FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 14, 2021


Categorii:

TRATAMENTE CU NEONICOTINOIDE AUTORIZATE ÎN MAREA BRITANIE SI IN FRANTA

Neonicotinoide pentru sfecla de zahăr autorizate în Marea Britanie

După Franța, Marea Britanie a permis acum utlizarea semințelor de sfeclă tratate cu neonice pentru a proteja culturile de daunatori )ingalbenirea frunzelor), spune dupa Agritel Sugar Hebdo , N° 143– 13/01/2021.

În acest sezon, virusul a provocat o scădere a randamentelor cealaltă parte a Canalului, estimată in medie la 25%. Guvernul britanic, confruntat cu noul mediul post-Brexit și cu severitatea sănătății plantelor, au luat o decizie de bun simț. Această măsură derogatorie va permite sectorului britanic să recâștige puțină liniște sufletească în perspectiva sezonului  următor de sfecla.

 În urma eforturilor NFU Sugar și British Sugar și în urma sezonului dezastruos al sfeclei din 2020, Guvernul britanic a aprobat pe 8 ianuarie o autorizație de urgență pentru utilizarea semințelor de sfeclă tratate cu neonicotinoide pentru sezonul 2021-22.

După revizuirea situației, autoritățile au considerat că nu există alte opțiuni pentru a evita un alt focar de îngălbenire a culturilor în acest an.

Autorizația privind utilizarea substanțelor și comercializarea acestora nu va dura mai mult de 120 de zile și vor fi supuse unor constrângeri.

Fără culturi cu înflorire

Va trebui ca după sfeclă să nu fie plantate, pentru o perioadă de 22 de luni, alte culturi cu floare,  pentru a minimiza riscurile pentru albine iar perioada de excludere va fi prelungită la 32 de luni pentru rapiță.

În ciuda acestor restricții, măsura este luată în considerare ca „regresivă” de către ecologiști. din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru polenizatori.

                                                 *  *  *

Europa

Producția de zahăr din Europa va înregistra o scădere importantă în sezonul 2020/2021, din cauza dăunătorilor și a secetei | Agerpres 

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o scădere semnificativă a producţiei de zahăr în acest an, după ce culturile au fost devastate de dăunători şi secetă, ceea ce va face din blocul comunitar un importator net şi va pune presiuni asupra unei industrii fragile a zahărului, susţin analiştii intervievaţi de Reuters, relatează Agerpres.

Producţia de zahăr în Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar urma să scadă în acest an până la 16,1 milioane tone, de la 17 milioane tone în 2019, în principal din cauza unei producţii mai mici de sfeclă de zahăr în Franţa, primul producător european, estimează Asociaţia cultivatorilor de sfecla de zahăr din Franţa (CGB).

Producţia la hectar în Franţa ar urma să scadă cu 15% comparativ cu media din ultimi ani, în principal din cauza virusului îngălbenirii sfeclei, susţine analistul CGB, Timothe Masson. Dacă la aceasta se adaugă şi reducerea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în 2020 producţia de sfeclă de zahăr ar urma să scadă până la 31,7 milioane tone, de la 38,6 milioane tone în 2019, ceea ce ar însemna că producţia de zahăr rafinat a Franţei va scădea până la 4,1 milioane tone, de la 4,9 milioane tone în 2019. "Ar trebui să ne întoarcem în timp până în 2003 pentru a regăsi astfel de producţii scăzute", a spus Masson.

Acesta a estimat că producţia scăzută  va provoca pierderi de 170 de milioane de euro pentru industria franceză a zahărului. Fermierii spun că diminuarea producţiei la hectar ar fi putut fi evitată dacă li s-ar fi permis să utilizeze neonicotinoide, un insecticid interzis în UE pentru că este considerat vinovat pentru uciderea albinelor. O scădere similară a producţiei la hectar ar urma să se înregistreze în Marea Britanie, însă aceasta va fi compensată parţial de o creştere cu 5% a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, susţine Arthur Marshall, analist la NFU Sugar. Potrivit firmei de procesare British Sugar, în sezonul 2019/2020 producţia de zahăr a Marii Britanii s-a cifrat la 1,19 milioane de tone. Impactul interzicerii utilizării neonicotinoidelor este mai mic în Germania, însă aici culturile de sfeclă de zahăr au avut de suferit din cauza secetei în acest an, susţin fermierii.

