FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 23, 2021


Categorii:

BĂUTURILE ÎNDULCITE ARTIFICIAL POT FIE MAI NESĂNĂTOASE PENTRU INIMĂ DECÂT BĂUTURILE ÎNDULCITE CU ZAHĂR

 

Băuturile îndulcite artificial pot fie mai nesănătoase pentru inimă decât băuturile îndulcite cu zahăr.

Data publicarii studiului: 26 octombrie 2020.

Rezumat: Băuturile zaharate și băuturile îndulcite artificial sunt asociate cu un risc mai mare de boli cardiovasculare, ceea ce sugerează că băuturile îndulcite artificial ar putea să nu fie alternativa sănătoasă despre care se pretinde adesea că sunt, potrivit unei scrisori de cercetare publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Cercetările au arătat că dietele, inclusiv băuturile îndulcite cu zahăr, pot avea un impact negativ asupra sănătății cardio-metabolice. S-a sugerat că băuturile îndulcite artificial au fost o alternativă mai sănătoasă, dar impactul lor asupra sănătății cardiovasculare nu este pe deplin cunoscut. În această lucrare, cercetătorii au analizat datele din cohorta franceză NutriNet-Santé pentru a investiga relația dintre riscul bolilor cardiovasculare și consumul de băuturi zaharoase și băuturi îndulcite artificial.

Au fost incluse înregistrări pentru 104.760 de participanți. Li s-a cerut să completeze trei înregistrări dietetice validate 24 de ore din 24, la fiecare șase luni. Băuturile îndulcite artificial au fost definite ca fiind cele care conțin îndulcitori non-nutritivi. Băuturile cu zahăr au constat în toate băuturile care conțin 5% sau mai mult zahăr. Pentru fiecare categorie de băuturi, participanții au fost împărțiți în non-consumatori, consumatori reduși și mari consumatori.

Cercetătorii au analizat primele cazuri incidente de boli cardiovasculare în perioada de urmărire din anii 2009-2019, care au fost definite ca accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut și angioplastie. După excluderea primilor trei ani de urmărire pentru a explica potențialul prejudecată de cauzalitate inversă, 1.379 de participanți au prezentat primele cazuri de boli cardiovasculare. În comparație cu non-consumatorii, atât consumatorii mai mari de băuturi zaharoase, cât și de băuturi îndulcite artificial au avut riscuri mai mari de apariție a bolilor cardiovasculare primare, după ce au luat în considerare o gamă largă de factori de confuzie.

În plus, față de un risc mai mare de probleme de sănătate cardiacă, Eloi Chazelas, doctorand, autor principal al studiului și membru al echipei de cercetare a epidemiologiei nutriționale (Universitatea Sorbonne Paris Nord, Inserm, Inrae, Cnam),  a declarat că studiul ar putea avea reglementări suplimentare privind  implicațiile.

„Studiul nostru sugerează că băuturile îndulcite artificial ar putea să nu fie un substitut sănătos pentru băuturile cu zahăr, iar aceste date oferă argumente suplimentare pentru a alimenta dezbaterea actuală privind impozitele, etichetarea și reglementarea băuturilor zaharate și a băuturilor îndulcite artificial”, a spus Chazelas.

Cercetătorii au declarat că vor stabili o legătură cauzală între băuturile zaharate și îndulcite artificial și bolile cardiovasculare, va fi necesară replicarea în cohorte prospective la scară largă și investigații mecaniciste.

Referința:

  1. Eloi Chazelas, Charlotte Debras, Bernard Srour, Léopold K. Fezeu, Chantal Julia, Serge Hercberg, Mélanie Deschasaux, Mathilde Touvier. Băuturi zaharoase, băuturi îndulcite artificial și boli cardiovasculare în cohorta NutriNet-Santé. Jurnalul Colegiului American de Cardiologie 2020; 76 (18): 2175 DOI: 10.1016/j.jacc.2020.08.075

Articol original: Research shows high consumption of both types of beverages associated with higher risk of heart disease.

Date: October 26, 2020.  Sursa: American College of Cardiology. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0735109720365967?via%3Dihub  ; Traducerea si adaptarea: GB.

