FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 21, 2022


Categorii:

SECURITATEA ALIMENTARA A DEVENIT LA FEL DE IMPORTANTA CA SECURITATEA MILITARA

Romania se afla in fata unei perioade grele

Romania se afla in fata unei perioade grele, situatia geopolitica actuala si lectiile pandemiei de COVID19 ne-au adus in atentie faptul ca nimic nu este permanent si ca ne putem confrunta cu lipsuri si situatii care pareau de domeniul imposibilului.

 

Securitatea alimentara a devenit la fel de importanta ca securitatea militara si Romania trebuie si poate sa-si asigure necesarul de consum pentru populatie din resurse proprii.

In aceste conditii, anul 2022/23 a devenit unul crucial pentru pentru cultura sfeclei de zahar si pentru productia de zahar in Romania – un aliment de baza pentru industria alimentara si unul din putinele care asigura intregul lant valoric in tara, din camp, pe masa.

Dupa ani de scadere continua a suprafetelor cultivate cu sfecla si dupa inchiderea aproape in totalitate a fabricilor de zahar din Romania – in acest an mai produce zahar din sfecla doar fabrica AGRANA din Roman – ne aflam intr-un punct de cotitura in care trebuie utilizam la maximum resursele locale pentru sustinerea acestei culturi.

Mai ales ca exista scheme de ajutor disponibile privind combaterea efectelor razboiului din Ucraina care permit subventionarea lucrarilor agricole pentru diminuarea efectelor cresterii costurilor si deci a preturilor alimentelor de baza (iar zaharul este un aliment vital in industria alimentara).

AGRANA continua sa creada in viitorul sfeclei in Romania si este decisa sa continue sa investeasca resurse financiare si umane serioase pentru a achizitiona si valorifica sfecla produsa in toate zonele de cultura traditionale, inclusiv din zonele in care fabricile de vecinatate au inchis sau si-au suspendat activitatea, astfel incat sa ofere o sansa reala de relansare a acestei culturi. Pentru anul viitor de piata, suprafata de cultura planificata este de minim 13,000 hectare, cu 50% mai mult fata de 2022 si egala cu suprafata cultivata si recoltata acum doi ani, in 2021.

Suntem convinsi ca si fermierii romani vor fi interesati de conlucrarea cu AGRANA si ii asiguram pe toti partenerii nostri ca vom continua sa ne dovedim seriozitatea si corectitudinea care ne caracterizeaza activitatea de peste 22 de ani in Romania.

In acest scop, facem un apel la un efort comun, alaturi de fermieri si autoritati, sa revigoram industria zaharului din Romania si sa ne asiguram cat mai mult din necesarul de consum din productia locala, valorificand munca si pamantul fermierilor romani.

Subliniem faptul ca acestea sunt eforturi de supravietuire si ca trebuie sa fim constienti ca este suntem in anul in care se decide daca, dupa 130 de ani, vom mai produce zahar in Romania sau vom fi dependenti de importuri, cu efecte negative asupra sigurantei alimentare nationale.

Cu stima si cu incredere in viitor,

Administratori ,

.........................................................................................

AGRANA ROMANIA SRL, Soseaua Straulesti nr. 178-180, Sector 1, Bucuresti, Cod postal 013339 ROMANIA Tel: +4 0372.381.000, Fax: +0372.381.199, Nr. de ordine in Registrul Comertului J 40/4411/10.03.2008, Cod de Inregistrare Fiscala O2083754, Capital social 80.919.040 RON ;

Zaharul si AGRANA (21.06.2022)