Producţia de zahăr rafinat din sfeclă în sezonul 2020/2021, care a început în luna iulie, este preconizată să scadă până la 4,12 milioane tone, de la 4,23 milioane în ultimul sezon, a estimat Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Germania (WVZ). În Polonia, potrivit estimărilor preliminare, producţia de zahăr rafinat este aşteptată să crească uşor până la aproximativ 2,2 milioane tone, de la 2 milioane tone în ultimul sezon, graţie unei producţii mai mari la hectar pentru culturile de sfeclă de zahăr, susţine Rafal Strachota, directorul Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Polonia (KZPBC).

 

Dăunătorii și seceta fac PRĂPĂD în UE. Scădere semnificativă la acest capitol  ,  www.dcnews.ro

Uniunea Europeană se îndreaptă spre o scădere semnificativă a producţiei de zahăr în acest an, după ce culturile au fost devastate de dăunători şi secetă, ceea ce va face din blocul comunitar un importator net şi va pune presiuni asupra unei industrii fragile a zahărului, susţin analiştii intervievaţi de Reuters. 

Producţia de zahăr în Uniunea Europeană şi Marea Britanie ar urma să scadă în acest an până la 16,1 milioane tone, de la 17 milioane tone în 2019, în principal din cauza unei producţii mai mici de sfeclă de zahăr în Franţa, primul producător european, estimează Asociaţia cultivatorilor de sfecla de zahăr din Franţa (CGB).

Producţia la hectar în Franţa ar urma să scadă cu 15% comparativ cu media din ultimi ani, în principal din cauza virusului îngălbenirii sfeclei, susţine analistul CGB, Timothe Masson. Dacă la aceasta se adaugă şi reducerea suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, în 2020 producţia de sfeclă de zahăr ar urma să scadă până la 31,7 milioane tone, de la 38,6 milioane tone în 2019, ceea ce ar însemna că producţia de zahăr rafinat a Franţei va scădea până la 4,1 milioane tone, de la 4,9 milioane tone în 2019.

'Ar trebui să ne întoarcem în timp până în 2003 pentru a regăsi astfel de producţii scăzute', a spus Masson. Acesta a estimat că producţia scăzută din acest an va provoca pierderi de 170 milioane de euro pentru industria franceză a zahărului. Fermierii spun că diminuarea producţiei la hectar ar fi putut fi evitată dacă li s-ar fi permis să utilizeze neonicotinoide, un insecticid interzis în UE pentru că este considerat vinovat pentru uciderea albinelor. O scădere similară a producţiei la hectar ar urma să se înregistreze în Marea Britanie, însă aceasta va fi compensată parţial de o creştere cu 5% a suprafeţelor cultivate cu sfeclă de zahăr, susţine Arthur Marshall, analist la NFU Sugar.

Potrivit firmei de procesare British Sugar, în sezonul 2019/2020 producţia de zahăr a Marii Britanii s-a cifrat la 1,19 milioane tone. Impactul interzicerii utilizării neonicotinoidelor este mai mic în Germania, însă aici culturile de sfeclă de zahăr au avut de suferit din cauza secetei în acest an, susţin fermierii.

Producţia de zahăr rafinat din sfeclă în sezonul 2020/2021, care a început în luna iulie, este preconizată să scadă până la 4,12 milioane tone, de la 4,23 milioane în ultimul sezon, a estimat Asociaţia Producătorilor de Zahăr din Germania (WVZ).

