FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 5, 2024


Categorii:

VIITOR DIFICIL PENTRU PREȚURILE ZAHĂRULUI

Viitorul dificil pentru prețurile zahărului la nivel mondial

De Crystal Futrell

AVENTURA, FLA. — În ciuda fundamentelor optimiste ale consumului global de zahăr care depășește producția și înăsprirea constantă a fluxurilor comerciale, vorbitorii de la International Sweetener Colocvium din Aventura din 26 februarie au declarat că piețele globale de zahăr s-au calmat în urma recentelor creșteri ale prețurilor și par să fi găsit un echilibru între ofertă și cerere - deocamdată.

 „Să menținem lucrurile în perspectivă”, a spus Jeff Dobrydney, vicepreședinte senior și șeful departamentului futures și opțiuni, JSG Commodities.

 „Prețurile zahărului în noiembrie au avut o tendință de 28 ¢ (o lb), iar acum suntem în jur de 22,50 ¢.”Timp de [câteva săptămâni/de la începutul anului 2024] zahărul s-a stabilit într-un interval de tranzacționare între 20 ¢ și 24 ¢, dar Dobrydney a spus că intervalul este încă destul de mare în comparație cu mai multe intervale istorice, care s-au situat în jurul valorii de 15 ¢.

„Dar cred că 20 este noul 15”, a spus el.

Dobrydney și alți analiști care participă la un panel care discută despre dinamica pieței internaționale a zahărului la Colocviu au spus că o mare parte din amânarea actuală și din echilibrul global se datorează în mare parte producției masive din Brazilia.

„Avem încă aproximativ 5% din mori braziliene care recoltează încă pe câmp și, având în vedere că anul de recoltă se termină în decembrie și începe în noiembrie, asta vă oferă o idee despre cât de monstruoasă este această cultură”, a spus Vincent O'Rourke,

comerciant și analist de piață, C. Czarnikow Sugar, Inc.

O’Rourke a spus că Brazilia Central-Sud a avut o producție record de zahăr în 2023-2024, la 42,35 milioane de tone, iar 2024-25 ar trebui să fie, de asemenea, semnificativi, cu o prognoză de 41,74 milioane de tone.

„Aceste culturi monstru sunt absolut necesare pentru piața mondială, dar ne punem toate ouăle într-un singur coș, iar asta pune o presiune mare pentru a scoate zahărul din țară”, a spus el. „Dacă există vreun fel de perturbare în Brazilia în acest an, prețurile zahărului nu vor merge neapărat pe calea prețurilor la cacao, dar cu siguranță nu vor rămâne la 22 ¢”, a afirmat Dobrydney.

Celălalt furnizor important din lume, India, care a urmat istoric Brazilia în producția de zahăr, este mai mult un „alegător swing” în acest an, a declarat James Liddiard, vicepreședinte senior pentru Agrilion Commodity Advisers.

„În ultimii câțiva ani, piețele globale au avut nevoie de exporturi indiene, dar acum piețele sunt mai preocupate de importurile indiene”, a spus Liddiard.

Având în vedere că vremea nefavorabilă duce la randamente scăzute în anul de recoltă curent și cu așteptările pentru o producție și mai mică de zahăr în 2024-25, analiștii anticipează că India ar putea fi obligată să importe zahăr pentru prima dată din 2017 pentru a-și satisface cererea internă.

Liddiard a spus că Thailanda, un alt furnizor important, riscă să-și reducă poziția pe piața globală din cauza concurenței din partea altor culturi, a randamentelor slabe și a exporturilor diminuate. În tot acest timp, consumul global de zahăr continuă să crească, dar participanții au afirmat că slăbirea fiabilității ofertei de a satisface cererea în creștere promite să mențină un fir de volatilitate pe piețele de zahăr, în ciuda calmului actual.

Dar O’Rourke le-a reamintit participanților la Colocviu că există oportunități pentru toți participanții în cadrul schimbărilor sălbatice ale pieței.

„Am fost până la 28 ¢ și până la 19 ¢ în ultimul an”, a spus O’Rourke.

„ Toți cei care privesc în viitor, fie cumpărători sau vânzători, vor avea oportunități la ambele capete ale spectrului.”

………………………….

Articolul 

Rocky future for stable world sugar prices

By Crystal Futrell, 02.29.2024

 la adresa https://www.bakingbusiness.com/articles/60990-rocky-future-for-stable-world-sugar-prices