FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 9, 2022


Categorii:

ZAHĂR BRUN SAU ZAHĂR ALB. CARE ESTE MAI SĂNĂTOS

Zahăr brun vs zahăr alb: care este mai sănătos

"Zahărul brun este o formă de zahăr care este colorată maro datorită includerii melasei. Poate fi produs comercial sau natural", a spus dr. Ajay Nair, Consultant - Medicină Internă, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur,

Scris  de Shreya Agrawal[1] , New Delhi ,  7 octombrie 2022

Zahărul brun este derivat din plante de palmier (Sursa: Pexels)

De la băuturi la deserturi — zahărul este o componentă esențială a unui număr de produse pe care le consumăm în mod regulat. În afară de dulciuri, zahărul[2] poate fi găsit și în alimentele procesate pe care mulți se bazează pentru mesele rapide. Printre numeroasele efecte negative asupra sănătății, consumul excesiv de zahăr este legat de un risc crescut de obezitate, diabet și boli de inimă. „Studiile la scară largă au arătat că o persoană consumă mai multe alimente cu glicemie ridicată (cele care afectează rapid glicemia), inclusiv alimentele care conțin zahăr, cu atât riscul său de a deveni obez și de a dezvolta diabet [3]și boli de inimă este mai mare”, potrivit atkins.ca.

Deoarece este dificil să eliminăm complet zahărul din dieta, multă lume   recurge la  ceea ce este considerată o alternativă „mai sănătoasă” - zahărul brun.

Dar chiar este mai bun ? „Zahărul brun (dacă știți că sursa este autentică) vă poate oferi mai multe minerale suplimentare (cum ar fi calciul[4]) decât zahărul alb normal. Cu toate acestea, nu există niciun beneficiu special pentru sănătate de a consuma același lucru”, a spus Sharanya Shastry, nutriționist clinic șef, Spitalul Apollo Spectra, Bangalore.

De acord, dr. Ajay Nair, consultant – Medicină internă, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur, a spus că nu este nicio diferență între zahărul brun și  zahărul alb în ceea ce privește adăugarea de valoare nutritivă în dietă. „Preferința individuală determină dacă vrem zahăr brun sau zahăr alb[5], deoarece principalele diferențe dintre cele două sunt gustul și culoarea. Deși zahărul brun conține mai multe minerale decât zahărul alb, cantitatea acestor elemente este atât de mică încât nu oferă niciun beneficiu semnificativ pentru sănătate”, a adăugat el.

Atunci, prin ce diferă zahărul brun? Explicând, dr. Nair a spus: „Zahărul brun este o formă de zahăr care este colorată maro datorită includerii de melasă. Poate fi produs comercial sau natural. Zahărul brun poate fi superior zahărului alb în rețetele de copt[6] care necesită un gust mai profund sau o textură mai umedă și mai cremoasă.”

Shastry a mai spus că zahărul brun este derivat din plante de palmier, cum ar fi aren (Arenga pinnata, Wurmb) Merrill), kelapa (cocos nucivera), siwalan (Borassus flabellifer L).

„Constă din câteva minerale precum calciu, fier și zinc[7], dar consumul de zahăr, în general, ar trebui să fie optim pentru a avea o sănătate bună”, a adăugat ea.

 

 (Sursa: Getty Images/Thinkstock)  

Ca atare, dacă prezența acestor minerale importante în zahărul brun vă face să credeți că este mai sănătos, este posibil să vă înșelați.

„Zahărul brun conține mai mult calciu decât zahărul alb, cu 83 mg la 100 g față de 1 mg la 100 g de zahăr alb. În egală măsură, prezența altor minerale precum fierul este puțin mai mare în zahărul brun. Cu toate acestea, în linguriță, micile diferențe ale acestor cantități de minerale nu merită luate în considerare, deoarece zahărul nu este un aliment bogat în nutrienți[8]. Oamenii se referă la astfel de alimente ca fiind „calorii goale”,” a explicat dr. Priyanka Rohatgi, dietetician clinică șef, Apollo Hospitals, Bangalore.

 Cât ar trebui să consumăm?  

Subliniind faptul că zahărul este considerat a fi un element semnificativ al epidemiei de obezitate[9] și principala cauză a bolilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 și bolile de inimă, Dr. Nair a arătat cantitatea adecvată de zahăr care este sigură pentru bărbați și femei.  

„Femeile ar trebui să consume cel mult 6 lingurițe de zahăr adăugat pe zi, sau 100 de calorii, de îndulcitori și siropuri adăugate alimentelor în timpul procesării, preparării sau al mesei. Limita recomandată pentru majoritatea bărbaților este de 9 lingurițe pe zi sau 150 de calorii[10]”, a spus el.

Într-o zi, se recomandă 2 lingurițe (10 g) din orice cantitate de zahăr (sub formă de suc/gătit/dulce/băutură), conform lui Shastry.

 Reacții adverse posibile

Zahărul brun îți poate afecta negativ sănătatea la fel ca zahărul alb?

„Deși nu există efecte secundare speciale cauzate de consumul de zahăr brun, în unele cazuri, atunci când este consumat în exces, acesta poate duce la rezistență la insulină, creștere în greutate[11] și vă face vulnerabil la infecțiile cu drojdie”, a spus Shastry.

De acord, Dr. Nair a spus că, deși zahărul brun este sigur și bine tolerat de majoritatea adulților sănătoși atunci când este consumat în echilibru, „utilizarea excesivă poate crește riscul de creștere în greutate, infecții cu drojdie și diabet[12]”.

© IE Online Media Services Pvt Ltd

.....................................

Articolul original:

Brown sugar vs white sugar: Find out which is healthier . Dr Ajay Nair, Consultant - Internal Medicine, Narayana Multi-speciality Hospital Jaipur, said

Curated by Shreya Agrawal
New Delhi | Updated: October 7, 2022

https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/brown-sugar-white-sugar-better-for-health-8195078/

First published on: 07-10-2022 at 03:00:35 pm

..........................................................

[1] https://indianexpress.com/profile/author/shreya-agrawal/

[2] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/sugar-cravings-mindful-diet-tips-7928973/

[3] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/diabetes-before-exercising-diabetics-blood-sugar-level-8134914/

[4] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/bone-health-heres-what-weakens-your-bones-8002481/

[5] https://indianexpress.com/article/lifestyle/food-wine/sugar-in-tea-coffee-heres-why-you-shouldnt-7695211/

[6] https://indianexpress.com/article/lifestyle/food-wine/baking-tips-cake-cookies-lockdown-quarantine-life-6351205/

[7] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/covid-19-zinc-supplementation-right-dosage-pandemic-7322842/

[8] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/nutrient-dense-foods-lovneet-batra-nutrition-7821090/

[9] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/anti-obesity-day-2021-obesity-link-cancer-health-7642174/

[10] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/calorie-craving-healthy-eating-weight-loss-food-7204230/

[11] https://indianexpress.com/article/lifestyle/fitness/women-stay-fit-post-forty-tips-diet-fitness-7871678/

[12] https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/diabetes-before-exercising-diabetics-blood-sugar-level-8134914/