană din punct de vedere fizic).

Iată și cum arată tabelul cu informații nutritive despre roșii; 100 de grame de roșii conțin:

– 0,88 grame de proteine
– 0,2 grame de lipide
– 3,89 grame de carbohidrați
– 2,63 grame de zaharuri
– 10 mg de calciu
– 0,27 mg de fier
– 11 mg de magneziu
– 24 mg de fosfor
– 237 mg de potasiu
– 5 mg de sodiu
– 0,17 mg de zinc
– 13,7 mg de vitamina C
– 0,08 mg de vitamina B-6

Care e istoria roșiei

Roșia își are originea în America Centrală și de Sud. În limba aztecilor, roșiei i se spunea „tomatl”, cuvânt care a fost preluat în limba spaniolă sub forma „tomate”, iar în engleză „tomato”, potrivit Wikipedia.org.

Se pare că aztecii și alte popoare din zonă au fost primii care au „domesticit” și cultivat roșia. Data exactă nu se cunoaște. În jurul anului 500 î.Hr. planta era deja cultivată în sudul Mexicului de azi.

În momentul în care conchistadorii spanioli au cucerit Imperiul Aztec, aztecii foloseau roșiile în mâncarea pe care o găteau. După ce au întâlnit roșiile pentru prima dată, în urma contactului cu aztecii, spaniolii au adus planta în Europa. Conchistadorul spaniol Hernán Cortés ar putea fi primul care a adus roșiile în Europa, după ce a cucerit orașul aztec Tenochtitlan în anul 1521.

Din Europa, roșiile au fost introduse și în alte părți ale lumii, în timpul secolului al XVI-le, când europenii au colonizat diferite regiuni de pe Glob.

Cei mai mari producători de roșii din lume

În zonele cu o climă temperată sunt cultivate numeroase soiuri de roșii, iar serele permit creșterea roșiilor în orice anotimp din an. De regulă, plantele cresc până la 1-3 metri înălțime, însă tulpinile lor sunt slabe și au nevoie de susținere.

În anul 2018, producția de roșii a fost de 182 de milioane de tone. Cel mai mult a produs China, aproximativ 34% din total, adică 61,5 milioane de tone. Țara a fost urmată de India, cu 19,4 milioane de tone, de SUA, cu 12,6 milioane de tone, de Turcia, cu 12,2 milioane de tone și de Egipt, cu 6,6 milioane de tone.

Cea mai mare roșie cultivată vreodată a cântărit 3,51 kilograme, fiind obținută de Gordon Graham din Oklahoma, SUA, în anul 1986.

Ce conține și câte calorii are un hamburger de la McDonald’s

Ramona Dascălu   28 iunie 2020   https://food-retail.agrointel.ro/hamburger-mcdonalds-ingredinete-calorii/

Ce conține celebrul hamburger de la McDonald’s? Are multe calorii și îngrașă? Sunt două întrebări pe care mulți români și le pun înainte de a comanda poate cel mai faimos produs de fast-food din lume. Informațiile cu privire la ingredientele și aportul de calorii sunt ”la vedere”, astfel că înainte de a comanda un produs, aveți posibilitatea de a consulta în restaurant sau online compoziția și numărul de calorii al fiecărui produs McDonald’s. 

Toată lumea se întrebă din ce este făcut cunoscutul hamburger de la McDonald’s, însă puțini sunt aceia care chiar știu ce conține. Toate ingredintele hamburgerului de la McDonald’s sunt la vedere, putem spune, întrucât sunt prezentate chiar pe site-ul lanțului de fast-food.

Astfel, aflăm că un hamburger de la McDonald’s conține o chiflă regular (produs decongelat) obținută din faină albă de grâu, apă, zahar, ulei vegetal rafinat nehidrogenat de floarea soarelui, drojdie, sare iodată, agent de tratare al făinii (emulsifianti: esteri mono si diacetil-tartrici ai mono si digliceridelor cu acizi grasi, faină albă de grâu, agent antiaglomerant: carbonat de calciu, antioxidant: acid ascorbic, enzime), conservant propionat de calciu și care poate conține semințe de susan.

