FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 29, 2023


Categorii:

ZAHĂRUL ÎN CAFEA ȘI ÎN CEAI AFECTEAZĂ DURATA VIEȚII?

Adăugatul zahărului în cafea și în ceai afectează durata vieții? Un Studiu pe o perioadă de 32 de ani dezvăluie rezultate surprinzătoare.

 De Dr. Chinta Sidharthan, 22 octombrie 2023, revizuit de Sophia Coveney

Un studiu recent publicat în jurnalul PLOS ONE a explorat asocierea dintre consumul de zahăr adăugat în ceai și cafea cu riscul de mortalitate din orice cauză la bărbații danezi în vârstă, folosind un studiu de grup prospectiv, efectuat pe o perioada de 32 de ani.

Studiu: Utilizarea zahărului în cafea și ceai și riscul de mortalitate pe termen lung la bărbații danezi adulți în vârstă: 32 de ani de urmărire într-un studiu de grup prospectiv.Credit imagine: YaiSirichai/Shutterstock.com

Studiul a investigat, de asemenea, dacă consumul de ceai și cafea cu adaos de zahăr a fost asociat cu mortalitatea prin cancerul, mortalitatea cardiovasculară și diabetul.

Fundal

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr, cum ar fi sucurile de fructe și sucurile acidulate, a fost asociat cu rezultate adverse într-o manieră de răspuns la doză, iar un consum crescut de băuturi îndulcite cu zahăr este asociat cu riscuri mai mari de dislipidemie, obezitate, diabet zaharat de tip 2, mortalitatea de orice cauză, precum și mortalitatea cardiovasculară și prin cancer.

Ceaiul și cafeaua sunt două băuturi nealcoolice consumate pe scară largă pe tot globul.

Diverse studii au examinat asocierea dintre consumul de ceai și cafea și incidența mortalității de toate cauzele.

În timp ce consumul de cafea arată o asociere în formă de U cu mortalitatea de orice cauză, se crede că consumul de ceai scade riscul de mortalitate din toate cauzele.

Cu toate acestea, deși cantitatea de zahăr adăugată la ceai și cafea este, desigur, mai mică decât cea prezentă în băuturile îndulcite cu zahăr, asocierea dintre consumul de zahăr prin ceai și cafea și riscul de mortalitate din toate cauzele nu a fost bine explorată.

Despre studiu

 În studiul de față, cercetătorii au examinat un grup stabilit între 1970 și 1971, format din bărbați danezi cu vârste cuprinse între 40 și 59 de ani.

Evaluările inițiale ale grupului au inclus un test de fitness cardiorespirator și un examen fizic, împreună cu un interviu cu un medic și un chestionar privind factorii de risc cardiovascular.

Participanții au fost, de asemenea, clasificați în trei clase socio-economice, în funcție de ocupație și de nivelul de educație.

Cei cu studii superioare și diplome academice sau care desfășurau o activitate independentă cu cinci sau mai mulți angajați au fost clasificați drept „înalți”, în timp ce persoanele cu gulere albe sau muncitori calificați au fost clasificate ca „medii”, iar lucrătorii cu guler albastru cu locurile de muncă necalificate erau în categoria „scăzută”.

O a doua examinare a avut loc între 1985 și 1986, când au fost efectuate examinări clinice extinse constând în măsurători ale tensiunii arteriale sistolice și diastolice și măsurători ale înălțimii și greutății

De asemenea, participanților li s-a cerut să completeze un chestionar despre factorii stilului de viață, cum ar fi consumul de alcool, obiceiurile legate de fumat, despre bolile actuale și anterioare, inclusiv despre diabet, despre bolile cardiovasculare și cancer.Chestionarul a întrebat, de asemenea, despre consumul lor de ceai și cafea și dacă au consumat aceste băuturi cu adaos de zahăr.

Au fost excluse persoanele cu diabet, cancer, boli cardiovasculare sau cele care nu au consumat ceai sau cafea.

Obiectivul principal examinat în studiu a fost incidența mortalității de toate cauzele, în timp ce mortalitatea specifică bolilor cardiovasculare și cancerului și diabetul incident au fost obiectivele secundare ale studiului.

Au fost utilizate modelele de regresie pentru a calcula coeficientul de risc proporțional Cox pentru determinarea asocierii dintre utilizarea zahărului în ceai și cafea și obiectivele primare și secundare.

Rezultate

Rezultatele au indicat că în rândul populației de bărbați danezi studiată în acest grup longitudinal, consumul de zahăr din ceai și cafea nu a arătat nicio asociere semnificativă cu riscul de mortalitate de orice cauză, diabet incident sau mortalitate asociată cu boli cardiovasculare sau cancer.

Din cei 2.923 de participanți incluși în studiu, 1.007 au raportat că au consumat zahăr la ceai sau la cafea.

În cei 32 de ani de urmărire, numărul deceselor în grupele fără zahăr și în grupele cu zahăr a fost de 1.677, respectiv 904.

Cercetătorii au discutat posibile explicații pentru lipsa oricărei asocieri semnificative între consumul de ceai sau cafea îndulcite cu zahăr și riscul de mortalitate din orice cauză, cardiovasculară sau prin cancer.

Deși cercetările anterioare au indicat o corelație strânsă între consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și riscul crescut de evenimente cardiovasculare adverse și mortalitate din orice cauză, studiile au arătat că cantitatea de zahăr adăugată, în medie, la o ceașcă de ceai sau cafea este de aproximativ 5 grame, în timp ce băuturile îndulcite cu zahăr conțin aproximativ 25 de grame per cutie.

Rezultatele indică o relație doză-răspuns între consumul de zahăr și riscul de mortalitate de orice cauză sau diabet.

 Cu toate acestea, autorii au subliniat că acest studiu a luat în considerare doar metodele tradiționale de băut cafea, cafeaua neagră filtrată și nu a luat în considerare noile tipuri de cafea, cum ar fi Frappuccino cu caramel, care ar putea avea cantități mai mari de zahăr adăugat.

Concluzii

În general, rezultatele au sugerat că metodele tradiționale de consum ale ceaiului sau cafelei cu adaos de zahăr nu au o asociere semnificativă cu riscul de mortalitate din toate cauzele, cancer sau cardiovascular sau cu incidența diabetului zaharat.

Referințe:

Treskes RW, Clausen J, Marott JL, et al. (2023). Use of sugar in coffee and tea and long-term risk of mortality in older adult Danish men: 32 years of follow-up from a prospective cohort study. PLOS ONE, 18(10), e0292882-. doi: 10.1371/journal.pone.0292882. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0292882

……………………..

 

Articolul

Does adding sugar to coffee and tea impact your lifespan? 32-year study reveals surprising results

By Dr. Chinta Sidharthan, Oct 22 2023 Reviewed by Sophia Coveney

la adresa:  https://www.news-medical.net/news/20231022/Does-adding-sugar-to-coffee-and-tea-impact-your-lifespan-32-year-study-reveals-surprising-results.aspx