FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 22, 2023


Categorii:

UE OFERĂ AUSTRALIEI COTĂ DE IMPORT DE ZAHĂR

UE oferă Australiei o cotă de import de zahăr fără tarife vamale echivalentă cu o jumătate de navă ,

Elena Balamatiuc , 10 octombrie 2023

În pofida deficitului de zahăr din Europa, negociatorii Uniunii Europene care poartă discuţii cu oficialii din Australia pe tema unui acord de liber schimb, oferă acestora din urmă o cotă atât de mică de import de zahăr fără tarife vamale, încât nu ar umple nici măcar o navă, susţin surse din apropierea discuţiilor, citate de Reuters.

Preţurile la zahăr în UE s-au dublat în ultimii ani, ceea ce a contribuit la creşterea galopantă a preţurilor la alimente, unul dintre motive fiind şi normele stricte de mediu care afectează producţia locală. În aceste condiţii, cumpărătorii europeni sunt dependenţi de importuri care sunt în mare parte vizate de tarife vamale.

Bruxelles-ul negociază încă din 2018 un acord de liber schimb cu Australia, un mare producător de zahăr şi alte produse agricole.

Surse din apropierea discuţiilor au dezvăluit că blocul comunitar a propus alocarea, pentru Australia, a unei cote de import de 15.000 – 20.000 de tone de zahăr fără tarife vamale pe an. Însă având în vedere că o navă cargo obişnuită poate transporta 40.000 de tone de zahăr, nu are sens din punct de vedere comercial transportul pe mare al unei cantităţi de doar 15.000-20.000 de tone, susţin reprezentanţi din industria zahărului.

Din acest motiv, oferta UE este „fără sens, absolut fără sens”, a declarat un director al unei companii din industria zahărului din Australia.

În Europa, mai multe organizaţii care reprezintă interesele cultivatorilor de sfeclă de zahăr au făcut lobby împotriva unor cote mai mari. Confederaţia Internaţională a Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din Europa (CIBE), organizaţie cu sediul la Bruxelles, a precizat că se opune accesului oricărei cantităţi de zahăr din Australia fără tarife vamale.

Directorul CIBE, Elisabeth Lacoste, spune că piaţa locală a suferit deja de pe urma unui aflux mare de zahăr din Ucraina în sezonul octombrie 2022/septembrie 2023, după ce UE a suspendat limitele la importurile din această ţară.

Cu toate acestea, Asociaţia care reprezintă industria de dulciuri din Europa (Caobisco) a precizat că a cerut Bruxelles-ului să permită importul unei cantităţi de 100.000 de tone de zahăr fără tarife vamale din Australia, în primul an al acordului de liber schimb.

Asociaţia industriei zahărului din Australia (CANEGROWERS) spune că vrea un acces semnificativ la piaţa din UE şi a adăugat că recentul acord comercial convenit de Australia cu Marea Britanie este un bun exemplu al cotelor dorite.

Marea Britanie, o piaţă mult mai mică decât UE, a fost de acord să permită importul fără tarife al unei cantităţi de 80.000 de tone de zahăr brut din Australia în primul an şi un plus de 20.000 de tone în fiecare din următorii ani, până când tarifele vor fi eliminate în 2031.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus luna trecută că UE încearcă să încheie un acord de liber schimb cu Australia şi alte ţări, precum Mexic şi blocul Mercosur, până la finele anului. 

………………………………

Articolul

UE oferă Australiei o cotă de import de zahăr fără tarife vamale echivalentă cu o jumătate de navă , Elena Balamatiuc , 10 octombrie 2023

UE oferă Australiei o cotă de import de zahăr fără tarife vamale echivalentă cu o jumătate de navă