Referitor la carnea din hamburger, lanțul de fast-food precizează că este carne de vită (tocată si congelată) obținută din carne vită și condimente pentru grill (sare Iodata, piper negru măcinat, extract piper negru).

Pe lângă chiflă și carne, hamburgerul de la McDonald’s mai conține ketchup (pastă de tomate (66%) 184 gr roșii/100 g ketchup, sirop de fructoză-glucoză, oțet, sare, extract de condimente), castraveti murati (castraveți, apa, sare, oțet, agent de intarire (E509), aroma naturala, conservant E202), ceapa hidratată și muștar (apă, oțet, semințe de muștar 13%, sare, condimente, aroma naturală de cuișoare, extract de condimente).

McDonald’s precizează și ce ingrediente din hamburger conțin alergeni: gluten (grâu), muștar și  semințele de susan, care și ele pot conține alergeni.

Un hamburger de la McDonald’s conține 254 de calorii

Lanțul de fast-food dezvăluie și câte calorii conține un hamburger. Potrivit mcdonalds.ro, un hamburger conține 254 de calorii, 8,8 grame de grăsimi și 30 de grame de glucide.

 

Câte calorii are o portocală în funcție de cât de mare este

De   Andreea Dogar  iun. 12, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-o-portocala/

Foto: pixel2013 / pixabay.com

Alături de mandarine, portocalele sunt unele dintre cele mai îndrăgite citrice. Dacă vă întrebați câte calorii are o portocală, acest articol vă va oferi toate răspunsurile.

Câte calorii are o portocală de 100 de grame

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de portocale conțin 47 de calorii.

Însă o portocală cântărește, cel mai adesea, mai mult de 100 de grame, astfel încât și numărul de calorii va fi mai mare.

Iată câte calorii are o portocală în funcție de dimensiunile ei:

→ câte calorii are o portocală mică: o portocală mică, ce are un diametru de aproximativ 6 cm, cântărește 96 de grame, și conține 45 de calorii
→ câte calorii are o portocală medie: o portocală medie, cu un diametru de aproximativ 6,7 cm, cântărește în jur de 131 de grame și are 62 de calorii
→ câte calorii are o portocală mare: o portocală medie, cu un diametru de aproximativ 7,8 cm, cântărește în jur de 184 de grame și are 86 de calorii

O felie de portocală are în jur de 17 grame și conține 8 calorii.

Iată și declarația nutrițională pentru 100 de grame de portocale. Acestea conțin:

– 0,94 grame de proteine
– 0,12 grame de lipide
– 11,75 grame de carbohidrați
– 9,35 grame de zaharuri
– 40 de miligrame de calciu
– 0,1 mg de fier
– 10 mg de magneziu
– 14 mg de fosfor
– 181 mg de potasiu
– 0,07 mg de zinc
– 53,2 mg de vitamina C
– 0,06 mg de vitamina B-6
– 0,18 mg de vitamina E
– 11 µg (micrograme) de vitamina A

Unde au apărut portocalele

Portocalul își are originea într-o regiune alcătuită din sudul Chinei, nord-estul Indiei și Myanmar. Potrivit wikipedia.org, cea mai timpurie mențiune a portocalului în literatura chineză datează din anul 314 înaintea Erei Noastre.

În Europa, fructul a fost introdus de către mauri, în Spania. Ei au început să îl cultive pe scară largă în secolul al X-lea, după cum o demonstrează tehnicile de irigare complexe descoperite, special adaptate pentru a susține livezile de portocali.

În secolul al XVI-lea, portocala dulce era considerată un aliment de lux, iar oamenii bogați creșteau portocali în sere private, numite oranjerii. Potrivit wikipedia.org, regele Ludovic al XIV-lea al Franței avea o pasiune pentru portocali, așa că a construit cea mai mare oranjerie regală de la acea dată, la Palatul Versailles. Când, în anul 1664, Ludovic al XIV-lea și-a condamnat ministrul de Finanțe, Nicolas Fouquet, printre bunurile confiscate de la acesta din urmă s-au numărat peste 1.000 de portocali pe care Fouquet îi creștea la reședința sa de la Vaux-le-Vicomte.

