FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

April 18, 2021


Categorii:

SFECLA DE ZAHĂR: 50 T/HA DIN START

Producătorii de sfeclă de zahăr din Moldova caută cele mai potrivite soluții tehnologice pentru a înființa culturile în condiții optime și pentru a asigura un start cât mai bun noii producții.

Petronela Cotea Mihai, 16 aprilie 2021 

”Reușita producției din acest an poate reprezenta șansa noastră de redresare”, preciza Ioan Puiu, președinte al Asociației Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr Roman, județul Neamț. Ce recomandă fermierul?

 Repere tehnologice la înființarea culturii

 • Amplasarea culturii și calitatea patului germinativ. Trebuie rezervate suprafețe ce pot beneficia de un aport semnificativ de apă și după premergătoarele potrivite, respectiv leguminoase sau cereale. ”Actuala tehnică de lucru permite ca și dacă se amplasează după porumb să se realizeze un pat germinativ excelent. De calitatea patului germinativ și de aportul de apă depinde uniformitatea la răsărire. În condițiile realizării unei uniformități corespunzătoare a culturii, pe parcursul verii se pot stăpâni mult mai bine atacurile de buruieni, boli și dăunători”, sublinia fermierul. După seceta cumplită din anul trecut, fermierii au reușit să facă arături adânci. Din precipitații s-au strâns 300-400-450 litri/mp, adică o rezervă de apă pentru minimum două luni.
 • Sămânța de calitate. ”Fiecare fermier primește hibrizii care se pretează cel mai bine la condițiile specifice din zona respectivă și la tehnologia aleasă”, ne asigura Ioan Puiu.
  • Momentul semănatului. ”Cu cât semănăm mai devreme, cu atât mai bine. Sfecla tolerează temperaturile scăzute, după răsărire și, ca urmare, recomand ca, în funcție de zona de relief, imediat ce se poate intra în câmp, să se treacă la efectuarea fertilizării de bază și a semănatului”, adăuga Ioan Puiu.
  Dacă în sudul Moldovei, respectiv Brăila, Galați și sudul județului Vaslui, semănatul se declanșează, de regulă, la sfârșitul lunii martie, în restul teritoriului înființarea culturii se realizează în luna aprilie, cu termen limită de semănat ultima decadă a acestei luni.
  • Fertilizarea de bază se realizează cu îngrășăminte complexe, urmând ca pe vegetație să se intervină cu două-trei fertilizări faziale cu azot și cu microelemente, în special cu bor, pentru a calitatea producției.
  • Norma de semințe este de 1,3-1,4 unități la hectar, ceea ce înseamnă aproximativ 130-140 mii de semințe/ha, cu scopul de a avea 80-100 mii de plante la recoltare. ”Fermierii care reușesc să aibă această densitate, în mod garantat vor obține o producție de peste 50 t/ha”, este convins Ioan Puiu.
  Fermierii urmăresc să controleze cât mai bine nivelul cantitativ, dar și calitativ al viitoarei recolte, știut fiind faptul că, potrivit contractului încheiat între cultivatori și fabrica Agrana Roman, prețul sfeclei poate fluctua în proporție de până la 30%, în funcție de calitatea recoltei, respectiv de conținutul de zahăr al sfeclei predate.
 •    IOAN PUIU

  "Dacă vom reuși să realizăm o suprafață mai mare de 14.000 ha, Agrana Roman va acorda un supliment de 1 euro/tona de sfeclă de zahăr predată, pentru fermierii care au producție de peste 40 tone/ha, prețul de bază convenit fiind mai mare decât cel de anul trecut, respectiv 26 euro/tonă " IOAN PUIU

un articol de PETRONELA COTEA MIHAI , redactor Radio România Iaşi

https://www.revista-ferma.ro/articole/agronomie/sfecla-de-zahar-50-t-ha-din-start