În Polonia, potrivit estimărilor preliminare, producţia de zahăr rafinat este aşteptată să crească uşor până la aproximativ 2,2 milioane tone, de la 2 milioane tone în ultimul sezon, graţie unei producţii mai mari la hectar pentru culturile de sfeclă de zahăr, susţine Rafal Strachota, directorul Asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr din Polonia (KZPBC), conform Agerpres.

 

Franta   

Senatul a validat inca din octombrie proiectul de lege privind derogarea utilizarii neonicotinoidelor pentru tratara semintelor de sfecla de zahar. La proiect a fost adăugat un articol care ii autorizează pe miniștrii responsabili cu agricultura și consumul să ia măsuri de salvgardare la import dacă produsele alimentare importate nu îndeplinesc standardele cerute în Franța.  

La 27 octombrie 2020, Senatul a adoptat (184 pentru, 128 împotrivă) proiectul de lege care autorizează utilizarea derogatorie a neonicotinoizilor pe sfeclă. Înainte de a fi promulgat, textul trebuie să treacă în fața comitetului mixt. Examinarea de către senatori a proiectului de lege privind derogarea utilizării neonicotinoidelor pe sfeclă a înregistrat o revenire pe 27 octombrie 2020: în timpul primei sale examinări, primul articol, cel mai esențial, a fost șters, cu un vot diferenta. Dar o a doua deliberare, cerută de ministrul agriculturii, a dus în cele din urmă la adoptarea proiectului de lege. Se crede că o eroare de vot în grup este cauza primului tur de scrutin.

Un consiliu de supraveghere extins

Astfel, textul adoptat prevede constituirea unui Consiliul de Supraveghere, responsabil cu monitorizarea și controlul cercetării și cu punerea în aplicare a derogarii, care va fi format din patru deputați și patru senatori, delegatul interministerial al industriei zahărului și din reprezentanți ai ministerelor responsabile cu Mediul, Sănătatea și Agricultura, Consiliul Economic, Social și de Mediu, asociațiile de protecție a mediului, asociațiile de apărare a consumatorilor, organizațiile sindicale generale agricultorii, sectoarele de producție și prelucrare în cauză, institutele tehnice și unitățile publice de cercetare. Consiliul se va întruni trimestrial pentru monitorizarea progresului cercetărilor și implementării alternativelor la neonicotinoide, va acorda consiliere cu privire la derogari și va monitoriza consecințele economice și de mediu. Se preconizează un raport, în fiecare an, înainte de 15 octombrie.

Derogarea a intrat în vigoare 15 decembrie.

„Nicio interdicție fără o alternativă” consacrată în lege

Două articole au fost, de asemenea, adăugate în timpul acestei sesiuni:

  • Primul act din lege „principiul „interzicerii fără alternativă ”, în condiții pragmatice”, a declarat Senatul într-o declarație din 27 octombrie.

„Astfel, principiul studiului prealabil al alternativelor de către ANSES devine obligatoriu, în amonte de interdicțiile asupra produselor fitosanitare”.

  • Al doilea autorizează miniștrii responsabili pentru Agricultură și Consum să „ia măsuri de salvgardare pentru importuri” dacă produsele alimentare importate nu îndeplinesc standardele cerute în Franța (de exemplu prin tratarea cu produse fitosanitare interzise în Franța).

Reacții divergente.

Președintele organizatiei cultivatorilor de sfeclă (CGB), , a salutat adoptarea acestui text:

„Deși randamentele sunt chiar mai catastrofale decât cele așteptate în regiunile afectate, este un semnal pozitiv adresat cultivatori de sfeclă, astfel încât să îi încurajăm să-și mențină zonele de însămânțare în 2021. Trebuie să facem tranziția cu succes în următorii trei ani. "