Portocalul a fost introdus pe continentul american de către exploratorii spanioli. Este posibil ca exploratorul Cristofor Columb să fi plantat un portocal pe insula Hispaniola chiar în 1493, în timpul celei de-a doua călătorii ale sale.

În timpul următoarelor expediții, de la jumătatea secolului al XVI-lea, portocalii au ajuns în America de Sud și în Mexic, iar ulterior în Florida, în 1565. Misionarii franciscani au adus portocalul în California, în 1769.

Câte tone de portocale se produc anual

Din anul 1987, portocalul este pomul cel mai cultivat la nivel mondial. El este crescut în special în regiunile tropicale și subtropicale. În 2012, portocalele dulci au reprezentat aproximativ 70% din producția de citrice de la nivel mondial.

În anul 2017, Brazilia a fost liderul mondial în producția de portocale, cu 17,5 milioane de tone. Ea a fost urmată, la distanță, de China, cu o producție de 8,69 de milioane de tone. India a fost pe locul trei, cu 7,65 milioane de tone, urmată de Mexic (4.63 milioane de tone), SUA (4,62 milioane de tone), Spania (3,36 milioane de tone) și Egipt (3,01 milioane de tone). La nivel mondial s-au cultivat 73,31 milioane de tone de portocale.

 

Câte calorii are humusul, delicioasa combinație de năut și tahini din Orient

Andreea Dogar   aug. 28, 2020 , https://greatnews.ro/cate-calorii-are-humusul/

Foto: Ajale / pixabay.com

Humusul a devenit în ultimii ani o mâncare tot mai căutată în România. Se regăsește în meniurile multor restaurante, dar și pe rafturile supermarketurilor. Iată câte calorii are humusul.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de humus conțin, în medie, 214 calorii.

Numărul de calorii din 100 de grame de humus variază însă destul de mult în funcție de sortiment. De regulă, humusul este făcut din boabe de năut, semințe de susan (tahini), ulei de măsline, lămâie și eventual usturoi, însă ingredientele pot varia foarte mult.

În România sunt disponibile mai multe tipuri de humus, cu diverse ingrediente, de la numeroase branduri.

Iată câte calorii are humusul:

– 100 de grame de humus simplu de la Mega Apetit (din lanțul de supermarketuri Mega Image) conțin 115 calorii

– 100 de grame de humus cu ardei copți de la Mega Apetit (din lanțul de supermarketuri Mega Image) au 185,6 calorii

– 100 de grame de humus arăbesc clasic de la Mega Apetit, o rețetă de chef Joseph Hadad (din lanțul de supermarketuri Mega Image) conțin 222 de calorii

Câte calorii are humusul cu busuioc

– 100 de grame de humus cu busuioc de la Mega Apetit (din lanțul de supermarketuri Mega Image) conțin 229,3 calorii

– 100 de grame de humus natural Ribella conțin 285 de calorii

– 100 de grame de humus cu ardei copți de la Daniela’s au 182 de grame

– 100 de grame de humus clasic Vernada conțin 280 de calorii

Câte calorii are humusul simplu, cu zacuscă sau cu boia

– 100 de grame de humus cu boia de la Vernada conțin 262,1 calorii

– 100 de grame de humus picant Ribella are 252 de calorii

– 100 de grame de humus cu semințe de dovleac Ribella au 271 de calorii

– 100 de grame de humus cu zacuscă de la Ribella conțin 206 calorii

– 100 de grame de humus cu tahini de la Mandy, la conservă, au 153 de calorii

– 100 de grame de humus de la Suntat, la conservă, conțin 190 de calorii

Iată și alte informații nutriționale despre humus, potrivit Departamentului de Agricultură din SUA (valorile sunt date pentru 100 de grame de humus):

– 10,71 grame de proteine
– 8,93 grame de lipide
– 28,57 grame de carbohidrați
– 7,1 grame de fibre
– 3,57 grame de zaharuri
– 71 de mg de calciu
– 2,57 mg de fier
– 607 mg de sodiu

Unde a apărut humusul

Deși numeroase teorii arată că humusul a apărut în Orientul Apropiat, nu există dovezi care să ateste locul exact și perioada în care a fost „inventat” humusul. Potrivit Wikipedia.org, se pare că această combinație de năut, susan, lămâie și usturoi (ingredientele de bază ale humusului) nu era consumată în Levant și în Egipt înainte de perioada abbasidă (Califatul Abbasid a fost al treilea califat care i-a succedat profetului Mahomed; a fost fondat în anul 750 de o dinastie înrudită cu un unchi al profetului, Abbas ibn Abdul-Muttalib, de la care și-a luat și numele).