________________________________________

  Sugary Drinks, Artificially-Sweetened Beverages, and Cardiovascular Disease in the NutriNet-Santé Cohort

EloiChazelas PhD candidate Charlotte Debras PhD candidate  Bernard Srour  PharmD,  PhD Léopold K.Fezeu MD, PhD  Chantal  Julia MD, PhD Serge Hercberg MD, PhD Mélanie Deschasaux PhD Mathilde Touvier PhD

https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.08.075

Studiul NutriNet-Santé a fost susținut de următoarele instituții publice: Ministère de la Santé, Santé Publique France, Institut National de la Santé și de la Recherche Médicale (INSERM), Institut National de la Recherche Agronomique (INRAE), Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) și Sorbonne Paris Nord. Domnul Chazelas a fost susținut de o finanțare doctorală de la Universitatea Paris 13 - Școala Doctorală Galilée. Dr. Deschasaux a fost susținut de un grant de la Fondation pour la Recherche Médicale (ARF201809007046). Cercetătorii au fost independenți de finanțatori. Finanțatorii nu au avut niciun rol în proiectarea studiului, colectarea, analiza și interpretarea datelor; redactarea raportului; și decizia de a trimite lucrarea spre publicare.

Autorii mulțumesc cu căldură tuturor voluntarilor din grupul/cohorta NutriNet-Santé.

Mulțumesc, de asemenea, lui Younes Esseddik (manager IT); Thi Hong Van Duong, Régis Gatibelza și Jagatjit Mohinder (informaticieni); Fabien Szabo de Edelenyi, dr. (Supervizor managementul datelor); Julien Allègre, Nathalie Arnault și Laurent Bourhis (manageri de date / biostatisticieni); Sandrine Kamdem, MD (medic); și Nathalie Druesne-Pecollo, dr. (coordonator operațional) pentru contribuția lor tehnică la studiul NutriNet-Santé.

Autorii atestă că sunt în conformitate cu comitetele de studii umane și cu reglementările privind bunăstarea animalelor din instituțiile autorilor și cu liniile directoare ale Administrației pentru alimente și medicamente, inclusiv consimțământul pacientului, după caz. Pentru mai multe informații, vizitați pagina instrucțiunilor autorului JACC/author instructions page..

………….

JOURNAL OF THE AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGYVOL.76,NO.18,2020ISSN 0735-1097

Băuturile zaharoase, băuturile îndulcite artificial și bolile cardiovasculare în cercetarea NutriNet-Santé

Consumul de băuturi zaharoase a crescut la nivel mondial în ultimii ani, în timp ce demonstrează impactul terapeutic asupra sănătății cardio-metabolice se acumulează (1,2).

Băuturile îndulcite artificial (ASB) sunt comercializate ca o alternativă mai sănătoasă, dar impactul lor cardiometabolic este dezbătut (2).

Am investigat relațiile dintre consumul de băuturi sugerate, ASB și riscul de cardiovasculardisease (CVD) într-o mare cohortă prospectivă. Cohorta franceză NutriNet-Santé (NCT03335644) a fost lansată în 2009 (3).

Aprobările de reglementare și etică de ale Inserm Institutional Review Board și Commission Nationale Informatique et Libertés sunt disponibile online. Chestionarele online (examinarea activității fizice, statutul socioeconomic, antropometria) sunt administrate în mod regulat participanților.

La fiecare 6 luni, participanților li se cere să completeze 3 înregistrări dietetice validate 24 de ore pe zi (2 minime erau obligatorii). ASB au fost definite ca băuturi care conțin îndulcitori non-nutritivi (NNS). Băuturile zaharoase constau din toate băuturile care conțin zahăr de 5% (de exemplu, băuturi răcoritoare, siropuri, suc 100%, băuturi din fructe).

Toate evenimentele medicale majore raportate de participanți au fost validate pe baza dosarelor lor medicale. Datele au fost, de asemenea, legate de sistemul național de asigurări de sănătate (SNIIRAM) și de registrul național al mortalității francez (CépiDC). Cazuri de BCV clasificate folosind codurile de clasificare internațională a bolilor - Modificări clinice.

