FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 24, 2021


Categorii:

STUDIU UIMITOR! GRAȘII TRĂIESC MAI MULT DECÂT SLĂBĂNOGII

Un studiu al Universității din Ohio ne arată un lucru surprinzător: Grașii trăiesc mai mult decât slăbănogii. Problema este când începi să te îngrași.

Autor: Mihai Popescu 5 februarie 2021,

Grașii trăiesc mai mult decât slăbănogii. Creșterea în greutate vă poate ajuta să trăiți mai mult: persoanele care se îngrașă mai târziu în viață au mai multe șanse să trăiască până la 80 de ani decât cei care rămân slabi, susține un studiu al cercetătorilor americani. 

Începeți maturitatea la o greutate normală și „adăugați încet kilogramele”, spun cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio, a analizat datele a peste 8.000 de persoane.

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au analizat date a două generații din Framingham, un oraș din Massachusetts, cu vârste cuprinse între 31 și 80 de ani. Oamenii care au început maturitatea la o greutate normală și au devenit mai târziu supraponderali – dar niciodată obezi – au avut tendința de a trăi cel mai mult timp.

În mod uimitor, adulții care se potrivesc acestei definiții au trăit mai mult decât acei adulți a căror greutate a fost într-un interval normal pe tot parcursul vieții.

Mai puțin surprinzător, cei care au început maturitatea ca obezi și au continuat să adauge greutate au avut cea mai mare rată a mortalității.

În mod îngrijorător, generația mai tânără de astăzi devine supraponderală și obeză mai devreme în viața lor decât părinții și este mai probabil să aibă decese legate de obezitatea în creștere, a mai constatat studiul cercetătorilor din Ohio.

Grașii trăiesc mai mult decât slăbănogii

În timp ce autorii studiului nu sfătuiesc adulții să devină supraponderali – definiți oficial ca având un indice de masă corporală (IMC) mai mare sau egal cu 25 – ei sugerează că, dacă trebuie să adăugăm kilogramele, să o facem mai târziu în viață.

„Impactul creșterii în greutate asupra mortalității este complex”, a spus Hui Zheng, autor al studiului la Universitatea de Stat din Ohio „Depinde atât de momentul, cât și de amploarea creșterii în greutate și de unde a început IMC-ul.

Mesajul principal este că pentru cei care încep cu o greutate normală la vârsta adultă timpurie, câștigarea unei cantități modeste în greutate pe tot parcursul vieții și intrarea în categoria supraponderală la vârsta adultă ulterioară pot crește, de fapt, probabilitatea de supraviețuire.

Cercetătorii au încercat să identifice traiectorii IMC pe toată durata vieții în două generații conexe și „să estimeze riscurile asociate de mortalitate și decesele atribuite populației”. Acest lucru s-a făcut urmărind istoricul medical al locuitorilor din Framingham și al copiilor lor timp de decenii.

Dimensiunea eșantionului

Cercetătorii au folosit date despre 4.576 de persoane din eșantionul inițial al studiului Framingham Heart Study (FHR) – un studiu clinic cardiovascular pe termen lung al rezidenților din Framingham – și 3.753 dintre copiii lor.

FHR a început în 1948 și a urmat eșantionul inițial de participanți până în 2010, în timp ce copiii lor au fost urmăriți din 1971 până în 2014.

Membrii eșantionului inițial au murit aproape toți până la sfârșitul studiului, ceea ce înseamnă că rezultatele ar putea descoperi modul în care IMC evoluează pe parcursul întregii maturități și ar putea oferi estimări mai precise decât înainte. Între cei 4.576 de părinți, au existat 3.913 decese, iar din cei 3.753 de descendenți, au existat 967 decese.

În ambele generații, cercetătorii au analizat date cu vârste cuprinse între 31 și 80 de ani.

Măsura principală a fost IMC, care se bazează pe înălțimea și greutatea unei persoane și este utilizată ca regulă generală pentru a clasifica o persoană ca fiind subponderală, greutate normală, supraponderală sau obeză. După analizarea datelor despre modul în care IMC-urile participanților s-au schimbat de-a lungul anilor, cercetătorii au descoperit că generația mai în vârstă a urmat, în general, una dintre cele șapte traiectorii IMC de-a lungul vieții.

Generația tânără

Generația mai tânără a avut șase traiectorii – nu au existat suficienți oameni care să fi pierdut în greutate în viața lor pentru a avea o traiectorie de greutate descendentă, așa cum a fost prezent în generația părinților lor.

După controlul pentru o varietate de factori care s-au dovedit a influența mortalitatea, inclusiv fumatul, sexul, educația, starea civilă și boala, cercetătorii au calculat modul în care fiecare traiectorie a IMC a fost legată de ratele de mortalitate. În ambele generații, cei care au început cu o greutate normală și au trecut la supraponderalitate mai târziu în viață – dar niciodată obezi – au fost cei mai susceptibili de a supraviețui.

https://evz.ro/studiu-uimitor-grasii-traiesc-mai-mult-decat-slabanogii.html

………………………………….

Cercetare  pe trei generații de privind bolile de inimă

NHLBI are o lungă istorie în sprijinirea populației numeroase și a studiilor de epidemiologie care au transformat modul în care publicul abordează bolile de inimă. Aceste studii implică studierea stării de sănătate a diferitelor categorii ale populației pentru a descoperi modele, tendințe și rezultate care pot fi aplicabile populației generale. Când a fost lansat în 1948, scopul inițial al Studiului Framingham Heart (FHS) a fost de a identifica factori sau caracteristici comune care contribuie la bolile cardiovasculare.

De-a lungul anilor, FHS a devenit un studiu de succes, multigenerational, care analizează tiparele familiale de boli cardiovasculare și de altă natură, colectând în același timp mai multe informații genetice de la cele două generații care au urmat participanții inițiali la studiu. FHS, de asemenea, s-a extins pentru a include diverse categorii ale populației, astfel încât factorii de risc din aceste grupuri diferite să poată fi înțeleși.  

...............................

Imaginea de sus este luata din prezentarea video

https://www.kpbs.org/news/2020/apr/07/nova-truth-about-fat/