Cea mai veche rețetă pentru un fel de mâncare ce seamănă cu humus cu tahini apare în câteva „cărți de bucate” scrise în Cairo în secolul al XIII-lea.

Cel mai mare humus din lume

Cea mai mare porție de humus din lume a fost gătită în mai 2010, în satul al-Fanar, de lângă Beirut, Liban. Uriașa porție de humus, intrată în Cartea Recordurilor, a fost pregătită de 300 de bucătari și cântărea aproximativ 10,45 de tone, mai mult decât dublul recordului precedent. Potrivit relatărilor din presă, rețeta a inclus 8 tone de boabe de năut, două tone de tahini, două tone de suc de lămâie și 70 de kilograme de ulei de măsline.

 

Câte calorii are mămăliga. Simplă, cu brânză, cu smântână sau cu ochiuri

De către Andreea Dogar, aug. 10, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-mamaliga/

 

Foto: Kagor / Wikipedia

Mămăliga este unul dintre felurile de mâncare preferate ale românilor, fie că o consumăm cu brânză și smântână sau alături de celebrele sarmale. Iată câte calorii are mămăliga.

În primul rând, e bine să știți că informația potrivit căreia mămăliga are mai puține calorii decât pâinea este, într-adevăr, corectă.

Câte calorii are mămăliga

De fapt, mămăliga are mult mai puține calorii decât pâinea: cam de 3 ori mai puține calorii.

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de mămăligă au 70 de calorii. Dacă ținem cont de faptul că 100 de grame de pâine au, de regulă, între 220 și 260 de calorii, rezultă că mămăliga are de 3-4 ori mai puține calorii decât pâinea.

Câte calorii are o porție de mămăligă

Pe de altă parte, deoarece mămăliga este mai densă, tindem să mâncăm o cantitate mai mare de mămăligă la o masă (prin comparație cu pâinea). Poate că nu mâncăm 250 de grame de pâine la o masă (adică echivalentul a 10 felii de pâine), însă este posibil să mâncăm 250 de grame de mămăligă alături de niște sarmale sau de brânză și smântână.

Astfel, dacă vom considera că o porție de mămăligă are 250 de grame, rezultă că ea conține 175 de calorii.

Dacă ea are 300 de grame, o porție de mămăligă va conține 210 calorii.

Câte calorii are mămăliga cu brânză

Dacă vreți să pregătiți mămăligă cu brânză, atunci trebuie să cunoașteți și câte calorii are brânza pe care o folosiți.

Pe piață există o mulțime de sortimente de brânză, dar de obicei mămăliga se face cu telemea de vacă. În funcție de cât de grasă este brânza, numărul de calorii din 100 de grame de telemea poate să varieze destul de mult. Pentru a folosi o medie, putem să considerăm că 100 de grame de telemea de vacă au 300 de calorii.

Prin urmare, dacă veți consuma o porție de mămăligă cu brânză (250 de grame de mămăligă și 100 de grame de brânză), rezultă că porția va avea 475 de calorii.

Câte calorii are mămăliga cu brânză și smântână

Dacă folosiți și smântână, atunci numărul de calorii va fi și mai mare. 50 de grame de smântână cu un procent de grăsime de 15% conțin 80 de calorii, în vreme ce 50 de grame de smântână cu un procent de 12% de grăsime au 65 de calorii.

Rezultă că o porție de mămăligă cu brânză și smântână (250 de grame de mămăligă, 100 de grame de brânză și 50 de grame de smântână) are aproximativ 540-555 de calorii.