Prezentul studiu s-a concentrat asupra primelor cazuri de accident vascular cerebral, atac ischemic tranzitor, infarct miocardic, sindrom coronarian acut și angio-plastie. Pentru fiecare tip de băutură, au fost definite 3 categorii de consum: non-consumatori, consumatori reduși și consumatori mari (separați prin mediană specifică sexului în rândul consumatorilor).

Au fost efectuate modele de pericol proporțional Cox (ajustate în funcție de perioada de timp). Pentru a ține cont de potențialele prejudecăți de reversauzalitate (deosebit de importante pentru ASB), au fost excluse cazurile care au apărut în primii 3 ani de urmărire. Participanții au contribuit timp-persoană până la data diagnosticării BCV, ultimul chestionar completat, deces sau 23 octombrie 2019, care a avut loc mai întâi.

Pentru analize a fost utilizată versiunea R 3.5.2 (Fundația R, Viena, Austria). Au fost incluși 104.760 de participanți (vârsta medie inițială 42.914.6 ani). Numărul mediu de înregistrări alimentare a fost de 5.73.1. IMC mediu a fost de 23,74,5 kg / m2, 17,2% erau fumători curenți și 31,7% aveau antecedente familiale de BCV. Prevalența inițială a diabetului de tip 2 a fost de 1,4%, hipercolesterolemia 8,0%, hipertensiunea 8,2% și hipertrigliceridemia 1,4%. În comparație cu non-consumatorii, consumatorii mai mari de băuturi cu zahăr și ASB au prezentat riscuri mai mari în caz de BCV (hazardratio: 1,20; 95% interval de încredere: 1,04-1,40; p fortrend p0,009) (Figura 1) și (raport de pericol: 1,32; 95% interval de încredere : 1,00 la 1,73; p pentru trend¼0,03), respectiv.

Efectele NNS sunt în prezent dezbătute pe baza rezultatelor epidemiologice conflictuale (2,4).

Datele mecanice sugerează diferite impacturi metabolice ale NNS, în special prin perturbarea microbiotei intestinale (5). Principalele puncte forte ale acestui studiu sunt dimensiunea sa largă a eșantionului, proiectarea prospectivă și evaluarea detaliată și actualizată a consumului de băuturi. Limitațiile constau în potențiale confuzii reziduale și cauzalitate inversă. Cu toate acestea, ne-am adaptat pentru o gamă mai mare de confuzori și cauzalitate inversă limitată, excluzând cazurile precoce de BCV. În plus, atât băuturile cu zahăr, cât și ASB au fost asociate cu riscul de BCV. Băuturile cu zahăr au fost, de asemenea, asociate cu riscul de cancer în analiza anterioară (3).

În această cohortă, aporturile mai mari de băuturi zaharate și ASB au fost asociate cu un risc mai mare de BCV, sugerând că ASB ar putea să nu fie un substitut sănătos pentru băuturile sugerate. Aceste date oferă argumente suplimentare pentru a alimenta dezbaterea actuală privind impozitele, etichetarea și reglementarea băuturilor zaharoase și ASB. Pentru a stabili legătura cauzală, este necesară replicarea în alte cohorte pro-spective la scară largă și investigații mecaniciste.

FIGURA 1. Asocieri între consumul de băuturi îndulcite artificial, băuturi zaharoase și risc de boli cardiovasculare din modelele de pericol proporțional Cox, cohorta NutriNet-Santé, 2009-2019

Ajustări: vârstă (scară de timp); sex; indicele de masa corporala; aportul de zahăr din alte surse dietetice; numărul de înregistrări de 24 de ore; statutul de fumat; nivel educational; activitate fizica; antecedente de boli cardiovasculare familiale; aporturi de: alcool, energie, fructe și legume, carne roșie și procesată, nuci, cereale integrale, leguminoase, acizi grași saturați și sodiu; proporția de alimente ultraprocesate în dietă (clasificare NOVA); și prezența diabetului de tip 2, dislipidemie, hipertensiune, hiper-trigliceridemie și tratamente pentru aceste afecțiuni.