În contrast, asociația consumatorilor UFC-Que Choisir a deplâns faptul că „Senatorilor le-a lipsit viziunea și curajul la votarea insecticidelor care ucid albinele. „Apicultorii neafiliați văd votul ca fiind o inconsecvență culpabilă. ” Senatorii și deputații sunt de acord să valideze un model agricol care recunoaște că acesta se bazează, pentru supraviețuirea sa, pe utilizarea pesticidelor care sunt devastatoare pentru biodiversitate. Acesta este un semnal puternic negativ trimis lumii agricole. Este, de asemenea, un semnal negativ trimis vecinilor noștri europeni, cărora Franța le arătase până acum calea de a concilia protecția biodiversității cu provocările producției. „Aceste două asociații se alătură unei poziții comune a douăzeci și două de organizații, inclusiv Confédération Paysanne, care a anunțat într-un comunicat de presă comun publicat pe 28 octombrie 2020„ să nu se oprească aici și să se mobilizeze prin toate mijloacele pentru a preveni un astfel de eșec. "

 

1000 de euro la hectar, pierduți din cauza ingalbenirii sfeclei (www.lafranceagricole.fr)

 Mulți oficiali aleși, inclusiv Sophie Primas (în stânga în fotografie), raportoare pentru proiectul de lege din Senat privind utilizarea neonicotinoidelor, au găsit lângă Nangis, în Seine-et-Marne, ca sfecla are aproximativ 250 g , nu aproape 1 kg, ca de obicei, recoltata anul acesta. Cultivatorii, dar și fabricile de zahăr, sunt amenințate de această criză de sănătate care afectează industria sfeclei. Sophie Primas, senator pentru Yvelines și raportoare pentru proiectul de lege în Senat pentru reautorizarea neonicotinoidelor, a vizitat terenul pe 9 octombrie 2020.

În această parcelă de sfeclă de zahăr lângă Nangis, în Seine-et-Marne, ca în toate cele din Île-de-France, observația este clară: randamentul sfeclei este cu 45-50% mai mic decât media pe ultimii cinci ani. Primele pierderi sunt cuprinse între 10 și 35 t / ha, comparativ cu 80 până la 100 t / ha de obicei. Consecințele bolilor pentru cei 1.800 de plantatori din Ile-de-France ar putea depăși 1.000 € / ha. Suficient pentru a fi tentat să se reduca brusc suprafața sfeclei,  începând cu recolta 2021/2022 sau chiar să se opreasca producția.

O situație fără precedent pentru sector

Această situație fără precedent amenință și instrumentele industriale. Cele două fabrici de zahăr din Île-de-France sunt Seine-et-Marne și singurele fabrici de familie private din Franța: Ouvré fils în Souppes-sur-Loing și Lesaffre frères în Nangis. „Această criză ar putea provoca o pierdere de 10-15 milioane de euro în 2020-2021 pentru rafinăria noastră de zahăr”, calculează Cyril Lesaffre.  „Aproximativ 300.000 de tone de sfeclă sunt procesate, fata de 750.000 de tone, ca de obicei”, spune Cyril Lesaffre. Campania a durat 50 de zile, de la 100. Și dacă suprafața scade mâine, problemele de aprovizionare la uzina noastră ar putea duce la închiderea acesteia ", avertizează el.

Trei cereri

Pentru Cyrille Milard, președintele FDSEA 77, proiectul de lege adoptat de Adunarea Națională la 6 octombrie, care permite o scutire până în iulie 2023 de la interzicerea neonicotinoidelor pentru semintele de sfeclă, va da posibilitatea „de a replanta anul viitor în continuare, dar nu este suficient ”.

Acest text a fost examinat „pe 21 octombrie în comisia pentru afaceri economice din Senat și pe 27 în sesiune plenară”, a declarat Sophie Primas (LR), senator din Yvelines, președinte al comisiei pentru afaceri economice și raportor pentru text, care a venit să se predea relatarea crizei. Au început, de asemenea, negocierile cu Ministerul Agriculturii pentru eliberarea compensațiilor pentru cultivatorii de sfeclă.

Fermierii mai așteaptă un gest din partea statului: pentru a putea crește sfeclă după anul 2023, este puternic solicitată cercetarea împotriva daunatorilor . Intrebarea este: dacă soluția constă în genetică, vor fi suficienți cei trei ani?

 

. . .

Adaptare din diverse surse de GB .