Câte calorii are o porție de mămăligă cu brânză și ochiuri

Bineînțeles, pentru mulți mămăliga cu brânză și smântână nu ar avea niciun farmec dacă alături de cele trei ingrediente nu și-ar face loc și două ochiuri.

Acest fel de mâncare (mămăligă cu brânză, smântână și ouă) este destul de întâlnit în meniurile restaurantelor, așa că este bine să știm câte calorii conține.

Deoarece două ouă prăjite au, împreună, 190 de calorii, reiese că o porție de 250 de grame de mămăligă, 100 de grame de brânză și 50 de grame de smântână, cu două ochiuri alături, are în jur de 730-745 de calorii.

 

Câte calorii are un kiwi, micul fruct exotic originar din China

De către Andreea Dogar aug. 5, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-kiwi/

Foto: AliceKeyStudio / pixabay.com

Dacă vă plac fructele exotice și vreți să fiți la curent și cu numărul de calorii din ele, din acest articol veți afla câte calorii are un kiwi.

Câte calorii are un kiwi

Potrivit Departamentului de Agricultură din Statele Unite, 100 de grame de kiwi au 61 de calorii.

Însă, conform aceleiași surse, un fruct de kiwi este mai mic și cântărește, în mediu, 69 de grame. Prin urmare, un kiwi are aproximativ 42 de calorii.

Câte calorii are un kiwi – o felie

Iar o felie de kiwi, de circa 7 grame, are în jur de 4-5 calorii.

Iată cum arată și tabelul cu informațiile nutriționale despre kiwi; 100 de grame din acest fruct conțin:

– 1,14 grame de proteine
– 0,52 grame de lipide
– 14,66 grame de carbohidrați
– 8,99 grame de zaharuri
– 34 de mg de calciu
– 0,31 mg de fier
– 17 mg de magneziu
– 34 mg de fosfor
– 312 mg de potasiu
– 3 mg de sodiu
– 0,14 mg de zinc
– 92,7 mg de vitamina C
– 0,063 mg de vitamina B-6

Care este istoria fructului de kiwi

Fructul de kiwi își are originea în China centrală și de est. Prima descriere a fructului de kiwi păstrată în documentele istorice datează din secolul al XII-lea, din timpul dinastiei Song din China, potrivit Wikipedia.org.

La începutul secolului al XX-lea, cultivarea acestui fruct s-a răspândit din China în Noua Zeelandă, unde kiwi a început să fie cultivat în scop comercial. În timpul celui de al Doilea Război Mondial, exoticul fruct a devenit tot mai popular printre soldații britanici și americani staționați în Noua Zeelandă așa că, după război, fructul a început să fie exportat, mai întâi în Marea Britanie, iar apoi în California, SUA, în anii ’60.

În anii ’80, și alte țări în afară de Noua Zeelandă au început să cultive și să exporte kiwi. În Italia, infrastructura folosită pentru producerea strugurilor a fost adaptată pentru cultivarea de kiwi.

Cât este producția mondială de kiwi

Ca în cazul multor altor fructe, China este cel mai mare producător de kiwi din lume. În anul 2017, producția globală de kiwi a fost de 4,04 milioane de tone, chinezii fiind cei care au obținut 50% din această producție, adică 2,02 milioane de tone. În China, fructul este cultivat în special în zona muntoasă din amontele râului Yangtze, precum și în provincia Sichuan.

Pe locul doi se află Italia, cu 541.000 de tone, iar pe trei Noua Zeelandă, cu 411.000 de tone. Urmează Iranul, cu 311.000 de tone de kiwi, și Chile cu 224.000 de tone.

Cum se consumă fructul de kiwi

Un kiwi poate fi consumat crud, folosit în prăjituri, sau se pot face sucuri din el. De asemenea, poate fi folosit ca ornament. Feliile de kiwi sunt deja celebre pentru faptul că sunt folosite în ornarea prăjiturii Pavlova.

E important de știut că actinidaina, un tip de enzimă care se regăsește în kiwi, dar și în alte fructe precum mango, papaya, ananas sau banană, le poate cauza alergii anumitor persoane, inclusiv copiilor. Cele mai frecvente simptome pentru alergia la actinidaină sunt mâncărimile neplăcute și durerile în gură. Respirația șuierătoare este cel mai comun simptom sever. Se poate ajunge și la șoc anafilactic.

