FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

January 31, 2023


Categorii:

SECTORUL ZAHĂRULUI DIN UE SE IMPOTRIVESTE DECIZIEI DE A RESTRICȚIONA PESTICIDELE

Sectorul zahărului din UE se impotriveste deciziei de a restricționa pesticidele toxice pentru albine

Natasha Foote | EURACTIV.com  ,  Januarie 23,   

Industria zahărului din UE a respins o hotărâre judecătorească a UE, care spune ca statelor membre nu le mai sunt permise scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, în timp ce alte organisme agricole susțin că acest lucru este atât funcțional, cât și necesar, având în vedere acreditările lor toxice pentru albine.

Decizia Curții de Justiție a UE (CEJ) luată joi (19 ianuarie), pune capăt efectiv utilizării de urgență a trei substanțe interzise – imidacloprid, clothianidin și tiametoxam – care aparțin unei clase de pesticide cunoscute sub numele de neonicotinoide. Asemănătoare din punct de vedere chimic cu nicotina, neonicotinoidele vizează insectele și au fost criticate în ultimii ani pentru că au contribuit la declinul albinelor prin perturbarea simțului orientării, a memoriei și a modului de reproducere. Cu toate acestea, Confederația Internațională a Producătorilor Europeni de Sfeclă (CIBE), împreună cu asociația fermierilor UE COPA-COGECA și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr (CEFS) și-au exprimat îngrijorarea cu privire la hotărârea de săptămâna trecută.

„Aceste alternative sunt cruciale pentru a susține sustenabilitatea unui sector care contribuie la securitatea alimentară și suveranitatea europeană, care se află sub o presiune din ce în ce mai mare”, au spus organizațiile într-o declarație comună.

Potrivit industriei zahărului, în timp ce institutele de cercetare a sfeclei de zahăr și părțile interesate din sector lucrează intens pentru a găsi soluții, în prezent nu există o alternativă viabilă la neonicotinoizi pentru a se confrunta cu virusul dăunător al plantelor purtat de afide numit „îngălbenire”. Virusul reprezintă o amenințare serioasă pentru sectorul european al zahărului din sfeclă.

De exemplu, în 2020, cultivatorii francezi de sfeclă au raportat o scădere de 30% a randamentului la nivel național, cauzată de virusului îngălbenirii și de lipsa accesului la neonicotinoide. Având în vedere lupta cu acest dăunător, sectorul sfeclei de zahăr din UE a solicitat cu succes multiple derogări de la interzicerea tuturor utilizărilor în aer liber a neonicotinoidelor în vigoare din 2018 – o practică căreia hotărârea CEJ îi va pune capăt.

Subliniind necesitatea unor „soluții rapide și eficiente” pentru a evita riscul unor pierderi substanțiale de producție, directorul CIBE, Elisabeth Lacoste, a deplâns decizia „de neînțeles”, spunând că „marchează un divorț între interpretarea legală și realitatea agronomică cu care se confruntă cultivatorii”.

Ca atare, decizia instanței UE „împinge mulți [producători] într-o situație fără precedent cu câteva săptămâni înainte de începerea sezonului de semănat al sfeclei de zahăr și duce la o incertitudine extremă și o situație haotică”, a avertizat Lacoste, subliniind „necesitatea urgentă de a obține

din acest impas”.

De asemenea, directorul general al Asociației Europene a Producătorilor de Zahăr (CEFS), Marie-Christine Ribera, a subliniat că sfecla de zahăr este „singura modalitate de a produce zahăr în Europa continentală”.

„Dacă fermierii nu pot cultiva sfeclă folosind neonicotonoide, producția de zahăr va fi neviabilă. Se vor închide fabricile și se vor pierde locuri de muncă industriale în unele dintre cele mai vulnerabile zone rurale ale UE. Iar europenii vor fi dependenți de importurile de zahăr de peste mări, mai puțin durabile și cu mai multe emisii ”,  a avertizat ea.

Cea mai înaltă instanță a UE a hotărât joi (19 ianuarie) că țărilor UE nu ar trebui să li se mai permită scutiri temporare pentru pesticidele neonicotinoide interzise, toxice pentru albine, punând capăt jumătate din toate astfel de derogări.

Cu toate acestea, la rândul lor, asociația fermierilor francezi Confédération Paysanne a îndemnat nevoia de a pune în aplicare „de îndată” hotărârea instanței.Asociația fermierilor arată că prognoza pentru îngălbenirea sfeclei nu este mai alarmantă decât în anii precedenți și, ca atare, „utilizarea sistematică a neonicotinoidelor nu este justificată”.„Aceste produse sunt periculoase pentru polenizatori și acesta este unul dintre motivele pentru care au fost interzise.A reveni an de an la această interdicție este o renunțare clară a guvernului de a proteja insectele, biodiversitatea, mediul și sănătatea noastră.Acest lucru trebuie să înceteze”, au spus ei.

În schimb, asociația arată cu degetul spre presiunea pieței și dereglementarea sectorului, susținând că acest lucru are un efect mult mai dăunător asupra industriei decât virusul.

Între timp, un reprezentant al Pesticide Action Network Europe (PAN), reclamantul care a adus cazul în fața instanței UE, a declarat pentru EURACTIV că încărcările intense de dăunători sunt o consecință a „practicilor agronomice proaste în agricultura intensivă” bazate pe consumul ridicat de îngrășăminte și „monoculturi perene”, care, în consecință, are ca rezultat soiuri de plante nerezistente. „Dăunătorii iubesc rutina, care duce apoi la utilizarea pesticidelor”, au spus ei, subliniind că fermierii care implementează tehnici de management integrat al dăunătorilor (IPM) (a se vedea mai jos pentru mai multe detalii) raportează „doar rezultate pozitive”.

Un raport recent publicat de asociație a constatat că unele țări, precum Malta, au evitat necesitatea oricărei derogări în ultimii ani datorită unor sisteme de management bune. Pesticidele interzise considerate toxice pentru oameni și sănătatea mediului sunt încă utilizate în mod constant în UE datorită utilizării de rutină a derogărilor de urgență, a constatat un nou raport.

[Edited by Gerardo Fortuna/Nathalie Weatherald]

.............................

Articolul original la adresa  https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/eu-sugar-sector-up-in-arms-over-decision-to-restrict-bee-toxic-pesticides/?utm_source=piano&utm_medium=email&utm_campaign=9716&pnespid=p7g.EjseJblFhaTFoymwHpWUvBPxWJ5qNuPsyuJp.hNmKkwHrUYAu9tgwRMy3Ry5tB7gvYF8Yg