FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

December 10, 2023


Categorii:

UCRAINA: FERMIERII ROMÂNI DECLANȘEAZĂ BĂTĂLIA SFECLEI DE ZAHĂR

După războiul cerealelor cu Ucraina, fermierii români declanșează bătălia sfeclei de zahăr. Ce s-a întâmplat?

7 decembrie 2023

Un nou război agricol între România și Ucraina la orizont. Fermierii care cultivă sfeclă de zahăr au trimis o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu și ministrului Agriculturii Florin Barbu în care cer instituirea de restricții la importurile din Ucraina și acuză că sunt falimentați de exporturile la prețuri mici din țara vecină. Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România își susține demersul explicând că industria zahărului românesc a trecut prin momente grele și în țară mai există doar două fabrici de zahăr.  

Acum, starea grea din domeniu este „îngropată” și de importurile din Ucraina la prețuri mai mici decât piața, ceea ce pune în pericol inclusiv existența celor două fabrici, dar periclitează și viitorul culturilor de sfeclă de zahăr. 

Fermierii români se plâng că prețurile mărfii din Ucraina îi îngroapă. Foto: turnulsfatului.ro

Fermierii descriu apocalipsa culturilor de sfeclăde zahăr din România

”(…)În ultimul an, importurile masive de zahăr din Ucraina constituie un factor destabilizator pentru Uniunea Europeană și în special pentru România, țară de graniță cu Ucraina. Prețurile cu care se ofertează astăzi zahărul de proveniență ucraineană sunt de 500-600 de euro/tona zahăr alb în vreme ce fabricile de zahăr nu pot produce zahărul sub 800 de euro/tonă zahăr alb.  

Această diferență substanțială pune în pericol continuarea activității în fabricile de zahăr, periclitând cultura sfeclei de zahăr în România, existând pericolul abandonării de către fermieri a acestei culturi având pe cale de consecință distrugerea industriei zahărului românesc, industrie cu o tradiție de peste 150 de ani ”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de Federația Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr din România celor doi demnitari și citată de agrointel.ro.

Fermierii cer interzicerea importurilor din Ucraina

”Domnule prim-ministru, știindu-vă un fervent susținător al agriculturii din România precum și a păstrării valorilor naționale, vă rugăm insistent să interveniți de urgență pentru stoparea importurilor de zahăr din Ucraina cel puțin pentru o perioadă de 3-4 luni, prin mijloacele la care au apelat și alte țări din Estul Europei. Facem aici referire la cel mai recent ban de import al zahărului din Ucraina ce a fost votat de Guvernul Slovaciei pe 29 noiembrie și intrare în vigoare cu 30 noiembrie 2023(...)”, este măsura dură cerută de federație în scrisoarea deschisă consultată de sursa citată

Războiul cerealelor cu Ucraina

România a pierdut potrivit organizațiilor fermierilor, din cauza războiului din Ucraina și a facilităților acordate cerealelor din țara vecină, peste 3 miliarde euro doar în cazul anului agricol 2022. În plus, România a suferit și pierderi preliminar estimate de peste 1,3 miliarde euro asociate, până în prezent, anului 2023. Totul din cauza perturbării pieţei regionale a cerealelor, creşterea semnificativă a costurilor logistice, prin acordarea facilităţilor de export, prioritate logistică, renunţarea la controalele sanitar-veterinare şi taxe vamale pentru cerealele
…………………………..

Articolul la adresa:

https://click.ro/actualitate/dupa-razboiul-cerealelor-cu-ucraina-fermierii-2322459.html