FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

May 29, 2024


Categorii:

TEREOS

Scumpirea zahărului a triplat profiturile grupului francez Tereos, care a vândut „Zahărul Luduș” ,

Afrodita Cicovschi , 29.05.2024

Producătorul francez de zahăr Tereos, care anul trecut şi-a vândut fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş), a raportat miercuri o triplare a profitului net, până la 448 milioane de euro, în anul financiar 2023/24, graţie preţurilor mai mari la zahăr, transmite Reuters.

Scumpirea zahărului a triplat profiturile grupului francez Tereos, care a vândut „Zahărul Luduș”

Vânzările grupului francez au crescut cu 9%, până la 7,14 miliarde de euro, în anul financiar care s-a încheiat la 31 martie 2024, în timp ce profitul operaţional a crescut cu 15%, până la 1,13 miliarde de euro.

"Aceste rezultate se datorează în principal impactului preţurilor, dar a existat şi un impact de pe urma volumelor cu o producţie record în Brazilia", a subliniat directorul financiar de la Tereos, Gwenael Elies, într-o conferinţă de presă.

Datoria netă a grupului, un subiect urmărit cu atenţie de investitorii de pe piaţa de obligaţiuni, a coborât până la 2,37 miliarde de euro la 31 martie 2024, de la 2,7 miliarde de euro în urmă cu un an.

Cu toate acestea, scăderea preţurilor la zahăr în UE la finele lui 2023, pe fondul estimărilor referitoare la ample livrări globale, ar putea afecta rezultatele înregistrate în acest an, a avertizat anterior directorul general de la Tereos, Olivier Leducq.

Grupul francez Tereos a cumpărat fosta fabrică Zahărul Luduş (Mureş) în 2012, însă această unitate a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014.

În primăvara anului trecut, fabrica de zahăr din Luduş a fost preluată de doi antreprenori români de la grupul francez Tereos. Cumpărătorii au fost Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, doi investitori în sectorul de agri-food din România. 

S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă şi eu cred că într-adevăr, începând cu octombrie (2023 - n. red.) vom vedea că fabrica din Luduş va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici", declara în august 2023 ministrul Ştefan-Radu Oprea.

..................................

Articolul la adresa:

https://adevarul.ro/economie/scumpirea-zaharului-a-triplat-profiturile-grupului-2364748.html