FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 31, 2024


Categorii:

UCRAINA VA OPRI EXPORTURILE DE ZAHĂR CĂTRE UNIUNEA EUROPEANĂ

Ucraina va opri exporturile de zahăr către Uniunea Europeană, după consumarea cotei atribuite în 2024,

Articole , 31 Mai 2024 ,

Guvernul Ucrainei va interzice oficial exporturile de zahăr către Uniunea Europeană pentru restul acestui an, deoarece a completat cota atribuită de UE, a anunţat ministrul interimar al Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

Volumele de zahăr exportate către Europe au atins limita stabilită conform reglementărilor privind noile „avantaje comerciale”, a precizat oficialul de la Kiev la o conferinţă pe teme agricole. Ucraina este al doilea mare furnizor de zahăr al Europei.

„Alte pieţe vor fi fără limite, dar piaţa UE va fi deschisă doar de la 1 ianuarie şi apoi se va stabili clar ce cantitate va fi exportată”, a declarat ministrul Agriculturii.

Şi Asociaţia producătorilor ucraineni de zahăr (Ukrtsukor) a cerut Guvernului de la Kiev să suspende în mod oficial noi livrări de zahăr către blocul comunitar.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a propus mai multe măsuri destinate limitării intrărilor de produse agroalimentare din Ucraina, în încercarea de a calma protestele fermierilor nemulţumiţi de afluxul de importuri ucrainene ieftine apărut după debutul invaziei ruseşti.

Firma de consultanţă APK-Inform citează o declaraţie a Asociaţiei Ukrtsukor, în care se precizează că exporturile de zahăr ale Ucrainei au ajuns la nivelul de 262.600 de tone, adică volumul definit de regulile UE ca reprezentând cota acordată Ucrainei pentru întregul an 2024.

În anul calendaristic 2023, o cantitate de aproximativ 493.000 de tone de zahăr din Ucraina a fost expediată spre UE însă decizia Bruxelles-ului de a impune limite cu privire la zahărul ucrainean înseamnă că, în 2024, volumul livrărilor se va reduce la jumătate.

Producătorii cred că Ucraina ar putea să îşi majoreze producţia de zahăr alb cu aproape 3%, până la 1,85 milioane de tone, în 2024, şi că surplusul exportabil ar putea să se ridice la 950.000 de tone în sezonul 2024/25.

Comparativ, în perioada fostei URSS, Ucraina producea cinci milioane de tone de sfeclă de zahăr pe an, însă între timp producţia s-a redus semnificativ din cauza problemelor la export şi a concurenţei venite din partea zahărului din trestie.

În 2023, Ucraina a recoltat 1,8 milioane de tone de sfeclă de zahăr după ce fermierii au majorat suprafaţa însămânţată cu sfeclă de zahăr până la 250.000 de hectare, de la 186.000 de hectare în 2022.

Recent, Ministerul Agriculturii de la Kiev prognoza că în 2024 producţia de zahăr va ajunge la 1,8 milioane de tone iar exporturile se vor situa la 900.000 de tone.

....................................................................

Articolul la adresa:

Ucraina va opri exporturile de zahăr către Uniunea Europeană, după consumarea cotei atribuite în 2024