 

Câte calorii are un porumb fiert în funcție de lungimea lui. 3 exemple

De către Andreea Dogar   aug. 6, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-un-porumb-fiert/

Foto: keem1201 / pixabay.com

Porumbul – fie el fiert sau copt – este la mare căutare în țara noastră, fiind una dintre gustările preferate ale românilor. Iată câte calorii are un porumb fiert.

Câte calorii are un porumb fiert

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite, 100 de grame de porumb au 86 de calorii.

Însă atunci când mâncăm un porumb fiert nu consumăm fix 100 de grame. Așa că dacă vrem să știm câte calorii am introdus în corp mâncând un porumb fiert avem nevoie de mai multe informații.

Câte calorii are un porumb fiert în funcție de cât de mare este

Iată, așadar, ce cantitate aproximativă de porumb (boabe) conține un știulete:

– un știulete mic, ce are o lungime cuprinsă între 14 și 16,5 cm, conține o cantitate de porumb sub formă de boabe de aproximativ 73 de grame. Prin urmare, un porumb mic fiert are în jur de 63 de calorii.

– un știulete de dimensiuni medii, cu o lungime cuprinsă între 17 și 19 cm, are o cantitate efectivă de porumb de aproximativ 102 grame. Rezultă că un porumb fiert mediu care circa 88 de calorii.

– un porumb mare, cu o lungime de 19,7 – 23 de cm are o cantitate de porumb sub formă de boabe de 143 de grame. Astfel, un porumb de dimensiuni mari are 123 de calorii.

Câte calorii are un porumb fiert – Iată cum arată și lista cu informațiile nutriționale ale porumbului la 100 de grame:

– 3,27 grame de proteine
– 1,35 grame de lipide
– 18,7 grame de carbohidrați
– 6,26 grame de zaharuri
– 2 mg de calciu
– 0,52 mg de fier
– 37 de mg de magneziu
– 89 de mg de fosfor
– 270 de mg de potasiu
– 15 mg de sodiu
– 0,46 mg de zinc
– 6,8 mg de vitamina C
– 0,093 mg de vitamina B-6

Care este istoria porumbului

Porumbul a fost cultivat pentru prima dată de popoarele din sudul Mexicului de astăzi, în urmă cu aproximativ 10.000 de ani, potrivit Wikipedia.org.

După sosirea europenilor în Americi în secolul al XV-lea, coloniștii spanioli au început să consume porumb, iar exploratorii și negustorii au început să îl transporte peste ocean, în Europa, introducându-l astfel și în dieta europenilor.

Datorită abilității sale de a crește în diferite climate, porumbul s-a răspândit rapid și în restul lumii. La doar câteva decenii după călătoriile lui Columb, porumbul era deja cultivat în Spania, iar apoi s-a răspândit și în Italia, Africa de Vest și în alte părți de pe Glob.

Cât porumb se cultivă la nivel mondial

În prezent, producția totală de porumb la nivel mondial a depășit-o pe cea de grâu sau de orez. Totuși, doar o mică parte din acest porumb este consumat direct de oameni. Cea mai mare parte este folosită pentru a obține combustibil (etanol din porumb), hrană pentru animale, și alte produse precum sirop din porumb, ulei sau băuturi alcoolice precum bourbon whiskey, un tip de whiskey american.

Porumbul este cea mai cultivată cereală din cele două Americi.

În anul 2018, producția totală de porumb din lume a fost de 1,15 miliarde de tone, Statele Unite ale Americii producând 34,2% din total, adică 392,5 milioane de tone. Pe locul doi se află China, țară care a cultivat 22,4% din toal, adică 257,3 milioane de tone. Pe locul trei a fost Brazilia, cu 82,3 milioane de tone.