Băuturile îndulcite artificial (ASB) și modelele de băuturi zaharate au fost ajustate reciproc. Toate băuturile dietetice care conțin îndulcitori non-nutritivi precum aspartam, sucraloză și îndulcitori naturali (stevia și așa mai departe) au fost considerate ASB.

Datele lipsă din covariabile au fost tratate folosind metoda imputației multiple prin ecuații înlănțuite.

 Asocierile dintre băuturile cu zahăr, ASB și bolile cardiovasculare nu au fost ajustate  cu indicele de masă corporală, cu starea de fumat sau cu activitatea fizică (interacțiunea p pentru băuturile cu zahăr¼0,7, 0,3, 0,4; respectiv pentru ASB¼0,1, 0,3, 0,5, respectiv).

FIGURA 2 104.760 de participanți (78,6% femei, 21,4% bărbați) Timp mediu de urmărire = 6,6 ani

…………………………………………………………………

*Eloi Chazelas, PhD candidateCharlotte Debras, PhD candidateBernard Srour, PharmD, PhDLéopold K. Fezeu, MD, PhDChantal Julia, MD, PhDSerge Hercberg, MD, PhDMélanie Deschasaux, PhDMathilde Touvier, PhD*Sorbonne Paris Nord UniversityInserm U1153Inrae U1125, CnamNutritional Epidemiology Research Team (EREN),Epidemiology and Statistics Research CenterUniversity of Paris (CRESS)SMBH Paris 1374 rue Marcel CachinF-93017 Bobigny CedexFrance

E-mail:e.chazelas@eren.smbh.univ-paris13.fr

Twitter:@ChazelasE

https://doi.org/10.1016/j.jacc.2020.08.075Ó2020 by the American College of Cardiology Foundation. Published byElsevier.

Studiul NutriNet-Santé a fost susținut de următoarele instituții publice: Ministère de la Santé, Santé Publique France, Institut National de la Santé și dela Recherche Médicale (INSERM), Institut National de la Recherche Agrono-mique (INRAE), Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM) și Sor-bonne Paris Nord. Domnul Chazelas a fost susținut de o finanțare doctorală de la Universitatea Paris 13 - Școala Doctorală Galilée. Dr. Deschasaux a fost susținut de un agent de la Fondation pour la Recherche Médicale (ARF201809007046).

Cercetătorii au fost independenți de finanțatori.

 Finanțatorii nu au avut nici un rol în proiectarea studiului, colectarea, analiza și interpretarea datelor; scrierea de acolo; și decizia de a trimite lucrarea spre publicare. Autorii mulțumesc cu căldură tuturor voluntarilor din cohorta NutriNet-Santé. Mulțumesc, de asemenea, lui Young Esseddik (manager IT); Thi Hong Van Duong, Régis Gatibelza și Jagatjit Mohinder (informaticieni); Fabien Szabo de Edelenyi, dr. (Supervizor managementul datelor); Julien Allègre, Nathalie Arnault și Laurent Bourhis (manageri de date / biostatisticieni); Sandrine Kamdem, MD (medic); și Nathalie Druesne-Pecollo, dr. (coordonator operațional) pentru contribuția lor tehnică la studiul NutriNet-Santé.

 Autorii atestă că sunt în conformitate cu comitetele de studii umane și cu reglementările privind bunăstarea animalelor din instituțiile autorilor și cu liniile directoare privind administrarea produselor alimentare și a medicamentelor, inclusiv acordul pacientului, acolo unde este cazul. . Pentru mai multe informații, vizitați pagina de instrucțiuni autorale  JACC.

REFERINTE

  1. Mozaffarian D. Dietary and policy priorities for cardiovascular disease, dia-betes, and obesity: a comprehensive review. Circulation 2016;133:187–225.
  2. FIGURA 1 „Associations Between the Consumption of Artificially Sweetened Beverages, Sugary Drinks, and Cardiovascular Disease Risk From Multiadjusted CoxProportional Hazard Models, NutriNet-Santé Cohort, 2009 to 2019”