FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 12, 2023


Categorii:

ZAHĂR PENTRU GĂINI ȘI PUI

Când, cum și cât dulce putem da păsărilor de curte

Violina Gorcinschi - 7 februarie 2023

 Zahăr la găini și pui – este bine să dai dulce păsărilor de curte. Este o întrebare la care venim cu răspunsuri în acest articol despre când, cum și cât zahăr putem introduce în hrana găinilor și puilor.

 Zahăr în dieta unei găini: avantaje și dezavantaje;

 Zahăr pentru a crește producția de ouă.

 Zahărul este benefic pentru găini în cantitățile potrivite (foto: thehappychickencoop.com)

Zahăr în dieta unei găini: avantaje și dezavantaje

Zahărul în hrana puilor și găinilor poate aduce atât avantaje, cât și dezavantaje. Argumentele contra introducerii acestui element în dieta păsărilor sunt, de regulă, legate de cantitatea prea mare administrată.

 

Dezavantaje ale zahărului la găini

    Conținutul ridicat de zahăr este dăunător pentru găini. În cazul unei cantități mari de zahăr, pancreasul lor nu este capabil să producă cantitatea necesară de insulină. De asemenea, reziduurile de zahăr pe care organismul nu le poate procesa creează un mediu favorabil dezvoltării ciupercilor patogene.

    Afectează fertilitatea: Glucoza care intră în corpul păsării poate crește metabolismul oxidativ al organismului și afectează mediul intern al spermei în timpul procesului de fertilizare.

Cum dăm zahăr la găini și pui

Puii au nevoie de glucoză pentru a forma masa musculară, pentru a produce ouă și pentru a menține viața în general. Conceptul de „energie metabolică” (ME) este folosit de planificatorii de dietă pentru calcule. Astăzi, se crede că 2 kg de hrană sunt necesare pentru a produce 1 kg de carne și 4 kg de hrană sunt necesare pentru a produce o duzină de ouă. Majoritatea dietelor păsărilor de curte conțin aproape 60% cereale. Din conținutul total de calorii al dietei (2900 kcal ME), 2000 sunt obținute din cereale sau amidon. Prin urmare, glucoza este o componentă vitală a dietelor.

S-a observat că găinile ouătoare mănâncă 63 g de carbohidrați într-o zi, de obicei amidon (252 kcal). Oul conține, însă, 1,5 g de carbohidrați, în timp ce cu un aport zilnic de 6 g de grăsime, în ou se sintetizează în 14 g de grăsime. Acest lucru indică faptul că glucoza din dietă este oxidată pentru lipogeneză și energie oxidativă. Consumul de uleiuri vegetale inhibă lipogeneza, dar nevoia de energie oxidativă pentru formarea ouălor este foarte mare. Adică, păsările au nevoie de un nivel suficient de ridicat de glucoză în furaj. Furnizarea de glucoză sub formă de sirop de zahăr va facilita cu siguranță digestia, în timp ce crește conversia energiei.

Cercetările arată că aportul de hrană pentru păsări este reglat de glucoza din plasmă, motiv pentru care glucoza din dietă joacă un rol vital. Recent, a devenit la modă creșterea valorii energetice a dietei păsărilor de curte prin introducerea de grăsimi în aceasta. Depunerile de grăsime, în plus, cresc greutatea corporală a găinilor.

Sfecla de zahăr la găini și pui

Sfecla de zahăr la găini și pui are un efect pozitiv asupra activității organelor digestive ale păsărilor de curte.

Sfecla de zahăr este folosită în hrana găinilor și puilor sub formă fiartă și crudă. Este poate fi introdusă în dieta păsărilor de curte într-o cantitate de până la 15% din masa totală a furajului. Animalele tinere sunt obișnuite cu sfecla treptat.

Zahăr la puii de o zi

Puteți crește rata de supraviețuire a puilor ieșiți din ou, cu 50%, prin îmbogățirea meniului acestora cu zahăr. În prima zi, oferiți-le 5-8% din apă cu glucoză, împreună cu o doză adecvată de vitamina K. A doua zi, cantitatea de glucoză în apă crește la 8-10%, care va fi oferită păsărilor timp de 7-10 zile, pentru a îmbunătăți rata de conversiei a nutriției puiului și a promova creșterea în greutate, dezvoltarea și a reduce șansele apariției bolilor.

Zahăr pentru a crește producția de ouă

Stresul poate afecta dezvoltarea păsărilor și productivitatea ouălor. De aceea, în situațiile solicitante pentru găini este necesară o cantitate potrivită de glucoză. Înainte și după vaccinare, transport etc., administrați păsărilor 5% glucoză și 0,1% Vitamina C în apă rece timp de 3-5 zile. Această măsură poate preveni eficient stresul la găini.

Pentru o creștere a producției ouălor cu 10-15%, oferiți găinilor 0,5 g de miere și zahăr diluate în apă.

 

…………………………….

 

Articolul la adresa:  https://agrointel.ro/247276/zahar-la-gaini-si-pui/   .