Urmează Argentina, cu 43,5 milioane de tone, Ucraina, cu 35,8 milioane de tone, Indonezia cu 30,3 milioane de tone, India cu 27,8 milioane de tone, Mexic cu 27,2 milioane de tone și România cu 18,7 milioane de tone (în anul 2018 așadar, România s-a clasat pe locul 9 la nivel mondial la producția de porumb).

 

Câte calorii are untul în funcție de grăsime: Albalact, President, Câmpina

De către Andreea Dogar  aug. 7, 2020  https://greatnews.ro/cate-calorii-are-untul/

Foto: rodeopix / pixabay.com

Untul este un aliment pe care îl folosim foarte des: în sandvișuri, dar în special la gătit, fie că vorbim de prăjituri sau de preparate în tigaie ori la cuptor. Deoarece este un aliment bogat în grăsimi, e bine să știm câte calorii are untul.

Numărul de calorii din unt variază foarte mult în funcție de cât de gras este untul respectiv. Pe piață există numeroase tipuri de unt, cu un procent variabil de grăsime. Așadar, dacă doriți un unt mai slab, aveți de unde alege.

Iată câte calorii are untul în funcție de procentul de grăsime (numărul de calorii este oferit pentru 100 de grame de unt):

– untul de masă Albalact cu un procent mai mic de grăsime, de 40%, are 384 de calorii la 100 de grame

– untul President cu un procent mare de grăsime, de 82%, are 743 de calorii la 100 de grame

Câte calorii are untul cu 65% grăsime

– celebrul unt de masă Albalact, cu un procent de grăsime de 65%, are 587 de calorii la 100 de grame

– untul semisărat cu sare de mare President, cu un procent de grăsime de 80%, are 725 de calorii la 100 de grame

Câte calorii are untul cu 40% grăsime

– untul President nesărat cu un procent de grăsime de 40% are 379 de calorii la 100 de grame

– untul nesarat cu un procent de grăsime de 82% Lurpak are 747 de calorii la 100 de grame

Câte calorii are untul cu peste 80% grăsime

– untul Câmpina, care are un procent de grăsime de 82%, nesărat, conține 744 de calorii la 100 de grame

– untul irlandez Kerrygold, cu un procent de grăsime de 82%, conține 748 de calorii la 100 de grame

– untul Brugge, cu un procent de grăsime de 82%, are 743 de calorii la 100 de grame

– untul bio Delhaize, cu un procent de grăsime de 82%, are 743 de calorii la 100 de grame

– untul sărat Isigny St Mere, cu 80% grăsime, are 725 de calorii la 100 de grame

– untul cu sare de mare La Motte President, cu un procent de grăsime de 80%, are 725 de calorii la 100 de grame

– untul sărat de Ardenne de la Delhaize, cu un procent de grăsime de 81%, are 734 de calorii la 100 de grame

Untul și colesterolul

Prin urmare, dacă ar fi să facem un rezumat, rezultă că unul ce are aproximativ 80% grăsime are peste 700 de calorii la 100 de grame, cel cu 65% grăsime are aproape 600 de calorii, iar cel slab, cu doar 40% grăsime, are sub 400 de calorii la 100 de grame.

După cum se observă, numărul de calorii variază destul de mult în funcție de procentul de grăsime. Așadar, dacă vreți să aveți grijă de siluetă și să nu vă îngrășați, e bine să alegeți un unt cu un procent mai mic de grăsime.

Pe de altă parte, chiar și un procent de grăsime de 40% poate fi destul de mare pentru cei care au probleme cu colesterolul, de pildă. Dacă aveți astfel de probleme este bine să evitați să mâncați prea mult unt.

Iată și o listă cu informațiile nutriționale ale untului, potrivit Departamentului de Agricultură din SUA (este vorba despre unt cu grăsime 81%, iar datele sunt pentru 100 de grame de unt):

– 717 calorii
– 0,85 grame de proteine
– 81,11 grame de lipide
– 0,06 grame de carbohidrați
– 0,06 grame de zaharuri
– 24 de mg de calciu
– 0,02 mg de fier
– 2 mg de magneziu
– 24 de mg de fosfor
– 24 de mg de potasiu
– 643 de mg de sodiu
– 0,09 mg de zinc
– 0,003 mg de vitamina B-6

        *  *  *