FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

March 13, 2024


Categorii:

SUCRALOZA – CERCETĂRILE RELEVĂ POSIBILE EFECTE GENOTOXICE

Sucraloza-6-acetat sub microscop: cercetările relevă posibile efecte genotoxice  

By RO.aliment author , March 5, 2024

Un studiu relevă posibilele efecte genotoxice ale sucralozei-6-acetat și impactul său asupra sănătății intestinului, afectând mărcile de îndulcitori cunoscuți sub numele de Splenda.

Un studiu publicat online în Journal of Toxicology and Environmental Health a arătat că sucraloza-6-acetat (S6A) poate fi genotoxică, ridicând îngrijorări cu privire la siguranța unor îndulcitori bine-cunoscuți în industria alimentară. Rezultatele sale ridică întrebări cu privire la potențialele sale efecte negative asupra sănătății. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord au condus acest studiu susținut de Fundația de Inginerie de Stat din Carolina de Nord.

Sucraloza-6-acetat (S6A) este un aditiv îndulcitor utilizat în unele alimente și băuturi ca alternativă la zahăr. Este o variantă de sucraloză, un îndulcitor artificial fără calorii care este produs prin modificarea chimică a zahărului obișnuit.

S6A a fost utilizat în principal în Japonia, ca aditiv de îndulcire în unele produse coapte și prelucrate care necesită o stabilitate termică mai mare decât sucraloza; și a fost aprobat și în alte țări.

O caracteristică distinctivă a modelului S6A este că nu se descompune la temperaturi ridicate, făcându-l stabil în produsele coapte și prelucrate. Cu toate acestea, este important să rețineți că cercetarea privind siguranța și efectele potențiale pe termen lung ale S6A la om este limitată.

Efectele sucralozei-6-acetat de sucraloză (S6A) asupra sănătății

Studiul arată că acetatul de sucraloză-6, prezent în cantități mici în sucraloza comercială, poate provoca ruperea ADN-ului, fiind considerat genotoxic. “Am descoperit că mici cantități de sucraloză-6-acetat pot fi găsite în sucraloza comercială, chiar înainte de a fi consumată și metabolizată”, a spus autorul studiului, Susan Schiffman.

În plus, atât sucraloza, cât și sucraloza-6-acetat s-au dovedit a afecta negativ sănătatea intestinului, provocând “intestin permeabil” și deteriorând joncțiunile dintre celulele din peretele intestinal. Aceste constatări sunt îngrijorătoare, deoarece ar putea compromite eliminarea corectă a toxinelor din organism.

Deși milioane de consumatori au avut încredere în acest îndulcitor cu zero calorii, comunitatea științifică și autoritățile de siguranță alimentară trebuie să revizuiască statutul său de reglementare și siguranță.

Președintele Consiliului de Control al Caloriilor, o asociație internațională care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut scăzut și redus de calorii, a declarat că studiul are deficiențe și că rezultatele nu pot fi extrapolate direct la oameni.

Ce spun autoritățile alimentare despre sucraloză?

Aceste noi descoperiri pun sub semnul întrebării siguranța unui îndulcitor utilizat pe scară largă astăzi. În ciuda acestui fapt, sucraloza a fost aprobată de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară.

Pentru alte autorități alimentare, cum ar fi Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA), acest aditiv este sigur pentru utilizare în alimente și băuturi în cantități limitate.

În plus, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a evaluat, de asemenea, siguranța sucralozei și a stabilit o doză zilnică acceptabilă pentru sucraloză. Cu toate acestea, acest studiu sugerează că este necesară o revizuire aprofundată.

…………………..

Articolul la adresa: https://www.roaliment.ro/siguranta/sucraloza-6-acetat-sub-microscop-cercetarile-releva-posibile-efecte-genotoxice/