FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 26, 2022


Categorii:

UN ÎNDULCITOR DES FOLOSIT E VINOVAT DE ANXIETATE CRESCUTĂ

Un îndulcitor des folosit e vinovat de anxietate crescută 

Anca Petrache , 26.12.2022, ora 15:30

 

Un studiu recent realizat pe șoareci a arătat că un îndulcitor foarte popular, aspartamul, a fost asociat cu anxietatea crescută la rozătoare. Deocamdată nu se știe dacă același efect apare și în cazul oamenilor.

Mai mult, cercetarea a arătat că efectele nu apar doar la rozătoarele care au consumat îndulcitorul (diluat în apă, într-o cantitate pe care și oamenii o ingerează în mod curent), ci afectează încă două generații.

”Acest studiu ne arată că trebuie să ne uităm înapoi la factorii de mediu, pentru că ceea ce vedem astăzi nu este doar ceea ce se întâmplă astăzi, ci ceea ce s-a întâmplat acum două generații și poate chiar mai mult”, a declarat neurologul Pradeep Bhide[1], de la Florida State University, din SUA.

”A fost o trăsătură atât de pronunțată, asemănătoare anxietății, încât cred că niciunul dintre nu noi anticipa că o vom vedea. A fost complet neașteptat. De obicei, vezi schimbări subtile”, a explicat și Sara Jones, asistentă de cercetare la Florida State University, conform Science Alert[2].

Anxietatea a fost măsurată printr-o varietate de teste de labirint pe mai multe generații de șoareci. Cercetătorii au efectuat, de asemenea, secvențierea ARN-ului pe părți cheie ale sistemului nervos al rozătoarelor, descoperind schimbări semnificative în amigdală, o parte a creierului asociată cu reglarea anxietății.

În mod interesant, când șoarecilor li s-au administrat doze de diazepam (un medicament care se vindea în trecut sub numele de Valium, folosit pentru a trata anxietatea la oameni) comportamentele asemănătoare anxietății au încetat de-a lungul tuturor generațiilor. Medicamentul ajută la reglarea acelorași căi din creier care sunt modificate de efectele aspartamului.

Cercetările anterioare au legat îndulcitorii artificiali de cancer și de modificări ale bacteriilor intestinale care duc la intoleranță la glucoză.

[1] https://news.fsu.edu/news/university-news/2022/12/08/fsu-research-links-common-sweetener-with-anxiety/

[2] https://www.sciencealert.com/a-popular-sweetener-has-been-linked-to-increased-anxiety-in-generations-of-mice

https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2213120119

...................

 

Articolul orginal la adresa:https://spotmedia.ro/stiri/sanatate/cercetatorii-au-descoperit-ca-un-indulcitor-des-folosit-e-vinovat-de-anxietate-crescuta-la-soareci