FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 9, 2021


Categorii:

ZECI DE HECTARE DE FLOAREA SOARELUI, DISTRUSE DE DĂUNĂTORI!

 ”Dispar culturi după culturi” , Ionuț Fîntînă , 6 mai 2021

Atacurile dăunătorilor în culturile agricole se întețesc în ultima perioadă. Fermierii români pierd hectar după hectar, în condițiile în care anul acesta sperau la producții ridicate, ca să-și mai revină după șocul suferit anul trecut din cauza secetei. Mai mult, agricultorii nu au cum să se apere împotriva anumitor dăunători, pentru că singurele tratamente eficiente au fost interzise.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ștefan Gheorghiță din județul Brăila ne-a povestit că, recent, a fost nevoit să întoarcă 26 de hectare de floarea soarelui din cauza atacurilor masive ale dăunătorilor. 

”Noi am avut mai mult sole de floarea soarelui. Pe una dintre ele, după grâu, am avut infestare masivă cu Tanymecus și cu gândacul pământiu. Ambii ne-au creat probleme încât am ajuns ca densitățile respective să nu mai fie rentabile să le păstrăm, a trebuit să întoarcem 26 de hectare”, a povestit fermierul brăilean.

floarea soarelui, daunatori, tanymecus

”Nu se pune problema dacă ferma mea trăiește sau nu trăiește fără cele 26 de hectare, problema de principiu este alta. Noi neavând tratament la sămânță, încep să stau să mă gândesc ce pun la anul. Anul acesta, mi-a terminat 26 de hectare, e ok, suport. Dacă la anul îmi termină 100 de hectare, ce fac? Nu am cum să mă apăr, fiindcă nu pot să fac tratament la sămânță. Dispar culturi după culturi și o să ajungem să nu mai avem ce pune”, a mai spus Ștefan Gheorghiță.

O altă nemulțumire a fermierilor este legată de lipsa de putere de negociere a României în raport cu celelalte țări europene. Agricultorii așteaptă din partea autorităților să fie mai incisive și să lupte pentru interesele fermierilor români, mai ales când vine vorba de un subiect atât de important cu este cel al substanțelor neonicotinoide.

”Noi ne ducem la Comisia Europeană să ne facem poze. Dacă Franța și Germania a constatat că are probleme la sfecla de zahăr, s-a rezolvat derogarea, fiindcă interdicția nu a fost doar pentru porumb, a fost pentru toate culturile. Când Franța și Germania au zis stop joc, avem probleme și agricultorii nu se descurcă, s-a dat derogare. Noi nu știm să negociem. (…) Dacă avem noroc să aibă cineva aceeași problemă ca noi, trecem și noi la grămadă, dacă nu, nu”, a subliniat Ștefan Gheorghiță.

 

Zeci de hectare de floarea soarelui, distruse de dăunători! ”Dispar culturi după culturi”