FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

February 25, 2024


Categorii:

AMENINȚAREA IMPORTULUI DE ZAHĂR DIN UCRAINA

Patroana Fabricii de Zahăr Luduș, despre amenințarea importului de zahăr din Ucraina: „Un import mascat, umbrit de legislație”

REDACTIA,  21 FEBRUARIE 2024

 

Mihaela Neagu, principal acționar al Fabricii de Zahăr Premium Luduș, a adus în discuție, în cadrul unei emisiuni, problemele mari cu care se confruntă procesatorii și cultivatorii de sfeclă de zahăr.

Mihaela Neagu: „Este un import mascat, este umbrit de legislație

Cu toate că s-au făcut numeroase sesizări de-a lungul timpului, Mihaela Neagu a spus, că cel puțin ei, nu i s-a dat niciun răspuns legat de importul masiv de zahăr din Ucraina care aduce în țara noastră un produs cu o calitate mult mai scăzută decât cea a procesatorilor români.

În prezent, am făcut mai multe sesizări și nu avem niciun răspuns, se știe situația că acum firmele aduc prin Bulgaria și prin Ungaria și ne-am gândit și noi să facem același lucru, dar înainte de a face acest lucru am aplicat pentru o licență, așa cum este prevăzut în ordonanță și suntem acum în perioada de clarificare, sperăm să obținem licență și să aducem să plătim TVA-ul în România. Este un import mascat, este umbrit de legislație, adică nu au ce să le facă, vin pe tranzit de unu, ei plătesc TVA în țările în care merg. Există această practică, dar ele se întorc pe T1  și nu se pot opri pentru că nu mai este punct de frontieră, se face vama intracomunitară și atunci se pune. Dacă ne uităm în mai multe supermarketuri din România o să vedem că la rafturi sunt acum promoții la zahăr Ucraina, cu toate că produsul ar trebui să fie interzis, dar care au preț de dumping, adică noi nu putem să producem la un asemenea preț, sub nicio formă. Gândiți-vă că în Ucraina au subvenționat gazul, sunt în stare de război și nu plătesc gazul, au mult mai mici salariile decât la noi și atunci ei sunt mult mai competitivi. În afară de acest lucru, au stocuri imense pe care nu și le-au putut vinde pentru că celelalte țări au luat măsura asta de mult timp și nu au putut să bage pe piața din Europa, iar ca să transporte către Africa este foarte scump”, a mai adăugat aceasta.

Mihaela Neagu: „Întotdeauna va fi scos afară cineva, ca să vină cu zahăr ucrainean

Invocând fenomenul de „cauză-efect”, Mihaela Neagu a afirmat că una dintre puținele soluții care le-au mai rămas producătorilor locali este cea de a deveni și ei la rândul lor importatori, pentru că, astfel, întreg procesul este mult mai flexibil financiar.

Mă gândesc că este mult mai echitabil financiar așa (n.r. să devii importator), gândiți-vă că la noi lanțurile au un loc alocat la raft, adică nu poți să pui cinci-șase sortimente, pentru că spațiul unui supermarket nu crește. Este evident că întotdeauna va fi scos afară cineva, ca să vină cu zahăr ucrainean și evident că el având un preț mult mai mic decât noi va sta mult mai bine în piață. Să ne gândim ce o să pățesc din septembrie când o să fac peste 60.000 de tone de zahăr. România consumă 400.000 și importă 350.000, dacă eu o să fac 60.000 de tone, mai face 60.000 și cealaltă fabrică de zahăr, noi fiind două existente în România pentru zahăr, iar Ucraina va veni și va dezvolta 70.000 de tone în două luni, adică cam cât producem noi într-un an de zile, atunci noi nu o să fim competitivi”, a mai completat Mihaela Neagu, Acționar Fabrica de Zahăr Premium Luduș.

(L.P.)

…………………………………………………………..

Articolul la adresa

https://www.zi-de-zi.ro/2024/02/21/patroana-fabricii-de-zahar-ludus-despre-amenintarea-importului-de-zahar-din-ucraina-un-import-mascat-umbrit-de-legislatie/