FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

October 29, 2023


Categorii:

SUA: PROGRAMUL ZAHĂRULUI „FĂRĂ COSTURI”.

SUA: Adevărul despre programul zahărului „fără costuri”.

Bryan Riley, 26 octombrie 2023

Atât prețurile ridicate ale alimentelor cât și inflația vor sta în mintea multor americani, în acest an, când vor cumpăra bomboanele de Halloween.Din păcate, ei vor plăti suplimentar datorită unui costisitor Program federal al zahărului care umflă prețul acestuia și al produselor care conțin zahăr.

În ultimii trei ani fiscali, americanii au plătit de peste două ori prețul mediu mondial pentru zahărul rafinat.

Aceasta se adaugă unor costuri suplimentare de 18 miliarde de dolari bazate pe achizițiile de zahăr din SUA pentru alimente și băuturi în acel interval de timp, totul din cauza Programului federal pentru zahăr și a barierelor de import care restricționează accesul la zahăr la prețuri accesibile. Lobbyiștii Programului zahărului îl descriu în mod repetat drept „fără costuri”. Matematica lor scade aproximativ 6 miliarde de dolari pe an.

Figura 1: Prețurile umflate la zahăr din SUA (miliarde)

  Nu este surprinzător faptul că producătorii de zahăr au investit masiv în activități de lobby pentru a restrânge concurența și a umfla prețurile.În ciuda faptului că reprezintă o cantitate relativ mică din producția agricolă din SUA, producătorii de zahăr domină lobby-ul în sectorul culturilor.

Figura 2: Lobbying privind producția agricolă și procesarea de bază, 2023

Până în prezent, în 2023, producătorii de zahăr au cheltuit mai mult pe lobby federal decât Biroul Fermei Americane, Consiliul Național al Producătorilor de Carne de Porc, Asociația Națională a Cărnii de  Bovină și decât Federația Națională a Producătorilor de Lapte la un loc. În dolari, fermierii americani produc de aproximativ 20 de ori mai mult porumb decât zahăr, dar producătorii de zahăr au cheltuit în acest an de aproape 10 ori mai mult decât producătorii de porumb pentru lobby.

Producătorii de zahăr, la fel ca noi ceilalți, au tot dreptul să facă lobby pentru Congres.

Dar Congresul ar trebui să privească  dincolo de interesele speciale și să facă ceea ce este mai bine pentru consumatorii americani și pentru industriile care folosesc zahăr. Aceasta înseamnă adoptarea unor reforme rezonabile, precum cele din Legea Politicii Echitabile a Zahărului, pentru a combate prețurile ridicate la zahăr.

În plus, în loc să restricționeze importurile de produse agricole la prețuri accesibile, guvernul federal ar trebui să se concentreze pe deschiderea de noi piețe pentru a ajuta producătorii fermi și animale competitivi din SUA.

Programul federal de zahăr este un truc costisitor jucat de familiile americane care cumpără zahăr.

Dacă Congresul refuză să pună problema prețului în centrul Programului pentru zahăr, ar trebui cel puțin să adopte reforme care să minimizeze costul programului și să reducă presiunea inflaționistă asupra prețurilor alimentelor.

................................................

Articolul

The Tariff-ying Truth About the “No-Cost” Sugar Program, by Bryan Riley October 26, 2023

la adresa :

https://www.ntu.org/publications/detail/the-tariff-ying-truth-about-the-no-cost-sugar-program