FEDERATIA CULTIVATORILOR DE SFECLA DE ZAHAR DIN ROMANIA


From Farm To Fork!

PATRONATUL ZAHARULUI

DIN ROMANIA

June 25, 2022


Categorii:

RUTE NOI PENTRU ZAHĂRUL UCRAINIAN

Exportatorii ucraineni găsesc noi rute pentru cereale iar prețurile globale ale zahărului scapă controlului

 De Lydia Mulvany , 17 iunie 2022

 

Porumb boabe într-un siloz de depozitare din Odesa, Ucraina. Fotograf: Vincent Mundy/Bloomberg

De la noi rute pentru cereale ucrainene la zahăr mai ieftin, iată câteva dintre cele mai recente povești alimentare cheie din întreaga lume:

Cereale blocate

Ucraina a atras atenția săptămâna aceasta, exportatorii de cereale de aici creând noi rute de export, de data aceasta, prin Marea Baltică. Țara cunoscută sub numele de coșul Europei a căutat căi alternative pentru culturile sale, de vreme ce războiul cu Rusia a întrerupt transporturile vitale din porturile Mării Negre, crescând prețurile globale la alimente și stârnind îngrijorări legate de foamete. Producătorii au recurs în schimb la vânzări pe uscat, transportând cereale pe calea ferată, rutieră și fluvială către vecinii din UniuneaEuropeană.

De asemenea, au fost publicate noi estimări cu privire la pagubele din Ucraina. Universitatea de Științe Economice din Kiev a declarat că daunele aduse terenurilor agricole din cauza invaziei se ridică la aproximativ 4,3 miliarde de dolari. De asemenea, imaginile din satelit au confirmat recent că unul dintre cele mai mari complexe agricole ale țării, Nika-Tera, a devenit „inutilizabil” din cauza bombardamentelor rusești.

Scădere a prețului zahărului

Prețul zahărului a scăzut, cu perspectiva ca mai multe produse să vină pe piețele mondiale din Brazilia, cel mai mare exportator. În această săptămână, guvernul brazilian a adoptat măsuri care vor face benzina mai accesibilă. Acest lucru ar putea reduce prețul etanolului concurent. Mișcarea are un impact asupra livrărilor de zahăr, deoarece fabricile braziliene pot transforma trestia în etanol sau îndulcitor, în funcție de profit. Scăderea prețurilor etanolului este un semnal că morile vor produce mai mult îndulcitor.

Mai multă hrană pentru gândire

Perspectiva deficitului de îngrășăminte provoacă în continuare anxietate pe tot globul. Guvernul SUA, în primul rând, încurajează în liniște companiile agricole și maritime să cumpere și să transporte mai mult îngrășământ rusesc, conform oamenilor familiarizați cu problema. Rusia este un exportator major de toate tipurile de îngrășăminte, iar temerile privind sancțiunile au dus la o scădere bruscă a aprovizionărilor, alimentând creșterea costurilor globale ale alimentelor. Efortul SUA face parte din negocierile complexe și dificile aflate în desfășurare, care implică Națiunile Unite, pentru a stimula livrările de îngrășăminte, cereale și alte produse agricole din Rusia și Ucraina, care au fost perturbate de invazia Ucrainei de către președintele Vladimir Putin.

 ..........................................

 Articolul original,

Ukraine Exporters Find New Grain Routes and Global Sugar Prices Slide,   Lydia Mulvany in Chicago.

https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2022-06-17/supply-lines-latest-new-ukraine-grain-routes-and-sliding-sugar-prices